zioła na trawienie

Zioła na trawienie – Jak wybrać skuteczne zioła? Działanie, właściwości, stosowanie i przeciwwskazania

Problemy z trawieniem dotykają wiele osób. Często trwają one nawet przez kilka dni, utrudniając normalne funkcjonowanie. Istnieją różne sposoby na złagodzenie dolegliwości trawiennych. Niektóre osoby decydują się m.in. na mieszanki ziół. Jak takie rośliny mogą wpływać na ludzki organizm? Które z nich cieszą się największą popularnością?

Problemy trawienne wynikają często z niewłaściwych nawyków żywieniowych. Najłatwiejszym sposobem na poradzenie sobie z nawracającymi dolegliwościami jest więc regularne spożywanie mniej obfitych, lekko strawnych posiłków. Trawienie niewielkich ilości jedzenia jest łatwiejsze. Warto też dokładnie gryźć pożywienie przed jego połknięciem.

Kolejnym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów trawiennych jest popijanie dopiero po przełknięciu jedzenia. Warto wprowadzić do swojej diety więcej napojów. Niektóre osoby decydują się też na regularne przyjmowanie ziół na trawienie. Takie rośliny wspierają układ pokarmowy, dlatego mogą pomóc pozbyć się nawracających problemów trawiennych.

zioła na trawienie

Co to są zioła na trawienie?

Zioła na trawienie to rośliny, które wspierają cały układ pokarmowy. Mogą one przyczyniać się do zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Picie ich w formie naparu dostarcza organizmowi dodatkowych porcji wody, która uczestniczy w procesie trawienia.

Istnieją też zioła, które mogą pomóc poprawić perystaltykę jelit oraz stymulować wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Z niektórych roślin korzysta się zwłaszcza przy zaparciach. Regularne picie ziół na trawienie może pomóc uniknąć uczucia ciężkości i wzdęć po posiłkach. Wszystko zależy od wybranej rośliny. Zazwyczaj w mieszankach na trawienie łączy się kilka ziół, by wydobyć z nich najcenniejsze cechy.

Na co mogą pomóc zioła na trawienie?

Zioła wspomagające trawienie mogą pomóc z wieloma dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Najczęściej są to takie problemy jak:

  • uczucie pełności,

  • uczucie ciężkości,

  • wzdęcia,

  • wiatry,

  • zaparcia.

Wiele ziół na trawienie może przyczyniać się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych, odpowiedzialnych za trawienie pożywienia Zazwyczaj w preparatach wspomagających układ pokarmowy łączy się kilka różnych gatunków roślin, o zupełnie innych cechach.

Co robią zioła na trawienie?

Zioła na trawienie mogą pomóc utrzymać prawidłowe wydzielanie żółci i soku żołądkowego. To substancje bezpośrednio odpowiadające za trawienie jedzenia w układzie pokarmowym. Niektóre rośliny lecznicze mogą przyczyniać się także do zapobiegania nadmiernej fermentacji w jelitach czy oczyszczania organizmu z toksyn. W mieszankach ziołowych często pojawiają się też gatunki, które mogą łagodzić objawy stresu. Trzeba bowiem pamiętać, że przewlekłe napięcie często skutkuje problemami ze strony układu pokarmowego.

Jakie są właściwości ziół na trawienie?

Zioła wspomagające trawienie wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego. Mogą one pomóc uzyskać prawidłowy przebieg procesu trawienia. Na suplementy ziołowe stawiają chętnie osoby, które na co dzień prowadzą niewłaściwą dietę lub borykają się z nadmiernym stresem. Są to bowiem czynniki, które przyczyniają się bezpośrednio do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zioła na trawienie mogą przyczynić się do przeczyszczenia organizmu, co jest cenne zwłaszcza w przypadku zaparć. Na ogół jednak takie rośliny wspierają wydzielanie soku żołądkowego oraz funkcjonowanie wątroby.

Jakie są najsilniejsze zioła na trawienie?

W mieszankach ziołowych stosuje się różne gatunki roślin. Pozwala to na uzyskanie suplementów diety wspierających wiele organów w ludzkim organizmie. Najczęściej w skład takich produktów wchodzi mięta, rumianek czy koper włoski. Czasem są one uzupełnione także babką płesznik, mniszkiem lekarskim, dziurawcem czy imbirem. Skład poszczególnych produktów znacznie się od siebie różni. Zupełnie inne suplementy powstają z myślą o osobach borykających się z zaparciami, a jeszcze inne – o tych, które przechodzą regularne biegunki.

zioła na trawienie

Jakie są popularne zioła na trawienie?

W skład większości preparatów roślinnych na trawienie wchodzą dość podobne zioła. Każde z nich zawiera zupełnie inne substancje. Najczęściej w mieszankach tego typu pojawia się mięta, rumianek, koper włoski, babka płesznik, karczoch, dziurawiec, mniszek lekarski, prawoślaz lekarski, imbir czy ostropest plamisty.

Mięta

Mięta pieprzowa jest powszechnie wykorzystywana w problemach żołądkowych. Może ona pomagać w zapewnieniu odpowiedniego przepływu żółci do woreczka żółciowego i łagodzeniu bólów oraz stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Rumianek

Rumianek może pomagać w stanach napięcia, relaksując i odprężając. Zawiera on kumaryny i flawonoidy. To składniki, które mogą przyczyniać się do rozkurczania mięśni gładkich jelit.

Koper włoski

Koper włoski najchętniej występuje w formie zioła do zaparzania, podobnie jak ma to miejsce w przypadku herbaty. Zawiera olejek, który może przyczyniać się do zmniejszenia napięcia mięśni gładkich i eliminacji skurczów żołądka. Istnieją jednak liczne przeciwwskazania do przyjmowania tej rośliny. Mowa tu o kobietach w ciąży i chorych na cukrzycę lub hipoglikemię.

Babka płesznik

Babka płesznik zawiera duże ilości błonnika. Składnik ten uczestniczy w procesie trawienia, drażniąc jelita i stymulując ich ruchy.

Karczoch

Spożywanie karczocha może przyczynić się do przyspieszenia metabolizmu i lepszego funkcjonowania jelit, ze względu na zawartość cynaryny i inuliny.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski może przyczynić się do pobudzenia pracy wątroby i lepszego wydzielania żółci oraz soków trawiennych. Roślina ta wspiera także układ moczowy, odpowiedzialny za pozbywanie się toksyn z organizmu. Roślinę tę stosuje się m.in. w trakcie zaparć.

Prawoślaz lekarski

Prawoślaz lekarski jest wykorzystywany nie tylko w przeziębieniach. Może pomagać w nadkwaśności, problemach z dwunastnicą oraz nieżycie żołądka. Wspiera pracę jelit, które odpowiadają za przesuwanie treści pokarmowej i jej wydalanie.

Dziurawiec

Dziurawiec może pomóc w zwiększeniu ilości wydzielanego soku trawiennego i żółci. Jest to jednak roślina światłouczulająca, czyli zwiększająca wrażliwość organizmu na światło.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty wspiera wątrobę i produkcję żółci. Może przyczynić się do regeneracji tego organu nadwyrężonego np. niewłaściwą dietą czy używkami.

Imbir

Imbir jest kojarzony przede wszystkim z gotowaniem. To przyprawa, która nie tylko nadaje ciekawego smaku daniom, lecz także wspiera ludzki organizm. Może pomóc pobudzić wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Wspiera także w nudnościach. Na dodawanie imbiru do dań decydują się osoby, które chcą nie tylko podkręcić ich smak, lecz także uzyskać poprawę trawienia.

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn również jest przyprawą. Może on pomagać w zwiększeniu wydzielaniu żółci oraz poradzeniu sobie z wiatrami.

Kminek

Kolejną przyprawą wspomagającą układ pokarmowy jest kminek. Zawiera on olejek eteryczny, który może przyczyniać się do rozkurczenia mięśni brzucha i pobudzenia wydzielania soków trawiennych. Dodaje się go zwłaszcza do ciężkostrawnych potraw.

zioła na trawienie

Jak stosować zioła na trawienie? – porcjowanie

Aby wspierać procesy trawienne w swoim organizmie, należy przyjmować wszelkie suplementy diety w odpowiednich ilościach. Nadmiar zawartych w nich substancji może bowiem przyczynić się do pogłębienia dolegliwości lub powstania nowych. Wszystkie informacje o zalecanych porcjach znajdują się w ulotkach dołączonych do suplementów diety.

Wiele ziół na trawienie, które mogą wesprzeć wydzielanie soków żołądkowych, pije się w formie naparu. Wystarczy zalać około 10 g wrzącą wodą. Taki napój można przyjmować nawet kilka razy w ciągu dnia. W tej formie zioła najszybciej trafiają do układu pokarmowego i nie muszą dodatkowo się rozpuszczać, jak ma to miejsce w przypadku tabletek.

Kiedy warto stosować zioła na trawienie? – Zastosowanie

Zioła na trawienie cieszą się popularnością wśród osób, które borykają się z wieloma problemami żołądkowymi. Wspomagają perystaltykę jelit, wspierają wydzielanie soków trawiennych, a nawet mogą przyczynić się do rozkurczenia mięśni brzucha. Takie zioła są chętnie przyjmowane zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnych dań. Niektóre z nich dodaje się do potraw już w trakcie gotowania. Wówczas wpływają one także na smak jedzenia.

Czy zioła na trawienie są bezpieczne? – Przeciwwskazania

Zioła na trawienie nie są bezpieczne dla każdego. Na stosowanie niektórych z nich nie powinny stawiać kobiety w ciąży, cukrzycy czy osoby chore na hipoglikemię. Ma to miejsce np. w przypadku kopru włoskiego. Na preparaty roślinne powinny uważać także osoby borykające się z alergiami.

Czy kobiety w ciąży mogą stosować zioła na trawienie?

Nie wszystkie zioła można spożywać w ciąży. Kobiety spodziewające się dziecka powinny unikać przede wszystkim rozmarynu czy piołunu. Mogą one natomiast stosować miętę. Nie zaleca się też częstego przyjmowania kopru włoskiego.

Wszelkie decyzje dotyczące suplementacji w trakcie ciąży należy konsultować z lekarzem prowadzącym. Taka osoba wie, jak poszczególne rośliny działają na płód. Zdarza się, że w trakcie ciąży konieczne jest zmniejszenie przyjmowanych ilości konkretnych ziół.

Skutki uboczne stosowania ziół na trawienie

Zioła na trawienie mogą mieć różne skutki uboczne. Dziurawiec jest rośliną światłouczulającą, co oznacza, że po jego regularnym piciu nie można brać udziału w zabiegach z użyciem lasera i się opalać. W przypadku alergików stosowanie niektórych roślin może spowodować wysypkę czy duszności. Kobiety w ciąży powinny unikać wymienionych ziół, by nie dopuścić do wad płodu.

Problematyczne może być też przyjmowanie nadmiernych ilości preparatów ziołowych. Prowadzi to np. do zbyt dużego stężenia konkretnych mikro i makro składników lub wypłukiwania ich z organizmu. Co więcej, zioła na zaparcia w nadmiarze mogą spowodować biegunkę.

Dlaczego warto stosować zioła na na trawienie?

Zioła na trawienie przez wiele osób są uznawane za domowy sposób na problemy żołądkowe. Niektóre z nich można dodawać do potraw, poprawiając ich smak i wpływ na ludzki organizm. To produkty dość bezpieczne, ale tylko jeśli są przyjmowane w odpowiednich ilościach.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Zioła szwedzkie: regularne stosowanie tej mieszkanki przynosi szereg korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Sprawdź czy niezwykłe właściwości ziół szwedzkich działają na każdego!
Koenzym Q 10 to nie tylko świetny składnik kosmetyków, ale również eliksir młodości i zdrowia, który wspiera cały Twój organizm w wielu aspektach.
Soplówka jeżowata to grzyb, którego składniki aktywne wspierają funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspomagające odporność.
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
Dowiedz się więcej o znanej od setek lat w medycynie chińskiej i ajurwedzie substancji, która obniża poziom cukru we krwi, powoduje utratę wagi i poprawia zdrowie serca!