Żurawina

Żurawina – Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i kiedy warto stosować

Wykorzystywanie roślin w leczeniu wielu chorób jest znane od dawna, a jedną z nich jest żurawina, sprawdzająca się przy różnych dolegliwościach. Stosuje się ją między innymi do łagodzenia objawów infekcji dróg moczowych, czemu sprzyja jej unikalny skład i rozliczne właściwości zdrowotne. Wspomaga też leczenie innych chorób, między innymi zapobiega wrzodom żołądka, a korzystne działanie odczuje cały organizm, dlatego warto wprowadzić owoce żurawiny do swojej diety.

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon), znana też pod nazwą żurawina amerykańska, jest wieloletnim krzewem z rodziny wrzosowatych, dorastającym od 20 cm aż do 2 m, rosnącym w Ameryce Północnej. Zastosowanie w medycynie naturalnej znajduje także drugi gatunek, żurawina błotna (Oxycoccus palustris), dorastająca tylko do 1 m, spotykana nie tylko w Ameryce, ale i w Europie, również w naszym kraju. Żurawina kwitnie od czerwca do września, wydając niewielkie czerwone lub czarno-czerwone kuliste owoce, mające charakterystyczny kwaśno-cierpki smak i można je zbierać prawie przez całą zimę, aż do końca stycznia.

Ze względu na swoje cenne właściwości lecznicze, żurawina jest obecnie uprawiana na skalę przemysłową. Nie jest rośliną zbyt wymagającą, do prawidłowego wzrostu potrzebuje mało nasłonecznionych miejsc i wilgotnej, najlepiej torfowej gleby o odpowiednim współczynniku zakwaszenia. W sklepach jest najczęściej dostępna żurawina suszona, możemy ją również kupić w postaci tabletek. Żurawina świeża znajduje z kolei zastosowanie w przemyśle spożywczym, produkuje się z niej dżemy, galaretki czy popularny sok żurawinowy, dostępna jest też herbata żurawinowa.

Jak działa żurawina?

Jako dodatek do potraw owoce żurawiny sprawdzą się wyśmienicie, lecz dla nas ważniejsze są ich właściwości lecznicze i sposób oddziaływania na ludzki organizm. Prozdrowotne właściwości, jakie ma np. żurawina suszona są związane z jej składem, dzięki czemu charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antyhistaminowym. Zbadano również jej właściwości przeciwnowotworowe, żurawina blokuje bowiem nadmierny rozrost komórek raka.

Sprawdza się każda jej postać, zarówno świeża żurawina i łatwiejsza do kupienia suszona żurawina, którą dostaniemy np. w sklepach zielarskich. Warto też podkreślić jej kwaśne pH powodujące zwiększone zakwaszenie moczu, dzięki któremu żurawina skuteczniej zwalcza zakażenia układu moczowego.

Żurawina

Żurawina – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości żurawiny mogą zaskakiwać, są aż tak szerokie, że używa się jej we wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce bardzo wielu chorób. Zalet, jakie niesie ze sobą codzienne stosowanie żurawiny, naprawdę nie da się zbagatelizować, pożądane efekty dadzą zarówno świeże owoce, jak i preparaty z dodatkiem suszonej żurawiny. Spośród najważniejszych schorzeń, na które pomaga żurawina, przede wszystkim trzeba wymienić:

  • wrzody żołądka, w których przebiegu powstają ubytki w błonie śluzowej wyściełającej ten narząd. Objawiają się silnymi bólami, nudnościami, zgagą i wymiotami, a pomoże je złagodzić właśnie suszona żurawina. Przeciwdziała osadzaniu się bakterii niszczących błonę śluzową i mamy pewność, że wrzody żołądka nie powrócą w przyszłości, zmniejsza ryzyko infekcji;

  • choroby serca i układu krążenia, ich leczeniu sprzyjają flawonoidy, jakie w dużych ilościach zawiera żurawina. Jedną z zalet stosowania żurawiny jest zapobieganie zablokowaniu naczyń krwionośnych przez zakrzepy. Świeża lub suszona żurawina reguluje ciśnienie krwi, redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, z jednoczesnym podwyższeniem korzystnej frakcji HDL i zmniejsza skutki wylewu krwi do mózgu;

  • cukrzyca, choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi. Często powoduje to infekcje układu moczowego, czemu przeciwdziała żurawina aktywująca trzustkę odpowiedzialną za produkcję insuliny, a błonnik, jaki w sporych ilościach zawiera, redukuje ilość glukozy;

  • choroby narządów wewnętrznych, trzustki, wątroby czy nerek. W przypadku tych ostatnich, owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, jeśli zaś chodzi o wątrobę, to żurawina poprawia jej pracę, przeciwdziałając stłuszczeniu i oczyszczając z toksyn;

  • choroby dziąseł, powodowane przez bakterie działające w jamie ustnej, a w ich usunięciu może pomóc właśnie żurawina.

Ile żurawiny dziennie można jeść?

Jeśli żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon), czy inna jej odmiana, suszona lub w postaci nieprzetworzonej, ma być naprawdę skuteczna i pomóc zwalczyć, chociażby powtarzające się infekcje dróg moczowych, powinno się ją używać w odpowiedniej, zalecanej dziennej dawce. Dotyczy to przede wszystkim dawkowania produktów leczniczych, w których żurawina jest jednym ze składników aktywnych. W innych postaciach nie powinno się przekraczać ilości 100-300 g owoców żurawiny dziennie, biorąc pod uwagę jej stosunkowo wysoką kaloryczność i cierpki smak.

Żurawina na infekcje dróg moczowych – zapalenie pęcherza

Podstawową grupą dolegliwości, w których leczeniu znajdują zastosowanie owoce żurawiny, są choroby układu moczowego, przeciwdziała między innymi nawracającym infekcjom dróg moczowych, pomaga również zwalczać objawy zapalenia pęcherza moczowego. Jak wykazują badania, na infekcje tego typu o wiele częściej narzekają kobiety, a ich przyczyną jest przeważnie osadzanie się bakterii Escherichia coli w drogach moczowych. Oczywiście nie jest to regułą, chorują także mężczyźni, a dwa przykładowe rodzaje chorób atakujących układ moczowy to:

  • odmiedniczkowe zapalenie nerek, do którego dochodzi, gdy bakterie E. coli przedostaną się do nich poprzez układ moczowy, może też być spowodowane przez rosnące kamienie moczowe czy przerost prostaty u mężczyzn. Objawia się silnym, promieniującym bólem, gorączką, może też wywołać dolegliwości ze strony żołądka, nudności i wymioty. Aby powstrzymać rozwój choroby, należy regularnie jeść żurawinę, sprawdzą się jednakowo suszone owoce czy żurawina w formie soku, oczywiście bez dodatku cukru;

  • zapalenie pęcherza moczowego, także o podłożu bakteryjnym, a tego typu infekcja układu moczowego daje charakterystyczne objawy, ból podbrzusza, pieczenie podczas oddawania moczu, parcie na pęcherz moczowy, stany podgorączkowe. Z pomocą znów przychodzi żurawina, a najczęściej stosuje się w celu powstrzymania rozwoju choroby preparaty z suszoną żurawiną. Substancje zawarte w jej owocach mają działanie przeciwbakteryjne, usuwające z układu moczowego chorobotwórcze drobnoustroje oraz antyseptyczne. Ponadto żurawina zapobiega kamicy nerkowej, uniemożliwiając odkładanie się zbyt dużych ilości szczawianów wapnia.

Bardzo często możemy spotkać się z pytaniem „Ile jeść żurawiny na zapalenie pęcherza?”. Trzeba po prostu trzymać się zalecanych dawek, w przypadku tabletek czy soku, możemy też dodawać do potraw suszoną żurawinę, ważne, aby nie przekraczać 100-300 g dziennie.

Żurawina

Żurawina – przeciwwskazania

Można śmiało powiedzieć, że prozdrowotne właściwości żurawiny korzystnie wpływają na stan zdrowia, lecz nie każdy może ją stosować, istnieją bowiem pewne przeciwwskazania do jej użycia, takie jak:

  • stosowanie leków immunosupresyjnych;

  • używanie leków przeciwzakrzepowych, żurawina utrudnia usuwanie wafaryny, którą zawierają leki przeciwzakrzepowe, co może spowodować niebezpieczne krwotoki;

  • cukrzyca, w jej przypadku może zaszkodzić sok żurawinowy z dodatkiem cukru i nadmiar suszonej żurawiny;

  • zaawansowana kamica nerkowa, szczawianowa lub moczanowa;

  • osteoporoza, ponieważ żurawina może potęgować niedobór wapnia w organizmie.

Wartości odżywcze żurawiny

Wiemy już, jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się żurawina, lecz te szerokie właściwości lecznicze nie są przypadkowe. Wynikają ze składu owoców, będących bogatym źródłem witamin i minerałów, a najważniejsze składniki odżywcze, jakie zawierają owoce żurawiny, to:

  • witamina A, warunkująca prawidłowe widzenie, chroniąca przed „kurzą ślepotą”, wzmacniająca odporność i zmniejszająca ryzyko rozwoju nowotworów;

  • witaminy z grupy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9), każda zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego, reguluje siłę skurczu mięśnia sercowego, a witamina B9 jest niezbędna dla kobiet w ciąży;

  • witamina C, antyoksydant usuwający wolne rodniki, a właściwe dawki witaminy C także wzmacniają serce, układ krwionośny i odporność organizmu;

  • witamina E, nazywana „witaminą młodości”, pozytywnie oddziałująca na serce i kondycję całego organizmu;

  • witamina K, podwyższająca ochronę przed infekcjami, przeciwdziałająca zwapnieniu naczyń krwionośnych;

  • kemferol i kwercetyna, mające działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyhistaminowe;

  • flawonoidy i rutozyd, także działające przeciwnowotworowo;

  • kwasy organiczne;

  • mnóstwo związków mineralnych, potas, jod, żelazo, cynk, magnez, fosfor i sód.

Żurawina

Żurawina w ciąży

Owoce żurawiny powinny również wejść do codziennej diety kobiet w ciąży, kiedy stosunkowo często dochodzi u nich do infekcji dróg moczowych, dzięki niej zmniejsza się też możliwość wystąpienia zapalenia pęcherza moczowego. Żurawina zapobiega również chorobom w jamie ustnej, jej składniki działają ochronnie, dbając o zdrowie zębów i dziąseł.

Żurawina do herbaty – przepisy

Żurawina wykorzystywana jest jako składnik wielu potraw i napojów, smaczna i zalecana dla zdrowia jest np. herbata z dodatkiem suszonej żurawiny, a jeszcze lepiej z konfiturami ze świeżych owoców. Wystarczy tylko ich 1 kg zmiksować z 1,5 kg cukru, aby otrzymać przepyszną konfiturę, którą przechowamy w słoiczkach.

Herbatę można też zrobić, gotując owoce w wodzie przez 30 minut, następnie dodając do nich cytrynę i pomarańczę, oraz przyprawy np. goździki czy cynamon, poprawiając ich kwaśny smak. Napar należy parzyć jeszcze przez 60 minut, aż do uzyskania pełni aromatu.

Żurawina w tabletkach

Nie każdy ma jednak czas robić konfitury, czy parzyć herbatę, a dla takich osób rozwiązaniem będzie żurawina w tabletkach, dostępne na rynku suplementy diety. Suszona żurawina jest jednym z ich składników aktywnych, a w składzie znajdziemy także szereg innych cennych substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W ten sposób dostarczamy organizmowi nie tylko żurawinę w precyzyjnie dobranych dawkach, lecz również niezbędne witaminy lub minerały.

Wystarczy tylko pamiętać o codziennym wzięciu określonej ilości tabletek, trzymając się przy tym zaleceń opisanych w dołączonej ulotce. Bezpieczeństwo leków roślinnych w przeciwdziałaniu różnym chorobom zostało wielokrotnie potwierdzone badaniami i możemy mieć do nich pełne zaufanie.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj 14 możliwych skutków ubocznych stosowania inozytolu. Zobacz kto musi uważać na inozytol i jakich przeciwwskazań należy przestrzegać by pozostać bezpiecznym.
Krzem to pierwiastek życia. Wspomaga walkę z infekcjami, wspiera pracę układu kostnego, pomaga w utrzymaniu włosów i paznokci w dobrej kondycji. Dowiedz się więcej.
Jod to ważny mikroelement, który powinien mieć stałe miejsce w diecie. Jest nieodzowny dla zdrowia tarczycy, reguluje proces wzrostu i dojrzewania komórek, wpływa na odporność.
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
Chlorella to niezwykła alga o wyjątkowych właściwościach, wykorzystywanych od wieków w medycynie alternatywnej. Sprawdź, w jaki sposób może wspomóc funkcjonowanie organizmu.