Sok z brzozy - Właściwości i Działanie

Sok z brzozy – Właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie, działanie i na co pomaga

Sok z brzozy to dar natury oferujący cenne właściwości lecznicze. Odznacza się działaniem wzmacniającym i przeciwbólowym. Naturalny napój wspierający funkcjonowanie całego organizmu nie bez powodu został okrzyknięty eliksirem życia. Jakie działanie przynosi kuracja sokiem z brzozy? Czy każdy może go stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Sok z brzozy — znany także jako oskoła lub bzowina — to płyn pozyskiwany brzozy. Najbardziej wartościowa woda brzozowa pochodzi z pnia drzewa i zaleca się zbieranie jej już wczesną wiosną. Aby otrzymać sok, należy naciąć lub nawiercić pień oraz zamocować rurkę, przez którą napój popłynie. Świeżo pozyskany sok z brzozy ma zwykle jasną, przezroczystą barwę.

Najbardziej popularny jest sok pozyskiwany z pnia drzewa. Istnieją jednak odmiany, które pozyskuje się z listków lub dojrzewających pączków brzozy.

Sok z brzozy - Na co pomaga

Sok z brzozy (oskoła) – właściwości

Naturalny sok z brzozy to bogactwo prozdrowotnych właściwości. Regularne picie soku z brzozy wspiera zdrowe funkcjonowanie organizmu i pomaga przeciwdziałać wielu schorzeniom.

Sok z brzozy ma działanie oczyszczające i ochronne. Dzięki temu może zapewnić wsparcie w okresie zwiększonej zachorowalności, przeciwdziałając sezonowym infekcjom. Detoksykujące właściwości ułatwiają także pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii, przez co poprawia się praca wątroby i poprawia się ogólne samopoczucie.

Przeciwutleniacze zawarte w soku z brzozy zapewniają organizmowi ochronę przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Z kolei saponina pomaga uregulować poziom cholesterolu poprzez redukcję poziomu złego cholesterolu LDL i zwiększenie ilości dobrego cholesterolu HDL. W ten sposób właściwości lecznicze soku z brzozy działają pozytywnie również na układ krwionośny oraz pracę serca.

Woda brzozowa działa także nawilżająco i przeciwutleniająco. Te właściwości soku z brzozy sprawiają, że z powodzeniem można stosować go jako naturalne wsparcie dla wyglądu skóry lub poprawy kondycji włosów.

Sok z brzozy — zastosowanie

Sok z brzozy ceniony jest ze względu na szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Składniki mineralne i witaminy pozyskane wprost z pnia brzozy okazują się być niezwykle przydatne w leczeniu najróżniejszych schorzeń i dolegliwości.

Najpowszechniejsze zastosowanie soku z brzozy:

Regularne stosowanie soku z brzozy zmniejsza intensywność bólów reumatycznych i redukuje nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące uszkodzeniom nerwu kulszowego spowodowanym np. wypadkiem lub zmianami, które na niego uciskają. Zarówno picie soku z brzozu jak i robienie okładów na bolące miejsce pozwala uzyskać uczucie ulgi przy zmianach reumatycznych i rwie kulszowej.

Bzowina ma właściwości moczopędne i detoksykacyjne. Pomaga w pobudzaniu i właściwym przebiegu filtracji w obrębie układu moczowego, usprawnia proces wydalania moczu poza ustrój i przeciwdziała odkładania się złogów w układzie moczowym prowadzących do wystąpienia kamicy nerkowej (kamieni nerkowych).

Systematyczne picie oskoły poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Można stosować go zarówno w ramach zdrowej prewencji, jak i wtedy, kiedy przeziębienie lub infekcje wirusowe już zaatakują nasz organizm. Sok z brzozy jest także pomocny w zwalczaniu grypy: łagodzi bóle mięśniowe i bóle w obrębie kości i może obniżyć zbyt wysoką temperaturę, która towarzyszy zwykle tej chorobie.

Z cennych właściwości bzowiny skorzystać mogą także osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dotyczy to szczególnie problemów takich jak wrzody żołądka, czy nieżyt żołądka. Sok z brzozy pomaga zminimalizować przykre objawy w obrębie układu pokarmowego.

W składzie soku z brzozy znajduje się ogromne bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego sok z brzozy może stosować każdy, kto chciałby uzupełnić niedobory cennych składników i soli mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, witamina C. Oskoła zalecana jest szczególnie osobom, które chorują na anemię, aby w naturalny sposób wyeliminować niebezpieczne deficyty.

W soku z brzozy znajdują się antyoksydanty, które stanowią naturalną ochronę organizmu przed nowotworami i neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze wspierają także zdrowe działanie systemu krwionośnego i przeciwdziałają chorobom niedokrwiennym serca oraz zakrzepicy.

Oczyszczające i wzmacniające właściwości soku z brzozy znajdują swoje zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Zarówno picie wody z brzozy jak i stosowanie zewnętrzne w formie wcierek pomaga zwiększyć objętość włosów i reguluje pracę gruczołów łojowych w obrębie skóry głowy.

Sok z brzozy — przeciwwskazania

Sok brzozowy wykazuje łagodne działanie, które w naturalny sposób poprawia witalność i samopoczucie. Istnieją jednak pewne okoliczności, które mogą stanowić przeszkodę w przyjmowaniu bzowiny. Są to przede wszystkim:

– reakcja alergiczna na pyłek brzozy

– przewlekła niewydolność serca lub nerek

– niedrożność układu moczowego

– nadwrażliwość powodująca wysypkę lub swędzenie skóry

Wbrew niektórym opiniom, ciąża ani karmienie piersią nie stanowią przeciwwskazania do stosowania soku z brzozy. Wręcz przeciwnie — ze względu na jego moczopędne działanie może okazać się dużą ulgą u ciężarnych z obrzękami, a według niektórych badań może on również pobudzać laktację.

Nie posiadając pełnej wiedzy w kwestii uczulenia na pyłki brzozy, można sprawdzić to wykonując test na ten alergen. Łatwym sposobem na sprawdzenie, czy pyłek brzozy nam szkodzi może być też obserwacja swoich reakcji w okresie od kwietnia do maja, kiedy z pączków brzozy wydobywa się najwięcej pyłków.

Sok z brzozy — działanie i na co pomaga

Sok uzyskany z pnia brzozy posiada wszechstronne właściwości prozdrowotne — nie bez powodu nazywany jest eliksirem życia. Oprócz tego ma również łagodny smak, dzięki czemu bez trudu można dołączyć go do codziennej diety. Sok z brzozy można pić w ramach szeroko pojętej ochrony zdrowia, sprawdza się także w przypadku konkretnych dolegliwości.

Kiedy warto stosować sok z brzozy?

– Przy spadkach odporności i sezonowych infekcjach

– Przy bólach reumatycznych

– Przy anemii i niedoborach kluczowych składników odżywczych

– Przy zaburzeniach pracy układu krwionośnego

– Przy gorączce i bólach kostno-stawowych

– W sytuacji zwiększonego ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych

– Przy nieprawidłowościach ze strony układu trawiennego

– Przy osłabionej kondycji skóry oraz włosów

Sok z brzozy — dawkowanie i ile go pić

Aby uzyskać zauważalne i zadowalające efekty stosowania soku z brzozy należy zadbać o regularność jego przyjmowania. Zaleca się wypijanie dziennie ok. 150 ml soku z brzozy z zachowaniem podziału na 2-3 dawki. Bzowinę można więc stosować rano, w południe oraz wieczorem w porcjach po 50 ml. Decydując się na gotowe produkty dostępne w sklepach, warto zawsze przeanalizować ulotkę producenta, w ktorej powinna znaleźć się informacja na temat tego jak dawkować sok.

Stosowanie soku z brzozy w celach leczniczych powinno trwać minimum 2-3 tygodnie. Proponowany sposób podania soku z brzozy to napój na zimno — w takiej formie dostarcza największą ilość cennych składników.

Co znajduje się w soku z brzozy?

Mimo że naturalny sok z brzozy to w ponad 90% woda, w dalszym ciągu ma on ogromny potencjał prozdrowotny. Substancje, które dostarczamy do organizmu, pijąc sok z brzozy to:

– elementy bioaktywne: polifenole, garbniki

– minerały: potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo, wapń

– witaminy: witaminy z grupy B, witamina C

– aminokwasy: kwas asparginowy, glutamina, izoleucyna

– kwasy organiczne: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy

– cukry proste: glukoza, fruktoza

Jak pić sok z brzozy?

Kluczem do uzyskania dobrych efektów picia soku z brzozy jest regularność. Ważne też, aby nie przerywać raz rozpoczętej kuracji, kontynuując ją co najmniej przez 14-21 dni. Tylko 150 ml oskoły na dzień wystarczy, aby przekonać się o jej dobroczynnym działaniu.

Sok z brzozy można spożywać bez żadnych dodatków, albo też w towarzystwie miodu lub soku z malin. Soku z brzozy nie należy podgrzewać — aby zachować jego najcenniejsze właściwości, najlepiej pić go na zimno.

Jak przechowywać sok z brzozy?

Świeżo pozyskany sok z brzozy należy przechowywać w niskiej temperaturze (najlepiej w lodówce). Pozostawiony w zbyt ciepłym pomieszczeniu może skwaśnieć i utraci swoje odżywcze właściwości.

Sok brzozowy może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 4 dni, natomiast w zamrażarce nawet do kilku tygodni. W przypadku produktów zakupionych w sklepie należy zapoznać się z zasadami przechowywania zaproponowanymi przez producenta.

Jak zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy można pozyskać samodzielnie — wystarczy wczesną wiosną znaleźć zdrową, co najmniej 10-letnią brzozę. Ważne również, by rosła ona z dala od ruchliwych i często uczęszczanych miejsc.

Otwór należy wywiercić w pniu drzewa, na wysokości ok. 40-50 cm mierząc od dołu. Nawiert powinien być głęboki na co najmniej 3-4 cm. Po przygotowaniu otworu należy umieścić w środku rurkę, a po drugiej stronie butelkę lub inny, dowolny zbiornik. Podczas jednego zbioru można uzyskać nawet kilka litrów soku z brzozy.

Kiedy zbierać — spuszczać sok z brzozy?

Najlepszy okres na zbiory soku z brzozy to wczesna wiosna. Najlepiej robić to na przełomie marca oraz kwietnia, zanim na drzewie pojawią się pierwsze pąki. Aby mieć pewność, że trafimy na odpowiednią porę, po sok z brzozy można udać się po kilku dniach, w których temperatura będzie utrzymywać się na poziomie 8-10 stopni Celsjusza. W tym czasie pień drzewa zawiera w sobie najwięcej drogocennego soku, który w przyszłości posłuży mu do rozwoju liści i kwiatów.

Kiedy zrobić sok z brzozy na zimę?

Świeży sok z brzozy można przechowywać nie dłużej niż 4 dni. Aby utrwalić zebrany płyn aż do zimy, najlepiej go zamrozić lub zapasteryzować i zamknąć w szczelnych słoikach. Innym popularnym sposobem jest także dodanie cukru i zapasteryzowanie tak przygotowanego syropu z brzozy lub też dolanie spirytusu i przygotowanie nalewki.

Jak pasteryzować sok z brzozy?

Pasteryzacja soku z brzozy polega na podgrzaniu go do temperatury 80-90 stopni Celsjusza, a następnie zamknięciu w szczelnych słoikach. Tak przygotowane naczynia z sokiem należy podgrzewać jeszcze przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Mimo że pasteryzacja soku z brzozy jest możliwa, warto jednak pamiętać, że bzowina poddana procesowi pasteryzacji traci większość swoich drogocennych składników odżywczych.

Czy sok z brzozy wspomaga odchudzanie?

Sok brzozowy ma właściwości oczyszczające oraz moczopędne. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody oraz szkodliwe produkty powstałe w wyniku przemiany materii. Jednocześnie jest to też napój o niskiej kaloryczności – w 100 ml znajduje się zaledwie ok. 3 kcal. Właściwości odchudzające soku z brzozy przypisuje się także zawartemu w nim kwasowi chlorogenowemu, który działa pozytywnie na metabolizm tłuszczu.

Sok z brzozy a cukrzyca

Sok z brzozy ma naturalnie słodki posmak, co wynika z zawartości ksylitolu w jego składzie. Ksylitol jest substancją, którą stosuje się przy wytwarzaniu słodzików dla diabetyków. Można więc uznać, że spożywanie soku z brzozy w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne i nie powoduje niekontrolowanych wyrzutów insuliny. Dla pełnego bezpieczeństwa przed ropoczęciem kuracji warto jednak skonsultować picie soku z brzozy ze swoim diabetologiem.

Sok z brzozy — gdzie kupić i jaka jest cena

Sok brzozowy można zakupić stacjonarnie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach. Dostępny jest również w sklepach internetowych oferujących naturalne, organiczne wyroby. W zależności od dystrybutora oraz pojemności opakowania, cena za sok z brzozy może wahać się od kilku do kilkudziesięciu złotych.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Szczaw polny ma swoje zdrowotne zalety, ale może być trujący w dużych ilościach. Dowiedz się, jakie są objawy zatrucia, skutki spożycia i jak zmniejszyć jego toksyczność!
Poznaj kluczowe przeciwwskazania do stosowania morwy białej i dowiedz się, jak bezpiecznie korzystać z jej właściwości zdrowotnych.
Kurkuma to nie tylko naturalny spalacz tłuszczu, ale również silny antyoksydant, zobacz, jak te właściwości wpływają na Twoje zdrowie!
Cierpisz na ból żołądka? Poznaj skuteczne, domowe metody łagodzenia dolegliwości. Przeczytaj nasz artykuł już teraz i zobacz zalecenia i przeciwwskazania do stosowania domowych metod.
Nerwica to choroba, której objawy można złagodzić. Z pomocą przychodzą m.in. takie zioła jak: melisa, kozłek lekarski, lewenda lekarska. Pomagają zwalczyć stres . Sprawdź.