Rukola

Rukola – Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy i jak uprawiać rukolę w domu

Rukola to świetnie znany dodatek do dań i sałatek. Ma lekko orzechowy smak, który zapewnił jej popularność. To niskokaloryczne warzywo, które spokrewnione jest blisko z chrzanem i rzodkiewką, ale ma nie tylko specyficzny wygląd, po którym łatwo je odróżnić, ale również charakterystyczny ostry smak, którym wzbogaca potrawę, do której zostanie dodane. Ciekawostką, o której wie niewielu, jest fakt, jest to również bardzo wartościowe warzywo, pod względem wartości zdrowotnych, jakie niesie dla organizmu człowieka.

Rukola znana jest również jako rokietta siewna (eruca sativa). To zielone warzywo spokrewnione jest z chrzanem i rzodkiewką. Z wyglądu przypomina sałatę, choć faktycznie należy do rodziny kapustowatych.

Naturalnie i dziko rośnie w rejonach Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym oraz na terenie Afryki i Zachodniej Azji. Z uwagi na to, że jest stosunkowo prosta w uprawie obecnie można spotkać ją niemalże wszędzie. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

Łodyga rukoli potrafi dorastać nawet do sześćdziesięciu centymetrów wysokości. Obrośnięta jest liśćmi o ciemnozielonej barwie, które swoim kształtem przypominają liście mlecza (mniszka lekarskiego). To właśnie liście rukoli wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do dań i potraw. Mają pikantny smak o orzechowym aromacie. Wzbogacają dania i nadają im wyrazistego smaku. Są wybierane szczególnie przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Rukola

Rukola – właściwości

Rukola jest bogatym źródłem antyoksydantów. To powoduje, że ma właściwości przeciwutleniające i działanie antynowotworowe.

Jednocześnie jest to również świetne wsparcie dla osób, które chcą się odchudzać. Błonnik z rukoli daje uczucie sytości na dłużej i pomaga w usunięciu niestrawionych resztek pokarmowych z jelit, co usprawnia ich pracę (poprawia ruchy perystaltyczne jelit). Ponadto rukola wzmaga wydzielanie żółci, leczy nieżyty i wrzody żołądka. Pomaga w przypadku zgagi, wzdęć i bólów brzucha.

W rukoli znaleźć można duże ilości żelaza (dużo większe niż mają na przykład liście sałaty lodowej), a to powoduje, że jest to świetne wsparcie w leczeniu anemii oraz doskonały sposób na zapobieganie jej wystąpieniu. Jest również źródłem potasu, a to przekłada się na jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Potas dodatkowo reguluje pracę nerek i wydzielanie insuliny. Bierze też udział w przekształcaniu glukozy w glikogen. Natomiast witamina K obecna w roślinie wpływa na układ kostny, poprzez większe wchłanianie wapnia.

Regularne spożywanie rukoli wzmacnia układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecność witaminy A w warzywie korzystnie działa na wzrok. Dodatkowo luteina i zeaksantyna pomagają zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Chlorofil, który powoduje, że roślina ma zielony kolor, ma właściwości oczyszczające i detoksykacyjne. Oznacza to, że pomaga usuwać z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii.

Rukola – wartości odżywcze

Za powyższe właściwości rośliny odpowiedzialne są wartości odżywcze, które się w niej znajdują. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dostarcza pierwiastków, które są niezbędne nie tylko do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale również do zapobiegania chorobom.

Jakie wartości odżywcze posiada rukola? Rukola zawiera:

  • białko;

  • węglowodany;

  • błonnik;

  • witaminę A;

  • witaminę K;

  • witaminę B;

  • witaminę C;

  • wapń;

  • żelazo;

  • potas;

  • wartościowe aminokwasy siarkowe;

  • kwas foliowy;

  • chlorofil;

  • kwas alfa – linolenowy;

  • glukozynole;

Wszystkie te składniki sprawiają, że rukola właściwości ma na prawdę nie do przecenienia. A przekładają się na to, że ma też szerokie zastosowanie. Ważne jest również, że znajduje sie w niej duża zawartość wody.

Rukola – zastosowanie w kuchni

Zastosowane rukoli w kuchni sprowadza się głównie do sałatki, pizzy i kilku innych dań na ciepło gdzie wykorzystuje się liście rukoli. Zasadniczo, najwięcej wartości posiada ona spożywana na surowo, bez wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego właśnie kładzie się ją na pizzę już po upieczeniu ciasta i dodatków i tak często znajduje się ona w sałatkach. Świeża rukola jest bardzo smaczna.

Pikantny smak sprawia, że jest ona cennym dodatkiem do past i kanapek. Pasuje do suszonych pomidorów, serów pleśniowych, gotowanych jaj i mięsa. Sałatka z dodatkiem rukoli również ma ciekawy smak.

Podsmażona rukola traci nieco na swojej ostrości, ale za to jej orzechowy smak zostaje podkreślony i wzmocniony. Jako roślina o śródziemnomorskim pochodzeniu doskonale uzupełnia pizzę, makarony i pasty.

Nasiona rukoli wykorzystuje się do produkcji oleju (o nazwie jamba) i pasty, która w smaku przypomina nieco musztardę.

Rukola

Jak działa rukola i na co pomaga?

Okazuje się, że rukola ma bardzo zróżnicowane działanie na ludzki organizm. Dzięki obecności witaminy A wzmacnia wzrok, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.

Potas wzmacnia serce i układ krążenia. Jednocześnie pozytywnie działa na pracę nerek i wspomaga wydzielanie insuliny.

Obecność błonnika pomaga w oczyszczaniu jelit ze złogów, daje uczucie sytości i zniechęca do podjadania. Dzięki temu rukola może być ważnym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto wspiera procesy trawienia i stymuluje wydzielanie żółci.

Witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz wpływa na większe wchłanianie wapnia przez tkankę kostną.

Żelazo ma duże znaczenie jeżeli chodzi o zapobieganie anemii, a witamina C wspiera działanie układu odpornościowego oraz poprawia stan skóry i paznokci. Jednocześnie witamina C, jako antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i redukuje skutki ich działania. Zmniejsza też negatywne efekty stresu antyoksydacyjnego.

Działanie przeciwutleniające ma ogromne znaczenie w zapobieganiu rozwijaniu się chorób nowotworowych. Nie tylko zapobiega ich powstawaniu, ale również nie pozwala na namnażanie się komórek nowotworowych. Działanie przeciwutleniające powoduje również, że zmniejszone jest pojawianie się stanów zapalnych w organizmie człowieka.

Rukola ma też działania przeciwbakteryjne.

Jej regularne spożywanie uzupełnia niedobory witamin, mikroelementów i istotnych dla zdrowia pierwiastków.

Rukola – przeciwwskazania i skutki uboczne nadmiaru

Mimo tego, że rukola niesie ze sobą tak wiele pozytywnych efektów działania, warto zachować pewne środki ostrożności, żeby nie sprowadzić na siebie zagrożenia. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że w uprawach komercyjnych, rukola może być spryskiwana środkami, które zapobiegają jej gniciu – chodzi o dobry stan liści rośliny. Z uwagi na to przed pierwszym spożyciem powinna być dokładnie umyta, żeby pozostałości po pryskaniu zostały z niej usunięte.

W sklepach jest ona dostępna w foliowych opakowaniach. Kupując rukolę w takim opakowaniu, po przyniesieniu jej do domu powinna być jak najszybciej z nich wypakowana. Mikrowarunki, które powstają w szczelnym opakowaniu mogą doprowadzić do uwalniania się szkodliwych substancji (nitrozamin), a tym samym stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Warto również pamiętać, że nie jest to warzywo wskazane dla osób, które systematycznie przyjmują leki na rozrzedzenie krwi. Rukola zawiera w sobie duże ilości witaminy K, a ta wpływa na zwiększenie gęstości i krzepliwości krwi. W efekcie znosi działanie leków na jej rozrzedzenie.

Na rukolę powinny też uważać osoby, które mają skłonności do kamicy nerkowej. W roślinie znajdują się spore ilości szczawianów. Są to substancje, które przyczyniają się do powstawania kamieni.

Wśród skutków ubocznych spożywania rukoli wymienia się natomiast wzdęcia, bóle brzucha, gazy i skurcze brzucha.

Rukola – efekty stosowania

Dodawanie rukoli do potraw może przynieść bardzo pozytywne rezultaty. Przede wszystkim poprawie ulegną procesy trawienia pokarmów. Przyspieszony zostanie metabolizm, ale również zahamowana będzie chęć podjadania, co przyczyni się do utraty nadmiarowych kilogramów.

Serce zostanie wzmocnione, podobnie jak naczynia krwionośne. Wyreguluje się poziom cukru we krwi.

Wzmocnione zostaną również kości, zwiększy się krzepliwość krwi, a organizm będzie oczyszczony z toksyn. Skóra zyska ładniejszy wygląd i znacznie lepszą kondycję. Podobnie będzie z włosami i paznokciami. Poprawie ulegnie również wzrok, a ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy spadnie.

Zmniejszy się podatność organizmu na stany zapalne, zredukowane zostaną skutki stresu oksydacyjnego, poprawie ulegnie funkcjonowanie układu odpornościowego. Zmniejszy się ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Rukola

Dlaczego warto stosować rukola?

Warto stosować rukolę ze względu na to, że jest to naturalne źródło witamin, minerałów i ważnych dla ludzkiego zdrowia pierwiastków. Poza tym ma ona bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, a to pozwala na spowolnienie procesów starzenia i zmniejszenie liczby i zakresu stanów zapalnych w organizmie. W naturalny sposób można poprawić kondycję swoich włosów, skóry i paznokci. Rukola jest też cennym źródłem substancji, które pozytywnie wpływają na poprawę odporności organizmu.

Uprawa rukoli – czy można uprawiać rukolę w domu?

Uprawa rukoli nie jest skomplikowana i można z powodzeniem prowadzić ją we własnym ogródki. Czas na wysiewanie jest od marca do września. Dojrzewa niezwykle szybko, a plony do zbioru gotowe są już zaledwie po kilku tygodniach. Z tego względu warto systematycznie, co jakiś czas dosiewać kolejne ziarna, tak by cały czas cieszyć się dostępem do świeżych liści. A że czas wysiewu to pół roku, to przez cały ten okres w ogródku można zbierać kolejne plony.

Rukola nie jest wymagająca, ale najlepiej rośnie na glebie żyznej. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko zacienione. Można ją też hodować w doniczce, ważne jednakże, by zapewnić jej takie same warunki, jakie miałaby w ogrodzie.

Jak jeść rukolę? – proste przepisy z rukolą

Rukola nadaje się do dań ciepłych i zimnych. Może wchodzić w skład surówek lub past serowych na kanapki. Świetnie sprawdza się w pesto. Pasuje głównie do dań śródziemnomorskich. Można ją dodać do pizzy lub makaronów. Może być podawana na świeżo lub po wcześniejszym przesmażeniu na patelni. Taka obróbka powoduje, że traci nieco swoją ostrość, ale wydobywa się wyraźniej jej orzechowy skład.

Doskonale pasuje do sera pleśniowego i pomidorków koktajlowych. W takim towarzystwie tworzy smaczną sałatkę. Odrobinę soli i cukru należy zmieszać z sokiem ze świeżych cytryn tak, by się rozpuściły. Do tego dodać należy oliwę – powstanie dressing do sałatki. Rukolę należy zmieszać z pomidorkami koktajlowymi (garść pomidorków koktajlowych wystarczy) oraz pokruszonym serem pleśniowym. Polać przygotowanym dressingiem i gotowe. Pasuje do niej również ser mozzarella.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Zastanawiasz się, jak ocet jabłkowy wpływa na zdrowie? Poznaj jego korzyści, sposoby bezpiecznego spożycia i ewentualne skutki uboczne w naszym kompleksowym przewodniku!
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.
Znany z orzechowego posmaku olej z pestek dyni to wyjątkowe źródło zdrowych tłuszczów i sposób na problemy z prostatą, odpornością, skórą i włosami, sercem, a także z pasożytami.
Kto nie powinien jeść płatków owsianych? - Kiedy ich unikać i czy płatki owsiane mogą zaszkodzić
Olej z awokado to jeden z najzdrowszych tłuszczy, wzmacnia serce i układ krwionośny, łagodzi ból stawów i dba o wygląd skóry i włosów; co jeszcze potrafi?