Jeśli jesteś ciekaw w czym może Ci pomóc picie siemienia lnianego, to dobrze trafiłeś. Przedstawiamy kompleksowe omówienie tematu pomocy siemienia lnianego dla zdrowia.
Czubryca zielona – Właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, do czego ją dodawać i na co może pomóc
Strona główna - Blog - Czubryca zielona – Właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, do czego ją dodawać i na co może pomóc
- Opublikowano: 24.01.2023
Czubryca zielona to wieloskładnikowa przyprawa na bazie cząbru górskiego. Największą popularnością cieszy się w krajach bałkańskich, ale coraz chętniej wykorzystywana jest także w innych kuchniach. Jej atutem jest zdolność do nadawania potrawom intensywnego, korzennego aromatu i smaku, która idzie w parze z właściwościami prozdrowotnymi. Czubryca zielona jest między innymi pomocna w zwalczaniu biegunek, nudności, wzdęć i niestrawności. Co jeszcze warto wiedzieć na temat czubrycy zielonej?
Spis treści
ToggleCzubryca zielona – co to takiego?
Czubryca zielona to wyjątkowo skomponowana mieszanka przyprawowa pojawiająca się w wielu daniach o bałkańskim rodowodzie. Podkręca smak potraw, dodając im korzennych, ziołowych, rozgrzewających, intensywnych akordów. Ponieważ zawiera wiele substancji wspomagających trawienie, często dodaje się ją do tłustych potraw mięsnych i innych ciężkostrawnych dań.
Zielona czubryca to tradycyjna przyprawa kuchni bułgarskiej, ale zajmuje też ważne miejsce w kuchni rumuńskiej i serbskiej. Nierzadko pojawia się w daniach włoskich i greckich. Obok czubrycy zielonej inną bardzo popularną odmianą tej przyprawy jest czubryca czerwona. Różnią się one między sobą składem i poziomem ostrości. Czubryca czerwona, jako że zawiera takie przyprawy jak: papryczka chili, czerwona papryka słodka i papryka ostra, jest dużo bardziej pikantna od czubrycy zielonej.
Sporym zainteresowaniem cieszy się też czubryca żółta nadająca potrawom orientalnego temperamentu. W składzie czubrycy żółtej znajdziemy między innymi kurkumę i curry. W sprzedaży dostępna jest także czubryca szara z sezamem i czarnuszką i czubryca biała z selerem i kozieradką. Bez względu na dodatki w każdej odmianie czubrycy głównym składnikiem jest cząber górski.
Cząber górski (Satureja montana) to roślina pochodząca z obszaru basenu Morza Śródziemnego. Należy do rodziny jasnotowatych. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością olejków eterycznych, dzięki którym posiada niezwykle mocny zapach i smak i dzięki którym wykazuje cenne właściwości zdrowotne. Inne substancje aktywne zawarte w cząbrze to m.in. flawonoidy, garbniki, śluzy, żywice, karotenoidy.
Cząber górski jest krzewinką dorastającą do 50 cm. Rośnie w rozgałęzionych kępach, latem zakwita małymi, białymi kwiatami. Surowcem zielarskim cząbru górskiego jest ziele.
Czubryca zielona – właściwości zdrowotne
Czubryca zielona to jedna z najwartościowszych pod względem zawartości cennych składników mieszanek przyprawowych. Dzięki obecności wielu różnych ziół wykazuje wielostronne korzystne działania na ludzki organizm. Ma w sobie moc olejków eterycznych i garbników, dzięki którym aktywnie zwalcza szkodliwe drobnoustroje i stany zapalne. Zawiera też substancje śluzowe i goryczowe, terpeny, fitoncydy, karotenoidy, sole mineralne, witaminę C, kwasy fenolowe.
Dzięki bogatemu składowi wykazuje liczne właściwości zdrowotne, przy czym szczególnie ważny jest jej pozytywny wpływ na procesy trawienne. Intensywnie stymulując wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie ciężkich dań, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia dokuczliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ma ponadto zdolność do hamowania biegunek.
Główne właściwości czubrycy zielonej:
właściwości antyseptyczne,
właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
właściwości antyoksydacyjne,
działanie przeciwzapalne,
działanie usprawniające trawienie (zwalcza wzdęcia, niestrawność, zgagę, biegunkę, nudności),
właściwości żółciopędne,
właściwości przeciwskurczowe,
właściwości lekko moczopędne i wspomagające pracę dróg moczowych,
właściwości wykrztuśne,
właściwości immunomodulujące,
właściwości przeciwbólowe.
Czubryca zielona – zastosowanie w kuchni i do czego ją dodawać
Cechą charakterystyczną czubrycy zielonej jest doskonale dopracowany skład. Każde zioło znalazło się tutaj w nieprzypadkowej proporcji. Pierwsze skrzypce gra cząber górski, którego smak dopełnia bukiet zielonych ziół z lubczykiem i pietruszką na czele. Nie brak tu również wyrównujących smak potrawy soli i cukru. Dzięki tak skompletowanemu składowi czubryca jest przyprawą bogatą i kompletną.
Czubryca zielona to celny wybór dla osób ceniących proste rozwiązania w trakcie przyrządzania posiłków. Nie musimy używać całej gamy różnych przypraw, żeby podkreślić i dopełnić smak dania, wystarczy zielona czubryca. Ta kompozycja ziół z pewnością przypadnie też do gustu osobom lubiącym wprowadzać do menu akcenty z kuchni różnych zakątków świata i miłośnikom oryginalnych smaków.
Czubrycy zielonej nie można odmówić wszechstronności i uniwersalnego charakteru. Ta aromatyczna mieszanka przypraw to dobra opcja zarówno dla osób preferujących tradycyjne, obfite, syte potrawy wyróżniające się intensywnym aromatem, jak i dla miłośników lekkiej, dietetycznej kuchni.
Czubryca świetnie sprawdza się w przypadku dań tłustych i ciężkich, ułatwiając ich trawienie. Zaś ze względu na świeży, ziołowy charakter doskonale nadaje się do podbijania smaku i aromatu sałatek, serów, kanapek, dań z jajek. Każda potrawa i przekąska, którą wzbogacimy o sporą szczyptę czubrycy, zyska charakterystyczny południowoeuropejski smak.
Zastosowanie czubrycy zielonej w kuchni jest niezmiernie szerokie. Można ją dodawać do:
dań mięsnych (np. gulaszów, pieczeni, smażonego i grillowanego drobiu),
ryb,
fasolki po bretońsku i innych dań z dodatkiem roślin strączkowych,
gołąbków, kapusty zasmażanej, bigosu,
lecza, dań z pomidorów i innych dań warzywnych,
zup,
potraw na bazie ziemniaków,
zapiekanek,
jajecznicy i innych potraw z jajek,
przetworów warzywnych (np. ogórków kiszonych),
kanapek,
przystawek,
serów, twarożków,
sałatek,
surówek,
sosów i dressingów,
marynat,
farszów,
past, smarowideł.
Czubryca zielona to także niezbędny składnik cenionych sosów bałkańskich takich jak ajvar i lutenica.
Jaki jest skład czubrycy zielonej?
Głównym składnikiem czubrycy zielonej jest cząber górski. Jego smak wzmacniają: czosnek, zielona papryka, kozieradka, koperek, tymianek, lubczyk, natka pietruszki. Całości dopełnia odrobina soli i cukru.
W zależności od producenta przyprawy w składzie czubrycy zielonej znaleźć też można: szczypiorek, suszoną cebulę, bazylię, oregano, rozmaryn, pasternak.
Jak stosować czubrycę zieloną?
Ponieważ czubryca zielona to mieszanka kilku różnych ziół, trzeba dodać ją do potrawy w sporej ilości, aby odczuć jej aromat i odpowiednio zaakcentować smak dania. Szczególnie w przypadku dań mięsnych, dań jednogarnkowych, dań makaronowych, potraw z fasolą i innymi strączkami czy dań z kapusty, nie musimy być specjalnie oszczędni podczas jej dozowania.
Średnio stosuje się 1 czubatą łyżeczkę lub 2 płaskie łyżeczki czubrycy zielonej na danie. W przypadku sałatek, jajecznicy, twarożków, surówek, lekkich przekąsek, jej ilość może być nieco mniejsza (np. pół łyżeczki).
Ciekawym sposobem zastosowania czubrycy zielonej jest tzw. herbata ormiańska. Taka metoda spożywania tej mieszanki przypraw sprawdzi się, jeśli chcemy w jak największym stopniu skorzystać z jej właściwości leczniczych.
Jak przyrządzić rozgrzewający napar do picia z czubrycy? 1 płaską łyżkę czubrycy zielonej zalewamy wrzątkiem, naparzamy pod przykryciem 15 minut i wypijamy. Napar ma bardzo korzystny wpływ na procesy trawienne, usprawnia czynność wątroby i wykazuje działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe.
Napary z czubrycy można również stosować zewnętrznie, na przykład w formie okładów, w przypadku stanów zapalnych i uszkodzeń skóry, do antyseptycznych i odświeżających inhalacji oraz prozdrowotnych nasiadówek.
Jak działa czubryca zielona i na co może pomóc?
Czubryca zielona to nie tylko ceniona przyprawa zapewniająca daniom nieprzeciętny, wyrazisty smak, ale też skuteczny, naturalny środek przeciwdziałający wielu dolegliwościom.
W jaki sposób czubryca zielona wspomaga nasze zdrowie?
Działa odkażająco, hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, pomaga szybciej zażegnać infekcje.
Pozytywnie wpływa na odporność, jest pomocna w okresie jesienno-zimowym, wspomaga walkę z przeziębieniami i stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.
Pobudza procesy trawienne i produkcję żółci, przeciwdziała wzdęciom, skurczom żołądka, niestrawności, uczuciu przepełnienia w jamie brzusznej po zjedzeniu obfitego posiłku.
Normuje pracę jelit, zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej, zwalcza biegunki.
Zawiera mnóstwo antyoksydantów, dzięki którym chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera leczenie stanów zapalnych w organizmie.
Pozytywnie oddziałuje na pracę układu krążenia.
Wspiera zwalczanie infekcji dróg moczowych.
Stosowana zewnętrznie, zwalcza dolegliwości skórne. Jest pomocna przy cerze tłustej i skłonnej do wyprysków, a także w przypadku owrzodzeń, obrzęków, ukąszeń, infekcji grzybiczych i bakteryjnych skóry.
Czubryca zielona – przeciwwskazania
Czubryca zielona to jedna z delikatniejszych mieszanek ziołowych. Nie zawiera w sobie pikantnych przypraw, nie ma też domieszki polepszaczy smaku ani innych sztucznych dodatków. Jest więc bezpieczna dla zdrowia, nie podrażnia żołądka i nie posiada przeciwwskazań z wyjątkiem alergii na którykolwiek ze składników kompozycji. Z uwagi na obecność soli powinny też stosować ją z umiarem osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Czubryca zielona – skutki uboczne i działania niepożądane
Czubryca zielona to bardzo dobra przyprawa i roślinny sojusznik zdrowego organizmu w jednym. Choć nie należy do czołówki najpopularniejszych przypraw w naszym kraju, stopniowo zwraca na siebie coraz większą uwagę miłośników dobrej kuchni. Jak większość ziół, raczej nie niesie ze sobą ryzyka skutków ubocznych. Trzeba jedynie pamiętać, aby stosować ją z umiarem. W przypadku spożywania zbyt dużych ilości czubrycy niekiedy mogą pojawić się: bóle głowy, bóle brzucha, nudności, wysypka, zaczerwienienie skóry.
Dlaczego warto stosować czubrycę zieloną?
Czubryca zielona to wspaniałe uzupełnienie zarówno codziennych, jak i bardziej uroczystych posiłków. Jej smak i aromat jest uniwersalny i wielowymiarowy, dlatego równie dobrze sprawdzi się w dietetycznej sałatce i lekkim twarożku, jak i wyrazistej, pikantnej pieczeni i gęstej, pożywnej zupie.
Tak naprawdę zielona czubryca doskonale pasuje do większości produktów kulinarnych. Ponieważ można ją wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów, z pewnością każdy, bez względu na preferowany rodzaj potraw, skorzysta na jej stałej obecności w kuchni.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Poznaj tajniki erytrytolu i ksylitolu! Ten artykuł ujawnia kluczowe różnice, zalety i porady, które pomogą Ci wybrać najlepszy słodzik dla Twojego zdrowia i smaku.
Siemię lniane od lat jest stosowane w walce z wieloma dolegliwościami. Mielone nasiona mogą jednak powodować liczne skutki uboczne. Czy siemię lniane jest szkodliwe? Sprawdź.
Polecane dla Ciebie
Czarna rzepa wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, jej stosowanie niesie jednak ryzyko skutków ubocznych. Sprawdź, kto powinien jej unikać i jak bezpiecznie korzystać z jej właściwości
Odkryj 10 przeciwwskazań do stosowania borówki amerykańskiej! Poznaj potencjalne skutki uboczne i dowiedz się, kto powinien unikać tych zdrowych owoców. Sprawdź czy dotyczy też Ciebie
Chrzan to warzywo korzenne o charakterystycznym smaku, które doskonale jest znane od tysięcy lat, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać leczniczo.
Poznajcie maść cholesterolową, korzystnie oddziałującą na zdrowie skóry, której skład skomponowano z bezpiecznych w użyciu składników, niepowodujących żadnych skutków ubocznych.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.