Siemię lniane jako środek poprawiający zdrowie i samopoczucie? Jakie są właściwości siemienia lnianego i kiedy jego picie jest najbardziej skuteczne - rano, czy wieczorem?
Cukinia – Wartości odżywcze, właściwości i dlaczego warto ją jeść
Strona główna - Blog - Cukinia – Wartości odżywcze, właściwości i dlaczego warto ją jeść
- Opublikowano: 20.10.2022
Cukinia to warzywo powszechnie pojawiające się w kuchni na całym świecie. Ma dość neutralny smak i ciekawą konsystencję, która pozwala na stosowanie jej zarówno w daniach wytrawnych, jak i nowoczesnych przepisach na kompozycje słodkie. Cukinia jest także pełna cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść cukinię? Jakie potrawy można przygotować z wykorzystaniem tego popularnego i bardzo uniwersalnego warzywa?
Spis treści
ToggleCukinia – co to takiego?
Cukinia jest bardzo popularnym warzywem. Należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek, dynia czy nawet arbuz. Naturalnie pojawia się w Meksyku i Ameryce Południowej. Setki lat temu trafiła jednak także do Europy, a zwłaszcza krajów śródziemnomorskich. Obecnie cukinię uprawia się w polskich, przydomowych ogródkach. Poszczególne egzemplarze osiągają naprawdę imponujące rozmiary.
Kwiaty cukinii mają bardzo wyrazisty, pomarańczowy kolor. Co ciekawe, są one jadalne. Służą jako dekoracja dań wytrawnych i słodkich. Samo warzywo ma bardzo neutralny, delikatny smak. Jego nasiona przypominają pestki dyni, jednak są zdecydowanie miększe. To jedno z warzyw dyniowatych, które można jeść na surowo.
Cukinia najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych i zasobnych w wodę. Roślina ta jest odporna na działanie szkodników. Z tego powodu często uprawia się ją w prywatnych ogródkach, gdzie nie stosuje się oprysków. Takie warzywa są pozbawione metali ciężkich, dlatego można podawać je nawet bardzo małym dzieciom.
Jak wygląda cukinia?
Cukinia Atena ma podłużny kształt. To warzywo o charakterystycznej, zielonej skórce, którą można spożywać w całości. Cukinie przyjmują zwykle ciemny kolor. Potrafią osiągać nawet kilkadziesiąt centymetrów długości, zwłaszcza w przypadku upraw ekologicznych. Młode cukinie są znacznie mniejsze i przypominają duże ogórki. Na końcu znajduje się fragment łodygi, którą odcina się w trakcie zbiorów cukinii.
Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia ma wiele cennych właściwości, dlatego wiele osób decyduje się na włączenie jej do swojej diety. Zawiera więcej substancji odżywczych niż inne warzywa dyniowate. W skład cukinii wchodzą liczne składniki mineralne, jak fosfor, wapń, żelazo, potas, jod i sód, a także witaminy z grupy B, A i C. Cukinia jest też źródłem białka i węglowodanów, choć jest ich stosunkowo niewiele. To warzywo niskokaloryczne, dlatego znajduje swoje zastosowanie także w kuchni osób będących na diecie. Zawiera duże ilości wody, co wpływa na charakterystyczną konsystencję tej rośliny.
W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, dlatego jest to warzywo bardzo bezpieczne. W jej skład wchodzi też beta karoten, witamina K i PP. To lekkostrawna roślina, którą z powodzeniem można podawać małym dzieciom. Neutralny smak sprawia, że warzywo może być dodawane do różnych potraw. Nie nudzi się więc nawet w trakcie codziennego spożywania. Sezon na cukinie przypada pod koniec lata. W tym czasie na rynku znaleźć można świeże, ekologiczne rośliny, z których przygotowuje się całe dania, a także przetwory na zimę.
Cukinia – właściwości
Na szczególną uwagę zasługuje wpływ na ludzkie zdrowie, jakie wykazuje cukinia. Właściwości tej rośliny są cenione przede wszystkim przez osoby będące na diecie. Warzywo ma w sobie dużą zawartość witaminy C, dlatego przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników. Jest więc stosowane w diecie przeciwnowotworowej. Barwniki roślinne – luteina i zeaksantyna – chronią natomiast siatkówkę oka przed występowaniem zwyrodnień plamki żółtej.
Jedząc cukinię, można poradzić sobie z wieloma dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mowa tu przede wszystkim o zgadze, wrzodach żołądka, nadkwaśności itd. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest chętnie wybierane także przez cukrzyków. Cukinia wykazuje też właściwości alkalizujące, dlatego pomaga przy zakwaszeniu układu pokarmowego. Po warzywo to warto sięgać także w ciąży – zawiera ono bowiem kwas foliowy, zapobiegający wadom płodu.
Jak kupować i przechowywać cukinię?
Na rynku znaleźć można zarówno młode cukinie, jak i starsze egzemplarze. Warto wybierać te o długości poniżej 30 cm. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa z ekologicznych upraw często są większe i mają dość nieregularny kształt. Bez względu na rozmiar, cukinia nie może mieć uszkodzonej skórki i widocznych plam.
Idealne miejsce do przechowywania cukinii to takie, które jest dość chłodne i suche. Nie należy trzymać jej w lodówce, choć w ostateczności można to zrobić. Na szybsze psucie warzywa wpływa przechowywanie w pobliżu owoców wydzielających etylen. Cukinia z ekologicznych źródeł może szybko się psuć, dlatego warto zjeść ją w ciągu kilku dni od zerwania. Istnieje też opcja przygotowania przetworów z tego warzywa, które można przechowywać w swojej piwnicy przez kolejne miesiące.
Cukinia – zastosowanie w kuchni
Jeśli chodzi o przepisy, cukinia pojawia się zarówno w recepturach na dania słodkie, jak i słone. Wszystko ze względu na jej charakterystyczną konsystencję i neutralny smak. Cukinia doskonale komponuje się z ziołami prowansalskimi czy suszonymi pomidorami. W takiej formie często pojawia się np. na pizzy. Warto dodać do niej też ząbki czosnku czy oliwę. W ten sposób powstają zapiekanki, gulasze czy nawet leczo. Cukinia świetnie smakuje też na słodko, w połączeniu z kakao. W ten sposób można stworzyć czekoladowe ciasta w dietetycznym wydaniu, a nawet puddingi z nasionami chia. Potraw, które da się zrobić z cukinii, jest naprawdę wiele.
Jakie działanie ma cukinia i na co pomaga?
Cukinia ma wiele cennych właściwości, dlatego wpływa pozytywnie na różne organy w ludzkim organizmie. Warto włączyć ją do swojej stałej diety, chcąc poprawić swoje zdrowie.
Cukinia a odchudzanie
Cukinia ma tylko 21 kcal w 100 g. Z tego powodu warzywo to jest chętnie wykorzystywane w dietetycznych przepisach, także na czekoladowe ciasta i desery. Takie słodkości mają bowiem konsystencję podobną do oryginałów, ale zawierają znacznie mniej kalorii i dostarczają organizmowi cennych substancji odżywczych.
Cukinia podczas ciąży
Cukinia jest źródłem kwasu foliowego, niezwykle cennego w ciąży. Jego niedobór może powodować wystąpienie wad genetycznych płodu, dlatego w tym szczególnym okresie warto postawić na codzienne posiłki z cukinią.
Cukinia a cukrzyca
Cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Z tego powodu jest chętnie spożywana przez diabetyków. Nie powoduje bowiem szybkiego wyrzutu insuliny do krwi, a także syci na długo.
Jak jeść cukinię? – Czy cukinię można jeść na surowo?
Z cukinii można przygotować wiele ciekawych dań. Warzywo to da się jeść na surowo – wówczas jego konsystencja delikatnie przypomina ogórka. Z surowej cukinii warto przygotować makaron czy zastosować ją jako dodatek do sałatki. Roślinę tę można piec, gotować, smażyć czy nawet przygotowywać na parze. To niezwykle uniwersalne warzywo, cenione zarówno w kuchni meksykańskiej, jak i śródziemnomorskiej. Coraz częściej pojawia się ono także na polskich stołach, zwłaszcza ze względu na fakt, że rośnie naturalnie w naszym klimacie.
Cukinia – przeciwwskazania
Cukinia może pojawiać się w diecie niemal każdego człowieka. Podaje się ją też dzieciom od pierwszych miesięcy życia. Trzeba jednak pamiętać, że u osób borykających się z chorobami układu pokarmowego duże ilości cukinii mogą powodować biegunki, wrzody czy niestrawności. Na to warzywo powinny uważać też osoby uczulone na cukinię. Nie jest to jednak warzywo, które często powoduje alergię, dlatego większość społeczeństwa z powodzeniem może spożywać je nawet codziennie.
Cukinia – skutki uboczne
Cukinia w dużych ilościach może powodować m.in. wzdęcia. Jest ona bowiem bogata w celulozę. To składnik ścian komórkowych roślin, który w układzie pokarmowym podlega procesowi fermentacji. Wówczas wytwarzają się gazy, powodujące nieprzyjemne dolegliwości. Skutki uboczne oczywiście występują także u osób uczulonych na cukinię. Może być to wysypka, inne zmiany skórne czy nawet problemy w obrębie układu oddechowego.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Jednym z powodów, dlaczego warto jeść cukinię, jest zawartość wielu cennych składników odżywczych. To źródło witamin i substancji mineralnych, jak np. żelazo. Warzywo przyspiesza przemianę materii, neutralizuje antyoksydanty i zapobiega wielu niedoborom. Co więcej, pozwala ono na przygotowanie wielu ciekawych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. To roślina niezwykle uniwersalna i łatwa w uprawie. W sklepach spożywczych można znaleźć ją przez cały rok.
Cukinia ma neutralny smak, dlatego lubią ją nawet osoby nieprzepadające za warzywami. Z powodzeniem można dodać ją do wielu potraw tak, by była niewyczuwalna. Roślina ta jest także pełna wody, nawadniając organizm i nadając się doskonale do przygotowywania zup. Łączy się doskonale z wieloma innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, marchewka, papryka czy pomidory. Cukinia nadaje potrawom mokrą konsystencję.
Pyszne i zdrowe przepisy na dania z cukinią
W internecie znaleźć można liczne przepisy na pyszne i zdrowe dania z cukinią. Mowa tu m.in. o klasycznym leczo, które zawiera też pomidory, cebulę i paprykę. Z cukinii można przygotować też krem, który w wersji letniej doskonale smakuje z dodatkiem mięty. Popularnym przepisem jest też spaghetti z cukinii, wymagające starcia tego warzywa na długie, wąskie paski imitujące makaron.
Cukinia sprawdza się doskonale także jako dodatek do sałatek czy mięsa. Warzywo można bowiem piec, a nawet grillować. Doskonale komponuje się z przyprawami. Jeśli kochasz pieczone produkty, warto usunąć z cukinii środek i wypełnić go farszem. Dużym zainteresowaniem cieszą się też placki z tarkowanej cukinii.
Istnieją też słodkie przepisy na cukinię. Popularnością cieszy się ciasto z jej dodatkiem. Ma ono mokrą, mięsistą konsystencję przypominającą brownie. Bazuje na dużej ilości kakao, dlatego jest ciekawą propozycją dla osób odchudzających się, które nie chcą rezygnować ze słodyczy. Z cukinii można przygotować też muffinki czy placuszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać warzywo do pankejków i podawać je z czekoladą, dżemem czy cukrem pudrem.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Maliny to popularne i powszechnie występujące owoce, mało kto jednak wie, że ich prozdrowotne działanie wykracza znacznie poza obniżanie gorączki i wywoływanie potliwości.
Kompleksowy przewodnik po przygotowaniu siemienia lnianego do picia, przedstawiający metody selekcji ziaren, optymalne techniki zaparzania oraz porady na temat dawkowania.
Polecane dla Ciebie
Olej z ogórecznika to cenny produkt naturalny stosowany w medycynie do pielęgnacji skóry atopowej oraz do łagodzenia innych problemów zdrowotnych.
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Olej kokosowy uchodzi za produkt typu superfoods, sprawdź jakie korzyści niesie jego stosowanie i na co warto w tym kontekście uważać.
Refluks żołądka jest uciążliwą dolegliwością. Wiele osób próbuje walczyć z tym problemem z wykorzystaniem tradycyjnych metod, jak np. stosowanie miodu. Dowiedz się więcej.
Mniszek lekarski to roślina powszechnie pojawiająca się w Polsce. Przez wiele osób jest ona stosowana w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o mniszku? Sprawdź.