Glistnik zawiera składniki aktywne, które odpowiadają za prozdrowotne właściwości rośliny. Wspomaga pracę układu moczowego, wspiera działanie bakteriobójcze czy przeciwgorączkowe.
Majeranek – Właściwości, działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
Strona główna - Blog - Majeranek – Właściwości, działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
- Opublikowano: 24.10.2022
Suszony majeranek należy do jednych z najpopularniejszych siół, wykorzystywanych w kuchni europejskiej. Charakteryzuje się ciekawym smakiem, ubogacając wiele popularnych polskich potraw. Warto zwrócić uwagę także na właściwości lecznicze majeranku. Roślina ta zawiera w sobie wiele witamin, sole mineralne, olejki eteryczne i substancje aktywne, dzięki którym korzystnie wpływa na kondycję człowieka. W medycynie naturalnej majeranek znany jest ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne oraz zdolność łagodzenia stanów zapalnych. Dzięki właściwościom przyspieszającym metabolizm zaleca się dodawać go do potraw ciężkostrawnych. W tym artykule przedstawimy właściwości prozdrowotne oraz zastosowanie majeranku w kuchni i medycynie.
Spis treści
ToggleMajeranek – co to takiego?
Majeranek (Origanum majorana) to roślina, która pochodzi z terenu Morza Śródziemnego. W innych regionach, w tym w Polsce, uprawiany jest jako roślina ogrodowa lub doniczkowa. Jest to niewielki krzew, który najlepiej czuje się na terenach morskich.
Inne nazwy majeranku to lebiodka majeranek, majeran ogrodowy, kiełbaśnik, ziele kiełbasiane czy kołdunowe ziele. Liście majeranku charakteryzują się drobną budową, są ogonkowe i łopatkowe oraz lekko omszone na szaro. Kwiaty rośliny są niewielkie, białe lub czerwone. Zioło wyróżnia się silnym, dość specyficznym zapachem. W kuchni majeranek wykorzystywany jest jako popularna przyprawa, często używana między innymi przy wyrobie wędlin. W sklepach zielarskich i aptekach pojawiają się także produkty z tym składnikiem, takie jak maść majerankowa czy olejek majerankowy. Ze względu na właściwości lecznicze majeranku, zioło to stosowane jest w leczeniu domowym i medycynie naturalnej.
Majeranek – właściwości
Majeranek to zioło, charakteryzujące się ciekawym składem. Ważne są nie tylko zawarte w nim witaminy i minerały, ale też olejek eteryczny, taniny i flawonoidy. To właśnie dzięki nim majeranek wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, wpływających korzystnie na przewód pokarmowy czy układ nerwowy.
Do głównych właściwości majeranku zaliczamy:
właściwości przeciwzapalne;
działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;
redukcję obrzęków;
działanie rozgrzewające i rozkurczowe;
właściwości antyoksydacyjne.
Majeranek – składniki mineralne i substancje czynne
Suszony majeranek to zioło, charakteryzujące się dużą zawartością soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W jego składzie znajdziemy między innymi:
potas – wspomaga zdrowie serca;
żelazo – dba o prawidłowy poziom hemoglobiny, zapobiega anemii;
wapń – składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów;
cynk – wzmacnia odporność;
magnez – działa korzystnie na układ mięśniowy i nerwowy;
fosfor – jest ważnym składnikiem kości;
mangan – wspiera zdrowie układu nerwowego.
Oprócz powyższych minerałów majeranek zawiera także inne składniki aktywne, dzięki którym wykazuje szersze właściwości lecznicze. Znajdziemy w nim między innymi takie składniki, jak:
witamina c (kwas askorbinowy)- silny antyoksydant, wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego;
beta-karoten (prowitamina A) – wspiera zdrowie włosów, skóry i paznokci, wpływa korzystnie na wzrok;
witamina B1 i witamina B2 – ważne dla prawidłowego działania układu nerwowego oraz mięśni.
Inne substancje korzystne dla zdrowia, zawarte w majeranku to:
olejki eteryczne (sabinen, linalol, kamfora);
flawonoidy (apigeniny, diosmetyny, luteoliny);
związki fenolowe;
terpinole;
terpineny;
garbniki;
gorycze.
Majeranek – zastosowanie w kuchni
Lebiodka majeranek to przyprawa, o której słyszał chyba każdy. Powszechnie stosowana jest w tradycyjnej kuchni polskiej i kuchni niemieckiej oraz w potrawach rodzimych dla wielu innych krajów europejskich i nie tylko. Silny aromat zioła świetnie komponuje się z dowolnym rodzajem mięsa. Majeranek powszechnie wykorzystywany jest przy produkcji wędlin, kiełbas lub wędzonek.
Suszony majeranek dodawany jest do zup i sosów. Nadaje im specyficznego, korzennego smaku. Przyprawa ta często stosowana jest także nie tylko w celu poprawy walorów smakowych, ale dlatego, że łagodzi dolegliwości żołądkowe i bóle brzucha. Swoje zastosowanie znajduje też w zakresie poprawiania trawienia po spożyciu potraw wzdymających, takich jak rośliny strączkowe i kapustne.
Jak działa majeranek i na co pomaga?
Działanie lecznicze majeranku wykorzystywane jest między innymi w terapiach domowych. Zioło poprawia trawienie, znajduje więc zastosowanie we wszelkiego rodzaju zaburzeniach pracy jelit. Majeranek wykazuje właściwości rozkurczowe i działa przeciwzapalnie. Zaleca się jego stosowanie osobom, cierpiącym na refluks i choroby wątroby. Sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych, co także dobrze wpływa na procesy trawienne. Podgrzane suszone liście majeranku, zamknięte w woreczku można wykorzystać na migrenę lub w celu złagodzenia kolki u niemowląt.
Majeranek ma właściwości wykrztuśne. Olejek majerankowy może być zastosowany do przygotowania inhalacji, która rozrzedzi zalegającą wydzielinę i udrożni drogi oddechowe, jednocześnie łagodząc kaszel. Majeranek otarty służy do przygotowywania herbatek, skutecznych na przeziębienie.
Majeranek na żołądek i trawienie
Jeżeli chodzi o trawienie majeranek często jest zalecany osobom, cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Takie zastosowanie majeranek znalazł ze względu na właściwości, chroniące przewód pokarmowy oraz pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Składnik ten jest wiatropędny, pomaga więc zredukować wzdęcia i dolegliwości w obrębie brzucha. Oprócz tego wykazuje działanie rozluźniające mięśniówkę.
Majeranek na kaszel
Olejki eteryczne zawarte w origanum majorana mają pozytywny wpływ na drogi oddechowe, a dokładniej na łagodzenie objawów kaszlu. Wykazują działanie wykrztuśne, pomagając pozbyć się zalegającej wydzieliny z górnych dróg oddechowych.
Majeranek na serce
Swoje zastosowanie majeranek znalazł także w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia, np. miażdżycy. Majeranek suszony zapobiega utlenianiu tłuszczów w naczyniach układu krążenia, wykazując działanie ochronne. Co więcej, ma właściwości przeciwpłytkowe, a więc zwiększa zdolność krwinek do krzepnięcia. Dodatkowo zapobiega sklejaniu się czerwonych komórek krwi, czyli erytrocytów.
Majeranek na przeziębienie i katar
Maść majerankowa, olejek majerankowy i napary z majeranku mogą wykazywać łagodzące działanie na ból gardła oraz inne objawy przeziębienia. Maść majerankową można wykorzystać do posmarowania okolic nosa i zatok w celu ich udrożnienia.
Majeranek a odchudzanie
Jeżeli chodzi o odchudzanie, majeranek właściwości wykazuje głównie w zakresie poprawiania metabolizmu i procesów trawiennych.
Majeranek a nowotwory
Suszone ziele ma działanie przeciwutleniające, a to oznacza, że wykazuje zdolność łagodzenia stanów zapalnych. Dzięki tym właściwościom może też hamować rozwój komórek rakowych.
Majeranek a cukrzyca
W ziołolecznictwie lebiodka majeranek wykorzystywany jest w terapii cukrzycy typu 2. Charakteryzuje się specyficznymi właściwościami, które hamują enzymy, odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Ma więc działanie podobne do popularnych leków przeciwcukrzycowych.
Majeranek a wrzody
W tym zakresie zioło stosowane jest ze względu na działanie przeciwwrzodowe i ochraniające błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Majeranek i działanie przeciwzapalne
Substancje zawarte w olejku eterycznym wykazują zdolność do zmniejszania częstotliwości występowania stanów zapalnych i hamują produkcję substancji prozapalnych, takich jak cyklooksygenaza-2 (COX 2).
Majeranek na mdłości podczas ciąży
Napar z majeranku może być stosowany dla łagodzenia mdłości w okresie ciąży. W tym celu można też spożyć 1 łyżeczkę suszonego zioła.
Majeranek jako afrodyzjak?
Starożytni Grecy wykorzystywali majeranek w celu poprawy libido. Dodawano go do wina i do kosmetyków.
Jak stosować majeranek – dawkowanie
Majeranek może być stosowany do przyprawiania potraw. W celach leczniczych stosuje się zazwyczaj napary z zioła. Do ich przygotowania należy 1-2 łyżeczki suszu zalać gorąco wodą i pić 2-3 razy dziennie.
Majeranek – przeciwwskazania i skutki uboczne
Jeżeli chodzi o przeciwwskazania majeranek to zioło, na które należy uważać w przypadku:
alergii;
występowania chorób układu krążenia;
niskiego ciśnienia tętniczego krwi.
Skutki uboczne zdarzają się bardzo rzadko, jednak u osób wrażliwych mogą wystąpić uporczywe bóle głowy oraz pogorszenie nastroju. Jeżeli takie objawy wystąpią, należy przestać zażywanie majeranku.
Czy można używać majeranku w ciąży?
Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny zachować szczególną ostrożność, choć stosowanie niewielkich dawek nie powinno powodować skutków ubocznych. Maści majerankowej nie powinno się stosować u dzieci do 1 roku życia. Nie zaleca się podawać dużych ilości zioła dzieciom do 5 roku życia.
Dlaczego warto stosować majeranek?
Suszony majeranek to smaczna przyprawa, która zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Dodawanie go do potraw, nie tylko urozmaici ich smak, ale też dostarczy nam składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc pomyśleć o wdrożeniu tego składnika to codziennej diety, jeżeli zależy nam na jej lepszym zbilansowaniu.
Jak odróżnić majeranek od oregano?
Majeranek często jest mylony z oregano. Zioła należą do tej samej rodziny i wyglądają bardzo podobnie. Odróżnienie majeranku od oregano najłatwiejsze jest w okresie kwitnienia rośliny. W tym czasie zioła mają inne kwiatostany. Majeranek charakteryzuje się kwiatami w odcieniu białym lub jasnoróżowym, natomiast oregano jasnoczerwonym lub purpurowym. Różnią się też zapachem liści. Aromat oregano przypomina pieprz, a majeranku wyróżniają się nieco słodką nutą.
Dziki majeranek jako hasło w krzyżówkach
„Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), zwana popularnie oregano – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Inna nazwa: dziki majeranek.”
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Kurkuma to nie tylko naturalny spalacz tłuszczu, ale również silny antyoksydant, zobacz, jak te właściwości wpływają na Twoje zdrowie!
Przywrotnik to ziele znane już w VXIII w. Doceniano je za właściwości wspierające m.in. łagodzenie objawów menopauzy, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Sprawdź.
Polecane dla Ciebie
Węgiel aktywny to doskonały i skuteczny środek na biegunki i zaparcia, sprawdzi się również w przypadku zatruć i może być wsparciem w leczeniu przeziębień.
Odkryj, jak hipokalcemia wpływa na Twoje zdrowie. Przeczytaj nasz artykuł, by zrozumieć znaczenie wapnia i jak zapobiegać jego niedoborom.
Poznaj możliwe skutki uboczne picia kolagenu. Dowiedz się czy można go przedawkować. Zobacz jak stosować go bezpiecznie by uniknąć interakcji i efektów ubocznych.
5 HTP znajduje się w składzie wielu suplementów diety przeznaczonych m.in. w walce z zaburzeniami nastroju, problemami ze snem. Dowiedz się więcej o jej właściwościach.
Tauryna ma bogaty repertuar cennych właściwości. Dodaje energii, zwiększa wydajność mięśni, poprawia pracę mózgu, chroni komórki przed uszkodzeniami, wspiera serce i wątrobę...