cibora jadalna 00

Cibora jadalna - Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Cibora jadalna (migdał ziemny) to niebanalna w smaku przekąska należąca do grona superfoods. Wywodzi się ze wschodniej Afryki, ale spotykana jest również w wielu innych miejscach globu, w tym w obu Amerykach i Europie Południowej. W Polsce w stanie naturalnym praktycznie nie występuje. Atutem cibory jadalnej jest wysoka skuteczność w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, jednak roślina ma także wiele innych zastosowań. Dowiedz się, jakich!

Cibora jadalna (Cyperus esculentus L.), inaczej migdał ziemny, orzech tygrysi, trawa orzechowa lub chufa, to bylina kłączowa z rodziny ciborowatych. Jest to gatunek szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie jednak w przewadze występuje w ciepłych krajach. Zdecydowanie preferuje wilgoć i ciepło, dlatego jej naturalne środowisko to miejsca, w których panuje klimat tropikalny i subtropikalny.

Cibora jadalna wyposażona jest w bulwiaste, jajowatego kształtu korzenie o długości dochodzącej do 3 cm i szerokości około 1-1,5 cm. Stanowią one jadalną część rośliny. Liście są wąskie i bardzo długie, osiągają nawet 1 m wysokości. Na szczycie łodygi usytuowane są drobne kwiaty w formie niewielkich, płaskich kłosków zebranych w baldachy. Roślina kwitnie latem. Nie wytwarza dużych ilości nasion. Owoce cibory to niewielkie kanciaste orzeszki.

Cibora jadalna rośnie w Afryce, Azji Południowej, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, na Madagaskarze i w śródziemnomorskich rejonach Europy. W naszym kraju praktycznie nie występuje, choć na początku XXI w. podobno zauważona została na mokradłach w okolicach Węglińca (co jest najdalej na wschód wysuniętym stanowiskiem północnoeuropejskim dla tej rośliny). Od tego czasu uznana jest w Polsce za agriofit.

cibora jadalna 01

Jaki jest skład cibory jadalnej?

Choć cibora wygląda jak pospolity chwast, posiada wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Wytwarza podziemne jadalne bulwy w smaku przypominające orzechy. Mogą być spożywane na surowo, stanowią również cenny surowiec do produkcji innych produktów spożywczych. Od jakiegoś czasu migdały ziemne uznawane są za superfoods. Sproszkowane bulwy cibory jadalnej, a także szereg innych produktów z tej rośliny, nabyć można w sklepach ze zdrową żywnością i artykułami ekologicznymi oraz wegańskimi.

Za wysoką wartość prozdrowotną odpowiada bogata kompozycja dobroczynnych składników, wśród których znajdziemy:

  • błonnik pokarmowy,

  • enzymy wspomagające proces trawienia (katalaza, amylaza, lipaza),

  • witaminę C,

  • witaminę E,

  • witaminy z grupy B,

  • magnez,

  • potas,

  • wapń,

  • sód,

  • miedź,

  • cynk,

  • fosfor,

  • mangan,

  • żelazo,

  • albuminoidy,

  • fitosterole,

  • flawonoidy,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wartości odżywcze orzecha tygrysiego

Cibora jadalna zawiera w sobie wodę, duże ilości skrobi (28%) i błonnika pokarmowego (21%), białko (8%) oraz niewielkie ilości substancji gumowych. W 20% składa się z oleju mającego wartości odżywcze zbliżone do oliwy z oliwek.

Choć cibora jadalna jest dość kaloryczna, niesie ze sobą wysoką wartość odżywczą, a co za tym idzie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego jest bezpieczna dla sylwetki. Świeże migdały ziemne (100 g) dostarczają 273 kcal. Natomiast ten sam produkt w wersji suszonej dostarcza 429 kcal.

cibora jadalna 02

Cibora jadalna – właściwości migdałów ziemnych

Zasobny skład cibory jadalnej w wieloraki sposób przyczynia się do poprawy kondycji organizmu. Zawarte w niej witaminy C i E to silne antyoksydanty, podobnie zresztą jak także wchodzące w jej skład fitosterole oraz kilka innych związków. Dzięki antyoksydantom cibora zwalcza zagrażające zdrowiu wolne rodniki, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia.

Dzięki bogatemu zestawowi minerałów cibora jadalna dba o równowagę w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu i usprawnia pracę układu nerwowego. Również dzięki związkom mineralnym, a także witaminom, migdał ziemny pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Zawarte w ciborze fitosterole wyróżniają się korzystnym oddziaływaniem na układ krążenia – pomagają obniżać poziom cholesterolu, chronią serce i naczynia krwionośne oraz hamują rozwój blaszki miażdżycowej. Zawarte w tej roślinie kwasy omega 6 usprawniają metabolizm, pobudzają wzrost włosów, uczestniczą w odnowie skóry, działają przeciwzakrzepowo i wzmacniają kości. Enzymy lipaza, amylaza i katalaza wspomagają procesy trawienia węglowodanów i tłuszczów, uwalniając nas od przykrych dolegliwości po zjedzeniu niektórych typów pokarmów.

Najistotniejsze właściwości zdrowotne cibory jadalnej:

  • kardioprotekcyjne,

  • antycholesterolowe, przeciwmiażdżycowe,

  • przeciwbakteryjne,

  • przeciwzapalne,

  • regulujące trawienie,

  • regulujące przemianę materii,

  • stymulujące pracę jelit,

  • detoksykujące,

  • przeciwbólowe,

  • przeciwskurczowe,

  • wzmacniające.

Cibora jadalna – zastosowanie

Bulwy cibory jadalnej rozwijają się głównie w górnych partiach gleby, jednak niekiedy dorastają w jej głębszych częściach (do 30 cm głębokości). Są niezwykle wytrzymałe. Są w stanie przeżyć w niezbyt sprzyjających warunkach glebowych i przetrzymać wiele zawirowań pogodowych, w tym susze, mrozy i duże ulewy. Roślina rośnie wówczas jednak dużo gorzej. Najbujniej cibora rozwija się w glebach wilgotnych, piaszczystych, żyznych.

Podziemne bulwy cibory to szeroko wykorzystywany surowiec. Z powodzeniem stosowany jest zarówno do celów spożywczych, jak i leczniczych i wspomagających zdrowie. W przemyśle spożywczym cibora jadalna dostępna jest w postaci surowej i przetworzonej. Produkty na bazie cibory jadalnej to m.in.:

  • mąka z bulw cibory jadalnej,

  • tarta cibora jadalna,

  • suszone migdały ziemne w całości,

  • drobno mielone migdały ziemne,

  • mleko, napoje roślinne z cibory jadalnej (może zastąpić mleko krowie),

  • płatki z migdałów chufa,

  • mus z migdałów ziemnych.

Migdały ziemne wyróżniają się bardzo ciekawym smakiem. Są lekko słodkawe, delikatne i mają wyraźnie wyczuwalny orzechowy akcent. Artykuły na bazie migdałów ziemnych stanowią coraz popularniejszy zamiennik dla wielu powszechnie wykorzystywanych w kuchni produktów. Mogą w różny sposób wzbogacić nasze menu, służąc jako substytut kakao, mleka, migdałów, orzechów. Mogą być także użyte jako dodatek do lodów, sorbetów, deserów oraz jako namiastka kawy.

Ponieważ migdały ziemne nie uczulają, coraz częściej są wybierane przez alergików, np. jako zamiennik orzechów. Mąka bezglutenowa z cibory może być alternatywą dla zwykłej mąki dla osób borykających się z nietolerancją lub alergią na gluten.

Aksamitny, głęboki orzechowy smak sprawia, że cibora jadalna doskonale nadaje się do sporządzania napoju mlecznego. Można też robić z jej udziałem koktajle z blendera. Co więcej, suszone migdały ziemne znakomicie sprawdzają się jako dodatek do owsianek, jaglanek, wypieków, jogurtów. W Hiszpanii sporządza się napój tzw. Horchata de chufa. Cieszy się dużą popularnością, ma właściwości chłodzące i orzeźwiające, dlatego chętnie jest spożywany podczas upałów. Robi się go głównie z bulw cibory i wody. Pozostałe składniki to cukier i skórka cytryny.

Migdały ziemne mogą być konsumowane w formie surowej, ale mogą również być gotowane, prażone, pieczone. Stanowią niebanalny dodatek do wielu dań: potraw ryżowych, makaronowych, mięsnych, a także do przekąsek, kanapek i sałatek.

Z cibory jadalnej można ponadto pozyskać olej. Znajduje on zastosowanie nie tylko w sektorze spożywczym, ale i w kosmetycznym. Zaaplikowany na skórę olejek z cibory rozjaśnia ją, niweluje przebarwienia, odżywia, wygładza i nawilża. Stosowany na włosy, dodaje im blasku i objętości, rewitalizuje i wzmacnia.

Jak działa cibora jadalna i na co może pomóc?

Cibora jadalna to roślina stosowana już przez starożytnych Egipcjan, dla których stanowiła receptę na wzmocnienie organizmu i przypływ mocy witalnych. Rzeczywiście, ze względu na wysoką wartość odżywczą, warto włączyć ją do menu. Spożywając ją regularnie, zapewniamy kompleksową pomoc naszemu układowi sercowo-naczyniowemu, nerwowemu i kostnemu.

Warto po nią sięgać również z uwagi na fakt, iż jest w ścisłej czołówce produktów rewelacyjnie wpływających na układ pokarmowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i skrobi opornej, stymuluje perystaltykę jelit, zapobiega ich schorzeniom oraz reguluje cykl wypróżnień. Przy okazji wymiata z jelit resztki pokarmowe i toksyny. Oczyszcza i odkwasza organizm. Regulując przemianę materii, wspiera odchudzanie. Dostarcza także niezbędnych elektrolitów. Dzięki zawartym enzymom wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów.

W jakich przypadłościach szczególnie pomocna może okazać się cibora jadalna:

  • osłabiona motoryka jelit,

  • zaparcia, wzdęcia, niestrawność,

  • powolna przemiana materii,

  • problemy z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem,

  • problemy na tle cukrzycowym,

  • zmiany miażdżycowe,

  • odwodnienie, niedobory minerałów,

  • niedobory witamin,

  • osłabiona odporność organizmu,

  • osłabiona wydajność umysłowa,

  • nadwaga, nadmierny apetyt,

  • zmęczenie psychiczne, zła kondycja nerwowa, wysoki poziom stresu,

  • zła kondycja skóry i włosów,

  • zakwaszenie organizmu, kumulacja toksyn w organizmie, brak sił witalnych.

Jak stosować orzech tygrysi – dawkowanie

Ponieważ migdały ziemne to roślina jadalna, nie ma żadnych ograniczeń i wytycznych, co do dobowej dawki. Nie warto jednak przesadzać z jej ilościami, gdyż, jak każdy produkt, w nadmiarze może być szkodliwa. Średnio spożywa się około 1 garść migdałów ziemnych jako jednorazową porcję.

Jak przygotować migdały ziemne?

Bulwy cibory jadalnej można jeść na surowo, ale ponieważ są bardzo twarde, wymagają wstępnego zmiękczenia. W tym celu zalecane jest namoczenie ich w mleku lub wodzie na kilka godzin przed konsumpcją. Możemy też je obgotować lub zalać wrzątkiem – to ekspresowy sposób, aby stały się miękkie i łatwe w rozgryzaniu i rozdrabnianiu.

cibora jadalna 03

Cibora jadalna – przeciwwskazania

Migdały ziemne to całkowicie bezpieczna dla zdrowia roślina. Nie posiada żadnych przeciwwskazań z wyjątkiem alergii na rodzinę ciborowatych albo na samą ciborę jadalną. Taka alergia jest jednak zjawiskiem niezmiernie rzadkim.

Cibora jadalna – skutki uboczne i działania niepożądane

Jedzenie cibory jadalnej nie grozi wystąpieniem żadnych skutków ubocznych, o ile nie będziemy spożywać jej w nadmiarze. Z uwagi na znaczne stężenie zawartego błonnika pokarmowego konsumpcja zbyt dużych ilości cibory może prowadzić do zaparć, dyskomfortu w jamie brzusznej, bólu brzucha.

Dlaczego warto stosować migdały ziemne?

Cibora jadalna to ciekawy produkt na mapie superfoods. Jest nieprzeciętna w smaku, dozwolona dla alergików, pozbawiona skutków ubocznych i przeciwwskazań oraz wypełniona cennymi dla zdrowia składnikami. Poprawia trawienie i jest pomocna w odchudzaniu.

Jako bogate źródło błonnika cibora pęcznieje w żołądku, daje uczucie sytości i chroni przed podjadaniem. Jako źródło fitosteroli wspomaga układ krążenia. Stanowiąc bogate źródło antyoksydantów, może być spożywana prewencyjnie, jako środek chroniący organizm przed szkodliwymi czynnikami, spowalniający procesy starzenia i zmniejszający ryzyko chorób cywilizacyjnych.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Maść z żywokostu i smalcu gęsiego to preparat od lat stosowany w walce z wieloma dolegliwościami. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź, jak zrobić maść z żywokostu.
Olejek pichtowy to naturalny produkt o bardzo zróżnicowanym działaniu, który może istotnie wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie; zobacz, w jakich sytuacjach z niego warto korzystać.
Jarzębina znajduje zastosowanie m.in. w kuchni oraz kosmetyce. Można z niej przyrządzić jadalne sosy do mięsa, a także preparaty do pielęgnacji skóry. Sprawdź.
Nalewka z orzecha włoskiego jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle pomocna na wiele schorzeń, w tym układu pokarmowego; zobacz, jak ją przygotować i przyjmować
Syrop z czosnku to niezwykła mikstura o wysokiej skuteczności, zarówno jeśli chodzi o budowanie odporności organizmu, jak i zwalczanie uporczywych objawów przeziębień i infekcji.