grzyby enoki

Grzyby enoki – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazanie i na co mogą pomóc

Enoki są grzybami charakterystycznymi dla kuchni azjatyckiej. Doceniane są ich walory smakowe i oryginalny wygląd. Okazuje się jednak, że nie są to ich jedyne zalety. Grzyby mają bowiem liczne właściwości zdrowotne, które powodują, że ich popularność stale rośnie i zatacza coraz szersze kręgi poza regionem azjatyckim. Jakie to właściwości? Jak grzyby enoki mogą Ci pomóc i w jaki sposób należy je spożywać? Na co warto uważać i jakie środki ostrożności zachować? Zobacz, najważniejsze informacje.

Grzyby enoki mają bardzo charakterystyczny wygląd, ale jednocześnie bardzo podobny jest do niego inny gatunek – trujący. Stąd też najczęściej wybierane są enoki hodowlane, a nie dzikie. Określane również jako płomiennica zimowa, omawiane grzyby, rosną dziko w niewielkich skupiskach, zwykle na pniach drzew.

grzyby enoki

Jak wyglądają i gdzie rosną grzyby enoki?

Hodowlane enoki mają czysto biały kolor. Taki efekt osiąga się przez to, że rosną one całkowicie bez dostępu światła. Grzyby enoki mają bardzo cienkie nóżki zakończone niewielkimi kapeluszami.

Enoki można spotkać również pod nazwą zimówka aksamitnotrzonowa i zimówka aksamitna. Ponadto bywają określane jako złote grzyby, grzyby igłowe, Enokitake.

Rosną głównie w Azji: w Japonii i na Tajwanie.

Najczęściej można je spotkać na pniach i gałęziach drzew. Są bardzo odporne na mróz. Rozwijają się nawet w temperaturze 0 stopni. Ich cykl życiowy zatrzymuje się dopiero w bardzo niskich temperaturach, kiedy są przykryte grubą warstwą śniegu.

Wartości odżywcze grzybów enoki

Enoki zyskały popularność nie tylko dzięki swojemu specyficznemu wyglądowi, ale również poprzez ich smak i zawartość substancji odżywczych. Okazuje się bowiem, że są to naprawdę bogate grzyby, a ich skład budzi ogromne zainteresowanie.

Co można w nich znaleźć?

  • witaminy B1, B2, B3;

  • witamina D;

  • kwas foliowy;

  • żelazo;

  • potas;

  • białka;

  • błonnik pokarmowy;

  • cukry;

  • aminokwasy;

  • jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (79% wszystkich tłuszczów w grzybie);

  • nasycone kwasy tłuszczowe.

Grzyby enoki – właściwości

Z uwagi na tak bogaty skład przypuszcza się, że grzyby enoki mogą odznaczać się naprawdę niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi.

Przypuszcza się, że te grzyby pochodzące z Azji mogą stymulować układ odpornościowy człowieka, oczyszczać organizm i poprawiać kondycję skóry. Działanie immunostymulujące pochodzi prawdopodobnie z obecności białka FIP-fve, które może pobudzać układ odpornościowy do pracy.

Z uwagi na obecność antyoksydantów w grzybie, przypuszcza się, że może mieć on potencjał przeciwrakowy. Prawdopodobnie może zapobiegać przerzutom i hamować rozwój choroby. W Azji pacjentom bardzo często sugeruje się terapię wspierającą z tych grzybów, choć ich znaczenie medyczne nadal nie zostało jednoznacznie potwierdzone.

Prawdopodobnie grzyby enoki mogą również chronić układ krwionośny człowieka. Przypuszcza się, że mogą być ważnym elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej i przeciwzakrzepowej. Jednocześnie możliwe jest, że ich spożywanie opóźnia zmiany neurodegeneracyjne mózgu. Co się z tym wiąże, mogą w pewnym stopniu wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawiać funkcje umysłowe takie jak pamięć i koncentracja.

Grzyby enoki – zastosowanie kulinarne

Płomiennica zimowa jest bardzo popularna i często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, koreańskiej. W ostatnim czasie próbuje również dostać się również na nasze, europejskie stoły i coraz lepiej jej to wychodzi.

W kuchni japońskiej grzyby te często łączy się ze składnikami o wyrazistym smaku. Wszystko dlatego, że płomiennica zimowa jest bardzo łagodna, więc stanowi dobre tło do mocniejszych elementów. Można je połączyć z owocami morza, dodać do makaronu lub zestawić warzywami korzeniowymi.

Sprawdzą się w sałatkach, w zupach i daniach typu curry.

Grzyby można przesmażać z cebulą i czosnkiem.

Są lekkie i delikatne w smaku, a jednocześnie kruche i lekkie.

Można je spożywać na surowo, ale robią to nieliczni. Grzyby zawierają w sobie substancję szkodliwą, której zjedzenie w nadmiernych ilościach może być bardzo niebezpieczne. Najlepsze są smażone lub gotowane w wodzie – takie są bowiem bezpieczniejsze. Wspomniana substancja traci swoją moc w 100 stopniach, dlatego obróbka termiczna czyni grzyby bezpieczniejszymi. W kuchni chińskiej bywają też grillowane i w takiej postaci dodawane do potraw. Są wyjątkowo smaczne i nadają potrawie specyficzny rys.

Dodać należy, że te złote grzyby mogą być również marynowane i pieczone. Warto pamiętać, by czas obróbki termicznej był krótki: 5 – 10 minut. W ten sposób można zachować ich chrupkość.

grzyby enoki

Jak działają grzyby enoki i na co mogą pomóc?

Z uwagi na opisany wcześniej skład oraz właściwości, grzyby okazują się niezwykle ważnym elementem diety. Wykazują szerokie i zróżnicowane działanie, co daje im coraz większą popularność. Zobacz, na co można stosować płomiennicę zimową i jak działa.

Grzyby enoki i działanie przeciwzapalne

Przypuszcza się, że enoki mogą mieć działanie przeciwzapalne. Dzieje się to za sprawą znajdujących się w nich polisacharydów. Taki efekt został potwierdzony w badaniach prowadzonych na myszach. Wyniki badań pokazały, że wspomniane polisacharydy mogą zmniejszyć objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz poprawić odporność.

Badania prowadzone na szczurach natomiast wykazały nie tylko zmniejszenie objawów wrzodziejącego zapalenia jelita, ale również utratę masy ciała oraz poprawę jakości stolca. Czy w taki sam sposób zadziała to na człowieka nie jest jeszcze pewne. Potrzebne są ku temu dokładniejsze badania.

Grzyby enoki i wsparcie wątroby

Polisacharydy z grzyba mogą również działać ochronnie na wątrobę. Tu również przeprowadzono badania na myszach, które wykazały, że stosowanie polisacharydów z enoki zwiększało przeżywalność hepatocytów.

Dodatkowo w badaniach okazało się, że mogą one chronić wątrobę przed wirusem zapalenia wątroby typu B. Prawdopodobnie ich wpływ powoduje również, że wątroba skuteczniej wymiata wolne rodniki.

Grzyby enoki i działanie antyoksydacyjne

Zawarte w grzybach polisacharydy mogą wykazywać także działanie antyoksydacyjne. Wszystko dlatego, że dostarczają one do organizmu wodór, który łączy się z wolnymi rodnikami. To powoduje przerwanie ich reakcji łańcuchowej.

Takie działanie może skutkować rownież ochroną przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego. Efekt wzmacnia obecność w produkcie flawonoidów.

Grzyby enoki i działanie przeciwnowotworowe

Z płomiennicy zimowej wyizolowano również białko immunomudulujące, które może mieć działanie przeciwrakowe. Przypuszcza się, że niektóre znajdujące się w niej składniki mogą powodować szybką śmierć komórek nowotworowych, np. w przypadku raka piersi. Mechanizm działania nie jest jeszcze dokładnie poznany, tak samo jak nie jest znana dawka, którą można by uznać za terapeutyczną.

Grzyby enoki i wzmacnienie funkcji immunologicznych

Substancje aktywne płomiennicy zimowej mogą stymulować układ odpornościowy do pracy. Przypuszcza się, że aktywują makrofagi, limfocyty T i B oraz komórki NK (natural killers). Prawdopodobnie stymulują też do produkcji przeciwciał.

Jak stosować grzyby enoki – dawkowanie

Grzyby można przygotować i stosować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pieczenie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty: kępkę grzybów należy położyć na natłuszczonej folii aluminiowej. Następnie polać masłem, posypać natką pietruszki i przykryć plasterkiem cytryny. Całość zawinąć i piec przez pięć minut w 250 stopniach.

Warto pamiętać, by nie przechowywać grzybów w lodówce dłużej niż tydzień. Po tym czasie zaczyna więdnąć i zmienia kolor. Nie powinny być też przechowywane w wilgotnym miejscu. Takie warunku powodują, że pokrywają się one oślizgłą mazią. Przed wrzuceniem do garnka lub włożeniem do pieca należy je umyć. Trzeba jednak pamiętać, by zrobić to tuż przed przyrządzaniem. W ten sposób można zachować ich konsystencję i kształt.

Jeżeli enoki przyjmowane są w kapsułkach to zaleca się stosowanie 1 kapsułki trzy razy dziennie.

Czy grzyby enoki można jeść na surowo?

Grzyby są bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas ich gotowania, smażenia czy pieczenia jest bardzo krótki. Są też bardzo uniwersalne i pasują do wielu potraw, dań czy sałatek.

Można je spożywać na surowo, ale trzeba pamiętać, że zawierają substancję szkodliwą, która przy nadmiernym spożyciu może spowodować problemy zdrowotne. Nie zaleca się też jedzenia ich na surowo przez osoby, które mają problemy z żołądkiem. W takiej sytuacji znacznie lepiej jest je ugotować. Ugotowane enoki są lekkostrawne.

grzyby enoki

Grzyby enoki – przeciwwskazania

Przyjmuje się, że grzyby są bezpieczne i nie powinny stanowić zagrożenia. Ostrożność powinny zachować jednak osoby z indywidualną nietolerancją lub nadwrażliwością. Nie są wskazane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci. Przyjmuje się bowiem, że są ciężkostrawne.

Przeciwwskazaniem do ich stosowania są również problemy żołądkowe.

Grzyby enoki – skutki uboczne i działania niepożądane

Większość przeprowadzonych badań wskazuje, że są to grzyby bezpieczne i można je stosować. Warto jednak wiedzieć, że w indywidualnych przypadkach mogą wywołać reakcje alergiczne.

Dlaczego warto stosować grzyby enoki?

Złote grzyby to źródło wielu minerałów i ważnych dla człowieka polisacharydów. Mogą poprawić odporność i stanowić ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej. To również produkty, które mogą chronić przed chorobami miażdżycowymi i zakrzepowymi. Używane są coraz powszechniej jako dodatek do zup i innych dań. Nadają się bowiem do spożycia pod różnymi postaciami. Gotowanie powoduje, że są bezpieczniejsze i stają się bardziej lekkostrawne.

Mogą opóźnić procesy neurodegeneracyjne, poprawić pamięć i koncentrację.

Gdzie kupić grzyby enoki?

Złote grzyby najlepiej kupić w sprawdzonych sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub aptekach (suplementy). Można je też zamówić przez internet, ale trzeba pamiętać, by było to miejsce godne zaufania. Istnieje grzyb, który wygląda podobnie, ale jest trujący – stąd właśnie ważne, by dostawca sprowadzał tylko hodowlane enoki.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj sekrety oleju z czarnuszki! Zobacz, jak może poprawić Twoje zdrowie. Przeczytaj i wprowadź naturalne rozwiązania do swojej diety.
Mniszek lekarski to roślina niezwykle popularna, ale miód z niej produkowany jest wręcz bardzo rzadki, a szkoda, bo ma wiele właściwości zdrowotnych.
Olejek pichtowy to silny antyoksydant i niezawodny sposób na poprawę krążenia. Dowiedz się więcej o wschodniej recepcie na długowieczność, dobre zdrowie i nienaganną urodę.
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Zobacz jak w prosty sposób domowym sposobem zrobić syrop z mniszka lekarskiego - Zobacz gotową listę składników oraz dowiedz się jak go przechowywać i dawkować. Na zdrowie!