Pigwa pospolita - Jej zastosowanie może mieć ogromny wpływ na Twoją odporność!
Forskolina - Właściwości, działanie, zastosowanie, stosowanie i efekty uboczne
Strona główna - Blog - Forskolina – Właściwości, działanie, zastosowanie, stosowanie i efekty uboczne
- Opublikowano: 02.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Forskolina to jeden ze składników aktywnych zawartych w pokrzywie indyjskiej (Coleus Forskohlii). Od wielu wieków roślina ta wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej, między innymi jako remedium na problemy trawienne. Współcześnie ekstrakty z pokrzywy indyjskiej zawierające folikulinę często wchodzą w skład suplementów diety pomocnych w odchudzaniu i modelowaniu sylwetki. Substancja jest też pomocna w zwalczaniu wielu chorób. Kiedy szczególnie wskazane jest stosowanie pokrzywy indyjskiej? Jak działa forskolina?
Spis treści
ToggleForskolina – co to takiego i jak wygląda?
Forskolina to związek diterpenowy wytwarzany przez pokrzywę indyjską, jednak niekiedy określenie to stosowane jest też w odniesieniu do całej rośliny. Forskolina, ze względu na wysoką wartość bioaktywną, wspomaga zwalczanie wielu dolegliwości, w tym tych związanych zaburzonym metabolizmem i nieprawidłowym poziomem niektórych hormonów.
Wieloskładnikowe suplementy zawierające forskolinę to w większości preparaty przyspieszające i stymulujące proces odchudzania. W sprzedaży dostępne są również kapsułki zawierające czysty wyciąg z pokrzywy indyjskiej. Są one pomocne w zwalczaniu wielu dolegliwości, ale też pomagają w modelowaniu sylwetki.
Pokrzywa indyjska (Coleus Forskohlii) należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Rośnie głównie w Południowej Azji, ale występuje również w niektórych krajach Afryki Wschodniej. Jest rośliną wieloletnią i preferuje klimat tropikalny. Posiada bogatą gamę prozdrowotnych właściwości, dzięki którym odgrywa ważną rolę w wielu tradycyjnych systemach lecznictwa, w tym w starożytnej medycynie hinduskiej (Ajurwedzie).
Ze względu na niezwykle efektowny wygląd pokrzywa indyjska jest też docenianą rośliną ozdobną. Jest podobna do naszej rodzimej pokrzywy, jednak w przeciwieństwie do niej posiada fioletowe lub zielonkawo-fioletowe liście. Liście są jajowate, pokryte włoskami i karbowane na brzegach. Kwiaty są fioletowe, zebrane w grona. Łodygi są grube i mięsiste, korzenie – grube i włókniste.
Forskolina – właściwości
Składniki wykazujące aktywność biologiczną znajdują się w różnych częściach pokrzywy indyjskiej. Główne surowce lecznicze to ziele i korzeń. Za najbardziej wartościowe i najintensywniej oddziałujące na organizm człowieka uznawane są ekstrakty z korzenia pokrzywy indyjskiej, gdyż właśnie w nim kryje się największe stężenie związków diterpenowych, w tym forskoliny.
Forskolina jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych środków wspomagających odchudzanie, ale pozytywny wpływ tej substancji na organizm jest o wiele szerszy.
Najważniejsze właściwości biologiczne i prozdrowotne forskoliny to:
stymulowanie uwalniania tłuszczy zgromadzonych w komórkach tłuszczowych (co prowadzi do sprawniejszej redukcji masy ciała),
pobudzanie produkcji insuliny, stabilizowanie poziomu cukru we krwi,
obniżanie apetytu,
pobudzanie produkcji moczu,
poprawa płodności (u mężczyzn poprawia się jakość spermy, u kobiet polepszeniu ulega jakość komórek jajowych, przez co zwiększa się szansa na zapłodnienie),
poprawa wydolności serca, regulowanie ciśnienia krwi,
rozszerzanie naczyń krwionośnych,
hamowanie agregacji płytek krwi,
pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy,
poprawa gospodarki hormonalnej,
działanie przeciwzapalne,
poprawa kondycji psychicznej (działanie przeciwdepresyjne, regulowanie nastroju),
właściwości immunostymulujące (aktywizacja komórek odpornościowych).
Forskolina – zastosowanie
Forskolina dostępna jest w sprzedaży w wielu postaciach, głównie w formie suplementów diety w kapsułkach. Przeważającą część stanowią czyste ekstrakty, ale zdarzają się również wieloelementowe kompozycje z forskoliną, przy czym zazwyczaj zestawiana bywa ze składnikami o działaniu regulującym gospodarkę lipidową i węglowodanową w organizmie, przyspieszającym przemianę materii i hamującym apetyt (np. z synefryną, ekstraktem z zielonej herbaty, chromem). Oprócz kapsułek i tabletek forskolina dostępna jest pod postacią proszku i suszu ziołowego.
Chociaż brak jest jednoznacznych dowodów, że forskolina obniża wagę ciała, istnieje wiele badań, które dowodzą, że przyczynia się do szybszej redukcji tłuszczu. Przeprowadzone testy wykazały na przykład, że forskolina stymuluje lipolizę (proces rozpadu tłuszczów w tkance tłuszczowej) i hamuje magazynowanie tłuszczów.
Nie ulega wątpliwości, że w pewnym stopniu forskolina aktywnie wspomaga kształtowanie szczupłej sylwetki. Jest ponadto cennym środkiem pomocniczym w walce z rozmaitymi schorzeniami, zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi oraz dolegliwościami skórnymi.
Spośród najczęstszych zastosowań forskoliny wymienić można:
nadwagę, otyłość,
osłabione serce i układ krążenia, zbyt wysokie ciśnienie krwi,
wysoki poziom cholesterolu,
stan przedcukrzycowy, insulinooporność,
choroby wzroku, szczególnie jaskrę,
choroby skóry,
dolegliwości ze strony dróg moczowych,
problemy trawienne,
infekcje, stany zapalne,
osłabioną odporność,
spowolnioną przemianę materii,
anemię,
choroby układu oddechowego,
stres, nerwicę, depresję.
Jak działa forskolina i na co może pomóc?
Forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Jej głównym sposobem działania jest zwiększanie poziomu wewnątrzkomórkowego cAMP wpływającego na aktywność wielu enzymów w komórkach. Dzięki tej właściwości forskolina jest cennym wsparciem w walce z licznymi schorzeniami, poczynając od astmy, poprzez nadciśnienie, na otyłości kończąc.
Forskolina a jaskra
W przebiegu jaskry mamy do czynienia ze zbyt wysokim ciśnieniem wewnątrz gałki ocznej, w wyniku którego dochodzi do uszkodzenia komórek zwojowych siatkówki i nerwu wzrokowego. Według przeprowadzonych badań zawarta w pokrzywie indyjskiej forskolina prowadzi do spadku ciśnienia wewnątrzgałkowego, dzięki czemu może wykorzystywana jako środek wspomagający leczenie jaskry.
Forskolina a testosteron
Forskolina może być cennym wsparciem w przypadku mężczyzn zmagających się z niedoborem testosteronu w organizmie objawiającym się chociażby obniżeniem libido, zaburzeniami erekcji, zmianą proporcji sylwetki z umięśnionej na bardziej otłuszczoną. Stymulując wytwarzanie testosteronu w organizmie forskolina przyczynia się do zwiększenia potencji oraz sprzyja przemianie sylwetki na bardziej męską i muskularną.
Forskolina a problemy z oddawaniem moczu
Pokrzywa indyjska, podobnie jak pokrzywa zwyczajna, ma silne właściwości moczopędne (pobudza produkcję moczu i zwiększa częstotliwość jego wydalania). Dzięki temu jest pomocna w przypadku dolegliwości ze strony nerek i dróg moczowych, w tym w kamicy nerkowej czy zapaleniu pęcherza. Jest też przydatna przy zatrzymaniu wody w organizmie i kumulacji toksyn w ciele.
Forskolina a choroby układu oddechowego
Forskolina wycisza procesy zapalne, zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, przyczynia się do rozszerzenia oskrzeli, rozkurcza mięśnie gładkie, ułatwia oddychanie i zmniejsza duszności. Właściwości te sprawiają, że jest niezwykle pomocna w zwalczaniu chorób układu oddechowego, takich jak: zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, astma, przeziębienia (którym towarzyszy kaszel czy zapalenie gardła), grypa, angina.
Forskolina a odchudzanie
Forskolina aktywizuje przemiany lipidów w organizmie i przyspiesza metabolizm, przez co jest cenną sojuszniczką odchudzania. Stymuluje rozpad tłuszczów, blokuje proces syntezy lipidów w adipocytach (komórkach tłuszczowych) i sprawia, że organizm sprawniej wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii, zamiast kumulować go w tkankach.
Forskolina ma też wpływ na przemiany węglowodanów. Stabilizując poziom cukru we krwi, zmniejsza ochotę na słodkie, przeciwdziała atakom wilczego głodu i ułatwia kontrolowanie diety. W jednym z przeprowadzonych badaniach u 6 kobiet przyjmujących przez 8 tygodni forskolinę odnotowano obniżenie wagi ciała i redukcję tkanki tłuszczowej o 8%.
Forskolina a stres i nerwica
Forskolina daje dobre efekty w zmniejszaniu poziomu stresu, łagodzeniu napięcia, poprawianiu nastroju, rozluźnianiu mięśni, odprężaniu i zwalczaniu nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Forskolina a ciśnienie tętnicze
Według testów przeprowadzonych z udziałem zwierząt forskolina przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Co więcej, substancja hamuje agregację płytek krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi.
Forskolina a łuszczyca
Nie ma jeszcze jednoznacznego potwierdzenia tezy, że forskolina zwalcza łuszczycę. Jednak według wielu testów substancja ta może skutecznie zmniejszać natężenie objawów łuszczycy.
Forskolina a trening
Forskolina przyspiesza i usprawnia proces przyrostu tkanki mięśniowej, a jednocześnie stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego jest przydatna dla osób trenujących i dążących do zbudowania perfekcyjnej sylwetki.
Forskolina a niewydolność serca
Forskolina jest pomocna przy osłabieniu serca. Pomaga przeciwdziałać niewydolności serca, miażdżycy i zawałom. Stymuluje krążenie, przyczynia się do poprawy ukrwienia naczyń wieńcowych i pobudza mięsień sercowy do pracy. Jak wykazały testy, zwiększa kurczliwość lewej komory i rozszerza naczynia krwionośne.
Forskolina a tarczyca
Forskolina sprawdzi się jako suplement wspomagający funkcjonowanie tarczycy oraz przeciwdziałający niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Usprawnia procesy metaboliczne i pobudza wydzielanie hormonu TSH regulującego pracę tarczycy.
Forskolina a bezsenność
Forskolina wykazuje działanie uspokajające, rozluźniające, relaksujące i przywracające dobre samopoczucie psychiczne. Dzięki temu łatwiej nam zasnąć i przespać spokojnie całą noc.
Forskolina a infekcje drobnoustrojami
Forskolina to stosowany już w starożytności środek zwalczający bakterie, grzyby i wirusy odpowiedzialne za rozwój infekcji i chorób. Napary z pokrzywy indyjskiej znajdują zastosowanie m.in. w infekcjach gardła i jamy ustnej.
Forskolina a cukrzyca
Forskolina to trafny wybór dla osób zmagających się z zaburzoną gospodarką cukrową w organizmie. Pobudza produkcję i wydzielanie insuliny, przez co usprawnia proces dystrybucji glukozy do tkanek. Tym samym wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Jakie składniki aktywne zawiera forskolina?
Forskolina jest najważniejszym i najbardziej aktywnym związkiem diterpenowym występującym w pokrzywie indyjskiej. Oprócz niej roślina ta zawiera także inne składniki aktywne, takie jak:
olejek eteryczny,
kwas betulinowy,
α-amyryna,
α-cedrol,
β-sitosterol,
α-cedren,
cytronelal,
α-humulen,
borneol,
kwas dekanowy.
Jak stosować forskolinę – dawkowanie
W przypadku 10% ekstraktów forskoliny przeważnie zaleca się dawkę od 100 mg do 250 mg 2 razy dziennie. Niekiedy stosowane są nieco większe ilości, jednak z pewnością nie powinniśmy przekraczać maksymalnej dawki określonej na ulotce lub etykiecie danego preparatu.
Kiedy najlepiej stosować forskolinę: rano czy wieczorem?
Forskolinę najlepiej stosować w podzielonych dawkach. Po pierwszą porcję warto sięgnąć w godzinach porannych, a po drugą po południu bądź wieczorem.
Forskolina – interakcje z lekami
Forskolina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Szczególną ostrożność przed jej zastosowaniem zachować powinny osoby zażywające:
leki przeciwcukrzycowe,
leki przeciwzakrzepowe,
leki przeciwcholesterolowe,
leki obniżające ciśnienie krwi,
leki na astmę,
leki na choroby płuc.
Forskolina – przeciwwskazania
Forskolina z powodzeniem stosowana jest w przypadku nadwagi i wielu dolegliwości, ale też w pewnych przypadkach powinno się jej unikać. Przeciwwskazania do stosowania forskoliny to przede wszystkim:
okres ciąży,
okres karmienia piersią,
alergia na substancje zawarte w pokrzywie indyjskiej,
niskie ciśnienie tętnicze,
choroba wrzodowa,
refluks.
Powinny jej także unikać osoby mające problem z krzepliwością krwi.
Forskolina – skutki uboczne i działania niepożądane
W trakcie suplementacji forskoliny warto trzymać się zaleceń producenta danego preparatu. Należy dawkować forskolinę z umiarem. W przypadku nadmiernych dawek i alergii na tę substancję mogą wystąpić: bóle brzucha, reakcje skórne, bóle głowy, biegunka, wymioty, mdłości.
Efekty długotrwałego przyjmowania forskoliny
Efekty regularnego suplementowania forskoliny przez okres kilku tygodni lub miesięcy to przede wszystkim:
bardziej stabilna gospodarka węglowodanowa,
lepszy metabolizm tłuszczów,
niższy poziom cholesterolu,
lepsza praca i wydolność mięśni,
niższa waga ciała,
bardziej unormowany apetyt,
bardziej unormowane ciśnienie krwi,
lepsza praca serca.
Dlaczego warto stosować forskolinę?
Z uwagi na działanie hipoglikemiczne preparaty zawierające forskolinę mogą stanowić cenne wsparcie dla osób szukających naturalnych sposobów na zahamowanie rozwoju cukrzycy. Składnik ogólnie poprawia kondycję organizmu i odporność, wspomaga leczenie chorób tarczycy, jest również pomocny w walce z wieloma innymi problemami zdrowotnymi. Co więcej, poprawia metabolizm, oczyszcza z toksyn i znacząco przyspiesza starania o szczupłą sylwetkę.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Cierpisz na ból żołądka? Poznaj skuteczne, domowe metody łagodzenia dolegliwości. Przeczytaj nasz artykuł już teraz i zobacz zalecenia i przeciwwskazania do stosowania domowych metod.
Poznaj działanie ziół moczopędnych, które poprawiają funkcjonowanie układu moczowego i pomagają zmniejszyć dolegliwości np. w kamicy nerkowej czy też w przypadku obrzęku.
Polecane dla Ciebie
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
5 HTP znajduje się w składzie wielu suplementów diety przeznaczonych m.in. w walce z zaburzeniami nastroju, problemami ze snem. Dowiedz się więcej o jej właściwościach.
Kolagen to jedno z najważniejszych białek w ludzkim organizmie, odpowiedzialne między innymi za utrzymanie elastyczności skóry. Sprawdź, czy warto stosować kolagen do picia
Siarka organiczna na zdrowe stawy i jędrną skórę. Gdzie znaleźć ten cenny związek i jak włączyć go diety? Zobacz dlaczego warto stosować MDM!