Sezam i olej sezamowy to nie tylko kuchenne zastosowanie, ale prozdrowotne działanie na krew, kości, skórę, włosy, odporność, czy tarczycę, a także moc cennych minerałów i witamin!
Glutation – Właściwości, działanie, zastosowanie, na co może pomóc, gdzie występuje, objawy niedoboru, skutki uboczne i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Glutation – Właściwości, działanie, zastosowanie, na co może pomóc, gdzie występuje, objawy niedoboru, skutki uboczne i przeciwwskazania
- Opublikowano: 06.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Glutation to jedna z cząsteczek wchodzących w skład ludzkiego organizmu. Jego niedobory potrafią być niebezpieczne, dlatego wiele osób decyduje się na suplementację tego składnika. W jakim celu najczęściej przyjmuje się glutation? Co warto wiedzieć o tym związku?
Spis treści
ToggleGlutation – co to takiego?
Glutation to substancja występująca w ludzkim organizmie. Wchodzi w skład komórek, gdzie wspiera walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Związek ten może pomóc zachować odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego.
Glutation wspiera walkę przed nieustającym utlenianiem i niszczeniem komórek. Może przyczynić się do poprawy odporności organizmu, zwłaszcza jeśli chodzi o zakażenia bakteryjne i wirusowe. Każda komórka w ludzkim organizmie samodzielnie produkuje glutation. Aby jednak proces ten mógł zachodzić prawidłowo, konieczne jest zapewnienie niezbędnych substratów.
W ludzkim ciele zapotrzebowanie na glutation zawsze jest wysokie. Substancja ta jest bowiem zużywana w różnych procesach zachodzących w organizmie.
Dlaczego glutation jest tak ważny dla organizmu?
Glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów w ludzkim organizmie. Składnik ten wspiera funkcjonowanie różnych organów. Jest regeneratorem komórek odpornościowych i jednym z najważniejszych czynników detoksykujących.
Glutation wspiera syntezę i naprawę RNA. Bierze udział w procesie detoksykacji kancerogenów i szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie. Bez glutationu inne antyoksydanty, takie jak np. witamina C i E, stają się znacznie słabsze. Nie mogą wspierać ochrony przed chorobami i działaniem wolnych rodników.
Glutation – właściwości
Glutation jest przede wszystkim przeciwutleniaczem. Może pomóc zredukować zniszczenia komórkowe wynikające ze stłuszczenia wątroby – zwłaszcza w przypadku osób nadużywających alkoholu. Jest stosowany również przez osoby chore na łuszczycę czy chorobę tętnic obwodowych oraz insulinooporność. Suplementacja glutationu jest wskazana również w przypadku pacjentów w podeszłym wieku.
Glutation może przyczynić się do zwalczenia dolegliwości związanych z chorobą Parkinsona czy spektrum autyzmu. Jest stosowany przy problemach ze strony układu odpornościowego. Suplementacja tego składnika może pomóc uchronić organizm przed stresem oksydacyjnym, a więc również wystąpieniem poważnych schorzeń, jak np. nowotwory.
Glutation – zastosowanie
Glutation znajduje zastosowanie w walce z dolegliwościami dotyczącymi różnych organów w ludzkim ciele. Stosuje się go również w celu uchronienia się przed niszczącym stresem oksydacyjnym.
Do najpowszechniejszych zastosowań glutationu warto zaliczyć:
walkę ze stresem oksydacyjnym – glutation może pomóc zmniejszyć aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób układu krążenia, serca i nowotworów oraz procesy starzenia,
walkę z cukrzycą i insulinoopornością – glutation wspiera stabilizację cukru we krwi. Może pomóc uregulować odporność receptorów insulinowych, a co za tym idzie – wpłynąć na prawidłowy metabolizm glukozy,
schorzenia wątroby – glutation może pomóc usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i odbudowę hepatocytów, czyli komórek wątroby. Jest stosowany przy marskości, stłuszczeniu i zatruciach metalami ciężkimi,
chęć poprawy odporności – glutation wspiera produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie drobnoustrojów, jak wirusy, grzyby i bakterie,
walka z nowotworami – glutation może pomóc uchronić się przed nowotworami. Wciąż trwają badania dotyczące możliwości jego zastosowania w terapiach przeciwnowotworowych,
walka z chorobami zapalnymi – glutation może pomóc złagodzić stany zapalne, w tym reumatoidalne zapalenie stawów,
aktywność fizyczna – po glutation chętnie sięgają sportowcy, którzy ze względu na uprawianą aktywność borykają się ze spadkiem tego związku produkowanego przez komórki,
terapie autyzmu – dzieci z autyzmem zwykle mają niższy naturalny poziom glutationu. W niektórych terapiach stosuje się suplementację tej substancji,
oczyszczanie organizmu – odpowiedni poziom glutationu może przyczynić się do szybszego usunięcia z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, jak metale ciężkie,
walka z chorobami neurodegeneracyjnymi – glutation może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona, dlatego jest stosowany m.in. przez osoby w podeszłym wieku.
Jak działa glutation?
Glutation wspiera walkę z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia się organizmu. Może pomóc poradzić sobie ze stanami zapalnymi i infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi. Substancja ta jest stosowana przy chorobach psychicznych, autyzmie, ADHD, chorobie Alzheimera i Parkinsona, a także przy problemach ze strony układu pokarmowego i mózgu. To ważny składnik ludzkiego organizmu, który jest syntezowany samoistnie. W wielu przypadkach można jednak postawić na jego dodatkową suplementację.
Na co może pomóc suplementacja glutationem?
Suplementacja może pomóc podnieść poziom glutationu, który wspiera zdrowie mózgu, nerek, serca, płuc, wątroby i układu pokarmowego. Składnik ten może również pomóc przyspieszyć regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Glutation niekiedy jest stosowany w walce z uzależnieniami i chorobami, w tym nowotworami.
Od czego zależy poziom glutationu w organizmie?
Glutation występuje w organizmie w dwóch postaciach – utlenionej i zredukowanej. Stosunek pomiędzy tymi substancjami pozwala na uzyskanie informacji o stanie zdrowia pacjenta.
Niższy poziom glutationu występuje m.in. u osób chorych na cukrzycę lub przewlekłe zmęczenie. Często jest on objawem poważnych chorób wielonarządowych. Badanie poziomu glutationu wchodzi w skład podstawowych testów zalecanych przez lekarzy.
Gdzie występuje glutation?
Organizm przeprowadza syntezę glutationu samoistnie, w każdej komórce. W tym procesie bierze udział grupa trzech aminokwasów – kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Aby możliwe było wyprodukowanie odpowiedniej ilości glutationu, niezbędna jest też witamina C i selen.
Glutation wchodzi też w skład niektórych produktów spożywczych, jak:
masło orzechowe – 2,4 mg,
smażona wołowina – 17,5 mg,
ziemniaki gotowane – 13,6 mg,
marchew gotowana – 5,8 mg,
jabłka – 3,3 mg,
szynka gotowana – 23,3 mg,
smażony kurczak – 13,1 mg,
surowa marchew – 7,9 mg,
sok pomarańczowy – 4,2 mg,
szparagi gotowane – 28,3 mg,
pomarańcze – 7,3 mg,
ryż – 1,6 mg.
Aby zwiększyć poziom glutationu, warto przyjmować też produkty zawierające witaminy z grupy B, C, metioniny, cysteiny, selen oraz siarkę. Takie substancje znaleźć można w mięsie, rybach, zielonych warzywach i nabiale.
Dlaczego tracimy glutation?
Na utratę glutationu wpływa wiele czynników, jak np.:
stres,
starzenie się organizmu,
zakażenia, urazy i skaleczenia,
zanieczyszczenia środowiska,
nieodpowiednia dieta,
promieniowanie.
Dla kogo zalecana jest suplementacja glutationem?
Suplementację kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny można wprowadzić w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe. To np. nowotwory, AIDS i HIV, cukrzyca typu drugiego czy zapalenie wątroby. Na przyjmowanie tej substancji decydują się też pacjenci starsi i aktywni fizycznie.
Jak suplementować glutation – dawkowanie
Aby zachować odpowiedni poziom glutationu, konieczne jest stosowanie zróżnicowanej diety. U niektórych osób taka praktyka nie wystarczy. Wówczas można wprowadzić suplementację tego związku.
Przyjmuje się, że dzienna porcja glutationu powinna wynosić około 250-1000 mg. Dokładna ilość przyjmowanej substancji powinna zostać jednak skonsultowana ze specjalistą. Dobrym pomysłem jest też kierowanie się zapisami umieszczonymi w ulotce preparatu.
Objawy niedoboru glutationu
Niedobór glutationu objawia się wieloma dolegliwościami. To m.in. alergie, które nie występowały wcześniej, a także przewlekłe zmęczenie i wysoka zawartość kwasu moczowego w organizmie. Niedobór glutationu najczęściej występuje u osób chorych na cukrzycę i schorzenia neurodegeneracyjne.
Glutation – interakcje z lekami
Nie ma jednoznacznych informacji na temat interakcji glutationu z lekami. Osoby będące w trakcie farmakoterapii powinny jednak konsultować chęć suplementacji tego związku ze specjalistą.
Glutation – przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania glutationu to nadwrażliwość na składniki aktywne preparatu. Nie ma też jednoznacznych badań na temat możliwości stosowania produktu przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Z tego powodu panie spodziewające się dziecka powinny skonsultować chęć suplementacji glutationu z lekarzem.
Glutation – skutki uboczne i działania niepożądane
Glutation jest substancją dość bezpieczną, ponieważ produkują go komórki w ludzkim organizmie. U niektórych osób stosowanie suplementów z tym związkiem może jednak doprowadzić do takich problemów, jak:
skurcze,
reakcje alergiczne,
wzdęcia.
Dlaczego warto stosować glutation?
Glutation wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego. Pomaga uchronić się przed wolnymi rodnikami, które powodują stres oksydacyjny. Glutation wspiera układ immunologiczny, dzięki czemu jest wybierany przez osoby, które borykają się z częstymi infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Niski poziom glutationu może przyczynić się do różnych dolegliwości i zwiększenia podatności organizmu na choroby neurodegeneracyjne i infekcje. Suplementacja tego związku jest wybierana przez osoby, które są już chore na wspomniane schorzenia lub regularnie uprawiają aktywność fizyczną. Preparaty z glutationem mogą pomóc zwiększyć jego poziom, nie dopuszczając do pojawienia się niedoboru.
Glutation jest bezpieczną substancją, jednak warto suplementować go zgodnie z zaleceniami lekarza lub producenta preparatu. Przed rozpoczęciem przyjmowania tego związku warto wykonać podstawowe badania krwi. Dobrym pomysłem jest też postawienie na produkty zwiększające poziom glutationu, czyli niektóre warzywa czy zboże. Poziom tej substancji w organizmie w wielu przypadkach można bowiem uzupełnić w naturalny sposób, wraz ze zróżnicowaną dietą.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Betulina jest pozyskiwana z kory brzozy. Ma wiele cennych właściwości, m.in. wspomaga łagodzenie stanów zapalnych, pomaga zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych. sSprawdź.
Dowiedz się, co sprawia, że l karnityna jest popularna wśród osób odchudzających się i dlaczego jest tak istotna dla dobrego poziomu cholesterolu oraz testosteronu i tarczycy.
Polecane dla Ciebie
Chcesz wiedzieć, co to jest berberyna i jak działa na zdrowie? Zobacz nasz pełny artykuł! Odpowiedzi na 22 pytania od badań naukowych do praktycznych wskazówek.
Łopian jest od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru, a także wpływa pozytywnie na skórę i włosy.
Srebro koloidalne wykazuje właściwości prozdrowotne. Wykorzystywane do użytku zewnętrznego, wspiera w walce z bakteriami, wirusami, grzybami. Sprawdź.
Kamforę pozyskuje się z drewna cynamonowca kamforowego. To substancja o cennych właściwościach. Wspomaga m.in. walkę z przeziębieniem, grypą, biegunkami. Dowiedz się więcej.
Odkryj 18 niezwykłych właściwości zdrowotnych moringi! Dowiedz się, na co może pomóc ta cudowna roślina.