Odkryj tajemnice konwalii majowej! Czy jest trująca? Poznaj objawy zatrucia, interakcje z lekami i porady pierwszej pomocy. Unikaj zagrożeń i pozostaj bezpieczny.
Wywar z liści laurowych – Skutki uboczne, przeciwwskazania, środki ostrożności, ryzyko i bezpieczeństwo stosowania
Strona główna - Blog - Wywar z liści laurowych – Skutki uboczne, przeciwwskazania, środki ostrożności, ryzyko i bezpieczeństwo stosowania
- Opublikowano: 25.07.2023 - Aktualizacja: 04.08.2023
Liść laurowy to popularna przyprawa stosowana w praktycznie w każdym polskim domu. Jest to aromatyczny produkt wykazujący również właściwości lecznicze. W medycynie ludowej olej laurowy oraz inne produkty z tego ziela wykorzystywane były w celu wspomagania pracy wątroby czy wsparcia kondycji stawów. Choć jest to roślina o właściwościach leczniczych, spożywana w nadmiernych ilościach może mieć działanie toksyczne. Jakie skutki uboczne może powodować wywar z liści laurowych i co warto wiedzieć o właściwościach tego ziela?
Spis treści
ToggleWywar z liści laurowych – Skutki uboczne
Liście laurowe stosowane na co dzień w kuchni to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie rośnie głównie na południu Europy, w Zachodniej Azji i Afryce Północnej. W Polsce powszechnie możemy znaleźć suszone liście laurowe praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Jest to popularna przyprawa, dodawana do zup, sosów czy mięs. Mało kto wie, że medycyna ludowa ceni sobie wywar z liści laurowy, który może wspomóc zdrowie stawów, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a stosowany miejscowo działa korzystnie na kondycję skóry. W czasach starożytnych z liści laurowych tworzyło się wieńce, które miały być znakiem uhonorowania osób, które czymś się zasłużyły, np. poetów, sportowców czy władców. W dawnych czasach liść laurowy uważany był za talizman, który miał chronić przed nieszczęściami.
Liść laurowy znany także pod nazwą wawrzyn szlachetny to roślina, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednak spożywana w bardzo dużych ilościach wykazuje działanie narkotyczne. Przedawkowanie tego zioła zwiększa ryzyko wystąpienia krwotoku wewnętrznego i może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie liści laurowych w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne i powodować zatrucia. Warto jednak zaznaczyć, że skutki uboczne stosowania zioła dotyczą głównie ekstraktów z liści laurowych, w których stężenie substancji czynnych jest znacznie wyższe, niż w wywarze.
Zbyt duża dawka liści laurowych może powodować dolegliwości żołądkowe i zaburzać pracę wątroby. Dlatego bardzo ważne jest picie tylko zalecanych ilości naparu. Nie ma natomiast specjalnych ograniczeń w zakresie stosowania wywaru z liścia laurowego zewnętrznie w postaci okładów. Najczęściej obserwowane skutki uboczne w takim przypadku to kontaktowe reakcje alergiczne. Warto pamiętać, że silne stężenie substancji odżywczych zawartych w wywarze może wykazywać intensywne działanie, przez co u osób wrażliwych mogą pojawić się objawy uczuleniowe.
Wywar z liści laurowych stosuje się także ze względu na właściwości moczopędne, jednak należy pamiętać, że takie działanie sprzyja wypłukiwaniu z organizmu niektórych ważnych minerałów. Liście laurowe nie są zalecane kobietom w ciąży, nie powinny ich też spożywać matki karmiące piersią ze względu na brak wystarczających badań, dotyczących bezpieczeństwa takiej kuracji. Liść laurowy bardzo często stosowany jest w kuchni jako przyprawa i w takiej postaci nie stanowi zagrożenia, oczywiście jeżeli kucharz zachowa rozwagę i umiar.
Liście laurowe skutecznie podkreślają smak potrawy, a właściwości liścia laurowego mogą w pewien sposób wspomóc kondycję zdrowotną. Wawrzyn szlachetny wykazuje działanie przeciwzapalne, może wpływać korzystnie na poziom cukru we krwi, wykazuje właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Samo zioło ma charakterystyczny zapach, który dodaje posiłkom aromatu, a ze względu na wsparcie pracy układu pokarmowego, jest to przyprawa, która może regulować perystaltykę jelit.
Czy wywar z liści laurowych może być trujący?
Liście laurowe (Laurus nobilis) są uważane za ogólnie bezpieczne do stosowania jako aromatyczna przyprawa w kuchni. Jednak ich spożycie w dużych ilościach lub w formie koncentratu (np. olejek z liści laurowych) może być szkodliwe dla zdrowia. W składzie liści laurowych znajdują się olejki eteryczne i związki organiczne, takie jak eukaliptol, kamfora, pinen, linalool, które spożyte w nadmiarze mogą być toksyczne dla organizmu.
Zbyt duża ilość związku zwanego eukaliptolem, obecnego w liściach laurowych, może prowadzić do problemów neurologicznych, takich jak drżenie mięśni, zawroty głowy i zaburzenia równowagi. Wywar z liści laurowych spożyty w nadmiarze może mieć działanie przeczyszczające i doprowadzić do utraty płynów.
Przeciwwskazania do picia wywaru z liści laurowych
Suche liście laurowe są powszechnie stosowane w kuchni, a w medycynie ludowej znane są właściwości lecznicze tej rośliny. Należy jednak pamiętać, że składniki liścia laurowego, takie jak olejki eteryczne i inne substancje, mają bardzo silne działanie na organizm, a to oznacza, że wywar należy pić tylko i wyłącznie zgodnie z ogólnymi zaleceniami.
Kierowcy oraz pracujący w obsłudze maszyn, a także wszystkie osoby, które po spożyciu wywaru z liścia laurowego planują prowadzenie jakichkolwiek pojazdów, powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ liście laurowe w postaci naparu mogą powodować senność. Trzeba pamiętać, że liść laurowy spożywany w nieodpowiedniej dawce może mieć niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne i zwiększa ryzyko krwawienia, co ma duże znaczenie u osób chorujących na choroby, związane z krzepliwością krwi oraz dla przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.
Co więcej, napar z liści laurowych obniża poziom cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą oraz u stosujących leki i zioła obniżające poziom cukru. Suplementacji liściem laurowym nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono alergię na ten składnik. Reakcje uczuleniowe, które występują najczęściej to: zapalenie skóry i wysypka. Konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania liścia laurowego powinny odbyć osoby:
stosujące leki na cukrzycę;
zażywające antykoagulanty;
stosujące niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki przeciwdrgawkowe;
przyjmujące antydepresanty.
Liście laurowe mogą wchodzić w interakcje z alkoholem, inhibitorami konwertazy angiotensyny (ACE), lekami przeciwnowotworowymi oraz niektórymi antybiotykami. Nie zaleca się także stosowania produktów zawierających liść laurowy z suplementami i innymi produktami z gingko biloba.
Toksyczność liści laurowych: jak duże dawki są szkodliwe?
Dawki liścia laurowego, które uznawane są za bezpieczne w żywności, są stosunkowo małe i zwykle używane do aromatyzowania potraw. Liść laurowy zawiera wiele związków chemicznych, w tym olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny smak i aromat. Najważniejszym składnikiem liścia laurowego jest olejek eteryczny zawierający głównie eukaliptol (1,8-cineol), linalol i eugenol. Te składniki w większych ilościach mogą powodować reakcje alergiczne lub niepożądane efekty.
Zazwyczaj zalecana dzienna dawka liścia laurowego w żywności wynosi około 1-2 liści na porcję potrawy. Należy pamiętać, że liść laurowy jest używany głównie do aromatyzowania potraw i nie jest przeznaczony do spożywania w dużych ilościach.
Bezpieczeństwo stosowania wywaru z liści laurowych w ciąży i karmienia piersią
Ze względu na brak wystarczających badań, dotyczących wpływu, jaki liść laurowy może mieć na płód lub proces laktacji, nie zaleca się stosowania wywaru z liści laurowych kobietom w ciąży i u kobiet karmiących piersią. Wiadomo, że olej laurowy oraz liście laurowe w postaci wywaru, spożywane w większych ilościach, mogą zaszkodzić zarówno matce, jak i dziecku. Między innymi dlatego nie zaleca się kobietom w ciąży stosowania wywaru z liści laurowych w celach leczniczych.
Jak minimalizować ryzyko skutków ubocznych wywaru z liści laurowych?
Liść laurowy to powszechnie stosowana przyprawa, która w odpowiedniej dawce nie powinna powodować skutków ubocznych. Chcąc minimalizować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych podczas stosowania wywaru z liści laurowych, trzeb stosować się do zaleceń i nie przekraczać rekomendowanej dawki.
Czy wywar z liści laurowych jest bezpieczny?
Wywar z liści laurowych jest ogólnie uznawany za bezpieczny do spożycia, o ile jest używany w umiarkowanych ilościach. Kluczowe jest przestrzeganie zalecanych dawek i niespożywanie dużych ilości liści laurowych w jednym posiłku.
Jak przygotować wywar z liści laurowych?
Wywar z liści laurowych ma właściwości lecznicze, które mogą wspomóc ogólną kondycję zdrowotną człowieka. Napar z liści laurowych tworzy się 2 łyżki zioła zalewając szklanką wrzątku i gotować przez ok. 5 minut. Następnie odstawia się na 30-40 min. Należy pić napar 3-4 razy dziennie.
Na co może pomóc wywar z liści laurowych?
Liście laurowe stosowane są już od czasów starożytnych. Zioła znane są z tego, że obniżają poziom cukru i wykazują działanie przeciwzapalne. Co więcej, liść laurowy może redukować zły cholesterol LDL i poziom trójglicerydów u cukrzyków. Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak w medycynie naturalnej stosowane są także jako środki na uspokojenie i bezsenność. Wywar z liści laurowych stosowany miejscowo może pomóc na bóle reumatyczne i stany zapalne stawów np. w przypadku zwyrodnienia stawów. Liście laurowe cenione są za właściwości moczopędne oraz za zawartość błonnika pokarmowego, co wpływa korzystnie na trawienie i uregulowanie procesów w przewodzie pokarmowym.
Liść laurowy stosowany jest także do produkcji kosmetyków oczyszczających i redukujących zmiany zapalne skóry. Popularne jest także zastosowanie oleju laurowego do użytku miejscowego. Zaleca się wcierać go w bolące miejsca. Liść laurowy wykazuje właściwości bakteriobójcze, a więc olej z tego ziela może być stosowany miejscowo w leczeniu trądziku, a wcierany w skórę głowy pomaga w walce z łupieżem.
Wywar z liścia laurowego znalazł swoje zastosowanie także w leczeniu przeziębienia i chorych zatok. Liście laurowe mają bogaty skład i zawierają wiele cennych składników, jednak chcąc uzyskać dobre efekty stosowania wywaru, trzeba zachować ostrożność w stosowaniu produktu. Odpowiednie dawkowanie jest kluczowe w uzyskaniu rezultatów i zminimalizowania ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Ruta zwyczajna to powszechnie występująca roślina, która ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym świetnie wpływa na układ pokarmowy i krwionośny.
Tarnina od lat stosowana była w medycynie naturalnej i choć na długo o niej zapomniano - znów wraca do łask - zobacz, jak może Ci pomóc ta roślina!
Polecane dla Ciebie
Grzyby shiitake to azjatycki patent na długowieczność, witalność i wysoką odporność. Oprócz właściwości zdrowotnych mają walory kulinarne. Są też sojusznikiem szczupłej sylwetki.
Poznaj sekrety magnezu! Odkryj, czy można go przyjmować bez przerwy, jakie są skutki nadmiaru, zalecane dawki i naturalne źródła. Czytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!
Triphala to preparat wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej od wieków. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Jeśli chcesz wyregulować rytm dobowy i wysypiać się jak dziecko - sprawdź, jakie właściwości ma tryptofan, który wpływa korzystnie na problemy jelitowe oraz poprawę samopoczucia.
Chrom jest pierwiastkiem, który wspiera prawidłową pracę organizmu. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać aktywność enzymów trawiennych. Sprawdź.