Ruta

Ruta zwyczajna – Właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Ruta zwyczajna (ruta graveolens l) to roślina lecznicza, która zwykle wykorzystywana jest jako przyprawa i afrodyzjak. W rzeczywistości ma jednak znacznie więcej zastosowań i może się okazać bardzo ważnym składnikiem w codziennej diecie. Ma działanie prozdrowotne, ale nie tylko. Świetnie sprawdza się również do codziennej pielęgnacji. Zobacz, czym jest ruta zwyczajna i na co możesz ją stosować.

Ruta zwyczajna (ruta graveolens) jest to gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Jest to bylina, która biologicznie pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Dziś jednak dostępna jest praktycznie wszędzie. Rośnie na wszystkich kontynentach i niemalże na wszystkich wyspach. W Polsce została doceniona za jej właściwości lecznicze oraz piękny wygląd. Jest uprawiana w ogródkach oraz na plantacjach zielarskich.

Ruta zwyczajna jest dużą byliną, która dorasta do 100 cm wysokości. Łodyga ruty jest rozgałęziona. Od dołu drewnieje i pokryta jest pierzastymi liśćmi. Kwitnie od czerwca do lipca, a jej kwiaty są zielonkawożółte. Pojawiają się na szczytach pędów. Owoce rośliny przypominają brunatną torebkę. Roślina wydziela piżmowy zapach i cała pokryta jest charakterystycznym niebieskawym nalotem. Ciekawostką jest to, że u niektórych dotykanie świeżego ziela może wywołać podrażneinia.

Ruta

Ruta – właściwości

Ze względu na substancje odżywcze, które znajdują się w rucie, ma ona liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Jest też stosowana jako przyprawa i afrodyzjak.

Na liściach ruty zwyczajnej występują maleńkie pęcherzyki z olejkiem eterycznym rośliny. Jest ich dość dużo i sprawiają, że liście wyglądają, jakby były podziurawione. To właśnie wspomniany olejek ma właściwości terapeutyczne. Ponadto w roślinie znajdują się też garbniki, flawonoidy, żywice i alkaloidy.

Substancje te działają rozkurczowo, zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych. Przez to droga przepływu żółci jest ułatwiona, a to wpływa na usprawnienie procesów trawienia. Ziele ruty zwyczajnej (herba rutae) uszczelnia naczynia krwionośne, zwiększa ich elastyczność oraz zapobiega ich pękaniu.

W medycynie ludowej ruta zwyczajna stosowana była na stany zapalne, ból i gorączkę. Badania wykazały, że ma nieco więcej właściwości leczniczych. Ma działanie przeciwwysiękowe, przeciwutleniające, rozkurczowe i moczopędne. Udowodniono również, że lekko uspokaja, ma właściwości hipoglikemiczne, pomaga w zwalczaniu gronkowca złocistego, pałeczki ropy błękitnej i Candida. Korzystnie wpływa więc na wiele aspektów ludzkiego organizmu i wpływa na poprawę odporności.

Ruta – zastosowanie

Z uwagi na opisane powyżej właściwości znalazła szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, ziołolecznictwie i kosmetologii.

W medycynie naturalnej i ziołolecznictwie ruta zwyczajna stosowana może być na problemy przewodu pokarmowego. Stosuje się ją w stanach skurczowych żołądka, jelit, dróg żółciowych. Ponadto sprawdzi się w zastojach żółci, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i bólach brzucha. Może być też wykorzystywana w przypadku uszkodzenia wątroby i zaburzeniach wydzielania żółci.

Świetnie sprawdzi się również w zaburzeniach pracy układu sercowo naczyniowego. Może być stosowana przy nadciśnieniu, miażdżycy oraz żylakach. Pomoże w przypadku pajączków oraz uczucia ociężałych nóg.

Ma działanie moczopędne, sprawdzi się więc w dolegliwościach układu moczowego.

Warto ją zastosować w przypadku nerwicy wegetatywnej, w stanach rozkojarzenia i wyczerpania nerwowego.

Mało kto wie, że jej zastosowanie na tym się nie kończy. Można ją również wdrożyć jako wsparcie na bolesne miesiączkowanie u młodych dziewczyn, jak i na zmiany skórne typu bielactwo i łuszczyca oraz pomaga w gojeniu ran i owrzodzeń. Ziele ruty wzmacnia mięśnie macicy, a dzięki temu łatwiej jest znieść bóle menstruacyjne, ponieważ mięśnie są znacznie lepiej przygotowane na takie skurcze.

W kuchni rutę zwyczajną można stosować do konserwowania dziczyzny, ale nie tylko. Można ją dodawać do sałatek, surówek, mięs i potraw duszonych. Pasuje do kapusty, grzybów i gotowanych ryb. Ususzone ziele ruty świetnie sprawdzi się jako ziele do nacierania mięs, przygotowywania gulaszu lub bigosu. Trzeba jednak na nią uważać, ponieważ ma lekko gorzki smak. Tę gorycz można zneutralizować kwasem, dlatego świetnie sprawdza się do dań z produktów kiszonych i kwaszonych.

Olejek z ziela ruty doskonale sprawdza się do aromatyzowania napojów alkoholowych: likierów, wermutów i koniaków oraz do aromatyzowania soków i herbat.

Ruta

Jak działa ruta i na co pomaga?

Ruta zwyczajna działa poprzez zawarte w niej substancje roślinne, jak flawonoidy czy garbniki. Z uwagi a obecność różnorodnych substancji, działa też na różnorodne obszary ludzkiego organizmu. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowana była jako afrodyzjak, a dziś wiadomo, że jej działanie jest o wiele szersze.

Działa na układ pokarmowy. Pomaga w przypadku wzdęć, w stanach skurczowych, w bólach brzucha i jelit oraz w problemach z trawieniem. Wpływa pozytywnie na czynność wątroby i rozkurcza drogi żółciowe, a to przekłada się na swobodniejszy przepływ żółci, która wpływa na procesy trawienia.

Ruta zwyczajna działa również na układ sercowo – naczyniowy. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność. W ten sposób zapobiega ich pękaniu. Obniża też ciśnienie krwi, przez co sprawdzi się w przypadku żylaków, nadciśnienia i miażdżycy.

Ma działanie uspokajające więc działa przy nerwicy wegetatywnej, stanach wyczerpania nerwowego oraz przy problemach z koncentracją. Jej działanie moczopędne pomaga uporać się z infekcjami układu moczowego i pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Ruta zwyczajna pomaga też w problemach skórnych. Wspiera w leczeniu bielactwa i lekoopornej łuszczycy. Ponadto może być stosowana na rany i owrzodzenia, dzięki czemu przyspiesza ich gojenie.

Bardzo ważny jest również jej wpływ na macicę. Otóż okazuje się, że ruta zwyczajna wzmacnia mięśnie macicy, a dzięki temu dolegliwości menstruacyjne są lżejsze i łatwiej je znieść.

Jak stosować rutę – dawkowanie

Dawkowanie ziela ruty zwyczajnej uzależnione jest przede wszystkim od tego, w jakiej formie jest spożywana.

Napar z ruty zwyczajnej spożywa się dwa razy dziennie po pół szklanki na jedną porcję. Co ciekawe, napar można również stosować zewnętrznie, do przemywania twarzy, oczu, jako okład oraz płukanka do jamy ustnej i gardła.

Nalewkę z ruty zwyczajnej można spożywać trzy razy dziennie po jednej łyżeczce (czyli 5 mililitrów). Po jej rozcieńczeniu z wodą może też być stosowana zewnętrznie na rany o owrzodzenia.

Wyciąg olejowy z ruty zwyczajnej świetnie sprawdzi się na żylaki, hemoroidy, siniaki i owrzodzenia. Przyniesie też ulgę w przypadku bólu mięśni i stawów. W tym przypadku nie ma wskazanego dawkowania, ponieważ ruta nie jest spożywana.

Mielone ziele ruty zwyczajnej można zalać gorącą wodą i po wystudzeniu również wypić. Tak przygotowaną mieszankę (bez odcedzania) można pić dwa razy dziennie.

Można też przygotować dla siebie odwar z ziela ruty zwyczajnej. W przypadku odwaru nie powinno się spożywać więcej niż 2 szklanki dziennie.

Ruta – przeciwwskazania

Ruta zwyczajna zwiększa wrażliwość skóry na działanie promieni słonecznych. W związku z tym nie powinno się jej spożywać w okresie letnim czy urlopowym. W czasie suplementowania ruty zwyczajnej nie wolno się opalać, ponieważ może dojść do poparzenia skóry. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest również choroba wrzodowa oraz niskie ciśnienie krwi. Ruta wpływa na jego obniżenie, więc po prostu może dojść do nasilenia objawów oraz zagrożenia dla zdrowia.

Ruta nie jest też bezpieczna dla kobiet w ciąży. W tradycyjnej medycynie naturalnej stosowana była jako środek poronny, dlatego właśnie stanowi zagrożenie dla ciężarnych. Warto w tym miejscu dodać, że jako środek poronny jest niezwykle niebezpieczna. Znane są bowiem przypadku śmierci z powodu wykrwawienia po przyjęciu ruty jako środka poronnego.

Nie poleca się jej w okresie karmienia piersią ani w przypadku bardzo obfitych menstruacji. Na roślinę powinny też uważać osoby uczulone na olejki eteryczne. Dla niektórych nawet dotykanie świeżego ziela ruty może wywołać podrażnienia skóry.

Ruta

Ruta – skutki uboczne

Ruta jest bardzo specyficznym zielem. Mimo jej dobroczynnych właściwości wywołuje również wiele skutków ubocznych. Wśród nich jest przede wszystkim zwiększona wrażliwość na słońce (działanie fotouczulające). Nie wolno jej przyjmować w okresie wiosenno – letnim, kiedy to przed słońcem trudno jest się uchronić. W momencie przyjmowania jej jesienią i zimą należy unikać wizyt w solarium – to również może wywołać poparzenie skóry.

Niepożądane skutki mogą wystąpić również wtedy, gdy ruta stosowana jest przez osoby uczulone na olejek eteryczny zawarty w roślinie lub pozostałe jej substancje.

Skutkiem ubocznym stosowania ruty zwyczajnej mogą być skurcze macicy i krwawienia, dlatego też nie jest wskazana dla kobiet w ciąży (ma działanie poronne). Może doprowadzić do przedwczesnego porodu i wywołać poronienie.

Warto również wiedzieć, że ruta zmniejsza też ruchliwość plemników, dlatego też nie zaleca się jej stosowania przez mężczyzn, którzy starają się z partnerką o dziecko. Starania będą utrudnione, a w niektórych sytuacjach mogą się okazać wręcz całkowicie nieskuteczne.

Dlaczego warto stosować rutę?

Mimo powyższych skutków ubocznych warto stosować rutę zwyczajną, ponieważ niesie ze sobą wiele pozytywnych właściwości. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Wpływa na lepszą pracę wątroby, ułatwia wydzielanie żółci i pomaga w zaburzeniach trawiennych. Sprawdza się też w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Pomaga w stanach skurczowych i wzdęciach. Jest środkiem rozluźniającym, więc pomaga uporać się z licznymi problemami.

Wspiera naczynia krwionośne. Uszczelnia ich ściany i uelastycznia je. Dzięki temu stają się bardziej odporne na pękanie. W ten sposób można uchronić się przed żylakami i pajączkami, a ruta zyskuje znaczenie nie tylko prozdrowotne, ale również pielęgnacyjne. Chroni też przed miażdżycą i obniża ciśnienie krwi.

Działa uspokajająco i relaksująco. Usprawnia wydalanie moczu i pomaga przy bolesnych miesiączkach.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Omułek zielonowargowy ma wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy suplement, może mieć pewne działania niepożądane. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i ryzykach!
Pycnogenol to preparat na bazie wyciągu z sosny nadmorskiej, po który chętnie sięgają diabetycy i kobiety w okresie menopauzy. Sprawdź, w czym jeszcze może pomóc.
Glutation to składnik naturalnie syntezowany przez organizm. Wiele osób decyduje się również na jego suplementację. Czym jest glutation i w jakim celu się go przyjmuje? Sprawdź.
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
Jeśli rozglądasz się za silnymi antyoksydantami zapewniającymi długą młodość, wysoką witalność i kompleksową ochronę przed patogenami, astaksantyna powinna zwrócić twoją uwagę!