kalina koralowa

Kalina koralowa – Właściwości, działanie, zastosowanie, stosowanie i przeciwwskazania

Piękne, efektowne białe kwiaty płonne i drobne czerwone owoce – to właśnie jest kalina koralowa (viburnum opulus), która w polskim klimacie występuje naturalnie, ale również chętnie wykorzystywana jest w przydomowym ogrodzie, jako krzew ozdobny. To roślina, która wyróżnia się jednak nie tylko swoim wyjątkowym wyglądem. Warto również wiedzieć, że kalina koralowa (viburnum opulus) jest też krzewem o właściwościach zdrowotnych. Zobacz, jak można ją wykorzystywać i stosować oraz jakie środki ostrożności należy bezwzględnie zachowywać.

Kalina koralowa (viburnum opulus) jest krzewem z rodziny piżmaczkowatych. Może osiągać 4 m wysokości i 2 m szerokości, co czyni ją rośliną bardzo okazałą i świetnie prezentującą się w ogrodzie. I właśnie jako roślina ozdobna jest najczęściej wykorzystywana.

Początek wiosny to dla kaliny koralowej czas budzenia się do życia. Wraz z młodymi liśćmi na szczytach pędów rozwijają się wówczas drobne, białe kwiaty, które tworzą baldachowate kwiatostany. Największe kwitnienie to przypada na koniec maja i czerwiec. Niektóre odmiany kaliny wydają kuliste kwiatostany i kwiaty płonne, czyli bezpłciowe (kalina koralowa roseum). Te odmiany o płonnych kwiatach nie wydają owoców. Wczesną wiosną można dostrzec, jak obficie kwitnie kalina. Kuliste kwiatostany pojawiające się na szczytach pędów i przypominają śnieżne kule. Z tego też powodu kalina bywa czasem określana jako śnieżna kula.

Kalina koralowa (viburnum opulus), w której występują kwiaty białe obupłciowe wydaje owoce. Są to niewielkie okrągłe pestkowce o czerwonym kolorze i żółtym miąższu. Pojawiają się z końcem lata i na początku jesieni. Ponadto jesienią liście liście kaliny koralowej zmieniają kolor z zielonego na czerwony. Kalina zaś staje się szczególnie interesująca i atrakcyjna wizualnie właśnie z powodu ciemnopurpurowej barwy liści.

Roślina preferuje gleby żyzne. Najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych w lekko kwaśnym podłożu. Odnajdzie się też w glebie o odczynie zasadowym. Na dziko rośnie w miejscach wilgotnych. Jest to krzew łatwy w uprawie i dość odporny na mróz. Warto jednak pamiętać, by w okresie suszy obficie ją podlewać.

Kalina najładniej wygląda w swojej naturalnej formie. Lubi się jednak rozrastać i wtedy warto ją nieco odmłodzić. Można to robić w lipcu lub sierpniu, przycinając niektóre pędy. Trzeba jednak pamiętać, by nie skracać ich bardziej niż do 30 cm nad ziemią.

kalina koralowa

Kalina koralowa – właściwości lecznicze

Ciekawostką z pewnością jest fakt, że kalina koralowa (viburnum opulus), choć głównie to roślina ozdobna, znalazła też dla siebie miejsce w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie.

Zielarze początkowo wykorzystywali owoce i korę kaliny. Później zaczęli również sięgać również po korzenie i kwiaty rośliny do tworzenia z nich naparów i odwarów.

Kalina koralowa (viburnum opulus) jest cennym źródłem wartościowych substancji aktywnych, typowych dla roślin. Można w niej znaleźć flawonoidy, garbniki, tri terpeny i kumaryny. Ponadto zawiera w sobie olejek eteryczny, substancje gorzkie i kwasy organiczne.

Co więcej owoce kaliny koralowej są bogatym źródłem witaminy C, E i minerałów. Z tego względu ekstrakty przygotowywane z kaliny koralowej mogą mieć liczne właściwości lecznicze. Przypuszcza się, że mogą mieć działanie rozkurczowe, szczególnie rozkurczające mięśnie gładkie (np. macicy), przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne czy też hipotensyjne (obniżające ciśnienie). Prawdopodobnie ekstrakty mogą też działać moczopędnie.

Kalina koralowa – zastosowanie

Z uwagi na opisane powyżej substancje czynne oraz wynikające z nich właściwości, kalina koralowa znalazła dla siebie bardzo szerokie zastosowanie lecznicze.

Przede wszystkim stosowano ją w leczeniu dolegliwości kobiecych. Z uwagi na jej zdolność do rozkurczania mięśni gładkich (głównie macicy) może być stosowana jako środek rozkurczowy w czasie bolesnych menstruacji. W przypadku kobiet przechodzących menopauzę może być stosowana do łagodzenia jej niektórych objawów.

Przypuszcza się, że kalina koralowa może działać moczopędnie. To sprawia, że może być stosowana w przypadku obrzęków, czy infekcji układu moczowego.

Ze względu na swoje właściwości hipotensyjne może wspierać w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Tu jednak ważna uwaga, by nie wdrażać jej samodzielnie ani nie łączyć z lekami na obniżenie ciśnienia. Może dojść do poważnych konsekwencji. Włączenie kaliny do kuracji powinno się odbywać wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Prawdopodobnie kalina koralowa może się sprawdzić jako wsparcie w leczeniu krwawienia z nosa, żylaków czy hemoroidów. Wszystko dlatego, że może przyczyniać się do zwiększenia elastyczności ścian naczyń krwionośnych.

W zielarstwie kalina była stosowana jako środek wspomagający w leczeniu przeziębienia. Prawdopodobnie może być stosowana w leczeniu problemów gastrycznych (trawiennych) i związanych z zasypianiem.

Przypuszcza się również, że może mieć działanie przeciwkrwotoczne, przeciwskurczowe i przeciwbólowe.

kalina koralowa

Jak działa kalina koralowa i na co może pomóc?

Kalina koralowa działa przede wszystkim poprzez znajdujące się w niej substancje aktywne. Wymienione wcześniej triterpeny, garbniki czy flawonoidy mogą mieć naprawdę ważne znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Z tego względu zastosowanie kalina koralowa ma tak różnorodne i szerokie. Zobacz więc, na co może pomóc ta roślina ozdobna.

Z uwagi na to, że ekstrakty z kory mogą mieć właściwości przeciwskurczowe roślina może być pomocna w bolesnym przebiegu menstruacji, bolesnych skurczach macicy czy innych dolegliwościach, które wynikają z nadmiernego skurczu mięśni gładkich.

Ponadto, kalina koralowa prawdopodobnie może mieć właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwkrwotoczne. To powoduje, że roślina może się okazać pomocna w wielu dolegliwościach związanych z opisanymi objawami (hemoroidy, żylaki, krwawienie z nosa).

Ta niezwykła roślina ozdobna może mieć szczególne znaczenie w chorobach kobiecych (prawdopodobnie największe zastosowanie ma u kobiet) i z tego względu bywa nazywa lekiem kobiecym.

Może pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją, prawdopodobnie zapobiega poronieniom i krwawieniom menopauzalnym. Przypuszcza się też, że może zapobiegać dokuczliwym skurczom mięśni nóg, do których często dochodzi w czasie ciąży.

Okazuje się, że owoce kaliny mogą działać moczopędnie i wzmacniać mięsień sercowy. Warto też stosować przetwory z owoców w czasie przeziębień, hemoroidów i przy bolesnych skurczach jelit. Wspomniane przetwory prawdopodobnie mogą się również sprawdzić w przypadku krwawień wewnętrznych i z nosa.

Owoce kaliny można też wykorzystać do przygotowania z nich soku, który w 10 – 20 % stężeniu może być stosowany przy leczeniu chorób skórnych.

Korzeń rośliny wykorzystuje się do przygotowania odwaru. Ten zaś może być pomocny w leczeniu skazy limfatycznej, drgawek czy bezsenności. Prawdopodobnie może również złagodzić przebieg astmy.

Kwiaty kaliny podawane w postaci odwaru prawdopodobnie mogą poprawiać trawienie i w niektórych źródłach zaleca się je w przypadku skurczu jelit i w biegunkach. Odwary mogą też działać wykrztuśnie i napotnie, co przekłada się na szybsze uporanie się z przeziębieniem.

Dodatkowo, wskazuje się, że wodne wyciągi z kory i owoców kaliny mogą działać antyoksydacyjnie. A zatem roślina przyczynić się może do ograniczenia działania wolnych rodników oraz redukcji skutków stresu oksydacyjnego.

Jak stosować kalinę koralową – dawkowanie

Kalinę koralową można stosować pod postacią wodnych i alkoholowych wyciągów, odwarów, przetworów, soków i naparów. To, w jakich porcjach je stosować zależy w dużej mierze od rodzaju produktu przygotowanego z kaliny. Np. alkoholowy wyciąg stosuje się 2 – 3 razy dziennie po 3 ml.

Warto jednak skonsultować włączenie kaliny do swojej kuracji, ponieważ w jej składzie znajdują się również saponiny, a te przyjmowane w nadmiarze mogą być dla człowieka bardzo niebezpieczne i trujące. Z tego względu nie zaleca się jednak samodzielnego dawkowania.

Jeżeli kalina przyjmowana jest pod postacią suplementu diety, wówczas należy bezwzględnie stosować się do zaleceń producenta.

Czy owoce kaliny są jadalne?

Owoce kaliny są niezwykle wartościowe i mają w sobie wiele właściwości leczniczych. Trzeba jednak pamiętać, że zawierają w sobie również saponiny, a te stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci (z uwagi na ich mniejszą masę, a to powoduje, że dawka saponin ma mocniejsze działanie). Saponiny są trujące. Ich nadmierne spożycie może więc wywołać bardzo negatywne skutki, takie jak zawroty głowy, wymioty, zaburzenia mowy czy nawet utrata przytomności.

Jak zrobić dżem z owoców kaliny?

Znacznie bezpieczniejsze do spożycia są owoce kaliny po obróbce termicznej. Dlatego też przetwory można samodzielnie przygotowywać i jeść bez obaw. Jednym z interesujących produktów jest na przykład dżem. Jak go przygotować?

Owoce kaliny należy starannie i dokładnie wygotować, a następnie dodać do nich cukier. W czasie gotowania z cukrem owoce zaczną wydawać z siebie zapach zjełczałego masła. Jest to całkowicie normalny objaw i nie ma powodów, by się martwić. W owocach znajduje się bowiem kwas masłowy, który w kontakcie z cukrem uwalnia właśnie swój charakterystyczny aromat. Spokojnie, dżem nie będzie tak pachniał. Trzeba jednak wiedzieć, że będzie miał lekko gorzkawy smak, co nie każdy lubi.

kalina koralowa

Jak zrobić sok z owoców kaliny?

Owoce kaliny należy rozdrobnić i zalać gorącą wodą. Całość umieścić na ogniu i gotować do wrzenia. Po zagotowaniu przykryć i utrzymać na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas. Gorący sok należy przelać do szklanych butelek i pasteryzować przez około 15 minut. Po tym czasie całość jest gotowa do spożywania. Sok można stosować na przeziębienia.

Kalina koralowa – przeciwwskazania

Kalina koralowa może powodować alergie, dlatego osoby uczulone lub ze skłonnością do alergii powinny zachować szczególną ostrożność. Nie zaleca się jej stosowania również u dzieci. Warto też, by każdy zachował szczególną ostrożność z uwagi na możliwość zatrucia.

Kalina koralowa – skutki uboczne i działania niepożądane

Stosowanie kaliny koralowej może przynieść skutki uboczne i działania niepożądane. Ich prawdopodobieństwo rośnie, gdy spożywane są surowe owoce bez obróbki termicznej. Są one bogate w saponiny, a to substancje o działaniu trującym dla człowieka. Z tego względu należy zachować szczególną ostrożność, a po owoce sięgać wyłącznie wtedy, gdy są one przemrożone lub przetworzone pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli decydujesz się na mrożenie, pamiętaj, że nie może trwać ono krócej niż dobę.

Wśród objawów zatrucia wskazuje się:

  • dyskomfort pokarmowy, ból brzucha;

  • zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit;

  • wymioty, nudności;

  • ból głowy, osłabienie;

  • zawroty głowy, zaburzenia chodu i mowy.

Niestety, w skrajnych przypadkach może nawet dojść do utraty przytomności lub nawet śmierci. Dlatego trzeba bardzo uważać z kaliną.

W razie dostrzeżenia u siebie objawów zatrucia należy natychmiast udać się na pogotowie ratunkowe.

Dlaczego warto stosować kalinę koralową?

Warto jeść kalinę, ponieważ jest to roślina o szerokim działaniu zdrowotnym. Może przynieść ulgę w bolesnym miesiączkowaniu, złagodzić objawy menopauzy czy skurcze mięśni nóg, które towarzyszą ciąży.

Może przynieść ulgę w różnego rodzaju bólach. Prawdopodobnie ma właściwości hipotensyjne, może działać przeciwkrwotoczne i sprawdzić się jako preparat na krwawienie z nosa, żylaki czy hemoroidy.

Przetwory z kaliny mogą pomóc w uporaniu się z przeziębieniami i pobudzić do pracy układ odpornościowy (dzięki obecności witaminy C).

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Cząber to przyprawa znana z właściwości poprawiających trawienie i redukujących objawy biegunki. Charakteryzuje się bogatym składem i ciekawymi właściwościami zdrowotnymi.
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Nasiadówki z kory dębu to popularna praktyka medycyny ludowej. Pomagają zwalczyć wiele dolegliwości, np. hemoroidy i infekcje intymne. Zobacz, jak je przygotować.
Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.