herbata oolong 00

Herbata oolong - Parzenie, właściwości, działanie, skutki uboczne i na co może pomóc

Picie herbaty ma na całym świecie wielowiekową tradycję, a na Dalekim Wschodzie jej różne gatunki są znane od tysięcy lat. Są cenione nie tylko za walory smakowe, ale i za liczne właściwości sprzyjające zdrowiu i zawartość wielu, równie cennych składników odżywczych. Jednym z gatunków, jakie warto wprowadzić do swojej diety, jest z pewnością egzotyczna herbata oolong, której aromatu i smaku nie da się porównać z innymi herbatami.

Ten gatunek herbaty, znany także pod wieloma innymi nazwami, w tym pod spolszczoną ulung, pozyskuje się z liści i pąków zielonego krzewu o łacińskiej nazwie Camellia sinensis. Z niego zresztą uzyskuje się również pozostałe herbaty niebieskie oraz tak samo smaczną i zdrową herbatę zieloną. Oolong pochodzi z Dalekiego Wschodu, a na nasz kontynent trafiła z Chin i Tajwanu, gdzie jest znana już od czasów dynastii Ming.

Na tle wielu innych herbatę oolong wyróżnia przede wszystkim unikalny, niepowtarzalny smak, o którym można powiedzieć, że jest zróżnicowany, może być wyczuwalny jako kwiatowy, poprzez orzechowy, aż po wyraźnie wyczuwalny karmel, delikatne aromaty owoców czy nuty trawiaste. Intensywny aromat wypełni całe pomieszczenie, a korzyści zdrowotne, jakie niesie jej spożywanie, są warte każdej ceny, jaką zapłacimy za tę herbatę.

herbata oolong 01

Co oznacza nazwa oolong?

Równie interesująca, jak smak herbaty ulung, jest jej nazwa, która w tradycyjnym języku chińskim oznacza qing cha 青茶, czyli herbatę turkusową. Często jest z kolei nadużywana nazwa niebieska herbata, chociaż można ją zamiennie stosować, albo herbata czerwona. Lepiej po prostu używać spolszczonej nazwy ulung albo wulong, co oznacza „czarny smok”, a to określenie wzięło się od charakterystycznego kształtu zwiniętych, palonych liści herbaty, przypominających właśnie to bajkowe stworzenie. Obecnie dostępne jest ponad 3 tysiące gatunków herbaty oolong i co ciekawe, każdy z nich ma odmienny smak, wybór jest więc naprawdę olbrzymi.

Jakie składniki zawiera herbata oolong?

Herbata ulung wyróżnia się na tle innych herbat nie tylko bogactwem smaków, ale i niezwykle korzystnym wpływem na organizm, co wynika z jej unikalnego i tak samo bogatego, jak smak składu. Każdy jej listek zawiera cenne substancje odżywcze, w czym może równać się nawet z popularną herbatą zieloną, spośród których najważniejsze dla naszego zdrowia to:

  • witamina A, odpowiedzialna między innymi za dobry wzrok, dbająca o zdrowie skóry, włosów i paznokci;

  • witamina B, a spośród witamin z tej grupy oolong zawiera witaminę B1, tiaminę, regulującą pracę układu nerwowego i wydzielanie insuliny przez trzustkę, witaminę B2, ryboflawinę, biorącą między innymi udział w produkcji czerwonych krwinek i ważnych neuroprzekaźników, oraz witaminę B9, czyli kwas foliowy;

  • witamina C, antyoksydant, chroniąca komórki przed stresem oksydacyjnym i wzmacniająca odporność, hamująca procesy starzenia się skóry;

  • witamina E, która w pełni zasłużyła na nazwę „witaminy młodości”, także mająca działanie antyoksydacyjne;

  • witamina K, niezbędna zwłaszcza dla kobiet, które również powinny się zdecydować na tę zdrową herbatę o delikatnym smaku i szerokim działaniu prozdrowotnym;

  • kofeina, lecz w stosunkowo niewielkiej ilości w porównaniu z innymi herbatami;

  • karotenoidy, polifenole i katechiny;

  • minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen i wapń.

herbata oolong 02

Jak wygląda proces produkcji herbaty oolong?

Unikalne właściwości i smak herbaty oolong wynikają z równie unikalnego procesu jej produkcji. Najpierw zbierane są nie najmłodsze listki, lecz nieco starsze i większe, które następnie suszy się na słońcu, aby częściowo usunąć z nich wilgoć. Następnie trafiają do wiklinowego kosza, którym potrząsa się, aby doprowadzić do uszkodzenia listków, ich nerwów, co ma na celu zwiększenie powierzchni oksydacji, czyli utleniania.

Proces ten zostaje w odpowiednim momencie zahamowany z użyciem gorącego powietrza, a liściom herbaty ulung nadaje się charakterystyczny, zwinięty kształt. Niektóre gatunki tej herbaty są też poddawane procesowi prażenia lub wypalania, co nadaje im wyjątkowego, głębokiego posmaku, cenionego przez koneserów na całym świecie. Niekiedy miesza się je z różnymi dodatkami np. kwiatami jaśminu, co jeszcze bardziej podnosi ich walory smakowe.

Herbata oolong – właściwości

Taki proces produkcji herbaty oolong pozwala jednocześnie zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne, także korzystnie wyróżniające ją spośród wielu innych herbat. Jej regularne spożywanie, oczywiście w zalecanych dawkach, doskonale wpływa na osłabione zdrowie, ma bowiem właściwości:

  • przeciwutleniające, dzięki którym pomaga usunąć wolne rodniki, przyczynę wielu chorób, również nowotworowych;

  • redukujące za wysoki poziom „złego” cholesterolu LDL;

  • wspomagające pracę serca i funkcjonowanie pozostałych elementów układu krążenia, zmniejszające ryzyko wielu schorzeń, w tym miażdżycy i nadciśnienia tętniczego;

  • pobudzające organizm, dostarczające mu dużych ilości energii niezbędnej do aktywności fizycznej i psychicznej;

  • wspierające układ nerwowy i pracę mózgu, poprawiające pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze, dzięki czemu odczuwalnie wrasta zdolność uczenia się;

  • redukujące stany lękowe, występujące np. pod wpływem silnego stresu;

  • regulujące poziom glukozy we krwi, co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce przeciwcukrzycowej;

  • poprawiające stan zdrowia oraz wygląd skóry, włosów i paznokci;

  • przeciwdziałające rozwojowi osteoporozy.

Herbata oolong – zastosowanie

Zawartość cennych składników odżywczych bezpośrednio odpowiedzialnych za opisane powyżej właściwości, jakie cechują herbatę oolong, sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Najważniejszy zakres zastosowania, wskazywany również przez ekspertów od ziołolecznictwa, obejmuje:

  • stres i inne dolegliwości o podłożu psychicznym;

  • wsparcie prowadzonej kuracji odchudzającej;

  • serce i cały układ krwionośny;

  • układ nerwowy i mózg;

  • choroby neurodegeneracyjne np. Alzheimera lub Parkinsona;

  • układ kostno-stawowy.

Jak działa herbata oolong i na co może pomóc?

Działanie herbaty ulung można śmiało uznać za kompleksowe, ma aż tak pozytywny wpływ na niemal cały ludzki organizm. Wynika to z jej składu, a obecność witamin czy minerałów sprawia, że ma własności antyoksydacyjne, wspomagając profilaktykę antyrakową, redukuje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu ulega poprawie ogólny stan zdrowia.

Wzmocni się też układ kostny oraz zęby, uda się jednocześnie zminimalizować ryzyko cukrzycy oraz odczuwalnie zredukować za wysoką masę ciała. Składniki aktywne, jakie zawiera herbata „czarny smok”, pozwalają się zrelaksować, zmniejszają skutki stresu, poradzą sobie także z problemami ze snem.

Czy herbata oolong pomaga w odchudzaniu?

Tym gatunkiem herbaty warto się zainteresować także ze względu na jego właściwości skutecznie wspomagające odchudzanie. Liście i pąki zawierają bowiem składniki przyspieszające przemianę materii, co pozwala na wydajniejsze spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i ograniczenie wchłaniania tłuszczów. Odchudzaniu sprzyja również redukcja ilości cukru we krwi, zwiększenie wydatkowania energetycznego oraz normalizacja pracy układu trawiennego, żołądka, wątroby i perystaltyki jelit.

herbata oolong 03

Jak parzyć herbatę oolong?

Odpowiedni proces parzenia herbaty oolong pozwala wydobyć z niej nie tylko pełnię smaku, taki napar zachowuje też swoje wszystkie właściwości zdrowotne. Aby go sporządzić, trzeba wziąć liście w ilości około 5-8 g suszu na 100 ml gorącej wody, a liście można parzyć wielokrotnie i warto je też przepłukać przed parzeniem. Ważne jest też przestrzeganie czasu zaparzania, który przy tej ilości liści i wody powinien wynosić, w zależności od kolejności parzenia:

  • 1 parzenie – 90 sekund;

  • 2 parzenie – od 30 do 60 sekund;

  • 3 parzenie – 2 minuty;

  • 4 parzenie – od 4 do 5 minut.

Herbata oolong – przeciwwskazania

Właściwościom zdrowotnym, jakie ma oolong, trudno jest zaprzeczyć, nie dziwi więc jej stale rosnąca popularność. Niektóre źródła twierdzą, że zaraz po wodzie jest najczęściej pitym napojem w różnych częściach świata, którym niestety nie każdy może się raczyć. Istnieją bowiem pewne przeciwwskazania to uniemożliwiające, lecz na szczęście nie jest ich zbyt wiele. Przede wszystkim nie jest zalecana kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, dlatego, że nie został sprawdzony wpływ zawartych w niej katechin na biodostępność witaminy B9, czyli kwasu foliowego.

Herbata oolong – skutki uboczne i działania niepożądane

Herbata oolong nie powoduje zbyt dużo skutków ubocznych, zwłaszcza przy jej umiarkowanym picu nie musimy obawiać się działań niepożądanych. Wyjątkiem jest tu sytuacja, kiedy wypijemy w krótkim czasie większą ilość, co może spowodować:

  • nadmierne pobudzenie;

  • drżenie rąk;

  • bóle i zawroty głowy;

  • przyspieszoną akcję serca;

  • wzrost ciśnienia w gałce ocznej;

  • nieprzyjemne reakcje ze strony układu pokarmowego, zgagę, wymioty i biegunkę.

Dlaczego warto stosować herbata oolong?

Dla jej właściwości korzystnie oddziałujących na wiele aspektów zdrowotnych, a robiony z niej napar szybko poprawi nadwątlone zdrowie, doda energii, sprawi, że codziennie będziemy mogli zachować pełną aktywność, w życiu prywatnym i zawodowym. Warto jednocześnie docenić obecność licznych składników odżywczych, praktycznie wszystkich najważniejszych witamin, minerałów oraz innych związków aktywnych wręcz niezbędnych dla naszego organizmu.

Można ją również zastosować w prowadzonej kuracji odchudzającej, którą wspomoże poprzez przyspieszenie procesów metabolicznych, przede wszystkim tych, prowadzących do efektywniejszego spalania tkanki tłuszczowej.

Gdzie kupić smoczą herbatę?

Niebieska herbata jest dostępna zarówno w aptekach, jak i w sklepach zielarskich i to w wielu odmianach, tak więc każdy znajdzie najbardziej mu pasującą. Ceny nie są zbyt wygórowane i kupimy ją przeważnie w postaci suszu, z którego sami sporządzimy napar. Warto także zwrócić uwagę na region jej pochodzenia i warunki uprawy, co ma istotne znaczenie dla smaku herbaty i jej własności odżywczych. Te dwie kwestie zależą również od sposobu przygotowania liści herbaty, stopnia i czasu trwania oksydacji oraz zastosowanej metody parzenia.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Chrom jest pierwiastkiem, który wspiera prawidłową pracę organizmu. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać aktywność enzymów trawiennych. Sprawdź.
Kwas alfa - liponowy to świetne wsparcie kuracji odchudzającej, ale również substancja działająca profilaktycznie przeciwko cukrzycy, miażdżycy stwardnieniu rozsianemu.
Poznaj 32 źródła naturalnego wystepowania witaminy B6. Dowiedz się jakie jest jej dzienne zapotrzebowanie oraz jakie są przyczyny i skutki jej niedoboru oraz nadmiaru
Poznaj inulinę - naturalny prebiotyk pełen korzyści! Dowiedz się, jak poprawia zdrowie jelit, wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol. Odkryj, jak ją stosować i czy ma skutki uboczne.
Glicyna, aminokwas endogenny, korzystnie wpływający na wiele aspektów zdrowotnych, niezbędny dla funkcjonowania całego organizmu, skutecznie wspomagający leczenie różnych chorób.