Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Na jaki kaszel działa syrop z cebuli – Mokry czy suchy? Działanie, skuteczność, zalecenia, dawkowanie i skutki uboczne
Strona główna - Blog - Na jaki kaszel działa syrop z cebuli – Mokry czy suchy? Działanie, skuteczność, zalecenia, dawkowanie i skutki uboczne
- Opublikowano: 18.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Cebula to powszechne i szeroko stosowane warzywo. Stanowi podstawę wielu dań w polskiej i nie tylko polskiej kuchni. Jest stosunkowo łatwa w uprawie i nie trudno jest ją dostać w sklepach. Cebula ma bardzo intensywny zapach i smak. Nie przeszkadza to jednak w spożywaniu jej zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Cebula nadaje smak potrawom i powoduje, że stają się bardziej wyraziste. Jednak nie tylko jej walory smakowe są doceniane. Cebula jest bardzo zdrowa i zawiera w sobie liczne substancje bakteriobójcze. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu i pomaga w szybszym zwalczeniu infekcji. W celach zdrowotnych najczęściej stosuje syrop z cebuli. Ten specyfik nie tylko ma całkiem przyjemny smak, ale również może być całkiem skutecznym sposobem na kaszel. Zobacz, w jakich sytuacjach stosuje się syrop z cebuli. Na co może pomóc i o czym pamiętać, by bezpiecznie go stosować.
Spis treści
ToggleSyrop z cebuli – na jaki kaszel działa?
Wiele osób zastanawia się: syrop z cebuli na jaki kaszel działa? Otóż, odpowiedź może nieco zaskoczyć. Okazuje się bowiem, że syrop z cebuli pomaga zarówno na kaszel suchy, jak i mokry.
Ten domowy syrop z cebuli pomaga w usuwaniu nagromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny, udrażnia drogi oddechowe i skraca czas trwania infekcji. Spożywanie syropu z cebuli rozrzedza wydzielinę i ma właściwości wykrztuśne. Tym samym skutecznie wspiera w leczeniu kaszlu zarówno suchego, jak i mokrego.
Jest sprawdzonym sposobem, który można wykorzystać w leczeniu anginy, zapalenia gardła, zapalenia krtani i zapalenia zatok.
Syrop z cebuli jako domowy środek na kaszel
Niewątpliwą zaletą syropu z cebuli jest fakt, że jest to środek domowy, stosunkowo tani i w pełni naturalny. Nie ma w nim żadnych składników syntetycznych. Ponadto, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, choć na pojawienie się syropu trzeba poczekać kilka godzin.
Można go spożywać profilaktycznie w sezonie jesienno – zimowym. Tak stosowany wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, a w razie zachorowania skraca czas ich trwania. Jeżeli nie jest przyjmowany profilaktycznie, to można go zastosować już po wystąpieniu infekcji – wówczas będzie solidnym wsparcie w drodze do odzyskania zdrowia.
Jak działa syrop z cebuli?
Cebula to warzywo, które należy do grupy roślin amarylkowatych. Powszechnie wykorzystywana jest w kuchni, ale medycyna ludowa doceniła ją nie tylko za intensywny i specyficzny smak, ale również za jej właściwości zdrowotne. Do dziś w wielu domach stosuje się syrop z cebuli, by wyleczyć przeziębienie czy grypę.
Za wspomniane właściwości zdrowotne odpowiadają witaminy i minerały, które znajdują się w cebuli. To właśnie dzięki nim syrop z cebuli jest tak skutecznym lekarstwem. Czasem nawet określa się go naturalnym antybiotykiem.
Cebula zawiera w sobie duże ilości siarki, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Znajdziesz w niej również witamiany: A, E, K, C oraz te z grupy B.
Czego zatem można się po niej spodziewać? Przypuszcza się, że syrop z cebuli może wspomagać naszą odporność oraz pomóc, gdy dopadnie nas przeziębienie. Ten domowy preparat może mieć działanie bakteriobójcze (dlatego właśnie mówi się, że to naturalny antybiotyk) i przeciwgorączkowe, co skraca czas trwania infekcji.
Przypuszcza się, że syrop z cebuli wykazuje właściwości wykrztuśne, które można wykorzystać w czasie leczenia kaszlu czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Dodatkowym atutem jest to, że cebula może wspomagać trawienie i stanowi ważny element w profilaktyce zaparć.
Zawarte w niej substancje bakteriobójcze odpowiadają za jej działanie antybiotyczne.
Przypuszcza się też, że może przeciwdziałać zakrzepom, wspierać układ sercowo – naczyniowy oraz wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Prawdopodobnie też wspomaga pracę wątroby i może mieć ogromne znaczenie, jako wsparcie w terapii owrzodzeń.
Prawdopodobnie może mieć też działanie dezynfekujące.
Syrop z cebuli na suchy kaszel: Działanie i skuteczność
W medycynie ludowej syrop z cebuli stosowany był między innymi na suchy kaszel. Jego działanie jest skuteczne ponieważ łagodzi podrażnienie gardła i może wspomóc w przypadku męczącego suchego kaszlu.
Warto dodać, że syrop z cebuli może być przygotowywany zarówno z czosnkiem, cytryną jak i miodem. Na podrażnienie gardła i suchy kaszel nie zaleca się syropu z miodem, ponieważ może nasilić podrażnienie. Wówczas można cebulę zasypać cukrem.
Jeżeli jednak ma być stosowany profilaktycznie czy kaszel suchy nie jest mocno dokuczliwy czy drażniący, wówczas zastosowanie syropu z cebuli z miodem będzie w pełni uzasadnione.
Syrop z cebuli na mokry kaszel: Działanie i skuteczność
Jeżeli chodzi o kaszel mokry to du działanie syropu jest nie do przecenienia. Dlaczego? Syrop cebulowy może rozrzedzać zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, a to sprawia, że ułatwia odkrztuszanie. Do tego stymuluje wykrztuszanie, więc organizm bardziej intensywnie się jej pozbywa. Do tego udrażnia drogi oddechowe, ułatwia oddychanie i pomaga w uporaniu się z chorobą.
Syrop z cebuli dla dzieci: Bezpieczeństwo i zalecenia
Syrop z cebuli może być stosowany u dzieci. Trzeba jednak pamiętać, że nie podaje się go dzieciom przed skończeniem przez nie pierwszego roku życia. Należy też pamiętać, że traktuje się go jak lekarstwo. Co za tym idzie nie wolno przyjmować go w nadmiarze. Dzieciom zaleca się podawać jedną łyżeczkę trzy razy dziennie.
Niektóre dzieci mogą się skarżyć na specyficzny smak cebuli. Jest on dość intensywny i przechodzi oczywiście do syropu. Dlatego warto przygotowywać go z dodatkiem miodu (tylko dla dzieci powyżej drugiego roku życia; dla młodszych należy przygotować go z cukrem). Wówczas będzie nieco słodszy, a miód ciekawie komponuje się z ostrym smakiem warzywa.
Syrop z cebuli dla dorosłych: Dawkowanie i zalecenia
Zwykle zaleca się, by syrop z cebuli można przyjmować od dwóch do sześciu razy na dobę, po jednej łyżeczce lub trzy razy po dwie łyżki. Oczywiście to dawkowanie syropu dotyczy wyłącznie dorosłych. W przypadku dzieci maksymalna dawka nie powinna przekraczać jednej łyżeczki trzy razy dziennie.
Nie zaleca się też, by spożywanie syropu z cebuli trwało przewlekle. Choć może być wykorzystywany jako środek profilaktyczny, to stosować można go wyłącznie w okresie obniżonej odporności lub w sezonie jesienno – zimowym (lub wspomagająco podczas infekcji). Po tym czasie należy zrobić długą przerwę.
Należy też cały czas mieć na uwadze, że syrop z cebuli powinien być traktowany jak lek. Choć przyrządza się go z naturalnych składników, które dostępne są w domu, to sam w sobie nie może być przyjmowany bez umiaru.
Czym jest to spowodowane? Otóż, syrop z cebuli ma bardzo silne działanie antybakteryjne i przeciwkaszlowe, a to właśnie sprawia, że należy podchodzić do niego z rozwagą i rozsądkiem i dawkować syrop zgodnie z zaleceniami.
Jak samodzielnie przygotować syrop z cebuli: Przepis i instrukcje
Jak samodzielnie przygotować ten naturalny antybiotyk? Okazuje się, że by zrobić syrop z cebuli nie potrzebujesz ani wielu składników, ani żadnej specjalnej procedury. Przepis jest banalnie prosty.
Potrzebujesz do tego jedynie cukru i cebuli. Najlepiej, by była to cebula ze sprawdzonego źródła, która nie była nawożona żadnymi chemikaliami. Cukier warto zastąpić miodem, ale wówczas nie można podawać go dzieciom poniżej drugiego roku życia.
To jak zrobić syrop z cebuli?
Dwie główki cebuli należy bardzo drobno posiekać w kostkę. Niektórzy kroją ją na cienkie plastry, ale w kostkach sprawdza się lepiej. Pokrojoną cebulę należy przełożyć do słoika, miseczki lub innego pojemnika i obficie zasypać cukrem. Jak wspomniano, można też do tego wykorzystać miód.
Naczynie z cebulą i cukrem (miodem) należy zamknąć i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) i poczekać aż cebula puści sok. To właśnie ten sok stanowi źródło zdrowia.
Tak uzyskany gotowy syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni. Pamiętaj, by trzymać go w zamkniętym słoiku, by nic się do niego nie dostało. Syrop zawiera w sobie wiele witamin (głównie witaminę C) i minerałów. Co więcej, substancje te są bardzo dobrze przyswajane przez organizm, a to powoduje, że znacznie szybciej zaczynają swoje działanie.
Istnieją też różne odmiany syropu z cebuli. Niektórzy przygotowują go z dodatkiem cytryny, a inni dodają czosnku. Cytryna powoduje, że do organizmu dostarczane są jeszcze większe ilości witaminy C, co wzmacnia organizm i stymuluje układ odpornościowy. Natomiast dodanie czosnku wzmacnia działanie antybakteryjne syropu. Czosnek rownież uważany jest za naturalny antybiotyk, więc na pewno nie zaszkodzi. Trzeba jednak pamiętać, że smak syropu z dodatkiem czosnku jest bardziej intensywny i dla wielu może być mniej przyjemny.
Potencjalne skutki uboczne i przeciwwskazania stosowania syropu z cebuli
Jeżeli chodzi o przeciwwskazania to nie zaleca się stosowania syropu z cebuli osobom, które są wrażliwe na to warzywo, mają alergię lub są szczególnie podatne na wzdęcia. Cebula jest warzywem bardzo wzdymającym, więc tego rodzaju objawy mogą się pojawić.
Syrop z cebuli jest bezpieczny zarówno dla kobiet w ciąży, jak i małych dzieci. Należy jednak pamiętać o kilku ograniczeniach. Przede wszystkim chodzi o stan żołądka. Niektórzy bardzo intensywnie reagują na cebulę. Mogą odczuwać bóle brzucha, czy wspomniane wzdęcia. Druga sprawa to wiek dzieci. Niektóre źródła podają, że nawet niemowlęta mogą z niego skorzystać, ale bezpieczniej będzie poczekać, aż dziecko skończy przynajmniej rok. Jeżeli zamiast cukru przygotowujesz syrop z dodatkiem miodu, wówczas należy poczekać, aż dziecko skończy dwa lata.
Z syropu z cebuli można korzystać również w czasie karmienia piersią, ale trzeba bardzo ostrożnie postępować z jego dawkowaniem. Syrop może zmienić smak pokarmu matki.
Co do skutków ubocznych, to poza wspomnianymi powyżej (wzdęcia, zmiana smaku pokarmu), żadne inne nie występują. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne stosowanie syropu z cebuli może doprowadzić do podrażnienia śluzówki przełyku i żołądka oraz zwiększyć produkcję gazów.
W przypadku osób, które mają problemy ze strony układu pokarmowego, warto zastanowić się nad stosowaniem syropu z cebuli, ponieważ może u nich dojść do nasilenia wzdęć.
Skuteczność syropu z cebuli na kaszel potwierdzona przez współczesną medycynę
Z uwagi na składniki zawarte w cebuli jest ona często stosowana jako naturalne wsparcie dla organizmu. Współczesna medycyna potwierdziła to, co od tysięcy lat znane było medycynie ludowej.
Syrop z cebuli łagodzi kaszel i łagodzi przeziębienie. Cebula ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest to możliwe, ponieważ zawiera w sobie glukokininę o takich właśnie właściwościach. Dzięki olejkom eterycznym dochodzi do rozcieńczenia wydzieliny, która zalega w gardle i oskrzelach, a to ułatwia jej efektywne usuwanie.
Jako ciekawostkę można dodać, że okłady z tartej cebuli pomagają w przypadku bólów o podłożu reumatyczny. Prawdopodobnie pół cebuli dziennie może się przyczynić do podniesienia stężenia „dobrego” cholesterolu, co jest szczególnie ważne dla osób z chorobami serca. Przypuszcza się również, że codzienne zjadanie cebuli zapobiega powstawaniu zakrzepów i przyczynia się do rozpuszczania już tych istniejących.
W przypadku podawania syropu z cebuli dzieciom, warto szykować jego mniejsze porcje i w ciągu jednego dnia spożywać całość. Dzięki temu zachowa on świeżość, a składniki aktywne nie zdążą ulec żadnym przemianom. Dla wydłużenia jego świeżości można również przechowywać go w lodówce.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Gałka muszkatołowa to roślina, która wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga pracę wątroby, jest dobra na trawienie, pomaga w walce z bezsennością. Dowiedz się więcej.
Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.
Polecane dla Ciebie
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, ale i tak może powodować różnorodne działania niepożądane i skutki uboczne - bądź bezpieczny i sprawdź, jakie!
Olej żywokostowy z gojnikiem to świetny sposób na różnorodne bóle o charakterze kostno mięśniowym; zobacz, jak może Ci pomóc!
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jak ją pić, aby zachować pełnię cennych substancji herbaty.
Borówka amerykańska to znany i bardzo często wykorzystywany w deserach owoc, ale mało kto wie, jak wiele dobrego może zdziałać dla naszego organizmu.