Odkryj zdrowotne sekrety miodu z mniszka lekarskiego! Jak go zrobić, jakie ma właściwości, jak go przechowywać i na co pomaga? Uważaj na przeciwwskazania. Dowiedz się więcej!
Syrop z czosnku - Jak go zrobić? - Przepis. Właściwości, działanie, zastosownie, i na co może pomóc
Strona główna - Blog - Syrop z czosnku – Jak go zrobić? – Przepis. Właściwości, działanie, zastosowanie, i na co może pomóc
- Opublikowano: 05.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Niektóre zioła, ze względu na właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, odgrywają istotną rolę w farmakologii. Jednym z tych najważniejszych jest czosnek. Obfituje on w allicynę – silną substancję bakteriobójczą, dzięki której potrafi skutecznie rozprawiać się z infekcjami. Nie bez powodu zresztą czosnek zwany jest naturalnym antybiotykiem. W celach prozdrowotnych możemy stosować go zarówno pod postacią gotowych leków i suplementów, jak i domowych mikstur. Niezwykle pomocnym domowym środkiem na liczne dolegliwości jest syrop z czosnku.
Spis treści
ToggleSyrop z czosnku – co to takiego i jak wygląda?
Syrop z czosnku to znany i ceniony domowy sposób na zwalczanie infekcji i przeziębień. To jednocześnie recepta na kompleksowe wzmocnienie i wytworzenie lepszej bariery obronnej organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. Po syrop z czosnku możemy sięgać doraźnie, stosując go przez kilka dni, gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, ale możemy też stosować go długotrwale, traktując jako naturalną receptę na wysoką odporność organizmu.
Syrop z czosnku robi się w bardzo prosty sposób poprzez rozdrobnienie go, a następnie zasypanie cukrem lub zalanie miodem. Po krótkim czasie czosnek puszcza intensywny sok.
Dzięki tej prostej procedurze składniki aktywne obecne w czosnku mają szansę w pełni uwolnić się. Tak przygotowany syrop spożywamy w niedużej ilości każdego dnia. Już po krótkim czasie zauważyć można poprawę stanu organizmu i złagodzenie uporczywych objawów, takich jak katar czy gorączka (jeśli akurat przechodzimy infekcję).
Korzystne oddziaływanie syropu z czosnku na cały organizm wynika po części z samego sposobu przyrządzenia prozdrowotnej mikstury (podawanie choremu esencjonalnych syropów to znana od dawien dawna metoda naturalnego leczenia), ale przede wszystkim z bogatego składu czosnku.
Syrop z czosnku ma postać gęstej cieczy o lekko żółtawym zabarwieniu. Jeśli dodamy do niego inne składniki, może przybrać mocniejszy odcień. Ponieważ syrop z czosnku jest jednym z najlepszych znanych naturalnych leków, a do tego prawie nic nie kosztuje, warto często po niego sięgać.
Choć niektórych może odstręczać silny, niezbyt miły zapach tego prozdrowotnego płynu, są sposoby, które pomagają go zneutralizować. Wystarczy na przykład po napiciu się syropu z czosnku zjeść nieco posiekanej świeżej natki pietruszki.
Syrop z czosnku – właściwości
Czosnek zawiera w składzie bogaty zestaw wartościowych składników odpowiedzialnych za wzmacnianie odporności, w tym fitoncydy i związki siarki.
Fitoncydy to związki wytwarzane przez roślinę w celu eliminacji drobnoustrojów, pasożytów i innych niekorzystnych czynników mogących stanowić dla niej zagrożenie. Podobne funkcje spełniają po przedostaniu się do organizmu człowieka.
Zaś związki siarki obecne w czosnku wykazują silne działanie przeciwzapalne. Stymulują układ odpornościowy i uczestniczą w odbudowie tkanek.
Dzięki bogatemu składowi czosnku, przygotowany na jego bazie syrop wykazuje liczne dobroczynne właściwości, w tym:
wzmacnia organizm,
udrażnia drogi oddechowe,
zwalcza katar i zapalenie zatok,
zmniejsza ból gardła,
ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel,
zmniejsza gorączkę,
działa rozgrzewająco,
zmniejsza objawy przeziębienia i pomaga szybciej je zażegnać,
uśmierza bóle (w tym bóle stawów, mięśni, głowy),
ułatwia trawienie,
ma właściwości żółciopędne,
łagodzi wzdęcia,
reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga eliminować pasożyty przewodu pokarmowego (w tym owsiki, tasiemce, glisty),
pomaga stabilizować poziom cukru we krwi,
korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu,
redukuje stany zapalne,
ma działanie antybakteryjne (hamuje namnażanie bakterii takich jak np. pałeczki okrężnicy, paciorkowce),
niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny komórek, działa antynowotworowo,
ma silne właściwości immunomodulujące,
obniża ciśnienie tętnicze krwi (badania wykazały zdolność zmniejszania ciśnienia skurczowego i rozkurczowego przez preparaty czosnku),
wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe,
hamuje agregację płytek krwi,
pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu.
Syrop z czosnku – zastosowanie
Głównym składnikiem aktywnym czosnku jest związek fitoncydowy o nazwie allicyna. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze i odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku. Allicyna pobudza układ odpornościowy do pracy, przez co walka z patogenami jest efektywniejsza. Dzięki allicynie czosnek to swoisty naturalny antybiotyk, który w wielu przypadkach skutecznością dorównuje wyrobom farmaceutycznym.
Ekstrakty z czosnku wchodzą w skład licznych preparatów aptecznych na infekcje dróg oddechowych i przeziębienia, a także produktów witaminowych i ziołowych pomocnych w budowaniu odporności. Z czosnku nierzadko przygotowujemy także domowe mikstury, będące uzupełnieniem lub podstawową formą kuracji. Syrop z czosnku to najprostsza i najszybsza metoda obróbki tej rośliny w celu uzyskania mikstury wspomagającej zdrowie.
Syrop z czosnku sprawdzi się w stanach obniżonej odporności, w okresie rekonwalescencji i w przypadku sezonowego zwiększenia podatności na przeziębienia. Ten domowy lek doskonale spełni swoje zadanie w każdego rodzaju infekcji – wirusowej, grzybiczej, bakteryjnej, pasożytniczej, mieszanej.
Ponieważ syrop czosnkowy ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, warto go stosować przy różnego rodzaju problemach gastrycznych. Syrop ten może stanowić też remedium na choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego. Może być ponadto skutecznym środkiem prewencyjnym u osób zagrożonych miażdżycą, chorobami serca, zawałami, udarami, zakrzepicą oraz u osób o zwiększonym ryzyku cukrzycy.
Jak działa syrop z czosnku i na co może pomóc?
Syrop z czosnku to, obok syropu z cebuli, jeden z dwóch najpopularniejszych i najskuteczniejszych naturalnych sposobów zwalczania kaszlu, chrypki, przeziębienia, anginy, grypy i infekcji grypopodobnych. Ten domowy lek może też być pomocny w innych przypadłościach, takich jak:
gorączka,
reumatyzm,
obrzęki stawów i mięśni,
alergie,
hemoroidy,
choroby układu krążenia,
zapalenie dziąseł,
zapalenie gardła, zapalenie migdałków,
zakażenia gronkowcem złocistym,
grzybica,
łuszczyca,
rzęsistkowica,
robaczyca,
dolegliwości żołądkowe,
niestrawność,
zaburzona praca jelit,
choroby zatok.
Jakie składniki zawiera syrop z czosnku?
W syropie z czosnku znajdziemy wszystkie składniki aktywne obecne w głównym komponencie mikstury, czyli w czosnku. Są to:
fitoncydy (allicyna),
saponiny,
polisacharydy,
gamma-glutamylocysteina,
śluzy,
polifenole,
fitosterole,
sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen),
aminokwasy,
witaminy (witamina C, witaminy z grupy B, witamina A),
enzymy,
kwasy organiczne,
olejki eteryczne,
związki siarkowe (allina i skordynina A i B).
Syrop z czosnku – jak go przygotować? Przepis
Syrop czosnkowy możemy wykonać albo w wersji podstawowej, używając tylko czosnku i miodu, albo poeksperymentować z komponentami, tworząc rozmaite prozdrowotne mieszanki.
W najprostszym wariancie syrop z czosnku robi się w następujący sposób:
Należy przygotować 3 dorodne, świeże główki czosnku i miód naturalny (około 1 szklankę). Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki. Następnie umieścić w średniej wielkości słoiku i zalać miodem, po czym wstawić do lodówki.
Różne odmiany popularnego syropu z czosnku
Syrop z czosnku możemy urozmaicać wieloma dodatkami o właściwościach prozdrowotnych. Do składników, jakie warto wypróbować, należą:
ocet jabłkowy,
imbir,
cynamon,
goździki,
kurkuma,
burak,
cebula,
aloes.
W każdym wariancie syropu musimy zastosować miód lub cukier jako substancję, dzięki której czosnek puści soki i uwolni cenne związki. Lepszym rozwiązaniem będzie oczywiście miód. Sprawi on, że nasz syrop będzie miał wyższą wartość prozdrowotną, gdyż, podobnie jak w czosnku, zawarte są w nim substancje antybiotyczne oraz inne cenne składniki. Aczkolwiek jeśli nie posiadamy miodu, możemy użyć cukru.
Jeśli do syropu stosujemy miód, pamiętajmy, by był to naturalny miód dobrej jakości. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Przede wszystkim naturalny miód krystalizuje się i rozpuszcza nierównomiernie w cieczach. Miód ze sztucznymi dodatkami nierównomiernie ścieka z łyżeczki na talerzyk i rozlewa się, natomiast miód naturalny ścieka regularnie, nie przerywa się i tworzy na talerzyku stożek.
Syrop z cebuli i czosnku – przepis
3 nieduże cebule i 6-8 ząbków czosnku pokroić w plasterki. Połowę surowców ułożyć na dnie słoika, dodać 2 łyżki cukru lub miodu. Na wierzch nałożyć pozostałą część cebuli i czosnku, dodać kolejne 2 łyżki cukru lub miodu. Lekko ugnieść. Nałożyć wieczko.
Syrop z czosnku, miodu i cytryny – przepis
Wyparzyć duży słoik. Potem do słoika wycisnąć sok z 3-4 dokładnie wyszorowanych cytryn. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (2 główki). W kolejnych krokach miód należy połączyć z ciepłą wodą (pół szklanki miodu na pół szklanki ostudzonej wody) i wlać do słoika. Całość dokładnie wymieszać, zakryć słoik i schować do lodówki. Po 24 godzinach gotowy syrop przelać do butelki z ciemnego szkła.
Syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryn – przepis
Oprócz czosnku i miodu syrop ten ma również w składzie przeciwkaszlową i przeciwzapalną cebulę oraz wzmacniające odporność cytryny.
2 średnie lub 3 małe cebule oraz 4-5 ząbków czosnku pokroić w plasterki. Zalać 5-6 łyżkami miodu. Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn. Lekko ugnieść i przykryć wieczkiem, ale nie zakręcać zbyt szczelnie.
Jak stosować syrop z czosnku – dawkowanie
Syrop z czosnku należy spożywać po 1 łyżce od 1 do 3 razy dziennie. W przebiegu chorób zaleca się dawkowanie 2-3 razy dziennie, a w celach profilaktycznych 1-2 razy dziennie.
Niektórzy rezygnują ze stosowania syropu z czosnku ze względu na jego specyficzny smak. Pamiętajmy jednak, że jednorazowa dawka jest naprawdę bardzo mała, a korzyści zdrowotne wielkie. Co więcej, mocny smak czosnku można zneutralizować, np. za pomocą imbiru lub cytryny. Zaś zapach czosnku redukuje natka pietruszki, mięta, goździki, ziarna kawy.
Jak długo można pić syrop z czosnku?
Syrop z czosnku można spożywać przez dłuższy czas, na przykład przez kilka tygodni z rzędu. Po jakimś czasie stosowania warto jednak zrobić sobie przerwę. Jedną porcję syropu w słoiku trzymamy nie dłużej niż 2 tygodnie.
Syrop z czosnku – interakcje z lekami
Syrop z czosnku może wchodzić w interakcję z różnymi typami leków, w tym z lekami przeciwzakrzepowymi, przeciwwirusowymi i lekami na nadciśnienie. Jeśli przyjmujemy jakieś lekarstwa, przed zastosowaniem syropu z czosnku warto skonsultować się z lekarzem.
Syrop z czosnku – przeciwwskazania
Syropu z czosnku powinny unikać osoby z nadwrażliwością żołądka, chorobami żołądka i wątroby, a także osoby które w niedługim czasie mają przejść operację (czosnek rozrzedza krew). Uważać na niego powinny także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Czy dzieci mogą pić syrop z czosnku?
Niemowlętom i dzieciom od 1 do 2 roku życia nie należy podawać syropu z czosnku. Dzieciom starszym można podawać syrop z czosnku w dawce 1 łyżeczka 1 lub 2 razy dziennie.
Syrop z czosnku – skutki uboczne i działania niepożądane
Niektóre osoby niezbyt dobrze tolerują spożywanie czosnku. W związku z tym mogą wystąpić u nich następujące dolegliwości podczas stosowania syropu z czosnku: ból żołądka, skurcze w jamie brzusznej, nudności, wymioty, gazy, wzdęcia, zgaga.
Jak przechowywać syrop z czosnku?
Syrop z czosnku przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Stosujemy przez 7-10 dni. Po tym czasie należy przygotować nową porcję syropu.
Dlaczego warto stosować syrop z czosnku?
Syrop z czosnku to prosty, tani i efektywny sposób na wzmocnienie odporności i ograniczenie całej gamy dolegliwości. Jest przydatny zarówno gdy jesteśmy zdrowi, jak również gdy nasze zdrowie jest nadwątlone.
W czasie choroby syrop z czosnku zmniejsza objawy, sprawia, że są mniej dokuczliwe i pomaga szybciej stanąć na nogi. Gdy mamy obniżoną odporność, syrop z czosnku pomaga zmobilizować układ immunologiczny i szybciej odzyskać siły witalne. A gdy jesteśmy zdrowi, daje nam solidny płaszcz ochronny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Herbata to napój cieszący się ogromną popularnością w sezonie grypowym. Napar ten może być stosowany m.in. jako domowy sposób na przeziębienie. Dowiedz się więcej.
Nasiadówki z kory dębu to popularna praktyka medycyny ludowej. Pomagają zwalczyć wiele dolegliwości, np. hemoroidy i infekcje intymne. Zobacz, jak je przygotować.
Polecane dla Ciebie
Awokado, choć jest bardzo zdrowe, ma kilka wad, dlatego zanim wprowadzimy je do menu, warto zapoznać się z kwestiami etycznymi, ekologicznymi i zdrowotnymi w jego temacie.
Olejek pichtowy to silny antyoksydant i niezawodny sposób na poprawę krążenia. Dowiedz się więcej o wschodniej recepcie na długowieczność, dobre zdrowie i nienaganną urodę.
Pestki słonecznika to popularna przekąska, ale mało kto wie, jak wiele dobrego przynoszą; zobacz, ile pestek powinno się jeść dziennie, by maksymalnie wykorzystać ich właściwości.
Refluks żołądka jest uciążliwą dolegliwością. Wiele osób próbuje walczyć z tym problemem z wykorzystaniem tradycyjnych metod, jak np. stosowanie miodu. Dowiedz się więcej.
Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa dla wszystkich, którzy chcą usprawnić swój układ pokarmowy i odpornościowy, zobacz, dlaczego!