Czy rumianek można pić codziennie? Zobacz, jakie środki ostrożności zachować!
Podagrycznik – Właściwości zdrowotne, skutki uboczne, przeciwwskazania i zastosowanie
Strona główna - Blog - Podagrycznik – Właściwości zdrowotne, skutki uboczne, przeciwwskazania i zastosowanie
- Opublikowano: 01.09.2022
Podagrycznik pospolity aegopodium podagraria to wieloletnia roślina, której lecznicze właściwości są nie do przecenienia. Przede wszystkim obniża stężenie kwasu moczowego we krwi – co jest niezwykle istotnym aspektem jej działania – oraz łagodzi ból i zmniejsza obrzęk stawów. I choć uchodzi za trudny do usunięcia i zlikwidowania chwast, to w rzeczywistości niesie ze sobą wiele cennych właściwości. Ziele podagrycznika działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Daje wsparcie w wielu chorobach, jak podagra czy reumatyzm. To naturalne wsparcie, po które sięgnąć może niemalże każdy z nas. Sprawdź, jak bezpiecznie z niego korzystać.
Spis treści
TogglePodagrycznik pospolity – co to takiego i jak wygląda?
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) to roślina z rodziny selerowatych. Nazywany bywa również diabelską stopą i pod tym określeniem jest rozpoznawany przez wielu. Podagrycznik jest niezwykle popularną i powszechnie występującą rośliną. Można go znaleźć niemalże na terenie całej Europy i Azji. Unika jedynie zimnych okolic dalekiej północy i nadmiernie gorącego południa. Można go znaleźć na łąkach, w nieskoszonych zaroślach, rowach czy też wysypiskach śmieci.
Podagrycznik pospolity swoim wyglądem bardzo przypomina barszcz zwyczajny, świerząbka korzennego i dzięgla leśnego. Jest to roślina stosunkowo wysoka. Jej łodygi dorastają do 50 – 100 cm wysokości. Są skąpo owłosione lub w ogóle nagie i puste. Lisie podagrycznika przylegają do rośliny w trójlistnych zbiorach. Podagrycznik pospolity kwitnie bardzo drobnymi, białymi kwiatami, które zebrane są w bardzo charakterystyczne kwiatostany, określane mianem baldachimów. Po przekwitnieniu owocuje, a owoce łatwo rozpadają się na dwie rozłupki brunatnego koloru, w którym można znaleźć żebra o jaśniejszym zabarwieniu.
Podagrycznik – właściwości zdrowotne
Z uwagi na to, że podagrycznik pospolity zawiera wiele substancji odżywczych i działających prozdrowotnie na człowieka, wykazuje on szerokie działanie, choć głównie kojarzony jest z leczeniem podagry z uwagi na usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Ma więc właściwości odkwaszające. Z tego też wzięła się polska nazwa rośliny.
Liście podagrycznika bogate są we flawonoidy. To substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym. Z tego powodu roślina ta działa antyoksydacyjnie, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a przez to spowalnia procesy starzenia i zabezpiecza przed powstawaniem stanów zapalnych.
Podagrycznik pospolity jest też źródłem substancji mineralnych, w tym: miedzi, manganu, żelaza, cynku, potasu, magnezu, boru. Dzięki nim ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Tak zróżnicowany zestaw pierwiastków powoduje, że roślina ma też właściwości przeciwwirusowe, przeciwbiegunkowe i wspiera oczyszczanie organizmu.
Okazuje się też, że ziele podagrycznika wykazuje właściwości oczyszczające i uspokajające. Z tego też powodu doskonale się sprawdzi na wiele różnorodnych dolegliwości. Pomoże nie tylko uchronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale również przywróci jego równowagę, prawidłowe funkcjonowanie i pomoże odzyskać sprawność oraz dobrą kondycję.
Podagrycznik – skutki uboczne
Mimo tego, że podagrycznik pospolity jest naturalnym sposobem na poprawę zdrowia, to jednak jego stosowanie może nieść ze sobą pewne skutki uboczne. Wśród nich najczęściej wskazuje się wymioty, nudności, wzdęcia i biegunki. Mogą się pojawić także skurcze brzucha oraz zgaga. U niektórych osób dodatkowym objawem może być świąd i wysypka.
Z uwagi na powyższe działania niepożądane rośliny należy obserwować reakcję swojego ciała na działanie podagrycznika. Jak tylko dostrzeżesz, że dzieje się coś nie tak lub występują wymienione objawy, musisz natychmiast odstawić ziele i przerwać suplementację.
Podagrycznik – przeciwwskazania
Podagrycznik pospolity, mimo skutków ubocznych, które zasadniczo dotyczą jedynie niewielkiej grupy osób, wrażliwych na składniki ziela, nie jest wskazany dla wszystkich. Odradza się go przede wszystkim kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Ziela podagrycznika nie wolno też podawać dzieciom.
Jeżeli na suplementację podagrycznikiem decyduje się osoba, która cierpi na chorobę przewlekłą i przez to stale musi przyjmować leki, wówczas suplementację podagrycznikiem warto skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zweryfikuje on czy ziele nie wchodzi w reakcję z lekami i czy ich łączenie jest bezpieczne, a co za tym idzie – zadba o bezpieczeństwo pacjenta.
Podagrycznik – zastosowanie
Podstawowym zastosowaniem podagrycznika jest leczenie podagry – stąd też jego nazwa. Podagra to inaczej dna moczanowa. Dowody archeologiczne i dokumenty pochodzące ze średniowiecza pokazują, że stosowany był już przez pierwotnych (neandertalczyków) do leczenia bólu i deformacji stawów. Natomiast w średniowieczu stosowany był nie tylko w ziołolecznictwie, ale również jako przyprawa i dodatek do dań.
Z uwagi na zawartość choliny wspiera pracę mózgu, usprawnia koncentrację, pamięć oraz poprawia refleks. Ma działanie przeciwbakteryjne, przez co chroni przed działaniem gronkowca złocistego oraz pałeczki zapalenia płuc. Wykazuje też działanie oczyszczające organizm z toksyn. Poniżej znajduje się nieco dokładniejsze omówienie zastosowania podagrycznika w konkretnych przypadkach i schorzeniach.
– Podagrycznik na podagrę
Dna moczanowa, czyli podagra powstaje na skutek zbyt wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi. Do takiej sytuacji prowadzić może wysokopurynowa dieta. Stosowanie rośliny powoduje, że stężenie kwasu we krwi się obniża, usprawniają się procesy metaboliczne, a tym sposobem usunięta zostaje przyczyna powstania dny moczanowej. Ponadto, w przebiegu dny moczanowej pojawiać się może ból stóp, opuchlizna, zaczerwienienie i mrowienie. Regularne stosowanie podagrycznika pozwala usunąć te objawy, rozgrzewa obolałe miejsca i przynosi ulgę.
– Podagrycznik na układ pokarmowy i wątrobę
Okazuje się, że podagrycznik pospolity świetnie sprawdzi się jako wsparcie układu pokarmowego i wątroby. Przyspiesza metabolizm oraz pomaga uporać się z biegunkami i zaparciami. Działa oczyszczająco i odtruwająco na wątrobę, czym przyczynia się do jej regeneracji i usprawnienia pracy.
– Podagrycznik na cerę
Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i przeciwbakteryjnym, podagrycznik pospolity sprawdzi się jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji cery, szczególnie tej z problemem trądziku. Cera trądzikowa wymaga szczególnej i troskliwej opieki, a jej oczyszczanie ma kluczowe znaczenie dla uporania się z dolegliwościami. Roślinę można stosować w postaci naparu do przemywania twarzy, a ze świeżych liści można wykonać naturalną maseczkę.
Warto również wspomnieć, że obecność antyoksydantów w zielu podagrycznika powoduje, że cera jest lepiej odżywiona i wygląda na odmłodzoną. Odzyskuje elastyczność.
– Podagrycznik na stawy
Już od wieków podagrycznik pospolity stosowany był na ostre zapalenie stawów oraz na reumatoidalne zapalenie stawów, ale można też po niego sięgnąć w przypadku łagodniejszych dolegliwości. Przyczyną bólu są zazwyczaj nieprawidłowości w przebiegu procesów przemiany materii, wynikające głównie z obecności kamieni nerkowych. Spożywanie naparu z podagrycznika z jednoczesnym stosowaniem okładów z ziela pomaga złagodzić ból i zmniejszyć dolegliwości.
– Podagrycznik – wsparcie w detoksyfikacji
Podagrycznik ma silne działanie odtruwające i oczyszczające organizm. Nie tylko usuwa nadmiar kwasu moczowego we krwi, ale również inne szkodliwe substancje. Wspiera metabolizm i usuwa uboczne skutki przemiany materii. Właśnie dlatego jest tak skuteczny w leczeniu podagry, biegunek i zaparć. Nieprawidłowa praca układu pokarmowego bardzo często spowodowana jest substancjami toksycznymi lub szkodliwymi. Usunięcie ich likwiduje przyczynę zaburzeń i przywraca prawidłowe funkcjonowanie organów i całego układu.
Z czego składa się podagrycznik?
Opisane powyżej działanie rośliny oraz jej zastosowanie wynikają przede wszystkim z dużej zawartości substancji odżywczych i o działaniu leczniczym na człowieka. W roślinie znajdują się:
olejki eteryczne,
witamina C,
karoten,
flawonoidy i inne przeciwutleniacze,
cholina (witamina B4),
glikozydy flawonoidowe,
cholina,
luteina,
kwas kawowy,
minerały, takie jak miedź, żelazo, cynk, potas, magnez, wapń, mangan czy bor.
Jak działa podagrycznik i na co pomaga?
Podagrycznik to ziele, które działa przede wszystkim poprzez zawarte w nim substancje odżywcze, przeciwutleniające i wzmacniające ludzki organizm. Z tego też powodu pomaga na wiele różnorodnych dolegliwości.
Wspiera układ pokarmowy, działając szczególnie na jelita. Pomaga uporać się z biegunkami i zaparciami oraz usprawnia przemianę materii.
Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego. Jest szczególnie pomocny w przypadku kamicy nerkowej oraz w stanach zapalnych pęcherza moczowego.
Oczyszcza i odtruwa wątrobę, przez co wpływa na jej lepsze funkcjonowanie. Dodatkowo oczyszcza również cały organizm.
Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga uporać się z dolegliwościami wywołanymi przez te mikroorganizmy.
Wycisza i uspokaja.
Przyspiesza gojenie ran, sprawdza się w przypadku cery trądzikowej, pomaga uporać się z hemoroidami.
Jak stosować podagrycznik – dawkowanie i jak często pić
Napar z podagrycznika można pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Tak samo należy spożywać miksturę przygotowaną przez zalanie sproszkowanego podagrycznika gorącą wodą. Poczekać aż wystygnie i pić trzy razy dziennie po jednej szklance.
Dlaczego warto stosować podagrycznik?
Warto stosować podagrycznik ze względu na jego właściwości oczyszczające, przeciwutleniające i odtruwające. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Pomaga uporać się ze stanami zapalnymi i wzmacnia odporność organizmu. Pozwala też przeprowadzić naturalny detoks organizmu.
Pomaga w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu (leczy dnę moczanową) oraz usuwaniu toksyn, które odpowiedzialne są za biegunki i zaparcia. Pomaga w leczeniu podagry, obrzęków i bólu stawów, chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Działa kojąco i uspokajająco. Wspomaga funkcjonowanie układu moczowego, usprawnia trawienie i procesy metaboliczne, a także pomaga w pielęgnacji cery, szczególnie trądzikowej.
Podagrycznik – jak i kiedy go zbierać?
Podagrycznik jest rośliną, która kwitnie od maja do września, ale okres kwitnienia nie wpływa istotnie na czas zbiorów. Okazuje się bowiem, że można go zbierać już od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Co ciekawe, dla celów leczniczych można wykorzystywać całą roślinę, począwszy od korzenia, poprzez łodygi, liście, kwiaty aż po nasiona. Trzeba jednak wiedzieć, że każdą z tych części pozyskuje się w nieco innym czasie i inaczej się ją przetwarza do wykorzystania.
Liście i łodygi podagrycznika można zbierać cały sezon. Po zebraniu należy je wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu. Korzenie podagrycznika najlepiej zbierać wczesną jesienią. Należy je starannie oczyścić i również pozostawić do wysuszenia. Kwiaty zbiera się w okresie kwitnienia. Najlepiej zrobić to w lipcu i sierpniu. Po zebraniu należy zostawić do ususzenia w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Przepis na napar z podagrycznika
Jak przygotować napar z podagrycznika? Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że napar z podagrycznika można stosować wyłącznie w momencie wystąpienia dolegliwości. Nie jest to środek profilaktyczny, dlatego też nie stosuje się go zapobiegawczo. Ma działanie lecznicze.
Do przygotowania naparu z podagrycznika potrzebne jest suszone ziele – jedna łyżka. Mogą to być liście, łodygi i kwiaty. Zalewa się je 300 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia na 30 minut. Po tym czasie napar należy odcedzić. Spożywać po jednej szklance trzy razy dziennie.
Tak przygotowany napar może być stosowany do przemywania twarzy oraz jako okład na obrzęki.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Szczaw polny ma swoje zdrowotne zalety, ale może być trujący w dużych ilościach. Dowiedz się, jakie są objawy zatrucia, skutki spożycia i jak zmniejszyć jego toksyczność!
Czy warto stosować rozmaryn także poza kuchnią? Odkryj cenne właściwości lecznicze rozmarynu i sprawdź jak to niepozorne ziele wpłynie na Twoją urodę!
Polecane dla Ciebie
Poznaj możliwe skutki uboczne picia kolagenu. Dowiedz się czy można go przedawkować. Zobacz jak stosować go bezpiecznie by uniknąć interakcji i efektów ubocznych.
Naturalne probiotyki to doskonały sposób na wzmocnienie Twojego organizmu i wyposażenie go w naturalną tarczę ochronną i wzmacniającą; zobacz, gdzie je znaleźć
Kompendium wiedzy o biału serwatkowym. Dzięki niemu poznasz jego rózne rodzaje, właściwości, działąnie skutki uboczne i przeciwwskazania. Dowiedz sie więcej i używaj go świadomie.
Jeśli chcesz wyregulować rytm dobowy i wysypiać się jak dziecko - sprawdź, jakie właściwości ma tryptofan, który wpływa korzystnie na problemy jelitowe oraz poprawę samopoczucia.
Soplówka jeżowata to grzyb, którego składniki aktywne wspierają funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspomagające odporność.