Miód akacjowy: remedium na odporność i skołatane nerwy? Dlaczego warto skorzystać z naturalnych właściwości miodu akacjowego?
Pierzga – Czym jest, właściwości, działanie i zastosowanie
Strona główna - Blog - Pierzga – Czym jest, właściwości, działanie i zastosowanie
- Opublikowano: 16.08.2022 - Aktualizacja: 07.10.2022
Pierzga pszczela produkowana jest obok miodu przez pszczoły. To ich szczególny produkt, który jest niezwykle wartościowy. Choć sam miód jest niezwykle drogi, to cena pierzgi pszczelej wielokrotnie go przewyższa. Nic w tym dziwnego skoro do jej pozyskania (1 kg) konieczne jest zniszczenie od pięciu do trzydziestu zbudowanych przez pszczoły ramek. Niedobory pierzgi pszczelej powodują, że pszczela rodzina nie może prawidłowo się rozwijać i jest znacznie osłabiona. Ludzie również coraz częściej zaczynają doceniać jej znaczenie i wartości, jakie płyną z jej spożywania.
Spis treści
TogglePierzga – co to takiego i jak wygląda?
Skoro jest tak wartościowym składnikiem, warto się zastanowić, co to w ogóle jest i jak powstaje pierzga pszczela. To mieszanina pyłku kwiatowego z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół (śliną pszczół), który przechodzi proces fermentacji mlekowej. W okresie jesienno – zimowym służy za pożywienie dla pszczół, a w czasie wiosny i lata jest pokarmem dla larw. Co ciekawe, pozostałe pszczoły pyłek kwiatowy tylko jedzą.
Pierzga pszczela ma bardzo bogaty skład, co spowodowało, że stała się ważnym elementem diety i ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Można dodawać ją do napojów (mleka, herbat, wody) i w ten sposób spożywać. Jest stosunkowo droga, dużo droższa niż miód. Jej cena wynika jednak z trudności w jej pozyskaniu i wartości, jakie ze sobą niesie.
Pierzga pszczela powstaje na drodze fermentacji mlekowej pyłku kwiatowego, w którym jest wydzielina gruczołów ślinowych pszczół oraz miód. Do fermentacji dochodzi na skutek wysokiej wilgotności i ciepła, panujących w ulu. Pierzga pszczela to zbita i twarda masa, która przechowywana jest w pszczelich ramkach. Pyłek pszczeli nie jest aż tak pożywnym pokarmem dla pszczół, jak właśnie pierzga pszczela. Dlatego pszczoły pyłek kwiatowy wykorzystują w pierwszej kolejności, a pierzga pszczela jest dla tych osobników, które się rozmnażają i dla larw.
Pierzga – właściwości
Pierzga pszczela odpowiedzialna jest za długowieczność pszczół, ale jej spożywanie przyczynia się również do poprawy kondycji człowieka. Nic więc dziwnego, że zyskała miano eliksiru młodości. Jakie dokładnie są jej właściwości prozdrowotne?
Przede wszystkim pierzga wzmacnia i regeneruje organizm. Jest bogata w liczne substancje odżywcze, witaminy i składniki mineralne, a to powoduje, że jest bardzo wartościowym suplementem diety i stanowi jej cenne uzupełnienie.
Sprawdzi się w stanach przewlekłego zmęczenia i intensywnego wysiłku intelektualnego. Zalecana jest osobom, u których zdiagnozowano niedobory witamin i składników mineralnych. Wspomaga pracę układu nerwowego i sprawdza się jako suplement w stanach depresyjnych.
Pierzga może być stosowana przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, oczyszcza wątrobę i ogólnie reguluje pracę przewodu pokarmowego. Sprawdzi się też przy biegunkach i zaparciach.
Bywa stosowana w anemii, a do tego wzmacnia naczynia krwionośne. Ma działanie bakteriobójcze i wspiera w leczeniu przeziębień.
Wśród właściwości pierzgi pszczelej należy również wskazać na jej rolę we wzmacnianiu i regenerowaniu organizmu. Potrafi ona zregenerować organizm i postawić na nogi nawet po operacjach i przebytych chorobach.
Pierzga – zastosowanie
Z uwagi na to, że pierzga pszczela posiada właściwości odżywcze, odtruwające i antybakteryjne, znalazła dla siebie wiele różnorodnych zastosowań. Przede wszystkim stosowana jest przy anemii i osłabieniu organizmu. Wzmocni, doda sił i energii oraz przyspieszy proces powracania do zdrowia. Może być wykorzystana również w stanach zmęczenia i wyczerpania oraz depresji. Dobrze sprawdza się jako środek na poprawę apetytu. Pierzga pszczela pobudzi apetyt, a przez to, że usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego nie wpłynie na przyrost masy ciała.
Znalazła zastosowanie w leczeniu nadciśnienia. Może być wykorzystana w chorobach układu pokarmowego, szczególnie żołądka, wątroby (marskość, przewlekłe zapalenie) i jelit. Działa ochronnie na wątrobę i pomaga w jej oczyszczaniu i odtruwaniu. Wspiera podczas leczenia wirusowego zapalenia wątroby. Okazuje się również, że świetnie sprawdza się w leczeniu problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem woreczka żółciowego.
Duża zawartość witamin i składników mineralnych powoduje, że pierzga pszczela świetnie sprawdza się jako preparat wzmacniający i regenerujący po operacjach, zawałach i znaczącym spadku odporności.
Wpływa pozytywnie na układ nerwowy, co sprawia, że sprawdza się w stanach depresyjnych, przemęczenia psychicznego i intensywnego wysiłku umysłowego.
Pierzga pszczela stymuluje pracę gruczołów dokrewnych, odbudowuje komórki organizmu i niweluje skutki uboczne terapii antybiotykowych.
Ciekawostką jest fakt, że pierzga pszczela znalazła również bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Preparaty, które ją zawierają wpływają na intensywną odnowę komórkową skóry. Usuwają stary naskórek, poprawiają koloryt skóry i podnoszą jej podatność na działanie innych kosmetyków. Kwas mlekowy, który jest jednym ze składników pierzgi pszczelej, wpływa na produkcję kolagenu w skórze. W ten sposób skóra właściwa staje się grubsza i mocniejsza. Jednocześnie ten sam kwas podnosi poziom glikozaminoglikanów. Ich cechą charakterystyczną jest to, że mają wysoką zdolność do wchłaniania wody, co pozwala na solidne nawodnienie również głębszych warstw skóry. Dzięki temu drobne zmarszczki ulegają wygładzeniu, skóra staje się napięta, odzyskuje elastyczność i jędrność.
Pierzga pszczela ma działanie antybakteryjne więc oczyszcza pory w skórze, co zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wyprysków i zaskórników. Za pomocą produktów pszczelego pochodzenia można więc oczyścić cerę i nadać jej ładny wygląd.
Pierzga zawiera duże ilości witaminy K. Kosmetyki z tą substancją zapobiegają pękaniu naczynek podskórnych, co objawia się w postaci charakterystycznych „pajączków”. Chronią też przed występowaniem innych dolegliwości, których przyczyną jest zły stan naczyń krwionośnych.
Kosmetyki z pierzgą pszczelą pomaga w pozbyciu się cieni pod oczami oraz przebarwień wynikających z podskórnych wylewów.
Jak działa pierzga pszczela i na co pomaga?
Pierzga pszczela działa na kilka obszarów ludzkiego organizmu, a wszystko za sprawą wielu witamin i składników mineralnych, które się w niej znajdują.
Wspiera przede wszystkim funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie wątrobę, jelita i żołądek. W obszarze układu nerwowego pomaga na stan przewlekłego zmęczenia psychicznego i wzmożonego wysiłku intelektualnego. Pomaga również w stanach depresyjnych.
Jako preparat antybakteryjny, oczyszczający i regenerujący pomaga w rekonwalescencji i wspiera proces powrotu do zdrowia po operacjach, zawałach i innych poważnych dolegliwościach. Przyczynia się też do uporania się ze skutkami ubocznymi terapii antybiotykowych.
Pierzga pszczela w kosmetykach przyczynia się do odnowy i regeneracji naskórka, wyrównania kolorytu i struktury skóry. Pomaga w nawodnieniu, ujędrnieniu i odżywieniu skóry. Wygładza zmarszczki, oczyszcza pory i zapobiega wypryskom oraz stanom zapalnym.
Pierzga pszczela – wartości odżywcze i składniki
Wszystkie powyższe właściwości prozdrowotne pierzgi pszczelej wynikają z dużej zawartości witamin i cennych składników odżywczych. Pierzga zawiera:
białka;
węglowodany;
tłuszcze;
polifenole;
witamina A;
witamina C;
witamina PP;
witamina K;
witamina E;
witamina H;
witamina D;
witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6);
związki triterpenowe;
sole mineralne.
To również źródło wielu mikro i makroelementów:
magnezu;
żelaza;
miedzi;
potasu;
cynku;
sodu;
fosforu.
Dlaczego warto stosować pierzgę pszczelą?
Pierzgę pszczelą warto stosować z kilku powodów. Przede wszystkim jest to całkowicie naturalna substancja, która bogata jest w liczne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza do organizmu sole mineralne oraz makro i mikroelementy.
Wspiera pracę układu pokarmowego, krwionośnego oraz nerwowego. Pomaga w stanach silnego zmęczenia psychicznego i nadmiernego wysiłku intelektualnego. Wspiera w stanach depresyjnych.
Jest to również sposób na regenerację i odnowienie organizmu. Pierzga pszczela wspomaga odnowę i odbudowę komórek organizmu. Jest doskonałym wsparciem w czasie rekonwalescencji po poważnych schorzeniach i zabiegach. Wzmacnia system odpornościowy organizmu.
Jak stosować pierzgę pszczelą – dawkowanie
Pierzgę pszczelą najlepiej stosować w postaci naparu. Łyżkę pierzgi zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. W tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego zaleca się picie jej rano na czczo. W ten sposób maksymalizuje się jej działanie. Rozpuszczenie produktu jest też możliwe w herbacie.
Osoby dorosłe powinny spożywać maksymalnie 30 – 40 g pierzgi pszczelej dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej łyżce. Dzieci powyżej trzeciego roku życia również mogą ją przyjmować, ale należy wcześniej wykluczyć alergię na produkty pszczele. Ciekawostką jest fakt, że nie da się jej przedawkować.
Gdzie kupić pierzgę pszczelą? Można ją zamówić ze sklepu internetowego, znaleść ją można wśród produktów pszczelich lub w sklepie ze zdrową żywnością. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby się nie popsuła.
Pierzga – przeciwwskazania
Zasadniczo pierzga pszczela jest dobra dla każdego, to w pełni naturalny suplement diety. Jednakże nie zaleca się jej stosowania przez osoby, u których stwierdzono rekacje alergiczne na produkt pszczeli. Odradza się podawania jej dzieciom do trzeciego roku życia z uwagi na to, że u maluchów trudno jeszcze określić alergię – czy w ogóle występuje i na co. Ze względów bezpieczeństwa lepiej więc wstrzymać się z jej wdrażaniem do diety małego dziecka. Ostrożność powinny zachować też osoby cierpiące na cukrzycę. Ze względu na zawartość cukru pierzga może spowodować jego wahania w organizmie chorych.
Pierzga – efekty stosowania
Regularne stosowanie pierzgi pszczelej przynosi wiele pozytywnych efektów. Na początek człowiek ma w sobie znacznie więcej energii życiowej, czuje się lepiej i jest wzmocniony.
Poprawie ulega również proces trawienia pokarmów. Wzmaga się apetyt, poprawia metabolizm, a poszczególne organy układu pokarmowego pracują lepiej i sprawniej. Pierzga wspiera wątrobę. Oczyszcza ją i chroni. Pomaga w chorobach żołądka, szczególnie chorobie wrzodowej. Wspiera pracę jelit i woreczka żółciowego.
Pierzga ma pozytywny wpływ na system nerwowy. Osoba, która ją spożywa czuje się umysłowo zrelaksowana i wypoczęta. Łatwiej sobie radzi z wysiłkiem intelektualnym. Ten pszczeli produkt pomaga również w stanach depresyjnych.
Spożywanie pierzgi pszczelej daj erównież większa sprawność układu krążenia. Serce pracuje lepiej, a naczynia krwionośne są wzmocnione i uszczelnione. Zaleca się też jej spożywanie w czasie obniżonej odporności, ponieważ wspomaga leczenie farmaceutykami.
Skóra staje się zdrowsza i lepiej nawilżona, zmarszczki wygładzone i wyrównany koloryt. Rozjaśnione są cienie pod oczami i wybroczyny. Pierzga oczyszcza pory i zapobiega powstawaniu wyprysków, stanów zapalnych i wykwitów.
Pierzga – skutki uboczne stosowania
Ogromną zaletą pierzgi jest to, że nie wywołuje skutków ubocznych, a jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Wyjątkiem, pod względem skutków ubocznych, są jedynie osoby uczulone na produkty pszczele. W ich przypadku może dojść do silnej reakcji alergicznej.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Odkryj 20 właściwości zdrowotnych pierzgi pszczelej! Od wsparcia układu odpornościowego po potencjalne działanie antynowotworowe. Nie przegap tego artykułu i dowiedz się jak działa pierzga.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Polecane dla Ciebie
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.
Siemię lniane jako środek poprawiający zdrowie i samopoczucie? Jakie są właściwości siemienia lnianego i kiedy jego picie jest najbardziej skuteczne - rano, czy wieczorem?
Olej tymiankowy to świetne wsparcie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale nie tylko; zobacz, jak działa, na co pomaga i jakie środki ostrożności zachować.
Sok z żurawiny jest chwalony za swoje właściwości prozdrowotne, ale czy wiesz, że może interagować z lekami i wywoływać skutki uboczne? Sprawdź nasz artykuł i bądź świadomy ryzyka!
Poznajcie maść cholesterolową, korzystnie oddziałującą na zdrowie skóry, której skład skomponowano z bezpiecznych w użyciu składników, niepowodujących żadnych skutków ubocznych.