olejek z czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i jak stosować

Olej z nasion czarnej porzeczki to skarbnica składników cennych dla zdrowia i urody. Zawiera nadzwyczaj wysoką ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zarówno odporność i układ krwionośny, jak i wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak stosować olej z nasion czarnej porzeczki? Dlaczego jeszcze warto rozważyć jego przyjmowanie?

Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) to popularny krzew owocowy, który należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Spotykany jest nie tylko na dużych uprawach, ale także w przydomowych ogrodach. Kwitnienie czarnej porzeczki obserwuje się późną wiosną (kwiecień, maj). Owoce osiągają pełną dojrzałość już w połowie lipca, a zerwane nadają się do spożycia nawet do 3 tygodni.

Czarna porzeczka nadaje się doskonale do różnego typu przetworów, takich jak konfitury, soki, syropy. Coraz większą popularnością cieszy się też olej wykonany z nasion tego owocu. Uzyskuje się go poprzez mechaniczne wyciskanie oleju w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Taki proces produkcji oleju pozwala na zachowanie naturalnych właściwości pestek czarnej porzeczki pochodzących z jej najcenniejszych składników: flawonoidów oraz kwasów omega-3, omega-6 i omega-9.

Olej z pestek czarnej porzeczki ma żółtawo-bursztynowy kolor i powinien być przechowywany w ciemnej butelce lub zaciemnionym miejscu, aby jak najdłużej zachował swoją trwałość oraz jakość.

olejek z czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki – właściwości

Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera szereg cennych dla zdrowia składników, w tym rzadko pojawiający się naturalnie kwas GLA (gamma-linolenowy). Obecność prozdrowotnych kwasów oraz witaminy E sprawia, że olej z pestek czarnej porzeczki może zaoferować wiele cennych dla zdrowia właściwości.

Właściwości oleju z pestek czarnej porzeczki:

Właściwości immunomodelujące. Pestki czarnej porzeczki zawierają duże ilości witaminy E, która jako silny przeciwutleniacz jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Pozytywny wpływ na zdrowie posiada dodatkowo kwas GLA.

Właściwości kardioprotekcyjne. Olej z pestek czarnej porzeczki przeciwdziała nadmiernej krzepliwości krwi oraz agregacji krwinek. Chroni serce i wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Właściwości antyalergiczne. Kwas GLA oraz kwas ALA wraz z witaminą E stanowią nieocenioną pomoc w leczeniu alergii, oraz schorzeń o charakterze zapalnym.

Właściwości pielęgnacyjne. Olej z nasion czarnej porzeczki może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie dla poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Odżywia je i przyspiesza procesy naprawcze.

Olej z pestek czarnej porzeczki – Składniki

Oleje roślinne tłoczone na zimno to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-9. Tak samo jest w przypadku oleju pozyskiwanego z nasion czarnej porzeczki. Zawiera on szereg prozdrowotnych składników odżywczych: kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas stearydynowy. W oleju z czarnej porzeczki znajduje się też niemal dwa razy więcej witaminy E niż w innych powszechnie stosowanych olejach.

Ponadto olej z pestek czarnej porzeczki to dobre źródło związków takich jak:

– fitosterole

– flawonoidy

– kwasy fenolowe

– karotenoidy

– tokochromanolom

olejek z czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki – wartości odżywcze

Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera wartości odżywcze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia, samopoczucia i urody. W 100 g tego preparatu można znaleźć ok. 8-14 gramów kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 14 gramów kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a także ok. 78 gramów kwasów tłuszczowych wielonienasyconych — w tym kwas GLA, kwas ALA oraz kwas linolowy LA. Naturalny olej z nasion czarnej porzeczki nie zawiera cukrów, białka oraz soli. Wartość energetyczna dostarczana w 100 g tego produktu to ok. 3700 kJ (900 kcal).

Olej z pestek czarnej porzeczki – zastosowanie zdrowotne

Olej z pestek czarnej porzeczki to naturalne źródło zdrowia i nieoceniona pomoc w schorzeniach o charakterze zapalnym. Zawartość kwasu gamma-linolenowego wspiera leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, atopowego zapalenia skóry i innych chorób o podobnym podłożu. Działanie kwasu GLA ma ścisły związek ze związkiem o nazwie prostaglandyna E1, który poza właściwościami przeciwzapalnymi wspiera także obniżanie poziomu stężenia lipidów.

Istotnym składnikiem oleju z nasion czarnej porzeczki jest kwas alfa-linolenowy należącego do rodziny omega-3. Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w leczeniu chorób miażdżycowych i kardiologicznych, a także przy problemach ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi lub zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów.

Olej z pestek czarnej porzeczki – zastosowanie w kosmetyce

Skład oleju z pestek czarnej porzeczki jest niezwykle korzystny dla skóry. Dotyczy to zwłaszcza kwasu ALA, który wytwarzany jest przez organizm tylko w niewielkiej ilości — niewystarczającej dla jego potrzeb. Zastosowanie oleju zewnętrznie działa przeciwzapalnie, antyalergicznie i tonizująco, a dodatkowo spowalnia proces starzenia się skóry.

Kwas gamma-linolenowy poprawia krążenie krwi, które ma ogromny wpływ na wygląd, elastyczność i koloryt skóry. Poprawia także barierę lipidową naskórka oraz przeciwdziała rozwojowi stanów zapalnych i infekcji w obrębie skóry. Niedobór GLA skutkuje zwykle nadmiernym łuszczeniem lub przesuszeniem skóry i powoduje szybsze powstawanie zmarszczek.

Ze względu na swoje działanie grzybo- i bakteriostatyczne olej z pestek czarnej porzeczki znajduje swoje zastosowanie szczególnie przy leczeniu AZS, łuszczycy oraz trądziku młodzieńczego.

olejek z czarnej porzeczki

Olej z czarnej porzeczki na włosy

Olej pozyskiwany z pestek Ribes Nigrum to doskonały preparat dla poprawy kondycji włosów. Zalecany jest szczególnie w przypadku włosów mocno przesuszonych i zniszczonych. Olej tłoczony na zimno z nasion czarnej porzeczki wykazuje działanie nawilżające, a dodatkowo łagodzi też podrażnienia i łuszczenie w obrębie skóry głowy. Po preparat mogą sięgnąć również osoby cierpiące na nawracający łupież, łojotokowe zapalenie skóry lub łuszczycę.

Olej z czarnej porzeczki na twarz

Olej z porzeczki aplikowany regularnie na twarz pomaga wygładzić i zregenerować skórę. Wspiera także regulację wydzielania sebum i ma działanie przeciwzapalne, co okazuje się być szczególnie przydatne dla osób posiadających tłustą skórę trądzikową. Olejek działa naturalnie i łagodnie, dlatego może być stosowany na cerę wrażliwą oraz alergiczną. Zalecany często przez kosmetologów po zabiegach na twarz wykorzystujących retinoidy lub kwasy.

Olej z czarnej porzeczki na ciało

Olej z nasion czarnej porzeczki sprawdza się doskonale w przypadku skóry atopowej lub łuszczycowej. Łagodzi stany zapalne i wysypki na ciele stanowiące reakcję alergiczną. Po olej z czarnej porzeczki można sięgnąć także po ekspozycji na słońce, kiedy to skóra może być bardziej wysuszona i podrażniona — preparaty z czarnej porzeczki stosowane zewnętrznie skutecznie łagodzą i nawilżają ciało.

Jak działa olej z pestek czarnej porzeczki i na co może pomóc?

Olej z pestek czarnej porzeczki dostarcza do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają funkcjonowanie mózgu i komórek układu nerwowego. Wykazuje także inne działanie prozdrowotne:

– Antyoksydacja. Ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

– Poprawa odporności. Zwiększenie zdolności immunomodelujących organizmu.

– Przeciwdziałanie reumatyzmowi. Ochrona i wparcie dla stawów.

– Regulacja gospodarki lipidowej. Przeciwdziałanie miażdżycy.

– Działanie antyalergiczne.

– Działanie przeciwzapalne.

– Ochrona serca i wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego.

Czy czarna porzeczka jest źródłem przeciwutleniaczy?

Czarna porzeczka to skarbnica cennych dla zdrowia składników, w tym związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Są to przede wszystkim: tokoferol (witamina E), flawonoidy, fotosterole, karotenody oraz kwasy fenolowe. Te antyoksydanty neutralizują wolne rodniki spowalniając reakcję utleniania na poziomie komórkowym.

Naturalne przeciwutleniacze ukryte w czarnej porzeczce chronią przed szkodliwymi skutkami wolnych rodników, które w nadmiarze mogłyby powodować rozwój choroby cukrzycowej, pogorszenie funkcjonowania układu krążenia lub pojawienie się demencji, nowotworów lub osteoporozy.

Jak stosować olej z pestek czarnej porzeczki – dawkowanie

Przy zewnętrznym zastosowaniu oleju z czarnej porzeczki, wystarczy kilka kropel do aplikowania na skórę twarzy. W przypadku mieszania olejku z kremem do ciała warto trzymać się proporcji 1:20, a więc 1 ml olejku z pestek porzeczki na każde 20 ml zastosowanego balsamu.

Olej można stosować również samodzielnie, nakładając go miejscowo w formie kompresu na otarcia, wysypki, wypryski i oparzenia słoneczne.

Łagodność działania oleju z pestek czarnej porzeczki sprawia, że nie ma konkretnych wytycznych co do jego zastosowania. W celach leczniczych sugeruje się przyjmowanie 1-2 łyżek oleju na dzień.

Olej z pestek czarnej porzeczki – przeciwwskazania

Olej z pestek czarnej porzeczki uznawany jest za łagodny i bezpieczny. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatu może być alergia na czarną porzeczkę. Przy zastosowaniu zewnętrznym warto więc przeprowadzić test na niewielkim obszarze skóry, aby sprawdzić czy pojawi się ewentualna reakcja alergiczna.

Stosowany doustnie należy przyjmować go na łyżeczce lub dodając do potraw na zimno, ponieważ olej z pestek czarnej porzeczki nie powinien być poddawany obróbce termicznej.

Olej z pestek czarnej porzeczki – skutki uboczne i działania niepożądane

Olej z pestek czarnej porzeczki jest preparatem bezpiecznym i nie odnotowano efektów ubocznych jego stosowania. Posiada dobroczynny skład, który nie powoduje zagrożenia nawet dla dzieci. Należy wybierać olej tłoczony na zimno, a po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż ukazuje informacja na opakowaniu.

Dlaczego warto stosować olej z pestek czarnej porzeczki ?

Olej z pestek czarnej porzeczki to wielonienasycone kwasy tłuszczowe w niespotykanie dużej ilości. Ten fakt jest o tyle ważny, że kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm, będąc jednocześnie niezbędnymi dla jego prawidłowego funkcjonowania. Należy przy tym podkreślić szczególnie wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), który stanowi nawet do 20% składników oleju z pestek czarnej porzeczki.

W oleju z pestek czarnej porzeczki znaleźć można także inne kwasy tłuszczowe: linolowy (LA), alfa-linolenowy (ALA) oraz stearydynowy (SDA). Olej pozyskany z pestek czarnej porzeczki zawiera kwasy omega-3 i omega-6 w optymalnych proporcjach.

Jak zrobić olej z pestek czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki tłoczony jest na zimno, co oznacza temperaturę nie wyższą niż 40 stopni Celsjusza. Wyciskanie oleju z czarnej porzeczki, jak i każdego innego, odbywa się mechanicznie. Przy tej metodzie i z zachowaniem odpowiedniej temperatury można zachować wszystkie cenne właściwości czarnej porzeczki.

Samodzielne wykonanie oleju z pestek czarnej porzeczki jest możliwe przy zastosowaniu prasy do tłoczenia. Należy jednak pamiętać, że okres przydatności tak wykonanego oleju jest krótki – pod wpływem światła i powietrza olej może zacząć jełczeć i tracić swoje cenne wartości.

Gdzie kupić olej z czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki dostępny jest w aptekach, drogeriach oraz sklepach stacjonarnych i sklepach online. Preparat dostępny jest w różnych objętościach – zwykle od 30 do 250 ml. Warto zwracać uwagę na sposób tłoczenia. Olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno będzie wyróżniał się owocowym zapachem oraz swoistą barwą.

Dostępne są także produkty do stosowania zewnętrznego zawierające w swoim składzie olej z pestek winogron. Służą one pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Babka lancetowata to popularna roślina pojawiająca się na łąkach, nieużytkach i przy drogach. Jej liście często są wykorzystywane do tworzenia syropu. Dowiedz się więcej.
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!
Tymianek, popularna roślina o wysokiej wartości leczniczej i kulinarnej, jest jednym z najlepszych ziół zwalczających kaszel i wspomagających zdrowie układu oddechowego.
Rukola - doskonale znana, jako dodatek do dań śródziemnomorskich może w niewiarygodny sposób wzmocnić organizm i usprawnić funkcjonowanie wielu narządów; sprawdź, jak!