Cukinia to warzywo, które skrywa bogactwo składników odżywczych. Może być wykorzystywana nie tylko do sałatek, ale też ciast. Dowiedz się, dlaczego jej spożywanie jest polecane.
Szkodliwość imbiru - Skutki uboczne, przeciwwskazania, interakcje z lekami i jak często można go stosować
Strona główna - Blog - Szkodliwość imbiru – Skutki uboczne, przeciwskazania, interakcje z lekami i jak często można go stosować
- Opublikowano: 13.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Imbir lekarski to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, a zarazem jeden z najbardziej cenionych składników roślinnych stosowanych w medycynie naturalnej. Z uwagi na liczne właściwości zdrowotne i walory kulinarne, warto dodać go do swojej diety i domowej apteczki. Uśmierza bóle, wspiera układ krwionośny, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne stosowanie imbiru w sporych dawkach to znany sposób na poprawę zdrowia, jednak mimo licznych zalet tej przyprawy, niektóre osoby muszą na nią uważać. Zarówno surowy imbir, jak i imbir suszony nie powinien być stosowany razem z pewnymi lekami. W przypadku niektórych chorób również wymagana jest ostrożność. Czy i kiedy imbir może szkodzić?
Spis treści
ToggleCzy imbir może być szkodliwy?
Imbir to znana i doceniana na całym świecie przyprawa dodawana do dań mięsnych, ryżowych, warzywnych, a także do deserów. Jego smak to unikalne połączenie akordów korzennych, świeżych, ostrych i słodkawych. Jest świetnym dodatkiem do zup, w tym zup-krem, rosołu i flaków oraz potraw w meksykańskim i wschodnim stylu. Bez imbiru nie może obejść się też tradycyjny piernik.
Imbir to również jedna z czołowych roślin leczniczych. Substancje zawarte w korzeniu imbiru, takie jak: gingerol, szogaol, zinferon, zingiberol, olejek eteryczny, żywice, terpeny czy składniki mineralne sprawiają, że przyprawa ta wpływa korzystnie na cały organizm – reguluje procesy metaboliczne, wzmacnia odporność, poprawia pracę stawów, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, usprawnia pracę narządów, stymuluje oczyszczanie z toksyn oraz działa ochronnie i regenerująco.
Chociaż lista właściwości leczniczych imbiru jest długa, w niektórych przypadkach nie jest wskazane jego przyjmowanie, szczególnie w sposób regularny i intensywny. Stosowanie imbiru (w znacznych ilościach) równolegle z niektórymi typami leków może być szkodliwe. Przyprawa ta może bowiem nasilać lub osłabiać ich działanie.
Co więcej, spożywanie imbiru może być szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre schorzenia, szczególnie o charakterze zapalnym i metabolicznym, a także choroby serca i schorzenia, w których występują ubytki w błonach śluzowych (np. wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, nadżerka przełyku).
Czy imbir może zaszkodzić na nerki?
Imbir to roślina lecznicza, która często pozostaje w spektrum zainteresowania osób szukających naturalnych sposobów na poprawę czynności nerek. Czy można stosować korzeń imbiru w przypadku kamicy lub innych problemów z nerkami? Czy pomaga w dolegliwościach ze strony nerek, czy może szkodzić?
Nie ulega wątpliwości, że imbir korzystnie wpływa na pracę nerek. Stymuluje ich oczyszczanie i wypłukiwanie toksyn. Pomaga też w rozpuszczaniu kamieni nerkowych, łagodzi bóle oraz redukuje stany zapalne. Przy chorobach nerek nie powinniśmy jednak stosować imbiru zbyt dużych ilościach ze względu na obecność kwasu arystolochowego. Jeśli cierpimy na poważne schorzenia nerek, przed zastosowaniem imbiru warto skontaktować się z lekarzem.
Czy imbir może podrażniać przełyk i żołądek?
Z uwagi na obecność substancji o ostrym smaku, takich jak zinferon i gingerol, imbir może działać drażniąco zarówno na jamę ustną, język, przełyk, jak również na dalsze części przewodu pokarmowego, w tym żołądek. Im większa ilość spożytego imbiru, tym większe ryzyko podrażnienia. Objawy takiego podrażnienia to przede wszystkim pieczenie i ból.
W przypadku chorób przełyku i żołądka imbir może zaostrzać ich przebieg, nasilając dotkliwe symptomy. Warto zatem unikać tej przyprawy, jeśli cierpimy na nadwrażliwość żołądka lub zmagamy się z chorobą wrzodową i refluksem bądź innymi schorzeniami przełyku, żołądka i dwunastnicy.
Czy imbir może zaszkodzić na jelita?
Imbir wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wyciągi z kłącza imbiru to znany od dawien dawna środek łagodzący nudności i wymioty, czy to spowodowane chorobą lokomocyjną, czy występujące z innej przyczyny. Pobudzając wydzielanie śliny i soków trawiennych imbir stymuluje też układ pokarmowy do pracy i usprawnia proces trawienia.
Jeśli chodzi o jelita, imbir nie działa na nie w sposób uszkadzający, a wręcz przeciwnie – wykazuje na nie korzystny wpływ. Zmniejsza stan zapalny w obrębie jelit, zwalcza szkodliwe drobnoustroje, działa na jelita ochronnie oraz wspomaga regenerację ich śluzówki. Jest też pomocny w przypadku osłabionej perystaltyki jelit.
Czy można przedawkować imbir?
Właściwości prozdrowotne imbiru są oczywiście bezdyskusyjne, jednak warto w przypadku tej przyprawy zachować umiar. Jeśli chcemy jeść imbir lub pić mikstury z imbirem codziennie, trzeba trzymać się niewielkich dawek. Roślina ta jest bardzo intensywna i ostra i stosowana w za dużych ilościach może podrażniać poszczególne odcinki układu trawiennego.
Za częste stosowanie imbiru (np. kilka razy dziennie) lub za duże jednorazowe dawki (więcej niż 2-3 gramy na raz) mogą skutkować przedawkowaniem. W przypadku gotowych preparatów z imbirem należy przestrzegać zaleceń na opakowaniu.
Za dużo imbiru – objawy
Jak każde zioło, imbir konsumowany w za dużych dawkach może wywoływać szereg niechcianych dolegliwości, więc powinien być dozowany z głową. Główne objawy spożycia imbiru w zbyt dużych ilościach to:
zawroty głowy,
bóle głowy,
spadek poziomu cukru we krwi,
wzdęcia,
biegunki,
podrażnienie śluzówki jamy ustnej,
bóle brzucha,
zaburzenia rytmu serca.
Skutki uboczne spożywania imbiru
Przy systematycznym stosowaniu korzeń imbiru może dawać pewne niepożądane skutki uboczne. Najczęstszą grupą działań niepożądanych są dolegliwości gastryczne. Mogą wystąpić: skurcze brzucha, dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia brzucha, gazy jelitowe, zgaga, biegunka. Żeby jak najbardziej zminimalizować ryzyko skutków ubocznych należy zachować zasady bezpieczeństwa.
Przede wszystkim nie przekraczać zalecanych dawek, nie stosować imbiru za często, nie stosować równocześnie różnych preparatów z imbirem. Nie powinno się też spożywać imbiru ani środków zawierających imbir po terminie ważności. Nie należy ponadto łączyć imbiru z lekami przeciwcukrzycowymi, przeciwzakrzepowymi i innymi.
Długotrwałe spożywanie imbiru – możliwe ryzyko
Dzięki wysokiej zawartości silnych antyoksydantów imbir skutecznie zwalcza wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jego regularne spożywanie to znana recepta na dłuższe i zdrowsze życie. Imbir pomaga też w odchudzaniu. Picie wody z imbirem na czczo to popularny i często stosowany sposób na pobudzenie metabolizmu i detoks. Mimo licznych zalet spożywanie imbiru niesie ze sobą pewne ryzyko w przypadku osób zmagających się z niektórymi problemami zdrowotnymi.
Imbir przyjmowany w dużym stężeniu i regularnie może w pewien sposób wpływać na procesy zachodzące w ustroju, w tym na gospodarkę glukozowo-insulinową, proces krzepnięcia krwi, pracę mięśnia sercowego, pracę nerek, proces wytwarzania soków trawiennych. Jeśli cierpimy na jakieś schorzenie i stosujemy leki w sposób długotrwały, warto zaznajomić się z informacjami o ewentualnych interakcjach. Stosowanie imbiru w przypadku ludzi zdrowych nie niesie żadnego ryzyka.
Czy stosowanie imbiru jest dla każdego?
Imbir może dodatnio wpłynąć na kondycję organizmu, ale stosowanie go w celach prozdrowotnych nie jest zalecane dla każdego. Zioło to doskonale sprawdzi się w przypadku osób zdrowych lub narzekających na drobne dolegliwości, chcących wzmocnić odporność, poprawić funkcjonowanie stawów, mózgu, pozbyć się infekcji lub problemów trawiennych i wykonać detoksykację ciała. Przyda się także dla osób w trakcie odchudzania. Nie jest jednak rekomendowany dla osób borykających się niektórymi schorzeniami. Jeśli mamy zdiagnozowane jakieś choroby, przed zastosowaniem imbiru powinniśmy skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazania do stosowania imbiru
Imbir wykazuje liczne właściwości lecznicze, ale ma też listę przeciwwskazań. Nie powinny po niego sięgać:
dzieci poniżej 1 roku życia,
osoby zmagające się z refluksem, wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz nadwrażliwością żołądka,
osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi,
osoby cierpiące na choroby układu krążenia.
Na imbir powinny uważać też osoby borykające się z arytmią. Stosowany w większych ilościach może bowiem wywoływać kołatanie serca. W wielu źródłach można też napotkać informację, że imbir szkodzi, jeśli jest stosowany bezpośrednio przed operacjami. Nie powinien być wówczas podawany, gdyż rozszerza naczynia krwionośne i pobudza przepływ krwi, co mogłoby skutkować krwotokiem w trakcie zabiegu.
Czy przewlekle chorzy mogą przyjmować regularnie imbir?
Osoby przewlekle chore nie powinny na własną rękę rozpoczynać kuracji imbirem. Warto przedtem poradzić się lekarza prowadzącego. Imbir może zakłócać działanie niektórych leków albo potęgować ich aktywność, co może negatywnie odbić się na zdrowiu.
Czy można mieć uczulenie na imbir?
Imbir, jak każda substancja roślinna, może powodować alergię. Zdarza się to jednak rzadko. Jeśli po spożyciu imbiru zaobserwujemy u siebie ostre bóle brzucha, wysypkę, swędzenie, zaczerwienienie skóry, pokrzywkę, biegunkę, zawroty głowy, powinniśmy zaprzestać kuracji.
Imbir i interakcje z lekami
Imbir nie powinien być stosowany wraz z niektórymi lekami, takimi jak:
leki obniżające krzepliwość krwi,
leki obniżające ciśnienie krwi,
beta-blokery,
kwas acetylosalicylowy,
leki na zgagę, refluks i chorobę wrzodową (hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku),
leki obniżające poziom cholesterolu,
leki obniżające poziom cukru.
Imbir a ciąża i karmienie piersią: bezpieczeństwo i ryzyko
Imbir to znany w medycynie ludowej środek niwelujący poranne mdłości, z którymi borykają się kobiety ciężarne. Jednak warto pamiętać, że zarówno w okresie ciąży, jak i karmienia piersią, trzeba zachować ostrożność w stosowaniu imbiru. Można go spożywać jedynie w bardzo umiarkowanych ilościach i nie za często. Dla pewności warto skonsultować się z lekarzem.
W jakiej formie najlepiej przyjmować imbir?
Wszechstronne prozdrowotne właściwości imbiru sprawiają, że staje się on coraz popularniejszym naturalnym sposobem na zażegnywanie wielu dolegliwości. Zarówno świeży korzeń imbiru w plasterkach, świeży starty imbir, jak i suszony, sproszkowany imbir świetnie nadają się do ziołowych mikstur i herbatek.
Ekspresową metodą na spożycie porcji imbiru jest woda z imbirem (może być to suszony lub świeży imbir) i cytryną. Z wykorzystaniem imbiru możemy też przyrządzać koktajle z blendera. Imbir warto także włączać do codziennego menu w rozmaitych potrawach.
Jak zrobić rozgrzewającą, rewitalizującą herbatę imbirową?
Do przygotowania herbaty potrzebne są: 1 szklanka gorącej wody, cienkie plasterki świeżego imbiru, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Wypijamy na ciepło.
Jak bezpiecznie jeść i pić imbir: rekomendacje dawkowania
Zalecana dawka to 2-4 g kłącza imbiru dziennie. Nie powinno się przekraczać 4-5 g imbiru na dobę.
Czy imbir można pić codziennie?
Żeby odczuć pozytywny wpływ imbiru na zdrowie trzeba stosować go regularnie i przez dłuższy czas. Czy jednak można go spożywać codziennie? Owszem, można stosować imbir codziennie, ale nie powinno się wówczas sięgać po zbyt duże ilości tej przyprawy. Około 1-2 g dziennie to optimum.
Efekty długotrwałego stosowania imbiru
Liczne właściwości korzenia imbiru sprawiają, że ma on wszechstronne zastosowanie. Poprawia stan organizmu i pozytywnie wpływa na skórę. Przy długotrwałym stosowaniu imbir działa przede wszystkim wzmacniająco i detoksykująco. Pobudza układ odpornościowy do pracy, pomaga wymiatać z ustroju patogeny, działa przeciwzapalnie i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Poprawia też metabolizm, nasila proces termogenezy i usprawnia pracę układu trawiennego.
Aplikowany zewnętrznie imbir polepsza mikrokrążenie oraz podnosi poziom ujędrnienia i sprężystości skóry. Reguluje też wydzielanie sebum i zwalcza bakterie.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Poznaje cyklanterę - jej właściwości, zastosowanie, działanie, stosowanie i możliwe skutki uboczne. Dowiedz się więcej i wykorzystaj jej moc w trosce o Twoje zdrowie.
Sprawdź znany sposób na kaca - sok z kiszonych ogórków, który nie tylko pozwala na szybszą regenerację wątroby, ale także dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych.
Polecane dla Ciebie
Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Poznaj 11 przepisów na smaczne i zdrowe naleśniki Keto. Na słono czy na słodko, z owocami czy z mięsem - Schrup je wszystkie!
Babka lancetowata to popularna roślina pojawiająca się na łąkach, nieużytkach i przy drogach. Jej liście często są wykorzystywane do tworzenia syropu. Dowiedz się więcej.
Pieprz cayenne ma wiele zdrowotnych atutów z działaniem odtruwającym i przeciwzapalnym na czele. Jest też sprawdzonym patentem na sprawną redukcję zbędnych kilogramów i cellulitu.
Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.