Kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, ale i tak może powodować różnorodne działania niepożądane i skutki uboczne - bądź bezpieczny i sprawdź, jakie!
Sok z pigwy - Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie i efekty uboczne
Strona główna - Blog - Sok z pigwy – Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie i efekty uboczne
- Opublikowano: 15.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Sok z pigwy to jeden z popularniejszych polskich przetworów. Kwaśne, cierpkie owoce w połączeniu z cukrem są doskonałą bazą do napojów i nalewki. Sok z pigwy wykorzystuje się również w medycynie ludowej. W walce z jakimi dolegliwościami jest stosowany najczęściej?
Spis treści
ToggleSok z pigwy – co to takiego i jak wygląda?
Sok z pigwy bazuje na okrągłych, żółtych i bardzo twardych owocach. Pigwa pospolita jest rośliną ozdobną, dlatego można ją spotkać zarówno w prywatnych ogrodach, jak i parkach. Owoce tego krzewu dojrzewają jesienią – we wrześniu lub październiku. Kształtem przypominają gruszki lub jabłka, jednak nie można jeść ich na surowo.
Sok z pigwy ma charakterystyczny, żółty kolor. Po zagotowaniu go z cukrem staje się gęsty – przypomina syrop. Najczęściej preparat przygotowuje się samodzielnie, jednak na rynku znaleźć można także gotowe wyroby. Warto jednak pamiętać, że pigwa wykorzystywana do domowych przetworów powinna rosnąć daleko od dróg, najlepiej w miejscach, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin.
Jak zrobić sok z pigwy? – przepis
Samodzielne tworzenie soku z pigwy jest banalnie proste. Aby przygotować ten kwaśny napój na zimę, należy zaopatrzyć się w dwa podstawowe produkty – owoce pigwy oraz cukier. Przygotowując pigwę do wyciśnięcia, usuń gniazda nasienne. Zawierają one bowiem składniki, które nie powinny znaleźć się w gotowym preparacie. Jak zrobić domowy sok?
Sposób przygotowania:
Pokrój owoce na mniejsze kawałki i wymieszaj z połową cukru. Przełóż całość do garnka i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj przez kolejne 45 minut, do momentu, aż pigwa stanie się miękka. Przelej miksturę przez sitko, odciskając fragmenty owoców. Sok bez większych fragmentów ponownie umieść w garnku, dodaj pozostały cukier i gotuj przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając.
Sok z pigwy można przygotować także z użyciem sokownika. W takim przypadku należy postępować zgodnie z instrukcją posiadanego urządzenia. Istnieją też przepisy, które wymagają zastosowania wyciskarki. W takim przypadku sok uzyskany ze świeżych owoców należy przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i zagotować, podobnie jak ma to miejsce podczas przygotowywania preparatu gotowanego.
Podczas wyciskania soku należy pamiętać o usunięciu gniazd nasiennych. Przypominają one ogryzki, które można znaleźć w jabłkach. Najlepszym rozwiązaniem jest obkrojenie ich po bokach. Pigwy nie trzeba natomiast obierać.
Gotowy sok z pigwy należy przelać do mniejszych opakowań, najlepiej szklanych butelek lub słoików. Taki preparat można przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu przez nawet kilka miesięcy. Duży słoik soku z pigwy z powodzeniem wystarczy na nawet kilka tygodni codziennego stosowania. Preparat przyjmuje się bowiem w niewielkich ilościach.
Sok z pigwy – właściwości
Sok z pigwy swoim smakiem przypomina cytrynę. Jest cierpki i kwaśny. Zawiera jednak wiele cennych substancji odżywczych. To np.:
witamina C,
witaminy z grupy B,
potas,
miedź,
fosfor,
wapń,
żelazo,
magnez,
garbniki,
pektyny.
Zawartość wymienionych substancji odżywczych w dużej mierze zależy od warunków, w jakich rośnie pigwa. Trzeba też pamiętać o tym, by podczas przygotowywania soku zminimalizować ilość używanego cukru do minimum, które jest potrzebne, by zakonserwować preparat. Składnik ten jest bowiem szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, zwłaszcza gdy jest stosowany w dużych porcjach. Zamiast cukru białego można zastosować jego brązowy odpowiednik.
Sok z pigwy w formie surowej ma nieprzyjemny, cierpki smak. Z tego powodu najczęściej poddaje się go obróbce termicznej. W jej wyniku może on tracić niektóre z wymienionych substancji aktywnych, jednak wciąż jest uznawany za jeden z lepszych preparatów stosowanych w medycynie ludowej.
Sok z pigwy – zastosowanie
Wyciśnięty sok z pigwy w medycynie ludowej jest stosowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Spożywa się go samodzielnie lub używa jako dodatek do herbaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać słodki sok z wodą. Wiele osób miesza produkt także z miodem – ukrywa on charakterystyczny, cierpki smak preparatu.
Jak działa sok z pigwy i na co może pomóc?
Sok z pigwy jest stosowany przede wszystkim w przypadku przeziębienia i objawów z nim związanych. Może pomóc poradzić sobie z suchym kaszlem i wzmocnić odporność organizmu. Sok wspiera też walkę z infekcjami bakteryjnymi, obniżając ich aktywność i spowalniając namnażanie się kolejnych mikroorganizmów. Preparat ten jest stosowany także przy dolegliwościach ze strony układu trawienia, jak zgaga, nieżyt jelit czy niestrawność.
Przygotowanie soku z pigwy jest dobrym pomysłem w przypadku osób, które są wyczerpane fizycznie i psychicznie, cierpią na brak apetytu, anemię i niedokrwistość czy mają obniżoną odporność organizmu. Można przyjmować go także w celach profilaktycznych, zwłaszcza w sezonie, w którym ryzyko zachorowania na grypę lub przeziębienie jest zdecydowanie największe.
Jakie składniki aktywne zawiera sok z pigwy?
Domowe przetwory od setek lat są wykorzystywane w medycynie alternatywnej. Wszystko ze względu na zawartość cennych substancji odżywczych. Do najważniejszych składników soku pigwy warto zaliczyć:
przeciwutleniacze,
związki fenolowe,
olejki eteryczne,
witaminy,
minerały.
Pigwa jest znana zwłaszcza z dużej zawartości witaminy C, która wspiera odporność, zwłaszcza jesienią i zimą. Owoc ten jest również źródłem pektyn i polifenoli. Składniki te mogą pomóc usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie, a także zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia.
Owoce pigwy są niskokaloryczne – w 100 g mają zaledwie 57 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że domowy sok zawiera również cukier, który podnosi jego wartość energetyczną nawet kilkukrotnie. Z tego powodu spożywanie preparatu nie jest wskazane w przypadku osób będących na diecie odchudzającej.
Jak stosować sok z pigwy – porcjowanie
Sok z pigwy powinno się spożywać w porcjach po maksymalnie 50 ml dziennie. Dobrym pomysłem jest rozbicie tej ilości na dwa razy po 25 ml. W takiej postaci preparat może być przyjmowany samodzielnie lub dodawany do wody czy herbaty. Zaleca się spożywać go na około 30 minut przed posiłkiem.
Sok z pigwy można stosować zarówno w czasie infekcji, jak i profilaktycznie, jeszcze przed wystąpieniem dolegliwości. Nie ma informacji o maksymalnym czasie stosowania preparatu – wszystko zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie osoby powinny na stałe włączać pigwę do swojej diety.
Czy można pić sok z pigwy w czasie ciąży?
Przygotowany sok można spożywać w ciąży, jednak często powoduje on dolegliwości żołądkowe. Panie spodziewające się dziecka powinny skonsultować chęć spożywania takiego preparatu z lekarzem, a w razie zaobserwowania dolegliwości – zaprzestać jego przyjmowania.
Sok z pigwy – przeciwwskazania
Sok z pigwy nie powinien być stosowany przez cukrzyków, głównie ze względu na duże zawartości cukru w domowych przetworach. Owoce te nie nadają się również do jedzenia na surowo – są cierpkie i kwaśne. Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność w trakcie spożywania pigwy. Produkt ten może bowiem przyczynić się do nasilenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Sok z pigwy – skutki uboczne i działania niepożądane
Sok z pigwy jest pełen cennych wartości odżywczych, jednak nie każdy powinien go przyjmować. U osób chorych na cukrzycę preparat ten może bowiem powodować problemy z poziomem glukozy we krwi. Zdarza się też, że regularne spożywanie soku z pigwy obciąża układ pokarmowy, prowadząc do dolegliwości żołądkowych.
Do najpowszechniejszych skutków ubocznych związanych z regularnym spożywaniem soku z pigwy warto zaliczyć uczucie odrętwienia języka, cierpkość w jamie ustnej, nasilenie bólu aft i małych ran w ustach, chwilowe upośledzenie odczuwania smaków czy podrażnienie błon śluzowych w obrębie jamy ustnej. U niektórych osób spożywanie dużych ilości soku może doprowadzić także do hipoglikemii. Dolegliwości te pojawiają się jedynie u niektórych osób.
Istnieją też osoby uczulone na pigwę. U takich pacjentów spożywanie soku z owoców może powodować wysypkę, swędzenie, zaczerwienienie skóry, bąble czy nawet duszności.
Dlaczego warto stosować sok z pigwy?
Sok z pigwy to preparat wykorzystywany w wielu polskich domach. Żółte, twarde owoce zwykle pełnią głównie funkcję ozdobną, jednak jesienią można je przerobić na przetwory, które będą cieszyć swoim smakiem przez całą zimę. Sok z pigwy stanowi doskonały dodatek do zimowej herbaty, a także zwykłej wody. Trafia więc w gusta osób, które preferują słodkie napoje.
Sok z pigwy można przygotować niezwykle szybko. Owoce tej rośliny często pojawiają się w przydomowych ogrodach, skąd można zabierać je samodzielnie. Pigwa często pojawia się też na lokalnych bazarkach. W sklepach zielarskich niekiedy da się kupić gotowe preparaty z jej użyciem.
Pigwa wspiera przemianę materii, funkcjonowanie układu odpornościowego, a także walkę z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Może pomóc przyspieszyć regenerację wątroby i zmniejszyć aktywność komórek rata jelit, szyjki macicy i jelita grubego. Sok z pigwy zawiera też duże ilości przeciwutleniaczy, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Jest ceniony zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wiele osób chce wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi.
Sok z pigwy jest więc stosowany w celu poradzenia sobie z niektórymi dolegliwościami, a także przełamania smaku napojów czy wybranych potraw. Warto przygotować go samodzielnie, a następnie przechowywać w przydomowej spiżarni przez całą zimę.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Galgant - przyprawa dla smaku i dla zdrowia. Ma niezwykłe działanie na serce i odporność. Odkryj cenne właściwości dzikiego kardamonu!
Borówka czernica jest źródłem wielu cennych substancji, które odpowiadają za jej właściwości. Wspomaga leczenie cukrzycy, sprzyja pracy mózgu. Dowiedz się więcej.
Polecane dla Ciebie
Mniszek lekarski to roślina powszechnie pojawiająca się w Polsce. Przez wiele osób jest ona stosowana w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o mniszku? Sprawdź.
Olejek z oregano ma wiele zalet, ale nie jest odpowiedni dla każdego. Sprawdź 17 przeciwwskazań i dowiedz się, kto szczególnie powinien go unikać, aby zachować bezpieczeństwo!
Ta niepozorna przyprawa może wnieść wiele dobrego dla Twojego zdrowia, działa antynowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo; zobacz, jak jeszcze może Ci pomóc
Czy stosowanie kardamonu jest bezpieczne? Sprawdź jak prawidłowo stosować kardamon, aby uniknąć niepożądanych efektów ubocznych!
Poznaj tajniki erytrytolu i ksylitolu! Ten artykuł ujawnia kluczowe różnice, zalety i porady, które pomogą Ci wybrać najlepszy słodzik dla Twojego zdrowia i smaku.