dieta dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej – Zasady, korzyści i wady ze stosowania, efekty, co jeść a czego unikać, możliwe skutki uboczne

Dieta Dąbrowskiej, jak każda inna dieta znajduje obecnie licznych zwolenników i przeciwników. Sięgają po nią zarówno znani z pierwszych stron gazet, jak i zwykli ludzie. Wielu z nich docenia efekty, jakie dzięki tej diecie udało się osiągnąć. Są też i sceptycy, głównie lekarze i eksperci, którzy alarmują, że tak restrykcyjna dieta nie jest zdrowa dla organizmu człowieka. Czy rzeczywiście stosowanie diety Dąbrowskiej może wpłynąć negatywnie na zdrowie? Czy pomaga stracić wagę w sposób bezpieczny czy wręcz przeciwnie? Poniżej znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Dlatego zanim zdecydujesz się na to, by spróbować tej diety lub od razu ją odrzucić, zapoznaj się najpierw z faktami.

Doktor Ewa Dąbrowska to lekarz, specjalista chorób wewnętrznych. Jest autorką bardzo restrykcyjnej diety, która za pomocą częściowego lub całkowitego postu ma zmusić organizm do czerpania ze zgromadzonych zapasów. Zdaniem dr Dąbrowskiej, takie zmotywowanie organizmu do wykorzystania zapasów przekłada się na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru wody oraz toksyn.

Doktor Dąbrowska przez długi czas pracowała naukowo nad tematem chorób cywilizacyjnych oraz leczenia ich za pomocą odpowiednio dopasowanego żywienia. Na tej podstawie opracowała dietę owocowo – warzywną, która zdaniem dr Dąbrowskiej ma zapewnić oczyszczenie organizmu, ma poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i pomóc w zmniejszeniu nagromadzonych zapasów.

Ciekawostką może być fakt, że nie jest to jedyna opracowana przez dr Dąbrowska dieta. Jest ona również autorką diety Daniela. Ta druga dieta uważana jest za pół głodówkę, a jej celem jest poprawienie trawienia oraz usunięcie toksyn z organizmu.

dieta dąbrowskiej

Czym jest dieta Dąbrowskiej?

Czym zatem jest dieta Dąbrowskiej? Najprościej rzecz ujmując, jest to dieta, która polega na okresowym wdrażaniu częściowego postu warzywno – owocowego. Przez okres trwania diety Dąbrowskiej można spożywać wyłącznie określone owoce i warzywa. Należy natomiast zrezygnować z takich produktów jak mięso, nabiał, kasze, makarony czy pieczywo i produkty zbożowe.

Zdaniem Dąbrowskiej, takie restrykcyjne i konsekwentne przeprowadzenie postu częściowego pomaga w oczyszczeniu organizmu, poprawia zdrowie i przywraca homeostazę. Dodatkowo autorka diety uważa, że post warzywno – owocowy może pomóc również w walce z wieloma przewlekłymi dolegliwościami.

Istnieją doniesienia, że post Dąbrowskiej pomaga w walce ze stanami zapalnymi stawów, cukrzycą, zespołem metabolicznym, chorobami dermatologicznymi i chorobami gastrycznymi.

Dlaczego tak się dzieje. Zdaniem autorki wejście na okresowy post warzywno – owocowy powoduje, że rozpoczynają się w organizmie procesy autofagii, czyli tak zwane odżywianie wewnętrzne. Pozbawiony cukru (glukozy) organizm zaczyna czerpać energię poprzez rozkład („zjadanie”) uszkodzonych lub zwyrodniałych komórek.

Zasady diety Dąbrowskiej

Jak każda dieta, tak i dieta Dąbrowskiej została uregulowana pewnymi ogólnymi zasadami, których trzeba bezwzględnie przestrzegać w czasie jej stosowania. Co to za zasady? Zobacz.

Podstawowym założeniem diety Dąbrowskiej miało być przeprowadzenie oczyszczenia organizmu. To, że dochodzi przy tym również do utraty masy ciała, miało być jedynie korzystnym dodatkiem. Obecnie dieta ta stanowi element dwuetapowego procesu odchudzania.

Przez okres trwania diety należy spożywać wyłącznie wybrane owoce i warzywa. Natomiast po zakończeniu diety menu można uzupełnić o orzechy, ziarna i rośliny strączkowe.

Dieta powinna trwać około 6 tygodni. W tym czasie należy spożywać trzy główne posiłki i dwie przekąski. Łączna dobowa kaloryczność diety powinna się mieścić w granicach od 400 kcal do 600 kcal.

Przygotowywane posiłki powinny być jak najmniej przetworzone. Nie wolno dodawać soli, a jedynymi przyprawami mogą być tylko naturalne zioła. Jeżeli zaś chodzi o obróbkę termiczną, to produkty mogą być jedynie gotowane na parze lub pieczone.

W tym czasie można pić jedynie wodę niegazowaną, herbaty ziołowe i wywary warzywne.

Zdaniem doktor Dąbrowskiej, wdrożenie takiej diety, której podstawą są produkty uważane za silne przeciwutleniacze, przywraca organizmowi zdolność do samoleczenia. Jako przeciwutleniacze rośliny te działają również na spowolnienie procesów starzenia, przyspieszają regenerację i odmładzają.

Dodatkowo, jest to dieta o niskiej kaloryczności. To powoduje, że organizm musi skorzystać z zapasów, by uzupełnić niedobory energetyczne. Przetwarza więc wszelkie złogi, uszkodzone komórki i zgromadzony tłuszcz, by móc z nich właśnie pozyskać energię.

dieta dąbrowskiej

Korzyści zdrowotne diety Dąbrowskiej

Do założeń diety Dąbrowskiej należy przede wszystkim oczyszczenie i regeneracja organizmu. Wiele osób stosuje ją, jako jedną z licznych diet cud na odchudzanie. Faktycznie, dzięki temu uzyskuje się szybką utratę masy ciała, a efekty te są bardzo spektakularne. Trzeba jednak pamiętać, że po zakończeniu sześciotygodniowego okresu diety nie wolno wrócić do swoich poprzednich nawyków żywieniowych, ponieważ wraz z nimi wrócą również kilogramy.

Dla utrzymania uzyskanych efektów konieczne jest rozszerzenie diety zgodnie z zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej. Można włączyć więc rośliny strączkowe, nasiona i orzechy. Mięso można od czasu do czasu przygotować, ale i tak podstawę muszą stanowić warzywa i owoce.

Do korzyści zalicza się czyszczenie organizmu z toksyn, regenerację oraz usunięcie nadmiaru wody i zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Zdaniem doktor Dąbrowskiej, korzyścią ze stosowania jej diety jest również to, że organizm odzyskuje homeostazę oraz zdolność do samoleczenia. Usprawniona zostaje praca układu odpornościowego. Znacznie skuteczniej rozpoznaje on czynniki chorobotwórcze, a co za tym idzie, jego działanie jest bardziej efektywne.

Ponadto, już po kilku dniach cera staje się bardziej promienna, a sylwetka zauważalnie szczuplejsza. Brzuch staje się płaski.

Wady diety Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej jest bardzo restrykcyjna, a to powoduje, że bardzo często podnoszone są głosy krytyczne wobec niej. Dietetycy podkreślają, że jest ona bardzo nisko kaloryczna, a podaż kalorii w widełkach od 400 kcal do 600 kcal to za mało, by sprostać codziennym zadaniom. I mowa tu wyłącznie o zwykłej, typowej aktywności, jak chodzenie do pracy, zajmowanie się dziećmi czy sprzątanie. Mała różnorodność produktów natomiast powoduje, że nie dostarcza się do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wyeliminowanie tłuszczów z diety utrudnia wchłanianie witamin. Ponadto brak białka, tłuszczów i węglowodanów powoduje, że organizm nie ma dość „materiału” do przeprowadzenia wielu procesów metabolicznych.

Krytyce poddawana jest też liczba posiłków. Zdaniem autorki, w czasie diety wolno zjeść jedynie trzy posiłki, z czego śniadanie może być dopiero dwie godziny po wstaniu z łóżka i nie wcześniej niż o 9 rano. Drugi o 14, a kolacja o 19. Taki rozkład posiłków może spowodować osłabienie organizmu, omdlenia, zawroty głowy.

Dietetycy podkreślają, że negatywnym efektem diety Dąbrowskiej jest rozregulowanie metabolizmu i spowolnienie tempa przemiany materii. Po zakończeniu kuracji wracają utracone kilogramy (efekt jo-jo), a także często pojawiają się problemy z trawieniem niektórych produktów.

Podczas diety dr Dąbrowskiej nie jest możliwe w ogóle uprawianie sportu, ponieważ organizm nie otrzymuje dość „paliwa”, które mógłby wykorzystać w czasie aktywności fizycznej. Ponadto, warto też dodać, że utrata masy ciała w czasie postu warzywno owocowego spowodowana jest nie tylko w obrębie tkanki tłuszczowej, ale dotyczy również mięśni, a to już nie jest korzystna zmiana.

Wielu lekarzy podkreśla też, że podczas stosowania diety Dąbrowskiej może dojść do osłabienia organizmu, osłabienia odporności. Mogą pojawić się bóle głowy, bóle stawów, zaburzenia hormonalne, zaburzenia termoregulacji. Mogą występować nawracające biegunki oraz dojść do wypadania włosów.

Niektórzy wskazują też, że w czasie diety dr Dąbrowskiej można odczuwać zwiększoną irytację, złe samopoczucie i osłabienie. Może dojść do rozregulowania cyklu miesiączkowego. Może też wystąpić awitaminoza (ze względu na brak tłuszczu w diecie, w którym witaminy bardzo dobrze się rozpuszczają i są dzięki niemu lepiej wchłaniane) i problemy ze snem.

Do tego długotrwałe stosowanie diety bez konsultacji z lekarzem może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

dieta dąbrowskiej

Jakie są przeciwwskazania do stosowania diety Dąbrowskiej?

Dieta Dąbrowskiej jest bardzo nisko kaloryczna, a przez to nie wolno jej stosować kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Przeciwwskazaniem jest także cukrzyca typu 1, choroby nerek, nowotwory, choroby wątroby, anemia, choroby układu krążenia i układu oddechowego, gruźlica i nadczynność tarczycy.

Uważa się też, że dieta Dąbrowskiej nie jest dobra dla osób, które cierpią na depresję, choroby genetyczne oraz zaburzenia odżywiania (jak anoreksja czy bulimia).

Dieta dr Dąbrowskiej nie powinna być wdrażana wśród dzieci i młodzieży, szczególnie wśród młodzieży w okresie dojrzewania.

Potencjalne ryzyko i skutki uboczne diety Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej jest bardzo nisko kaloryczna i uboga pod względem różnorodności produktów odżywczych. To powoduje, że może wywołać różne skutki uboczne i niepożądane efekty. I choć sama autorka diety przekonuje, że jest to lecznicza głodówka, to jej skutki mogą być bardzo niezdrowe i niebezpieczne.

Przede wszystkim może doprowadzić do ogólnego osłabienia organizmu. Ponadto, może dojść do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zaburzeń podstawowej przemiany materii lub innych problemów ze strony układu pokarmowego.

Choć jest to w założeniu dieta oczyszczająca i faktycznie następuje przy tym szybka utrata masy ciała, to może prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Spożywanie jedynie owoców i warzyw przez cały okres trwania diety dr dąbrowskiej może doprowadzić do:

  • omdleń;

  • awitaminozy;

  • spowolenienia procesów metabolicznych;

  • osłabienia;

  • biegunek;

  • zawrotów głowy;

  • rozrezgulowania procesów metabolicznych;

  • trudności w trawieniu;

  • osłabienia odpornośc;

  • bólu głowy;

  • bólu stawów;

  • wypadania włosów;

  • irytacji;

  • złego samopoczucia;

  • rozregulowania cyklu miesiączkowego;

  • zaburzeń termoregulacji.

Jak zacząć dietę Dąbrowskiej: przykładowy jadłospis

Rozpoczęcie diety dr Dąbrowskiej wymaga opracowania jadłospisu dla siebie. Jak może wyglądać taki przykładowy jadłospis? Poniżej kilka propozycji potraw na śniadanie, obiad i kolację.

Śniadanie:

  • Sok z marchwi;

  • Sałatka z pomidorem, kiszonym ogórkiem, cebulą i szczypiorem;

  • zakwas z buraków;

  • sok z ulubionego warzywa: np. selera z domieszką marchwi;

  • herbata zielona;

  • surówka ze startej marchewki z odrobiną chrzanu i paroma kroplami cytryny;

  • plastry pomidora z kiszonym ogórkiem i koperkiem;

  • tradycyjna warzywna zupa;

  • brokuł na parze;

  • parę malin.

Obiad:

  • Frytki z marchewki;

  • Zupa z zielonego groszku;

  • Surówka z selera, marchwi i jabłka;

  • Herbata ziołowa;

  • kompot z jabłek;

  • herbata malinowa z jeżyną;

  • sok z marchwi, pietruszki korzeniowej i dodatkiem jabłka;

  • surówka z pomidorów, papryki, białej rzodkwi i zielonej cebuli doprawiona pieprzem i odrobiną ostrej papryki;

  • surówka z selera z jabłkiem i plastrem grejpfruta;

  • kapuśniak z kiszonej kapusty;

  • dynia pieczona;

  • mus jabłkowy z dodatkiem cynamonu lub goździków.

Kolacja:

  • Mus jabłkowy;

  • Sałatka z gotowanych buraków i jabłka;

  • Herbata z melisy;

  • sok z marchwi i jabłek;

  • herbatka wieloowocowa bez cukru;

  • surowy kalafior z ogórkiem kiszonym;

  • zielona sałata z pomidorkami koktajlowymi i bazylią;

  • zupa krem z pomidorów;

  • gotowane warzywa: marchew, seler i pietruszka;

  • sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód.

Przekąski:

  • mus jabłkowy;

  • borówki;

  • kiwi.

Czym różni się dieta Dąbrowskiej do innych diet

Dieta Dąbrowskiej różni się od innych diet przede wszystkim bardzo dużą restrykcyjność. Jest to dieta bardzo niskokaloryczna i mało urozmaicona. Jej jedynymi składnikami są owoce i warzywa. To bardziej post warzywno owocowy niż zbilansowana i zróżnicowana dieta. Nie pozwala na stosowanie soli i cukru, a do smaku dodawać można jednie naturalne zioła. Opiera się na naturalnych produktach roślinnych bez mięsa i nabiału.

Porady dla osób na diecie Dąbrowskiej

Osoby, które decydują się na skorzystanie z tej diety powinny w pierwszej kolejności udać się do lekarza i przeprowadzić dokładne badania krwi. W przeciwnym razie mogą się wpędzić w poważne problemy zdrowotne. Choć głównym celem diety warzywno owocowej jest odtruwanie organizmu, to może dojść do jego poważnego osłabienia, zaburzenia odporności, nieprawidłowego wydzielania hormonów i niedoborów witamin. Dlatego właśnie konieczne są badania i konsultacja z lekarzem. To on oceni bezpieczeństwo wdrożenia diety warzywno owocowej.

Jeżeli nawet ją rozpoczniesz, to musisz bardzo starannie obserwować reakcje swojego organizmu. Możesz zacząć doświadczać zawrotów głowy, omdleń, osłabienia, bólu głowy i stawów. To znak, że należy zweryfikować swoją decyzję dietetyczną. Dr Ewa Dąbrowska wspomina, że w czasie trwania diety może dojść do znaczącego pogorszenia samopoczucia. Mogą wystąpić wymioty, biegunki i ogólne osłabienie organizmu. Jej zdaniem jest to tak zwany kryzys ozdrowieńczy. Oznacza, że organizm zaczął się odtruwać i oczyszczać. Jeżeli jednak kryzys ten trwa dłużej niż trzy dni należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ może dojść do odwodnienia.

Czy dieta dąbrowska jest dla Ciebie? – Kto powinien rozważyć tę dietę

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej przeznaczona jest przede wszystkim dla tych, którzy zmęczeni są dotychczasowymi dietami, czują się ociężali i przejedzeni. Taki post warzywno owocowy faktycznie może na początku przyspieszyć metabolizm, pomoże oczyścić organizm, usunie złogi i toksyny. Może doprowadzić do prawidłowego funkcjonowania organizmu i być może przyniesie wzmocnienie odporności. Można dzięki temu poczuć się znacznie lżej i bardziej świeżo.

Mogą ją też rozważyć osoby, które walczą z nadmiarowymi kilogramami. Wprowadzając odpowiednie żywienie można pozbyć się początkowej masy ciała. Trzeba jednak pamiętać, że powrót do starych nawyków będzie również wiązał się z powrotem nadprogramowych kilogramów.

Gdy prowadząc post owocowo warzywny w organizmie uruchomi się zastępcze odżywianie wewnętrzne, człowiek może się faktycznie poczuć lepiej. Trzeba jednak zachować ostrożność.

Dieta owocowa dr Dąbrowskiej zalecana jest też osobom, które zmagają się z:

  • chorobą Hashimoto;

  • osłabioną odpornością i związanymi z nią częstymi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybicznymi;

  • alergią, astmą, nietolerancją pokarmową;

  • zaburzeniami miesiączkowania;

  • początkiem menopauzy;

  • niedoczynnością tarczycy;

  • mięśniakami i torbielami jajników i macicy;

  • problemami neurologicznymi, tj. choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, zaburzenia pamięci, padaczka, przebyty udar;

  • cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą, zakrzepicą.

Czy dieta Dąbrowskiej jest skuteczna? – możliwe efekty

Wśród pozytywnych skutków stosowania diety warzywno owocowej na pewno jest utrata nadmiarowych kilogramów. Czy tylko w tym mieści się skuteczność diety dr Ewy Dąbrowskiej?

Zdaniem zwolenników tej metody odżywiania, dzięki stosowaniu diety można wiele zyskać. Na przykład:

  • wzmocnienie organizmu;

  • poprawę samopoczucia;

  • oczyszczenie organizmu z toksyn;

  • wzmocnienie odporności;

  • przywrócenie harmonii wewnętrznej;

  • poprawę działania układu nerwowego;

  • pozbycie się dolegliwości z układu pokarmowego;

  • wyrównanie poziomu glukozy;

  • wyrównanie poziomu lipidów we krwi.

Warto jednak podkreślić, że są to jedynie możliwe efekty, a zbyt długie i nieprzemyślane stosowanie diety niedoborowej może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych opisanych wyżej.

Produkty zalecane w diecie Dąbrowskiej?

Wiadomo już na czym polega dieta Dąbrowskiej. Czas zapoznać się z produktami, które dopuszczalne są w czasie stosowania diety.

Spośród warzyw dopuszcza się:

  • cebulowe: cebula, por;

  • liściaste: sałata, zioła;

  • kapustne: brokuł, kalafior, brukselka i wszystkie kapusty;

  • psiankowate: z wyjątkiem ziemniaków!;

  • korzeniowe: pietruszka, marchew, seler, rzodkiew, buraki;

  • kwiaty, jak np. karczochy;

  • kiełki warzyw.

Spośród owoców natomiast dopuszcza się:

  • jabłka,

  • cytryny,

  • grejpfruty,

  • maliny,

  • borówki,

  • czarna porzeczka,

  • wiśnie,

  • granat,

  • aronię.

Trzeba przy tym pamiętać, że owoce mogą być dodawane jedynie do smaku i jako urozmaicenie. Nie mogą stanowić podstawy jadłospisu.

Produkty zakazane w diecie Dąbrowskiej?

Jakie produkty całkowicie wyklucza dieta Ewy Dąbrowskiej? Oto one:

  • wszelkie mięsa;

  • nabiał, w tym również jajka;

  • tłuszcze;

  • produkty przetworzone;

  • produkty zbożowe;

  • produkty wysokowęglowodanowe (również warzywa i owoce), jak: chleb, ziemniaki, mąka, cukier, olej;

  • alkohol;

  • kawa;

  • papierosy;

  • kasze;

  • ryż;

  • makarony.

Dopiero drugi etap diety Dąbrowskiej pozwala na wdrożenie orzechów, nasion i roślin strączkowych – o tym trzeba pamiętać, jeżeli chcesz przetestować na sobie tę dietę.

Proste przepisy w diecie Dąbrowskiej

Skoro podstawą diety są warzywa, a jej uzupełnieniem owoce, to jakie dania można z nich przygotować? Oto kilka prostych przepisów.

Frytki z marchewki:

Obraną marchewkę kroimy na kształt frytek i namaczamy w zimnej wodzie. Odsączamy i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Następnie wykładamy równomiernie w naczynku i pieczemy w 180 stopniach aż do zarumienienia.

Passata z pomidorów:

Zagotuj wodę, a następnie włóż do niej całe pomidory. Po chwili wyjmij pomidory, obierz, usuń szypułki i pokrój. Włóż ponownie do garnka. Możesz dodać odrobinę czosnku. Gotuj przez pięć minut. Przelej do czystych wyparzonych słoiczków, odstaw do góry dnem i przykryj ścierką.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacjach doktor Dąbrowskiej oraz na stronach internetowych.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Suplementacja żelatyny cieszy się popularnością zwłaszcza wśród osób, które chcą poprawić zdrowie kości, skóry i paznokci. Jakie skutki uboczne powoduje spożywanie tej substancji?
Smalec gęsi to składnik powszechnie stosowany w polskiej kuchni. Stanowi też surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej o zastosowaniu smalcu z gęsi.
Olej z pestek malin to doskonałe wsparcie każdego rodzaju skóry oraz włosów, głównie porowatych; zobacz, jak działa i jak go prawidłowo stosować
Konjac to wyjątkowa roślina, z której tworzy się mąkę idealną na makaron konjac. Sprawdź właściwości zdrowotne korzenia konjec i jego zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Miechunka to niebanalna roślina rodem z Ameryki Południowej. Posiada soczyste, słodko-kwaśne, nasycone cennymi antyoksydantami owoce i urokliwe kwiaty w formie złocistych dzwonków.