zioła na niestrawność

Zioła na niestrawność – 14 skutecznych ziół na niestrawność. Właściwości, działanie, stosowanie i przeciwwskazania

Niestrawność bywa bardzo dokuczliwym problemem. Powoduje dyskomfort, złe samopoczucie i nieprzyjemne doznania. Z powodu niestrawności mogą pojawić się wzdęcia i nudności. O ile doświadcza się ich w zaciszu własnego domu – są po prostu nieprzyjemne. Jeżeli jednak dochodzi do nich w towarzystwie – stają się znacznie trudniejsze do zniesienia i udźwignięcia. Czasem bowiem objawy niestrawności bywają zauważalne nawet dla osób w najbliższym otoczeniu. Wiedząc, że masz problemy z nieprawidłowym trawieniem, możesz pomóc sobie w ich pokonaniu. Z pomocą przychodzą zioła, które choć nie są lekarstwem, to mogą się okazać skutecznym wsparciem w usprawnianiu procesów trawienia i uwolnią Cię od problemów.

Niestrawność to nic innego, jak nieprawidłowy przebieg procesów trawiennych i przemiany materii. Może do tego dochodzić na skutek przejadania się, spożywania zbyt tłustych potraw czy też nieregularnych posiłków.

Wśród innych przyczyn najczęściej wymienia się:

  • spożywanie produktów bogatych w cukry proste;

  • bogatych w tłuszcze zwierzęce;

  • połykanie powietrza w czasie jedzenia;

  • jedzenie w pośpiechu i w biegu;

  • stres i napięcie;

  • spożywanie produktów wysoko przetworzonych;

  • niewydolność trzustki;

  • zapalenie błon śluzowych żołądka.

Znając przyczyny można je wyeliminować i zmniejszyć ryzyko problemów trawiennych. Po czym natomiast rozpoznać, że dotknęły Cię zaburzenia trawienia? Najczęstsze objawy niestrawności to:

  • zgaga;

  • uczucie wzdęcia;

  • skurcze jelit;

  • skurcze żołądka;

  • odbijanie;

  • uczucie ciężkości;

  • uczucie pełności w żołądku;

  • bóle brzucha;

  • biegunka.

Jeżeli obserwujesz je u siebie, w pierwszej kolejności zmień swoją dietę i sposób spożywania posiłków. Wyeliminuj tłuste potrawy i cukry proste. Zrezygnuj z wysoko przetworzonej żywności i skup się na prostych, lekkich posiłkach.

Warto również poświęcić czas na spokojne spożywanie potraw. Bez pośpiechu i nie w biegu. To również przyczyni się do poprawy samopoczucia. Przyjrzyj się też temu, jak wygląda Twoje życie. Czy jest w nim dużo stresu i nerwów? Jeżeli tak, to nad tym również należałoby popracować. Skuteczną pomocą może też być wdrożenie aktywności fizycznej, szczególnie po posiłkach. Uzupełnieniem mogą być zioła na trawienie, które dodatkowo pobudzą organizm do pracy i usprawnią procesy trawienne.

zioła na niestrawność

Co to są zioła na niestrawność?

Zioła na trawienie to mieszanka naturalnych ziół, które wspierają procesy trawienia. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do szybszej przemiany tłuszczów, inne pozytywnie wpływają na rozkład cukrów, a jeszcze inne mogą przyczynić się do poprawienia procesów zachodzących w jelitach. Zmniejszają proces fermentacji w nich zachodzący i przez to wpływają na mniejszą produkcję gazów, a co za tym idzie zmniejszą wzdęcia. Niektóre mieszanki wpływają natomiast na wydzielanie soków trawiennych, co również poprawia przebieg przemiany materii.

Można je przyjmować profilaktycznie lub po obfitym posiłku, jako wsparcie dla organizmu. Warto jednak zapoznać się ze sposobem działania poszczególnych mieszanek i roślin, by wybrać odpowiednie zioła na trawienie – dostosowane do głównego problemu.

Na co mogą pomóc zioła na niestrawność?

Zioła na niestrawność mogą się okazać pomocne w znacznie szerszym aspekcie niż tylko dolegliwości związane z nieprawidłowym przebiegiem procesów trawienia.

Ich stosowanie może się przyczynić również do wyregulowania profilu cholesterolowego we krwi. Dzięki obniżeniu poziomu złego cholesterolu, a podniesieniu dobrego, dochodzi do dalszych pozytywnych zmian w organizmie. Zmniejsza się ryzyko zawału i udaru, maleje ryzyko miażdżycy i chorób wieńcowych. Cały układ krwionośny ulega usprawnieniu.

Dodatkową zaletą tych ziół może być też wyregulowanie poziomu cukru we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. To zaś zmniejsza ryzyko cukrzycy i otyłości.

Zioła, które zalecane i stosowane są na usprawnienie procesów trawienia mogą również przyczynić się do utraty nadmiarowych kilogramów. Sprawdzą się więc jako element diety odchudzającej. Mogą podnieść odporność poprzez ich wpływ na funkcjonowanie jelit, poprawić kondycję i wydolność organizmu oraz koncentrację i procesy zapamiętywania.

Jak widać, stosowanie dobrze dobranych i dopasowanych ziół to nie tylko sprawny proces trawienia i prawidłowe wydzielanie soków żołądkowych, ale również korzyści w wielu innych obszarach.

Jak działają zioła na niestrawność?

Zioła, które mogą być pomocne przy niestrawności działają rozkurczowo. Rozluźniając mięśnie gładkie jelit i innych organów w układzie pokarmowym przyczyniają się do ich sprawniejszej i bardziej wydajnej pracy. Eliminują skurcz, który jest źródłem bólu i dyskomfortu i mogą przynieść uczucie ulgi.

Rośliny te mogą też wpłynąć na pobudzenie trawienia. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w nich związkom roślinnym biologicznie aktywnym. Stymulują one wydzielanie soku żołądkowego, a dzięki temu pokarm zostaje szybciej i efektywniej zmieniony w substancje możliwe do wchłonięcia.

Ważnym aspektem stosowania ziół z omawianej grupy może też być to, że działają one wiatropędnie. Mogą usuwać gazy gromadzące się w jelitach, a tym samym redukują uczucie wzdęcia.

W tym kontekście istotne jest też wsparcie wątroby. Zioła, które działają na wątrobę osłonowo mogą również stymulować ją do produkowania żółci, a to również ma znaczenie dla sprawnego trawienia, szczególnie gdy jadamy wiele ciężkostrawnych potraw.

Jakie są właściwości ziół na niestrawność?

Zioła, które mogą pomóc w zaburzeniach trawienia to takie, które cechują się określonymi właściwościami.

Wskazać należy przede wszystkim stymulowanie organizmu do zwiększonego wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu proces trawienia przebiega szybciej i sprawniej, pokarm nie zalega w żołądku i można pozbyć się uczucia pełności.

To również właściwości rozkurczowe. Zioła, które się nimi charakteryzują zapobiegają skurczom jelit i żołądka tym samym poprawiają pracę jelit, eliminują ból brzucha, a przez to korzystnie wpływają na przemianę materii. Mogą też pomóc w razie zaparcia.

Zioła zgromadzone w tym miejscu mają rownież właściwości wiatropędne. Dzięki temu usuwane mogą być wzdęcia, ból w dolnej części brzucha i napięcie, które towarzyszy tym dolegliwościom.

Część ziół prawdopodobnie działa przeciwzapalnie. Usuwa więc stany zapalne, pojawiające się w obrębie układu pokarmowego. Każdy taki stan zapalny znacznie utrudnia przebieg trawienia, a jego usunięcie czy wyleczenie przyczynia się do poprawy trawienia.

Jakie są najsilniejsze zioła na niestrawność?

Wśród najsilniejszych a zarazem najskuteczniejszych ziół na problemy z trawieniem znajduje się rumianek, mięta czy melisa. Ich działanie zweryfikowały już lata praktyki i stosowania ich w ramach medycyny naturalnej czy medycyny ludowej. Wiele badań też potwierdza ich skuteczność w tym obszarze. To naturalne sposoby na poprawienie swojego samopoczucie i czerpanie większej przyjemności z codziennych posiłków.

Poniżej zostały one opisane nieco bardziej szczegółowo. Listę ziół uzupełniają rośliny bardziej i mniej popularne o zróżnicowanym składzie i właściwościach.

Jakie są popularne zioła na niestrawność?

Wybór właściwych ziół decyduje o skuteczności wdrożonej kuracji. Jednak przed rozpoczęciem ich stosowania warto skonsultować się z lekarzem i wykonać niezbędne badania diagnostyczne. Może się okazać bowiem, że przyczyną dolegliwości nie jest wyłącznie zła dieta czy stres, a zaburzenia pracy organów, wrzody czy inne tego typu schorzenia. W takiej sytuacji należy rozpocząć leczenie farmaceutykami, a zioła mogą być jedynie wsparciem leczenia. Niektóre schorzenia natomiast całkowicie eliminują możliwość wdrożenia określonych ziół ze względu na to, że mogłyby one tylko pogorszyć stan chorego. Stąd właśnie tak istotne jest przeprowadzenie badań w pierwszej kolejności i konsultacja z lekarzem. To wstęp, który decyduje o tym, jakie kroki można podjąć następnie.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

Mięta pieprzowa to jedno z najbardziej popularnych ziół, po które niemalże odruchowo już sięga się przy problemach z niestrawnością. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że mięta uważana jest za ziele, które poprawia trawienie i zapobiega zatrzymywaniu gazów w jelitach. Stanowi bogate źródło flawonoidów, kwasu galusowego, kwasu chlorogenowego i związków mineralnych. Prawdopodobnie to właśnie te substancje i olejki eteryczne powodują, że herbatka z liści mięty pomaga w trudnościach trawiennych.

Kwiat rumianku

Kwiat rumianku rownież bardzo często jest stosowany przy pojawieniu się bólu brzucha i niestrawności. Prawdopodobnie działa rozkurczowo, żółciopędnie (wzmaga procesy wydzielania żółci) i przeciwzapalnie, a takie działanie może przynieść znaczącą ulgę w zaburzeniach trawienia. Rozluźniając mięśnie gładkie wpływa na sprawniejszy proces przesuwania się treści pokarmowej oraz zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach. Eliminuje w ten sposób ból brzucha i wzdęcie. Uważa się, że kwiat rumianku ma też działanie uspokajające. Dzięki temu może sprawdzić się również w przypadku problemów z trawieniem, które wynikają z napięcia nerwowego.

Koper włoski (Foeniculum vulgare)

Koper włoski, zwany również fankułem to warzywo i dodatek do potraw, o którym rownież mówi się, że może wspomagać w leczeniu niestrawności. Przypuszcza się, że jego stosowanie pomaga pozbyć się gazów i bólu żołądka. Można stosować go w postaci herbatki lub soku. Żucie nasion kopru po spożyciu ciężkostrawnych potraw ułatwi ich trawienie. Prawdopodobnie roślina działa wiatropędnie.

Dziurawiec

Dziurawiec prawdopodobnie łagodzi uczucie zgagi i pomaga pozbyć się gazów zalegających w jelitach. Spożywanie go bezpośrednio po posiłku może usprawniać trawienia i zapobiegać gromadzeniu się gazów. Dodatkowo wskazuje się na właściwości rozkurczowe dziurawca. Dzięki nim usprawnia funkcjonowanie żołądka jak i poprawia perystaltykę jelit. Dziurawiec może też działać uspokajająco. Sprawdzi się więc w przypadku trudności, które wynikają z napięcia nerwowego.

zioła na niestrawność

Mniszek lekarski

Mniszka lekarskiego nie trzeba nikomu przedstawiać. To rosnący powszechnie na łąkach i trawnikach mlecz. Przypuszcza się, że może wpływać na zwiększone wydzielanie soków żołądkowych i żółci. To zaś przekłada się na sprawniejszy przebieg trawienia. Może też wspomagać pracę wątroby i regenerować jej komórki.

Stosowanie herbatki z mniszka lekarskiego może przyczyniać się do zapobiegania zaparciom, a w razie ich wystąpienia pomaga w ich zwalczaniu. Spożywanie mniszka lekarskiego może dawać efekty wiatropędne, a także pomóc w usunięciu wrażenia wzdętego brzucha.

Korzeń arcydzięgla

W domowej apteczce warto też mieć korzeń arcydzięgla. Substancje w nim zawarte prawdopodobnie mają działanie uspokajające i odprężające napięcie w żołądku. To przekłada się na jego skuteczniejszą i bardziej efektywną pracę. Może działać rozkurczająco i wspomagać w pozbyciu się wrażenia sytości. Prawdopodobnie sprawdzi się też w sytuacjach lekkiego wzdymania.

Ziele bylicy piołunu

Ziele bylicy piołunu rownież uważane jest za roślinę wspierającą w przypadku niestrawności i problemów z trawieniem. Może przynieść ulgę w przypadku wystąpienia zgagi, wzdęć czy uczucia sytości w żołądku. Dzięki temu można odzyskać dobre samopoczucie i uczucie lekkości po jedzeniu.

Pietruszka

Pietruszka to niezwykle popularny i powszechnie stosowany dodatek do potraw. Sprawdza się jako element zup, sosów do mięs i wielu innych dań. Warto przy tej okazji wiedzieć, że poza przyjemnym smakiem, pietruszka może się również sprawdzić, jako wsparcie w zachodzących w organizmie człowieka procesach trawienia. Jej spożywanie może pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, aktywować pracę wątroby i zmniejszać napięcie jelitowe. Dodatkową korzyścią z zastosowania pietruszki może być zwiększona produkcja moczu, zapobieganie wzdęciom i zgadze.

Kminek zwyczajny

Kminek (Carum carvi) to również bardzo popularna przyprawa stosowana w kuchni. Ma wyrazisty i łatwo rozpoznawalny smak, który jednak nie każdemu może odpowiadać. Owoce i ziele tej rośliny można wykorzystać do przygotowania naparu lub nalewki. Prawdopodobnie skutecznie wspomaga trawienie. Jego działanie zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększa wydzielanie śliny, może wpływać korzystnie na perystaltykę jelit i prawdopodobnie działa grzybobójcze. Dodatkowo przypuszcza się, że owoce kminku mogą również pomagać w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego, wpływać na zwiększone wydzielanie żółci i przyspieszać przemianę materii.

Szałwia lekarska

Prawdopodobnie szałwia może mieć działanie rozkurczowe i łagodzące. To zaś może się przekładać na rozluźnienie mięśni gładkich, z których zbudowane są poszczególne elementy układu pokarmowego (jelita, przełyk itp.). Spożywanie szałwii może zmniejszyć wydzielanie gazów w jelitach, a przez to człowiek nie będzie musiał męczyć się ze wzdęciami. Dodatkową zaletą stosowania ziela może być zwiększone wydzielanie soków trawiennych i łagodzenie dolegliwości związanych z biegunką.

Melisa lekarska(Melissa officinalis)

Melisa wykorzystywana jest przede wszystkim jako ziele uspokajające i wyciszające. Okazuje się jednak, że może być też pomocna na niestrawność. Prawdopodobnie działa przeciwskurczowo, moczopędne i przeciwzapalne. Przypuszcza się również, że może wpływać na wyregulowanie pracy wątroby. Najczęściej stosowana jest w postaci herbatki.

Bobrek trójlistkowy

Bobrek trójlistkowy można rozpoznać po grubych kłączach, występujących na bagnach i torfowiskach. Ich ułożenie sprawia wrażenie, jakby pełzały po powierzchni. Ze względu na swój skład on również bywa stosowany na niestrawność. Dodatkową zaletą z jego spożywania może być efekt przeciwzapalny, szczególnie w obrębie dróg żółciowych. Może też pomagać na kamicę żółciową. Do przygotowania naparów wykorzystuje się suszone liście rośliny.

Imbir lekarski

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest doskonale znany jako przyprawa do potraw i dań. Może też być dodawany do kawy lub herbaty. Zawarte w nim substancje roślinne mogą pobudzać wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Znane jest również jego działanie przeciwwymiotne. Przypuszcza się, że imbir może również pomagać na kolkę. To wszystko powoduje, że jego stosowanie może usprawniać pracę układu pokarmowego.

Rozmaryn

Przypuszcza się, że rozmaryn może mieć działanie rozkurczające i żółciopędne. To przekłada się na większą sprawność i efektywność pracy układu pokarmowego. Może redukować bóle i skurcze w obrębie układu pokarmowego. Prawdopodobnie może działać profilaktycznie i chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, dodatkowo zaś może chronić wątrobę. Dlatego właśnie ziele to sprawdzi się w problemach trawiennych.

Goryczka żółta

Goryczka żółta zawiera w sobie duże ilości substancji goryczkowych, które prawdopodobnie pobudzają receptory smakowe. Ich aktywizacja prowadzi do wydzielania śliny i soków trawiennych. To zaś może przynieść ulgę w przypadku bólu brzucha, zgagi czy uczucia ucisku w żołądku.

Krwawnik

Krwawnik pospolity uważany jest za bardzo pomocne ziele, które wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Napar z kwiatostanów ziela może pomagać łagodzeniu problemów żołądkowych, jak zaparcia czy uczucie zatrzymanych gazów. Pomaga w walce z bólem brzucha. Może być stosowany po ciężkostrawnym posiłku. Prawdopodobnie stymuluje procesy trawienne i usprawnia przyswajanie substancji odżywczych z pokarmów.

Jak stosować zioła na niestrawność? – Dawkowanie

Zioła, które mogą pomóc na zaparcia czy niestrawność warto stosować zgodnie z zaleceniem producenta danej mieszanki lub zaleceniem lekarza. Niektóre bowiem wymagają spożywania ich przed posiłkiem, inne po. Niektóre też można pić przez cały dzień bez szkody dla organizmu, w przypadku innych konieczne jest ograniczenie dawkowania. Mimo tego, że są to domowe sposoby na poradzenie sobie z problemami układu trawiennego, to nie wolno ich stosować bez wcześniejszego sprawdzenia zaleceń.

Nie wolno też przyjmować zbyt dużej ilości ziół, ani zbyt wielu mieszanek jednocześnie. Nie przyniesie to lepszego efektu, a może wywołać rozmaite skutki uboczne, z biegunką i bólami brzucha włącznie.

Kiedy warto stosować zioła na niestrawność? – Zastosowanie

Zioła warto stosować profilaktycznie po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. To jednak nie koniec. Można je włączyć do codziennej diety również wtedy, gdy pojawia się zgaga, uczucie pełności lub problem z usuwaniem gazów lub wypróżnianiem.

Jeżeli jednak dolegliwości te występują stale i systematycznie, nie należy ograniczać się wyłącznie do samych ziół. Należy koniecznie skonsultować się z lekarzem i poddać się badaniom kontrolnym. Być może okaże się, że konieczne jest wdrożenie specjalistycznego leczenia i nie wystarczą jedynie naturalne sposoby.

Czy zioła na niestrawność są bezpieczne? – Przeciwwskazania

Zasadniczo mieszanki ziołowe można uznać za bezpieczne wsparcie dla trawienia. Trzeba jednak pamiętać, by przed ich pierwszym zastosowaniem zweryfikować przeciwwskazania. Na pewno wśród nich znajdują się alergie i nietolerancje pokarmowe – jeżeli pacjent jest uczulony na roślinę lub jej składnik, to nie należy jej stosować.

Warto też zwrócić uwagę na interakcję ziół z innymi lekami, zarówno tymi przyjmowanymi doraźnie na jakieś okresowe schorzenie, jak i tymi przyjmowanymi na stałe (np. w przypadku chorób przewlekłych). Niektóre mieszanki mogą też potęgować dolegliwości związane z innymi chorobami (wrzodami, nadciśnieniem itp.).

zioła na niestrawność

Czy kobiety w ciąży i dzieci mogą stosować zioła na niestrawność?

Niektóre mieszanki są bezpieczne, a nawet zalecane kobietom w ciąży, ale nie wszystkie. Na przykład ziele krwawnika może stanowić zagrożenie dla płodu i przyczynić się do wcześniejszej akcji porodowej.

Jeżeli jednak kobieta w ciąży cierpi na niestrawność, a są to dość częste przypadki, i chce włączyć mieszanki ziołowe do swojej diety, powinna to skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. Podpowie on, które preparaty są bezpieczne i można je bez obaw wykorzystać, a na które należy uważać.

Skutki uboczne stosowania ziół na niestrawność

Niektóre składniki mieszanek ziołowych mogą powodować skutki uboczne. Wśród nich najczęściej wymienia się biegunki (efekt przeczyszczający nadmiernego stosowania mieszanek), bóle i zawroty głowy, bóle brzucha. Krople miętowe stosowane w nadmiarze mogą przyczynić się do rozregulowania wypróżnień.

Z uwagi na to należy ściśle przestrzegać zasad dawkowania i stosowania mieszanek i niezbędna dla odzyskania zdrowia jest też odpowiednia dieta.

Dlaczego warto stosować zioła na na niestrawność?

Mieszanki ziołowe dostępne w sklepach zielarskich mogą przyczynić się do poprawienia trawienia i wpłynąć pozytywnie na procesy przemiany materii. To surowce naturalnego pochodzenia, a jako takie są mniej szkodliwe niż leki, które dodatkowo mogą obciążać wątrobę. Sprawdzą się jako wsparcie w leczeniu czy produkt profilaktyczny, ale nie można zapominać, że w przypadku zdiagnozowanych i rozpoznanych trudności konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem wdrożenie zaleconej przez niego kuracji. Dodatkowo mieszanki ziołowe mogą przynieść pozytywne rezultaty również w innych obszarach, bo często mają szerokie i zróżnicowane działanie. Mogą więc przyczynić się do utraty wagi, poprawienia kondycji, usprawnienia funkcjonowania układu krwionośnego, poprawienia odporności.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Kwas foliowy kojarzy się głównie z kobietami w ciąży, a tymczasem jego znaczenie i zastosowanie jest znacznie szersze; pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, prawidłowej pracy serca i syntezie DNA.
Probiotyki nie tylko przy antybiotkach! Zobacz co trzeba wiedzieć o probiotykach. Sprawdź w jakich sytuacjach stosowanie probiotyków jest pomocne!
Jod to ważny mikroelement, który powinien mieć stałe miejsce w diecie. Jest nieodzowny dla zdrowia tarczycy, reguluje proces wzrostu i dojrzewania komórek, wpływa na odporność.
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Melatonina to naturalny hormon snu, ale w razie zaburzeń jej wydzielania można skorzystać z syntetycznych odpowiedników, które przywrócą równowagę