Świeży sok z buraka przez niektórych jest uznawany za niebezpieczny. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania i kto powinien zachować szczególną ostrożność.
Syrop z mięty na zimę - Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie i efekty uboczne
Strona główna - Blog - Syrop z mięty na zimę – Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie i efekty uboczne
- Opublikowano: 12.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Syrop miętowy kojarzy się z orzeźwiającym akcentem i jest często dodawany do lemoniad i letnich drinków. Jego zastosowanie jest jednak o wiele szersze. Syrop ze świeżej mięty może być ważnym elementem domowej apteczki. Może pomóc łagodzić typowe objawy infekcji wirusowych oraz problemy z trawieniem. Dowiedz się więcej o tym ziołowym specyfiku – przydatnym w kuchni i sprawdzającym się w czasie choroby.
Spis treści
ToggleSyrop z mięty – co to takiego i jak wygląda?
Syrop z mięty to ciecz o lepkiej i gęstej konsystencji. W smaku jest jednocześnie orzeźwiający i bardzo słodki. Wynika to z faktu, że do przyrządzenia syropu miętowego wykorzystuje się nie tylko wodę i liście mięty, ale także cukier lub gęsty syrop glukozowo-fruktozowy.
Mimo że dodatki słodzące oraz woda są bezbarwne, to przygotowany z nich miętowy specyfik ma zielonkawą barwę. Jest to spowodowane naturalnym kolorem liści mięty pieprzowej. Jednak na sklepowych półkach można znaleźć także syropy miętowe o barwie:
niebieskiej – świadczy to o tym, że został do nich dodany sztuczny barwnik. Potwierdzi to symbol „E” widoczny na etykiecie produktu. Takie syropy mają zwykle jedynie przeznaczenie spożywcze. Ich zadaniem jest, aby nadawały efektowny wygląd oraz charakterystyczny smak drinkom i lemoniadom;
intensywnie zielonej – to syropy, do których dodano naturalny barwnik – chlorofil. Zielony kolor płynu może też świadczyć o wysokiej zawartości liści mięty.
Jak zrobić syrop z mięty? – przepis na domowy syrop z mięty
Istnieje wiele wariacji na temat syropu z mięty. Jednak jeżeli do jego przygotowania zostaną wykorzystane naturalne składniki, to niezależnie od składu, będzie on źródłem wartościowych substancji odżywczych.
Aby zrobić syrop miętowy w klasycznej wersji, przygotuj:
szklane naczynia – niech będą to np. 4 litrowe butelki lub słoiki. Pamiętaj, aby przed przelaniem do nich syropu miętowego wyparzyć je, a następnie osuszyć;
ok. 50 gałązek mięty z liśćmi;
4 litry wody;
4 kg cukru.
Miętę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, tak aby nie znajdował się na niej piach czy ziemia doniczkowa. Wodę wlewamy do garnka. Gdy się zagotuje, zdejmujemy go z kuchenki. Do jeszcze bardzo gorącej wody dodajemy cukier. Mieszamy składniki tak długo, aż połączą się i powstanie z nich lepki, gęsty płyn. Dopiero wtedy dodajemy do garnka miętę. Całość odstawiamy na całą dobę. Garnek powinien być wtedy przykryty. Po tym czasie cedzimy syrop. Najlepiej wykorzystać do tego gazę, która zatrzyma liście i gałązki mięty oraz ich drobiny.
Po tym czasie przelewamy klarowny syropy do wcześniej wyparzonych butelek lub do wyparzonych słoików. Naczynia te szczelnie zamykamy, a następnie pasteryzujemy przez 5 minut.
Jeżeli chcesz, aby mięta jeszcze szybciej uwolniła znajdujące się w niej składniki i smak, przed włożeniem jej do garnka posiekaj ją lub zblenduj. Aromat, a także kolor syropu będą wtedy zdecydowanie intensywniejsze. Pamiętaj też, że taki naturalny, domowy produkt zachowuje ważność przez ok. 14 dni. Jeżeli ma być zdatny do spożycia nieco dłużej, to dodaj do niego kwasek cytrynowy. Będzie on pełnił jednocześnie funkcje konserwantu, przeciwutleniacza i regulatora kwasowości.
Ten tradycyjny przepis na syrop miętowy można ciekawie i na wiele sposobów przełamać. Świeżą miętę możesz połączyć np. z melisą, a nawet z aromatyczną lawendą. Zyska on dzięki temu wielowymiarowy smak i kolejne właściwości lecznicze. Natomiast, jeżeli chcesz, aby ten płyn nieco rozgrzewał, możesz dodać do niego również imbir lub kardamon. Taka mikstura będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbaty.
Jak zrobić syrop z mięty i cytryny – przepis
Najpopularniejszym dodatkiem do syropu miętowego jest sok wyciśnięty z cytryny. Taki świeży, owocowy sok to źródło dodatkowych, cennych dla organizmu składników odżywczych i potężna porcja witaminy C.
Aby przygotować sok z mięty i cytryny, wykorzystaj:
30 gałązek mięty z jak największą liczbą liści – dzięki temu smak syropu będzie intensywny,
sok z jednej cytryny – natomiast jeżeli zależy ci na mocnym, kwaśnym akcencie, możesz wycisnąć go z dwóch, a nawet z trzech cytryn;
2 l wody;
2 kg cukru;
2 wyparzone szklane naczynia – o pojemności przynajmniej 1,5 litra.
Gałązki mięty zwiąż nitką. Wodę zagotuj w garnku, a następnie ściągnij go z ognia. Do gorącej wody wsyp cukier i wlej sok z cytryny – całość mieszaj za pomocą drewnianej łyżki tak długo, aż powstanie lepki słodko-kwaśny płyn. Do takiego gorącego syropu dodaje związane gałązki liści. Garnek przykryj przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 24 h.
Po tym czasie wyjmij z niego pęczek mięty. Sam syrop przecedź przez gazę, aby był bardziej klarowny. Następnie zagotuj go. Dopiero wtedy gorący syrop przelej do wyparzonych słoiczków lub butelek i szczelnie je zamknij.
Syrop z mięty – właściwości
Do przygotowania syropu z mięty wykorzystuje się wartościową miętę lekarską – zwaną też pieprzową. Jest to cenione w medycynie naturalnej zioło, które może pomóc:
zwalczać infekcje dróg oddechowych – kaszel i nieżyt nosa;
zwalczać bakterie, a w tym groźne dla człowieka bakterie gronkowca i salmonella;
usprawnić proces trawienia;
zahamować odruch wymiotny;
uśmierzyć ból;
wzmocnić odporność;
rozkurczać mięśnie gładkie (z których zbudowany jest m.in. żołądek);
uspokoić się i wyciszyć.
Oprócz tego syrop ten słynie ze swoich właściwości smakowych. W klasycznej wersji ma mocno orzeźwiający aromat i intensywny zapach, dlatego bywa wykorzystywany również w kuchni.
Syrop z mięty – zastosowanie
Syrop z mięty ma zastosowanie:
w domowej apteczce – przyda się zwłaszcza w przypadku niestrawności, wzdęcia, gazów oraz zatkanego nosa i uciążliwego kaszlu. Po ciężkim dniu można zastosować go jako dodatek do napoju, aby znajdująca się nim mięta pieprzowa pomogła ukoić nerwy;
w kuchni – syrop miętowy to doskonały dodatek do lemoniady z plasterkami cytryny – zwłaszcza w upalne dni. Świetnie smakuje w towarzystwie ciepłej herbaty. Wykorzystuje się go, aby podkręcić smak deserów – naleśników czy lodów – oraz owocowych koktajli. Upodobali go sobie także barmani. Komponują oni mocno orzeźwiające napoje wyskokowe z dodatkiem syropu miętowego.
Jak działa syrop z mięty i na co może pomóc?
Składniki aktywne znajdujące się w syropie z mięty wspomagają:
funkcjonowanie układu pokarmowego – dlatego stosują go ci, którzy skarżą się na dolegliwości trawienne. Mięta może pomóc podkręcić trawienie, uporać się ze wzdęciami, niestrawnością i zaparciami. Wspiera też produkcję soków trawiennych i żółci – to wydzieliny odpowiedzialne za trawienie pokarmów;
leczenie przeziębienia – wspierają one łagodzenie kataru oraz pomagają hamować odruch kaszlu;
przywrócenie spokoju – dlatego po syrop z mięty sięga się, odczuwając wzmożony stres i napięcie nerwowe;
łagodzenie dolegliwości ze strony dróg żółciowych – jest to możliwe, gdyż pomagają rozkurczać mięśnie gładkie;
łagodzenie bólu;
zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób spowodowanych przez bakterie.
Jakie składniki aktywne zawiera syrop z mięty?
Syrop z mięty – mimo prostego składu – to bogate źródło składników ważnych dla ludzkiego zdrowia. Zawdzięcza on to mięcie pieprzowej. Znajdują się w niej:
mentol – wspomaga on trawienie i łagodzenie dolegliwości gastrycznych. Oprócz tego pomaga zwalczać stany zapalne, świąd oraz bakterie;
kwasy fenolowe – są to silne antyoksydanty wspierające unieszkodliwianie wolnych rodników i walkę ze stresem oksydacyjnym. Mogą pomóc zwalczać bakterie, obrzęki i wzmocnić odporność;
flawonoidy – wspierają organizm w przyswajaniu witamin. Są to również antyoksydanty, które mogą pomóc zapobiegać występowaniu chorób serca i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu;
garbniki – mogą pomagać zwiększać odporność organizmu i łagodzić stany zapalne;
karotenoidy – wspomagają profilaktykę chorób cywilizacyjnych, a w tym chorób serca;
sterole – wspierają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową;
witamina C – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
Ten słodki, orzeźwiający płyn zawiera również cenne pierwiastki. Znajdują się w nim m.in. żelazo, magnez, wapń, cynk i selen,
Jeżeli w syropie z mięty znajduje się także sok z cytryny, to staje się on jeszcze bogatszym źródłem witaminy C. W tym owocowym soku znajduje się także wiele witamin i mikroelementów wszechstronnie wspomagających organizm.
Jak stosować syrop z mięty – dawkowanie
Syrop z mięty, który w całości składa się z naturalnych składników, można pić na co dzień – dodawać go do wody czy herbaty. Jednak jak w przypadku wszystkim produktów na bazie ziół, należy spożywać go rozsądnie i z umiarem. Dzięki temu znajdujące się w nim składniki będą mogły optymalnie wspierać zdrowie.
Czy można pić syrop z mięty w czasie ciąży?
W syropie miętowym znajduje się duża ilość ziół. Dlatego warto, aby kobiety w ciąży i karmiące piersią, skonsultowały jego spożywanie z lekarzem. Uważa się, że ciężarne powinny unikać mięty, gdyż może ona powodować rozluźnienie mięśni macicy.
Syrop z mięty – przeciwwskazania
Domowy syrop z mięty to potężna dawka ważnych dla zdrowia składników. Mimo tego nie wszyscy mogą go pić i dodawać do napojów. Muszą z tego zrezygnować osoby uczulone na liście mięty, olejek miętowy i mentol.
Jeżeli w syropie znajdują się dodatkowe składniki (np. cytryna) lub jeżeli jest to produkt spożywczy kupiony w sklepie, należy zwrócić uwagę na to, czy nie znajdują się w nim także inne alergeny.
Syrop z mięty – skutki uboczne i działania niepożądane
Syrop z mięty z umiarem dodawany do napojów czy deserów nie będzie wywoływać skutków ubocznych. Ci, którzy przesadzą z jego ilością, mogą spodziewać się nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Będą one spowodowane nadmiernym rozluźnieniem mięśni żołądka i powrotem soków trawiennych do przełyku.
Dlaczego warto stosować syrop z mięty na zimę?
To syrop, który może okazać się nieoceniony w okresie jesienno-zimowym. Znajdujące się w nim składniki wesprą odporność, która w tym czasie jest często nadwyrężona przez infekcje. Natomiast w przypadku przeziębienia mogą pomóc uporać się z jego objawami – zatkanym nosem i kaszlem.
Mięta to niepozorne zioło cenione za smak, które jest jednocześnie źródłem składników pomagających łagodzić często występujące dolegliwości. Dowiedz się więcej.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Aronia cieszy się dużą popularnością ze względu na szerokie właściwości zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto i w jakiej formie najlepiej ją spożywać.
Odkryj sekrety błonnika bambusowego! W naszym artykule zgłębisz jego zdrowotne korzyści, zastosowania w kuchni i wpływ na dietę keto. Idealny dla fanów zdrowego odżywiania i nowych smaków.
Polecane dla Ciebie
Nalewka z orzecha włoskiego jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle pomocna na wiele schorzeń, w tym układu pokarmowego; zobacz, jak ją przygotować i przyjmować
Olej lniany jest skarbnicą kwasów omega 3 wykazujących fenomenalny wpływ na zdrowie. Jednocześnie jest jednym z najbardziej efektywnych kosmetyków zaczerpniętych wprost z natury.
Smalec gęsi to składnik powszechnie stosowany w polskiej kuchni. Stanowi też surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej o zastosowaniu smalcu z gęsi.
Poznaj tajniki erytrytolu i ksylitolu! Ten artykuł ujawnia kluczowe różnice, zalety i porady, które pomogą Ci wybrać najlepszy słodzik dla Twojego zdrowia i smaku.
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.