Sok z kiszonej kapusty - Przeciwwskazania, kto powinien go unikać, kiedy go unikać i ile można go pić dziennie
Syrop z buraka - Jak go zrobić - Działanie, właściwości, stosowanie i zastosowanie
Strona główna - Blog - Syrop z buraka – Jak go zrobić – Działanie, właściwości, stosowanie i zastosowanie
- Opublikowano: 02.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Domowe sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami wróciły w ostatnim czasie do łask i coraz częściej znajdują zastosowanie rośliny o potwierdzonych własnościach leczniczych. Wiele z nich rośnie w naszych przydomowych ogródkach, warto między innymi zainteresować się działaniem buraka czerwonego, a robiony z niego domowy syrop powinien bezdyskusyjnie znaleźć się w każdej ziołowej apteczce. W burakach znajduje się mnóstwo wartościowych składników odżywczych, bardzo szybko radzących sobie z symptomami różnych przypadłości, wzmacniających jednocześnie ogólny stan zdrowia.
Spis treści
ToggleSyrop z buraka – co to takiego?
Zanim szerzej przedstawimy wszystkie właściwości syropu z buraka czerwonego i jego korzystny wpływ na organizm, powinniśmy dowiedzieć się, czym jest to popularne, smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe warzywo, podobnie, jak np. natka pietruszki. Burak ćwikłowy (Beta vulgaris), stanowiący podstawę do zrobienia syropu z czerwonego buraka, rośnie w wielu odmianach, różniących się od siebie okresem wegetacji, czy wielkością owoców o zróżnicowanym smaku.
Można o nim śmiało powiedzieć, że jest to drugie pod względem popularności warzywo w naszym kraju, które trafiło na kontynent europejski, w tym i do Polski, z Bliskiego Wschodu. Czerwone buraki ćwikłowe są chętnie uprawiane nie tylko na działkach czy ogródkach, ale i na skalę przemysłową, znajdując zastosowanie również w kuchni.
Równie popularny jest robiony z buraka syrop, który z powodzeniem zrobimy we własnym domu. Można użyć do tego np. sokowirówki lub ręcznie zetrzeć buraki na tarce o drobnych oczkach. W ten sposób, po odciśnięciu, możemy raczyć się apetycznym i działającym zdrowotnie sokiem, który, niezależnie od pory roku, warto mieć w swojej lodówce.
Syrop z buraka – właściwości
Walorom smakowym, jakie ma syrop z buraka, nie da się zaprzeczyć, nas jednak bardziej interesują jego wyjątkowo cenne właściwości sprzyjające zdrowiu, a sok uzyskiwany z tego warzywa naprawdę ma się czym pochwalić. Eksperci od zdrowego żywienia i medycyny naturalnej podkreślają przede wszystkim następujące jego właściwości:
działanie przeciwzapalne, antywirusowe, antynowotworowe i antyoksydacyjne;
obniżające poziom cukru we krwi;
hamujące procesy starzenia, można o nim powiedzieć, że działa odmładzająco;
przywracające prawidłowe ciśnienie krwi;
normalizujące poziom „złego” cholesterolu LDL;
redukujące poziom homocysteiny we krwi;
aktywujące procesy produkcji czerwonych krwinek;
regulujące pracę serca i układu krążenia;
wspomagające funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych;
ułatwiające odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych;
wspierające naturalną odporność organizmu;
hamujące nadmierny apetyt;
usuwające toksyny i zbędne pozostałości po procesach przemiany materii;
poprawiające mikroflorę bakteryjną jelit, szczególnie jeśli jest w postaci soku z kiszonych buraków;
łagodzące dolegliwości towarzyszące menopauzie;
zabezpieczające narządy wewnętrzne przed chorobami, między innymi chroni wątrobę;
poprawiające fizyczną wydolność organizmu.
Buraki i co za tym idzie także robiony z nich sok, są jednocześnie niskokaloryczne, 100 g tego warzywa ma tylko 43 kcal, a szklanka, czyli 136 g syropu to tylko 58,6 kcal. Można więc go pić bez żadnego ryzyka wzrostu masy ciała, a swoim składem, między innymi błonnikiem pokarmowym, wesprze dietę odchudzającą. Jako ciekawostkę możemy podać, że działanie syropu z buraka cukrowego, innej odmiany, jest praktycznie takie samo jak w przypadku syropu z buraka czerwonego.
Syrop z buraka na kaszel
Warzywo to znajduje szerokie zastosowanie lecznicze, a robiony z buraka syrop doskonale sprawdza się w przypadku infekcji dolnych dróg oddechowych. Zawiera wiele składników o działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu szybko łagodzi najgorsze objawy, stany zapalne, jest skuteczny także przy uciążliwym kaszlu mokrym. Szybko oczyszcza drogi oddechowe, usuwa zalegającą wydzielinę, zmniejsza ból gardła i usuwa chrypkę, ułatwiając w ten sposób oddychanie i mówienie.
Syrop z buraka na przeziębienie
Syrop z buraków czerwonych poradzi sobie nie tylko z kaszlem, ale i innymi symptomami towarzyszącymi przeziębieniu czy sezonowej grypie. Stosowany regularnie wspomaga przede wszystkim naturalną odporność organizmu, funkcjonowanie układu immunologicznego, naszej naturalnej zapory przed infekcjami. Odpowiedzialne są za to składniki soku mające potwierdzone działanie przeciwzapalne oraz antywirusowe i antybakteryjne, usuwające z organizmu chorobotwórcze mikroorganizmy, bakterie i wirusy. Sok pomaga również pozbyć się wolnych rodników, reaktywnych form tlenu (ROS), stanowiących poważne zagrożenie dla zdrowia.
Jak zrobić w domu syrop z buraka – przepis i instrukcja krok po kroku
W aptekach, czy sklepach zielarskich można bez problemu kupić gotowy syrop z buraka, lecz jeśli mamy własny, uprawiany ekologicznie ogródek, to lepiej zrobić syrop samodzielnie. Dzięki temu będziemy mieli stuprocentową pewność, że zawiera tylko naturalne składniki i nie ma w nim żadnych szkodliwych dodatków.
Dlatego warto znać przepis na domowy syrop, a do jego zrobienia będzie nam potrzebne kilka buraków czerwonych, dużych lub średniej wielkości, cukier, najlepiej zdrowszy brązowy, oraz miód, a sam sok można przykładowo przyrządzić na dwa sposoby:
Przepis 1 – syrop z buraka gotowany
Buraki ścieramy na tarce albo kroimy na bardzo małe kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy powoli na małym ogniu przez 20-30 minut. Syrop początkowo będzie w kolorze szarawym, a gdy zobaczymy, że jest w kolorze ciemnego brązu, to przestajemy go gotować. Smak można poprawić, dodając sok z cytryny i miód, a ostudzony syrop należy przechowywać w lodówce.
Przepis 2 – syrop z buraka na zimno
Dużego buraka wydrążamy za pomocą łyżeczki lub obieraczki do jabłek, w powstały otwór wsypujemy cukier i czekamy około godziny, aż burak puści sok. Zlewamy go do naczynia, do smaku możemy dosłodzić miodem albo cukrem trzcinowym, a w celu dłuższego przechowania ponownie wstawiamy do lodówki, podobnie jak samego buraka, w którym cały czas będzie zbierał się sok.
Syrop z buraka – zastosowanie
Liczne właściwości prozdrowotne, jakimi charakteryzuje się syrop pozyskiwany na różne sposoby z buraków czerwonych, powodują, że znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Podstawowy zakres użycia syropu z buraka obejmuje:
hamowanie procesów starzenia się organizm;
przeciwdziałanie anemii;
wsparcie układu odpornościowego;
wspomaganie leczenia infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych;
wsparcie organizmu osłabionego chemioterapią;
złagodzenie kaszlu i uczucia drapania w gardle;
ułatwienie oddychania i odkrztuszania;
ochronę błon śluzowych gardła przed nadmiernym przesuszeniem.
Jak działa syrop z buraka i na co może pomóc?
Syrop z buraka działa z siłą zawartych w nim, wymienionych niżej składników odżywczych, wspierających wielopłaszczyznowo osłabione zdrowie. Dzięki niemu pozbędziemy się wielu uciążliwych dolegliwości atakujących różne części naszego organizmu, zwiększy się jednocześnie odporność na nie.
Podwyższeniu ulegnie ilość sprzyjających temu antocyjanów, a betaina będzie ochraniała komórki ciała między innymi przed stresem oksydacyjnym, wirusami i bakteriami. Jednocześnie tak samo chronione będzie DNA, co jest niezwykle istotne w skutecznej profilaktyce antynowotworowej. Można także liczyć na odczuwalne wzmocnienie pamięci, koncentracji i ogólnych zdolności umysłowych.
Jakie składniki zawiera syrop z buraka?
Syrop jest ceniony także za swój bogaty skład, bezpośrednio rzutujący na działanie i właściwości, zawartość licznych składników odżywczych, przede wszystkim składników mineralnych i witamin. Odpowiednie przygotowanie syropu pozwala zachować wszystkie substancje sprzyjające zdrowiu, jakie zawierają buraki:
witaminy z grupy B, w tym witaminę B9, czyli kwas foliowy;
witaminę C, bardzo silny antyoksydant;
witaminę E, nazywaną „witaminą młodości”;
składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas i wapń;
substancje o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym, takie jak betaina;
betalainy, związki odpowiedzialne za wzmocnienie odporności;
błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie i wspomagający oczyszczenie organizmu z toksyn.
Jak stosować syrop z buraka – dawkowanie
Nie da się jednoznacznie określić dziennej, zalecanej dawki syropu z buraka, nie może on jednak być zamiennikiem wody, jaką także dzienne musimy wypić. Nie warto przesadzać z jego ilością, a do uzyskania pełni efektów działania wystarczy pić tylko 1-2 szklanki na dobę. Trzeba też pamiętać, że sam w sobie zawiera sporo cukru, którego ilość jeszcze bardziej wzrasta, jeśli do posłodzenia syropu użyjemy miodu.
Syrop z buraka – przeciwwskazania
Licznych zalet, jakie niesie dla zdrowia syrop z buraka, nie da się zbagatelizować, lecz trzeba uwzględnić przeciwwskazania uniemożliwiające jego spożycie, związane z zawartością cukru oraz szczawianów w burakach. Dlatego syrop nie jest wskazany w przypadku takich dolegliwości jak:
dna moczanowa;
kamica nerkowa;
cukrzyca;
reumatyzm;
za niskie ciśnienie krwi.
Syrop z buraka – skutki uboczne i działania niepożądane
Nie ma ich na szczęście zbyt wiele, u osób regularnie pijące syrop z buraka może pojawić się czerwone zabarwienie moczu, czyli burakuria. Jest to całkowicie nieszkodliwe i wystarczy tylko odstawić syrop, aby wszystko wróciło do normy.
Dlaczego warto stosować syrop z buraka?
Dla jego szerokiego, pozytywnego, można śmiało zaryzykować twierdzenie, że wręcz kompleksowego oddziaływania na ludzki organizm. Samodzielnie zrobiony syrop z buraka jest nie tylko smaczny i stuprocentowo naturalny, bez dodatku niezdrowych konserwantów czy sztucznych barwników, ale i wyjątkowo zdrowy. Efekty jego działania szybko odczuje osłabione serce i układ krążenia, układ pokarmowy, hormonalny, mózg i układ nerwowy.
Pijąc go codziennie, już po krótkim czasie zauważymy, jak wzmocniła się nasza odporność, rzadziej będziemy narzekać na przeziębienie i inne sezonowe infekcje, unikniemy anemii, poprawi się też nasze trawienie. Poczujemy się młodsi, silniejsi, uda nam się również zapanować nad swoim apetytem, co pozwoli jednocześnie zapobiec niebezpiecznym wzrostom masy ciała, mogącym z czasem spowodować nadwagę albo jeszcze groźniejszą otyłość.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Topinambur to warzywo znane już od stuleci, ale dopiero od niedawna zyskało na popularności ze względu na dobroczynne działanie dla ludzkiego organizmu; zobacz, jak może Ci pomóc!
Odkryj tajemnice czeremchy: Czy jest trująca? Zrozum zagrożenia i bezpieczne sposoby korzystania z jej dobrodziejstw. Przeczytaj teraz i bądź świadomy!
Polecane dla Ciebie
Chcesz mieć piękne i długie rzęsy w naturalny sposób? Dowiedz się, jak olejek rycynowy może Ci w tym pomóc! Odkryj jego tajemnice, zalety i ewentualne ryzyka.
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.
Poznaj najlepszy i najtańszy sposób na kaszel i przeziębienie, czyli syrop z cebuli, który m.in. wspiera odporność organizmu i pomaga łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Smalec gęsi to składnik powszechnie stosowany w polskiej kuchni. Stanowi też surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej o zastosowaniu smalcu z gęsi.