Morwa biała

Morwa biała – Właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie i na co działa

Morwa biała (morus alba L) od lat jest ceniona w medycynie chińskiej, gdzie wykorzystywana jest w medycynie niekonwencjonalnej. W ostatnim czasie jej prozdrowotne właściwości zostały zaobserwowane i docenione również w Europie, co przełożyło się na przeprowadzenie licznych badań, których celem było głębsze poznanie jej właściwości. Dzięki temu znalazła zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w kosmetologii. Pomaga w regulowaniu poziomu glukozy we krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Jakie jeszcze daje efekty?

Morwa biała (Morus alba L) to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych, które naturalnie występuje na terenie Azji. Dorasta do kilkunastu metrów wysokości. Jest hodowana nie tylko ze względu na jej prozdrowotne właściwości, ale również jest pokarmem dla gąsienic jedwabników morwowych, które wykorzystuje się w produkcji jedwabiu.

Obecnie morwę białą można spotkać również na terenie Ameryki Północnej i Południowej, w Afryce, na wyspach Pacyfiku i w Europie, między innymi w Polsce. Do celów zdrowotnych wykorzystuje się liście, owoce i korzeń. Owoce mogą mieć kolor biały, różowy lub ciemnofioletowy – zależnie od gatunku drzewa.

Morwa biała

Morwa biała – właściwości lecznicze

Zainteresowanie morwą białą przyczyniło się do pogłębienia wiedzy na temat jej licznych dobroczynnych właściwości, a jednocześnie do ujawnienia wielu z nich, o których wcześniej nikt nie miał pojęcia.

Badania przede wszystkim potwierdziły jej działanie przeciwcukrzycowe. Morwa biała wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi i wpływa na rozkład cukrów prostych, co jednocześnie przekłada się na to, że wspomaga odchudzanie. Jest pomocna szczególnie przy nadwadze i otyłości dietozależnej. Okazało się również, że reguluje poziom cholesterolu, a przez to przykłada się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Morus alba jest antyoksydantem. Wyłapuje wolne rodniki i neutralizuje ich działanie. Przez to przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu oraz ogranicza szkody, które wolne rodniki mogłyby spowodować.

Liście morwy białej zawierają związki bakteriobójcze, przez co mogą być one stosowane do walki z salmonellą lub gronkowcem. Sprawdzą się również do zapobiegania chorobie Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy blokuje bowiem powstawanie białka beta-amyloidu i obniżają jego neurotoksyczność. To właśnie to białko jest odpowiedzialne za występowanie i rozwój choroby Alzheimera.

Okazało się, że jej liście zawierają duże ilości garbników. Dzięki temu działa ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Łagodzi dolegliwości wynikające z wrzodów żołądka oraz bóle dwunastnicy.

Badania wykazały również przeciwzapalne właściwości morwy białej. Może być więc ona stosowana nie tylko na łagodzenie już istniejących stanów zapalnych, ale również do zapobiegania chorobom, których przyczyną są właśnie stany zapalne, czyli między innymi do zapobiegania nowotworom.

Ekstrakt z liści morwy białej hamuje też produkcję tlenku azotu, który odpowiedzialny jest za uszkodzenia tkankowe i również może być przyczyną chorób nowotworowych. Dlatego też mówi się, że morwa ma działanie przeciwnowotworowe.

Duża obecność witamin z grupy B ma pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto wspomaga produkcję czerwonych krwinek, wspiera pracę serca i wpływa na poprawę nastroju.

Dodatkowo okazało się, że owoce morwy białej poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają anemię i obfite krwawienia, oczyszczają organizm z toksyn, mają właściwości przeciwgorączkowe oraz działanie moczopędne.

Jak i na co działa morwa biała?

Ze względu na swoje właściwości morwa biała znalazła szerokie zastosowanie. Przede wszystkim od niedawna wykorzystywana jest jako środek na odchudzanie, co wynika z jej zdolności do poprawiania profilu cholesterolowego i obniżania poziomu cukru we krwi. Morwa biała hamuje wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozpad cukrów złożonych do prostych, a tym samym uniemożliwia ich wchłanianie w układzie pokarmowym. Ograniczone wchłanianie cukrów uniemożliwia zaś odkładanie się tkanki tłuszczowej, więc wspomaga odchudzanie. Dodatkowym jej atutem jest to, że hamuje apetyt, a to pozwala zrezygnować z podjadania między posiłkami. Obniża poziom cholesterolu szkodliwego i podnosi poziom cholesterolu hdl.

Jako składnik kosmetyków świetnie się sprawdzi w przypadku cery z przebarwieniami i stanami zapalnymi. Może się okazać pomocna też przy skórze podrażnionej. Działa stymulująco i regenerująco. Łagodzi podrażnienia skóry. Morwa biała ma działanie kojące i nawilżające. Odżywia skórę i poprawia jej ogólną kondycję. Antyoksydacyjne właściwości morwy białej powodują, że spowalnia też procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wyrównuje jej koloryt.

Sprawdza się jako wsparcie w leczeniu cukrzycy (obniża poziom cukru), anemii i obfitych krwawień. Może też okazać się pomocna przy schorzeniach sercowo – naczyniowych oraz układu oddechowego.

Stanowi środek profilaktyczny i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej i stanów zapalnych. Wspiera układ nerwowy i pomaga zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym (Alzeheimer, Parkinson)

Jak zaparzyć i pić herbatę z morwy białej?

Herbatę przygotowuje się wykorzystując szuszone liście morwy białej. Jedną łyżeczkę suszonych liści morwy białej (ok 2 g) zalewa się 200 ml zagotowanej wody i zostawia do zaparzenia pod przykryciem. Po około 5 – 7 minutach napar należy odcedzić i można wypić. Dla uzyskania efektów zdrowotnych nie jest konieczne wypijanie jej w dużych ilościach.

Morwa biała

Morwa biała – zastosowanie

Jak wcześniej wspomniano, morwa biała świetnie sprawdza się jako środek wspomagający walkę z nadmiernymi kilogramami. Jej wpływ na odchudzanie jest coraz głębiej badany i coraz lepiej poznawany. Z pewnością przyczynia się do tego wpływ morwy białej na poprawę profilu lipidowego i ograniczenie wchłaniania cukrów prostych przez układ pokarmowy, co przekłada się na niższy poziom cukru. Jej lecznicze właściwości sprawiły, że ma też inne zastosowanie i jest wykorzystywana jako składnik produktów leczniczych.

Nie bez znaczenia są również jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne – stąd też znalazła dla siebie zastosowanie w kosmetyce oraz jako składnik wielu preparatów profilaktycznych i leczniczych. Jest pomocą w zapobieganiu i hamowaniu rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, ma wpływ na prawidłową pracę serca, zapobiega miażdżycy i anemii oraz pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, które mogą prowadzić do chorób nowotworowych. Może być stosowana w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Działa łagodząco i kojąco na skórę. Wyrównuje jej koloryt i pomaga w łagodzeniu podrażnień.

– Morwa biała w walce z cukrzycą

Z uwagi na to, że morwa biała hamuje wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do prostych ogranicza ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Skoro nie są wchłaniane to nie przedostają się do krwiobiegu, a to powoduje, że nie wzrasta poziom cukru we krwi. Ogranicza wydzielanie i aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozpad cukrów złożonych, a to powoduje, że ich czas rozkładu znacząco się wydłuża. Nie dochodzi więc do zjawiska gwałtownego wzrostu glikemii po posiłku. Ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi ma jeszcze dodatkową zaletę. Ogranicza napady głodu między posiłkami, a to pozwala ograniczyć podjadanie.

– Morwa biała wspomaga obniżenie cholesterolu LDL

Morwa biała wspomaga również poprawę profilu lipidowego. Oznacza to, że wpływa na obniżenie poziomu ogólnego cholesterolu, poziomu „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi poziom „dobrego” HDL.

– Morwa biała a odchudzanie

Ograniczenie napadów głodu zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Organizm musi więc korzystać z posiadanych zasobów energetycznych, ponieważ nie są one nieustannie uzupełniane. Taka sytuacja powoduje, że musi sięgać po rezerwy tkanki tłuszczowej i spalać ją w celu pozyskania energii. Nadmiarowa tkanka tłuszczowa znika, a człowiek traci zbędne kilogramy. Działanie odchudzające wynika również z ograniczenia wydzielania enzymów, które rozkładają cukry złożone na proste. To właśnie morwa biała hamuje wydzielanie tych enzymów. W efekcie cukry proste nie są wchłaniane, a organizm nie może z nich budować rezerwowej tkanki tłuszczowej. Jeżeli tkanka tłuszczowa nie jest nadbudowywana, wówczas organizm musi korzystać z już posiadanych zasobów, a to przyczynia się do jej systematycznego spalania. Redukcja tkanki tłuszczowej bezpośrednio przekłada się na utratę zbędnych kilogramów.

Jak stosować morwę białą – dawkowanie

Dawkowanie morwy białej uzależnione jest w dużym stopniu od tego, jaki rodzaj preparatu jest przyjmowany. Suszone liście morwy najlepiej jest stosować w ilości ok. 3 – 6 g dziennie.

W przypadku herbaty z liści morwy białej powinno się wypijać dwie filiżanki dziennie trzydzieści minut przed posiłkiem. Jej działanie lecznicze nie wzrośnie przy większym spożyciu.

Jeżeli przyjmowany jest preparat w postaci tabletek zaleca się stosowanie ich 2 – 3 razy dziennie po jednej tabletce, również trzydzieści minut przed posiłkiem.

Morwa biała – przeciwwskazania do stosowania

Morwa biała może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, więc przyjmowanie leków stanowi przeciwwskazanie do jej stosowania. Z uwagi na to, że obniża poziom glukozy we krwi, osoby chore na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność w jej stosowaniu, a już na pewno zasięgnąć porady prowadzącego ich diabetologa. Może bowiem dojść do sytuacji, że poziom cukru we krwi zostanie zanadto obniżony. Morwa może nasilić skutki uboczne leków na obniżenie cholesterolu, dlatego też ich przyjmowanie może również stanowić przeciwwskazanie. Nie zaleca się przyjmowania suplementów z morwą kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Morwa biała

Efekty stosowania morwy białej

Efektem stosowania morwy białej jest utrata zbędnych kilogramów, poprawa profilu lipidowego, w skład której wchodzi obniżenie złego cholesterolu i podniesienie poziomu dobrego HDL. Ponadto, usprawnieniu ulega gospodarka węglowodanowa. Ograniczony zostaje rozkład cukrów złożonych do prostych, co zmniejsza ich wchłanianie i ogranicza napady głodu między posiłkami. Osoba nie podjada, więc nie przybiera na wadze. Następuje też obniżenie poziomu cukru.

Morwa biała wspiera pracę serca, zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób neurodegeneracyjnych. Zapobiega anemii i obfitym krwawieniom. Pomaga uporać się ze stanami zapalnymi i ogranicza ich negatywne skutki. Działa przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie. Morwa poprawia też kondycję skóry.

Morwa biała – skutki uboczne

Suplement diety z morwą białą (sok, herbata czy tabletki) mogą spowodować wystąpienie działań niepożądanych i różnorodnych skutków ubocznych. U niektórych osób pojawiają się reakcje alergiczne. U innych niekiedy obserwuje się łagodną biegunkę, wzdęcia, zaparcia i zawroty głowy.

Dlaczego warto stosować morwę białą?

Morwa biała jest naturalnym składnikiem, który pomaga uporać się z nadmiarowymi kilogramami, a jednocześnie pozytywnie wpływa również na wiele innych organów i narządów. Suplement diety zawierający morwę białą przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, poprawia profil cholesterolowy, wspiera pracę serca i produkcję czerwonych krwinek. Zapobiega anemii i obfitym krwawieniom. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej i chorób neurodegeneracyjnych.

Czy można stosować morwę białą w ciąży?

Z uwagi na brak badań w zakresie bezpieczeństwa stosowania morwy białej w ciąży, nie zaleca się jej wdrażania. Suplementy diety z morwą białą można włączyć dopiero gdy zakończy się okres karmienia piersią.

Morwa biała suszona – jak jej używać

Suszona morwa biała dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. To suszone owoce, które mogą być traktowane jako przekąska spożywana między posiłkami. Są źródłem wielu witamin, mikroelementów i wielu innych wartościowych składników, więc jako przekąska sprawdzą się doskonale. Można je dodawać do owsianek, jaglanek, koktajli lub jogurtów. Może być uzupełnieniem śniadania, drugiego śniadania lub deserów. Sprawdzi się też jako samodzielna przekąska.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj, jak hipokalcemia wpływa na Twoje zdrowie. Przeczytaj nasz artykuł, by zrozumieć znaczenie wapnia i jak zapobiegać jego niedoborom.
Tran jako cudowny środek na odporność i lepszą pamięć? Sprawdź jaki tran wybrać i zobacz dlaczego warto wypróbować wszystkie jego właściwości.
Wspieraj odporność organizmu za pomocą żeń szenia indyjskiego, czyli ashwaghandy, która zwiększa energię, poprawia ogólny stan zdrowia i zmniejsza stan zapalny, ból i niepokój!
N-acetylocysteina to substancja znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, sprawdź, jak działa NAC i czy warto stosować suplement mający ją w składzie
Poznaj 32 źródła naturalnego wystepowania witaminy B6. Dowiedz się jakie jest jej dzienne zapotrzebowanie oraz jakie są przyczyny i skutki jej niedoboru oraz nadmiaru