Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Olej z czarnuszki – Właściwości, przeciwwskazani, zastosowanie, dawkowanie, skutki uboczne i na co pomaga
Strona główna - Blog - Olej z czarnuszki – Właściwości, przeciwwskazani, zastosowanie, dawkowanie, skutki uboczne i na co pomaga
- Opublikowano: 31.08.2022
Olej z czarnuszki to tłoczony na zimno olej o wysokiej wartości odżywczej i wielu leczniczych właściwościach. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od stuleci, a jego sława sięga starożytnego Egiptu. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej. Ze względu na zdolność do rozwiązywania licznych problemów zdrowotnych czarnuszka nazywana jest złotem faraonów (inna często używana nazwa to czarnuszka egipska). Zarówno nasiona czarnuszki, jak i pozyskiwany z nich olej wyróżnia się bardzo wysoką zawartością cennych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwą perełką jest obecny w oleju z czarnuszki tymochinon – substancja skutecznie zwalczająca stany zapalne i drobnoustroje chorobotwórcze oraz wykazująca właściwości antynowotworowe.
Spis treści
ToggleOlej z czarnuszki – co to takiego?
Olej z czarnuszki należy do grona najwartościowszych typów olejów roślinnych. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), czyli jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych występującej głównie w zachodnich rejonach Azji, północnej Afryce oraz południowej Europie. Czarnuszka siewna jest wysoce miododajna, bardzo długo kwitnie, jest łatwa w uprawie i ma małe wymagania glebowe.
Surowcem zielarskim są nasiona czarnuszki. Obfitują w oleje o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także saponiny, gorycze, alkaloidy, garbniki i białka. Na uwagę zasługuje również obecny w nich olejek eteryczny z tymochinonem i nigellonem. Cenne właściwości czarnuszki to między innymi obniżanie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwpasożytnicze i pozytywny wpływ na układ pokarmowy i układ odpornościowy. Jest też pomocna przy atopowym zapaleniu skóry i w łuszczycy.
Nasiona czarnuszki stosowane są nie tylko jako produkt leczniczy, ale także jako przyprawa. Wykorzystuje się je również w przemyśle piekarskim jako składnik pieczywa (lub posypkę). Ziarno czarnuszki posiada silny, korzenny zapach i specyficzny smak oraz intensywny, kruczoczarny kolor, od którego zresztą roślina zaczerpnęła swą nazwę. Tłoczony z nasion czarnuszki olej, podobnie jak nasiona, ma wielowiekową tradycję i wyposażony jest w liczne prozdrowotne właściwości.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno wykorzystywany był już w starożytności, między innymi przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Ma też ważną pozycję w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.
Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne
Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką bioaktywnością i intensywnością, dlatego warto rozpocząć jego użytkowanie od niewielkich dawek. Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki są bardzo różnorodne i dotyczą całego ustroju. Specyfik jednocześnie łagodzi stany zapalne, zwalcza różne dolegliwości i bóle oraz poprawia samopoczucie, dodaje sił witalnych i stabilizuje pracę organów i układów.
Nie bez powodu w dawnych czasach olej z czarnuszki uznawany był jako panaceum na niemal wszystkie przypadłości i choroby. W starożytności był wykorzystywany między innymi na: gorączkę, kaszel, problemy żołądkowo-jelitowe, astmę, bóle pleców, żółtaczkę, ukąszenia, owrzodzenia, bóle głowy. Właściwości oleju z czarnuszki doceniane były również w zwalczaniu niepłodności.
Najważniejsze prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki:
właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne),
właściwości przeciwzapalne,
właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
właściwości antynowotworowe,
właściwości antyalergiczne i przeciwhistaminowe,
właściwości immunostymulujące (pobudza pracę układu odpornościowego do skuteczniejszego wychwytywania obcych cząstek),
właściwości mlekopędne,
właściwości ochronne (chroni m.in. wątrobę, żołądek, mózg, układ krążenia),
właściwości hipotensyjne (w niedużym stopniu olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi),
właściwości przeciwbólowe,
właściwości rozkurczowe,
właściwości mukolityczne (olej z czarnuszki rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych),
właściwości przeciwcukrzycowe,
dla skóry i włosów: właściwości odżywiające i rewitalizujące.
Olej z czarnuszki – zastosowanie
Olej z czarnuszki zawiera szereg związków fenolowych, fitosterole, fosfolipidy, tymochinon, tymohydrochinon i wiele innych substancji, dzięki którym wyróżnia się intensywnym działaniem bioaktywnym. Jest dobrze przyswajalny zarówno aplikowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Doskonale sprawdza się zarówno w podbudowywaniu zdrowia, jak i pielęgnacji skóry. Nietuzinkowy, lekko gorzkawy smak oleju, w którym znaleźć można ciekawe korzenne i ziołowe akcenty sprawia, że znajduje on też szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Zastosowania zdrowotne oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki ma bardzo intensywny smak i nie każdemu łatwo przychodzi spożywanie go bez dodatków. Możemy zatem spożywać go w formie prozdrowotnych mikstur. Przykłady tego rodzaju mikstur to:
olej z czarnuszki, miód i cytryna,
olej z czarnuszki, miód i czosnek,
olej z czarnuszki, sok malinowy,
olej z czarnuszki, jogurt i owoce,
olej z czarnuszki, otręby, kefir,
olej z czarnuszki, komosa ryżowa, jogurt, płatki owsiane.
Jeśli nie przeszkadza nam charakterystyczny smak czarnuszki, dla eliminacji rozmaitych dolegliwości i poprawy stanu zdrowia możemy zastosować kurację polegającą na codziennym spożywaniu oleju z czarnuszki w formie samodzielnej (wypijamy 1 łyżeczkę oleju bezpośrednio po posiłku). Pamiętajmy jednak, żeby zawsze stosować olej z czarnuszki na zimno, gdyż podgrzany traci swe cenne właściwości.
Wzmożone działanie prozdrowotne uzyskamy, łącząc olej z czarnuszki z innymi produktami naszpikowanymi cennymi substancjami, np. sokiem z pokrzywy, sokiem z czarnego bzu, sokiem z buraka, sokiem z aloesu lub sokiem z dzikiej róży.
Zastosowanie w kosmetyce
Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce jest coraz częstsze z uwagi na wyraźną poprawę jakości skóry i kondycji włosów na drodze regularnych zabiegów z udziałem tego specyfiku. Olej z czarnuszki możemy aplikować bezpośrednio na skórę lub włosy albo dodawać go do domowej roboty kosmetyków takich jak maski lub peelingi.
Możemy też skorzystać z gotowych kosmetyków z czarnuszką, takich jak: kremy do twarzy, balsamy do ciała, serum do twarzy, żele do mycia, szampony, odżywki, olejki do włosów.
Olej z czarnuszki możemy wykorzystać na skórę, przygotowując:
maseczkę z olejem z czarnuszki,
tonik do twarzy z olejem z czarnuszki,
domowy preparat do oczyszczania twarzy z olejem z czarnuszki,
peeling z olejem z czarnuszki,
domowy balsam z olejem z czarnuszki.
Domowe kosmetyki na włosy z olejem z czarnuszki:
maska na włosy z olejem z czarnuszki,
hydrolat z olejem z czarnuszki,
wcierka z oleju z czarnuszki,
domowa odżywka z olejem z czarnuszki.
Zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki doskonale nada się do: sałatek, surówek, koktajli z blendera, dressingów, dipów i sosów na zimno, owsianek, jaglanek, twarożków, past i smarowideł do kanapek, a także do smoothies i soków. Możemy też dodawać go do zup tradycyjnych lub zup krem, ale róbmy to już po nalaniu zupy na talerz, a nie w trakcie gotowania.
Jakie są wartości odżywcze i składniki aktywne w oleju z czarnuszki?
Najwartościowszy jest olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany. W takiej formie zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Cenne składniki aktywne zawarte w oleju z czarnuszki to:
nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy),
saponiny,
flawonoidy,
sterole,
fosfolipidy,
białka,
olejki eteryczne,
alkaloidy,
tymochinon,
tymohydrochinon,
malantyna,
nigellon,
witamina A, witamina E, witaminy z grupy B,
minerały (wapń, cynk, żelazo, miedź, potas).
Jak działa olej z czarnuszki i na co pomaga?
Olej z czarnuszki może być cennym wsparciem w leczeniu takich chorób jak: reumatoidalne zapalenie stawów, niedoczynność tarczycy, astma i inne choroby dróg oddechowych, cukrzyca, choroby nerek, choroby dróg żółciowych. Wykazuje działanie przeciwskurczowe i antybakteryjne. Reguluje ciśnienie tętnicze, wspiera serce i naczynia krwionośne.
Olej z czarnuszki na zapalenie oskrzeli i alergię
Ze względu na działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wzmacniające olej z czarnuszki skutecznie wspiera leczenie zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywe objawy i skraca czas choroby. Pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny oraz rozluźnia i rozszerza oskrzela, poprawiając ich pracę i ułatwiając oddychanie.
Olej z czarnuszki jest też efektywnym środkiem pomocnym w wygaszaniu alergii i redukcji ich objawów, takich jak kichanie, reakcje skórne, alergiczny nieżyt nosa. Wyróżnia się wysoką skutecznością i w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych nie wywołuje skutków ubocznych.
Olej z czarnuszki na układ pokarmowy
Olej z czarnuszki łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak: refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, bóle żołądka, nadkwasota. Działa osłonowo na żołądek, zwalcza bakterię Helicobacter pylorii. Poprawia pracę jelit i stymuluje procesy trawienne, zwalczając dyskomfort w brzuchu, uczucie pełności, niestrawność, gazy. Jest też pomocny przy zatruciach pokarmowych. Działa także ochronnie na wątrobę.
Olej z czarnuszki na cholesterol
Bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z czarnuszki to niezawodny środek na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i poprawę lipidogramu, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka zakrzepów, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Olej z czarnuszki na odporność
Olej z czarnuszki wspomaga układ odpornościowy, a tym samym zmniejsza naszą podatność na infekcje i choroby. Prowadzi do wzrostu liczby przeciwciał i komórek odpornościowych, umacniając barierę obronną przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.
Olej z czarnuszki na skórę
Jak działa olej z czarnuszki na skórę? Przede wszystkim dostarcza jej moc antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki i hamujących procesy starzenia. Co więcej, głęboko odżywia skórę, wygładza, ujędrnia, redukuje niedoskonałości i pobudza procesy odnowy. Chroni też przed działaniem szkodliwych czynników, takich jak promieniowanie UV.
Olej z czarnuszki stosowany na twarz wykazuje działanie oczyszczające i odkażające. Zwalcza bakterie i grzyby, łagodzi stany zapalne, zmniejsza widoczność wyprysków, pomaga regulować pracę gruczołów łojowych. Szerokie pole pozytywnych działań sprawia, że ze stosowania oleju z czarnuszki zadowoleni są zarówno posiadacze cery normalnej, jak i problematycznej, np. tłustej, trądzikowej, wrażliwej. Dla cery dojrzałej aplikowanie oleju z czarnuszki może być sposobem na zatrzymanie czasu, a nawet odmłodzenie cery o kilka lat.
Oprócz celów pielęgnacyjnych możemy aplikować olej z czarnuszki na skórę w celach leczniczych. Jest on pomocny w takich schorzeniach skóry jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, liszaj, egzema, grzybica.
Olej z czarnuszki na włosy
Olej z czarnuszki może stanowić antidotum na większość włosowych problemów. Wzmacnia włosy, dodaje im blasku i witalności, wygładza, uelastycznia i odżywia, pielęgnuje końcówki. Zwalcza też łupież i polepsza kondycję włosów i skóry głowy.
Jak stosować olej z czarnuszki – dawkowanie
Należy unikać spożywania oleju z czarnuszki na czczo. Najlepiej olej z czarnuszki stosować do posiłku albo bezpośrednio po posiłku.
Jak dawkować olej z czarnuszki? Rekomendowana ilość to zazwyczaj 1 łyżeczka lub 2 łyżeczki oleju dziennie. Dawkowanie oleju warto rozpocząć od małych porcji, np. pół łyżeczki na dobę.
Czy można podawać olej z czarnuszki dzieciom?
Olej z czarnuszki to naturalny, prozdrowotny specyfik, który można podawać dzieciom. Należy jednak trzymać się niewielkich dawek. Na początku podajemy zaledwie kilka kropel, potem zwiększamy dawkę do ¼ łyżeczki. Starszym dzieciom możemy podawać maks. 1 łyżeczkę oleju dziennie.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Oleju z czarnuszki warto unikać w okresie karmienia piersią. Zawiera on fitoestrogeny, które mogą wpływać na proces laktacji. Nie powinny go też spożywać kobiety w ciąży (ze względu na działanie przeciwskurczowe) i osoby z niedociśnieniem (specyfik może obniżać ciśnienie krwi).
Olej z czarnuszki – skutki uboczne
U niektórych picie oleju z czarnuszki może wywoływać dokuczliwe dolegliwości trawienne. Również preparaty ziołowe z olejem z czarnuszki mogą u niektórych osób wpływać na wystąpienie działań niepożądanych, takich jak mdłości, wzdęcia, skurcze. Jednak są to przypadki jednostkowe.
Olej z czarnuszki – efekty stosowania
Ponieważ świeży olej z czarnuszki jest bardzo aktywny biologicznie i przynosi wiele korzyści zdrowotnych, warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Efekty, jakie zauważymy na drodze systematycznego stosowania to między innymi: poprawa odporności, mniejsza skłonność do przeziębień i infekcji, poprawa poziomu cholesterolu, redukcja dolegliwości trawiennych, lepszy stan skóry i włosów, redukcja alergii.
Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?
Ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych, zdrowych tłuszczów, biopierwiastków i substancji antyoksydacyjnych olej z czarnuszki pomaga zarówno w dolegliwościach związanych z obecnością w ustroju patogenów, jak i przy ogólnym osłabieniu czy zaburzeniach pracy poszczególnych narządów. Z uwagi na ochronne i regenerujące właściwości oleju z czarnuszki jego stosowanie to doskonały wybór dla osób o zwiększonym ryzyku chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów czy chorób układu krążenia.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Olejek z oregano ma wiele zalet, ale nie jest odpowiedni dla każdego. Sprawdź 17 przeciwwskazań i dowiedz się, kto szczególnie powinien go unikać, aby zachować bezpieczeństwo!
Olej z czarnuszki jest ciekawym dodatkiem do dań, a także naturalnym suplementem diety. Jakie są skutki uboczne stosowania tego produktu? Sprawdź, kiedy lepiej z niego zrezygnować.
Polecane dla Ciebie
Dieta dr Dąbrowskiej to restrykcyjna dieta redukcyjna, która określana bywa również dietą niedoborową; zobacz, na czym polega i czy bezpieczne jest jej stosowanie.
Odkryj, jak bezpiecznie jeść bakłażana i unikać ryzyka zatrucia. Dowiedz się więcej o właściwościach tego warzywa
Żeby herbata matcha pozytywnie wpływała na nasze zdrowie i poprawiała samopoczucie, powinniśmy stosować ją z umiarem, inaczej mogą pojawić się pewne skutki uboczne.
Chcesz pozbyć się wzdęć i zrozumieć dlaczego powstają? Odkryj 12 praktycznych domowych sposobów na wzdęcia. Od ziołowych herbat, przez ćwiczenia, aż po modyfikacje diety.
Złote mleko to napój przyjmowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jak przygotować tę miksturę i kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.