nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego – Przepis, właściwości, działanie, stosowanie i przeciwwskazania

Nalewka z orzecha włoskiego to przygotowany na bazie alkoholu i orzechów włoskich specyfik o leczniczych właściwościach. Tradycja jej przygotowywania sięga wielu pokoleń wstecz, kiedy to nasi przodkowie, żyjąc nieco bardziej w zgodzie  naturą niż my, na różne sposoby wykorzystywali zbierane owoce, warzywa czy właśnie orzechy. Przygotowywanie różnorodnych przetworów miało na celu nie tylko przedłużenie trwałości produktów. Wiele z nich zyskiwało dodatkowe właściwości lecznicze po przetworzeniu. Jedną z form takiej domowej obróbki były właśnie nalewki. Co takiego niezwykłego jest w nalewce z orzecha włoskiego? Jakie ma właściwości lecznicze i jak ją stosować? Sprawdź nasz poradnik.

Nalewka z orzecha włoskiego to alkoholowy napój na bazie orzecha włoskiego. Ma brązowo – czarną barwę i bardzo specyficzny smak. Mówi się, że smak ten jest bardzo intensywny i cierpki. Aromat nalewki orzechowej jest nieco korzenny i gorzkawy.

Nalewka z orzecha włoskiego wykazuje właściwości lecznicze. Od lat przygotowywana jest według rozmaitych receptur, które nieco wpływają na jej moc lub delikatnie na smak. Co ciekawe, ten specyfik cieszy się nie tylko wieloletnią tradycją i uznaniem w przeszłości. Miłośnicy medycyny naturalnej do dziś chętnie po nią sięgają w przypadku różnorodnych dolegliwości i doceniają jej działanie.

nalewka z orzecha włoskiego

Jak wybrać orzechy włoskie do nalewki?

Dla prawidłowego przygotowania nalewki z orzecha włoskiego niezwykle istotne jest wybranie właściwych owoców. Przede wszystkim należy wiedzieć, że nalewkę przygotowuje się z niedojrzałych orzechów włoskich. Powinny być stosunkowo duże, ale jeszcze ciągle miękkie, tak by łatwo było je kroić. Do przygotowania nalewki wybiera się wyłącznie zielone orzechy włoskie. Oczywiście, powinny to być orzechy, które rosną w miejscu czystym, gdzie nie ma spalin.

Sugeruje się, że najlepszy moment na zbieranie zielonych orzechów włoskich przypada między 25 czerwca a 5 lipca. Warto też wiedzieć, że zbiór powinien się odbywać w suchy i ciepły dzień.

Przygotowanie orzechów włoskich do nalewki

Zebrane zielone owoce orzecha włoskiego należy umyć i osuszyć. Pamiętaj, że do przygotowania nalewki wykorzystuje się całe orzechy włoskie, wraz z łupiną. Po umyciu i osuszeniu niedojrzałe orzechy należy pokroić na ćwiartki.

nalewka z orzecha włoskiego

Krok po kroku: Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

Jest kilka przepisów na to, jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego. Można do tego wykorzystać zarówno czystą wódkę, jak i spirytus. Jeden z bardziej znanych pochodzi aż z 1885 roku. Żeby przygotować nalewkę z orzecha włoskiego według tego tradycyjnego przepisu potrzeba:

  • 250 g zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich,

  • 500 ml spirytusu,

  • 250 ml przegotowanej wody (2 razy po 125 ml),

  • szklanka cukru,

  • 2 gorzkie migdały,

  • 5 goździków,

  • kawałek cynamonu.

Warto pamiętać, by nalewkę przygotowywać w rękawiczkach. Krojenie zielonego orzecha włoskiego bardzo brudzi ręce, a zabarwienie to bardzo trudno jest usunąć.

Umyte i osuszone orzechy włoskie należy pokroić na ćwiartki i włożyć do dużego naczynia. Całość zasypać przyprawami, zalać spirytusem i dodać 125 ml osłodzonej wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.

Po tym czasie należy oddzielić alkohol od orzechów. Mieszankę przecedzamy do naczynia, w którym nalewka będzie przechowywana. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, tak by powstał syrop. Gdy syrop ostygnie należy dodać go do mieszanki alkoholowej i odstawić. Nalewka z orzecha włoskiego jest gotowa do spożycia po upływie roku.

Jest jeszcze inna wersja przygotowania nalewki. Pokrojone orzechy włoskie (ale tym razem w plastrach) zasyp cukrem i zostaw na dwa tygodnie, ale pamiętaj, by codziennie je zamieszać. Orzechy puszczą sok. Po dwóch tygodniach sok zlej przez gazę i połącz z mieszanką spirytusu i wódki w stosunku 1:1. Nalewka gotowa.

Najlepszy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Jest jeszcze jeden ciekawy przepis na nalewkę z orzecha włoskiego. Niektórzy uważają, że to najlepszy i najprostszy sposób.

Oczywiście, ją również przygotowuje się z niedojrzałych owoców, których w tym wypadku potrzeba 1,5 kg. Pokrój orzechy i wrzuć do dużego słoja, tak, by zajmowały 3/4 jego objętości. Dodaj przyprawy korzenne, takie jak: anyż, cynamon, goździki czy skórka pomarańczy. Całość zasyp szklanką cukru. Najlepszy będzie cukier brązowy, ale jeżeli nie masz takiego, biały też się sprawdzi. Wymieszaj wszystko ze sobą, zakręć słoik i odstaw wszystko w ciemne miejsce na kilka godzin. Na dnie słoja powinien zacząć gromadzić się sok. Po upływie kilku godzin dodaj do mieszanki alkohol. Może to być spirytus rozmieszany z wodą w stosunku 1:1. Alkoholu powinno być tak dużo, by zakrywał orzechy. Zakręć całość i potrząsaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw na kilka miesięcy. Przyjmuje się, że najlepszy czas dojrzewania to od 6 do 9 miesięcy. Warto też raz w tygodniu potrząsnąć mieszanką, by jej składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Jak długo i prawidłowo należy leżakować nalewkę z orzecha włoskiego

Wiele zależy do przepisu i zaleceń autora tego przepisu. W niektórych przypadkach sugeruje się, by nalewka dojrzewała rok od przygotowania. Są też takie, w których jest ona gotowa do spożycia już po upływie pół roku.

nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego – właściwości zdrowotne

Nalewka z orzecha włoskiego najczęściej stosowana jest na różnorodne dolegliwości żołądkowe. Przypuszcza się, że może pomagać w leczeniu zaparć, zatrucia, a nawet może wspomagać w leczeniu grypy żołądkowej. Prawdopodobnie może okazać się pomocna w przypadku biegunki, hemoroidów oraz zatrucia bakteriami gronkowca i paciorkowca.

Istnieją doniesienia, które wskazują, że nalewka z orzecha włoskiego pomaga we wzmacnianiu odporności, może wspomagać układ nerwowy oraz układ krążenia.

Prawdopodobnie też, nalewka z orzecha włoskiego może zapobiegać zapaleniu ropnym trądzikiem, żylakom czy też nadmiernej potliwości stóp. Może korzystnie wpływać na kondycję skóry i włosów.

Orzechy włoskie mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze. Z tego względu, przygotowana z nich nalewka, cechuje się podobnymi właściwościami.

Jak działa i na co może pomóc nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego może być stosowana doraźnie i krótkotrwale. Nie powinno się jej wykorzystywać profilaktycznie, tylko wtedy, gdy naprawdę jest potrzebna. Jakie jest więc działanie nalewki i na co pomaga? Oto kilka dolegliwości, w których warto po nią sięgnąć:

  • dolegliwości żołądkowe;

  • podwyższone ciśnienie krwi;

  • podwyższony poziom cholesterolu;

  • infekcje bakteryjne i grzybicze;

  • korzystnie wpływa na odtruwanie;

  • potrzeba wzmocnienia systemu nerwowego;

  • obniżona kondycja włosów i skóry;

  • stany zapalne;

  • biegunka i nieżyty przewodu pokarmowego.

Jak pić orzechówkę – dawkowanie

Jak wspomniano, nalewka orzechowa powinna być stosowana wyłącznie jako wspomaganie leczenia, a nie środek profilaktyczny. Stosuje się ją krótko i wyłącznie doraźnie.

Zaleca się przyjmowanie jej 2 – 3 razy dziennie. Około 40 kropli zakrapla się na łyżeczkę cukru lub rozpuszcza się w ciepłej przegotowanej wodzie i wypija. Jest to jednorazowa dawka. Jeżeli nie pomoże, to, jak wspomniano, w ciągu doby można ją powtórzyć dwa razy, maksymalnie do trzech.

Nalewka z orzecha włoskiego – przeciwwskazania

Mimo tego, że jest to lecznicza nalewka, to nie każdy może skorzystać z jej dobrodziejstwa. Przeciwwskazaniem jest przede wszystkim uczulenie na któryś ze składników nalewki. Orzechy są niestety silnym alergenem, więc to często spotykane uczulenie. Może się jednak tak zdarzyć, że występuje uczulenie np. na przyprawy korzenne.

Jakie jeszcze są przeciwwskazania? Nalewki nie powinny przyjmować osoby, które w ogóle nie spożywają alkoholu, chcą (lub muszą) ograniczyć cukier lub też cierpią na wrzody żołądka. Nalewka nie jest wskazana również w sytuacji, gdy chory cierpi na przewlekłe choroby żołądka i jelit. Nie zaleca się jej w przypadku refluksu i nadwrażliwości pokarmowej.

Z uwagi na to, że nalewkę przygotowuje się na alkoholu, nie wolno jej podawać dzieciom.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Nasturcja, roślina spotykana w wielu odmianach, nie tylko ozdobna, ale i jadalna, o doskonałym, unikalnym smaku oraz wielu cennych właściwościach sprzyjających naszemu zdrowiu.
Acerola to nieprzebrane źródło naturalnej witaminy C, która jest łatwo przyswajalna i może zrobić dla Twojego organizmu wiele dobrego - zobacz, jak działa!
Pieprz cayenne ma wiele zdrowotnych atutów z działaniem odtruwającym i przeciwzapalnym na czele. Jest też sprawdzonym patentem na sprawną redukcję zbędnych kilogramów i cellulitu.
Daktyle to znana w Polsce przekąska, ale mało kto wie, jak wiele pozytywnych efektów może przynieść regularne spożywanie tych zdrowych owoców.
Orzeszki piniowe, kojarzone głównie z kulinariami, wspierają zdrowie. Wspomagają męską płodność, sprzyjają odchudzaniu, wykazują właściwości przeciwzapalne. Dowiedz się więcej.