Hibiskus

Hibiskus – Właściwości zdrowotne, zastosowanie, działanie, wartości odżywcze i przeciwwskazania

Hibiskus to roślina znana szczególnie ze względu na swoje piękne i okazałe kwiaty. Okazuje się jednak, że ta roślina ozdobna ta posiada także wiele wartościowych właściwości leczniczych i kosmetycznych. Napary z hibiskusa wspierają zdrowie i naturalne poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Na co dokładnie pomaga hibiskus? Kto szczególnie powinien skorzystać z jej działania?

Hibiskus to krzew pochodzący z obszarów Chin oraz Tajwanu. Roślina określana jest także jako róża chińska, ketmia, hibiscus rosa sinensis lub malwa sudańska. Obecnie hibiskus porasta w dużej ilości tereny południowo-wschodniej Azji oraz Afryki, ale spotkać go można także w Australii, Brazylii, Ameryce Środkowej, na Hawajach, Filipinach oraz w Europie, w tym także w Polsce.

Hibiskus rosnący w Chinach może osiągnąć nawet 6 m wysokości. Uprawy hibiskusa w Polsce zawierają okazy dorastające do 2-3 metrów, odznaczając się przy tym sztywnymi pędami oraz błyszczącymi, ząbkowatymi liściami o ciemnozielonym odcieniu. Hibiskus należy do roślin kwitnących – największą ozdobą krzewu są duże kwiaty hibiskusa, które mogą przybierać kolor fioletowy, różowy, niebieski, biały lub pomarańczowy. Przy odpowiedniej pielęgnacji rośliny pojawiają się one od lipca do września.

Ketmia nie posiada intensywnego zapachu, za to odznacza się wyrazistym, kwaśnym posmakiem. W kwiatach hibiskusa znajdują się naturalne kwasy organiczne oraz flawonoidy, dlatego stanowią obecnie popularny i ceniony surowiec o prozdrowotnym charakterze.

Hibiskus

Hibiskus — właściwości zdrowotne

Hibiskus posiada nieprzecenione właściwości zdrowotne i kosmetyczne.

Właściwości lecznicze – hibiskus:

Właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty, które występują naturalnie w hibiskusie, mają właściwości regulujące – pomagaja unormować poziom cholesterolu, obniżają frakcje cholesterolu LDL i redukują ilość niebezpiecznych złogów, które mogły spowodować miażdżycę lub zawał.

Właściwości immunoprotekcyjne. Hibiskus wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jego stosowanie może pomóc w zbiciu gorączki oraz załagodzeniu kaszlu. Wysoka zawartość witaminy C sprawia także, że hibiskus przyspiesza regenerację i przeciwdziała dalszemu rozwojowi choroby.

Właściwości oczyszczające. Stosowanie hibiskusa wspomaga diurezę i przemianę materii. Naturalne oczyszczanie organizmu powoduje, że szkodliwe produkty przemiany materii są szybko wydalane poza ustrój, dzięki czemu o wiele łatwiej zachować dobre samopoczucie, trawienie oraz smukłą sylwetkę.

Właściwości wzmacniające. Hibiskus pomaga także w utrzymaniu dobrego wyglądu: nadaje włosom blask i wzmacnia ich strukturę, a dodatkowo poprawia kondycje skóry, neutralizuje przebarwienia i łagodzi różnego typu stany zapalne i podrażnienia występujące na skórze.

Właściwości przeciwstarzeniowe. Wysoka zawartość zdrowych kwasów organicznych oraz witaminy C wpływa pozytywnie na jędrność skóry i jej wygląd. Regularne dostarczanie do organizmu tych cennych składników spowolni proces powstawania zmarszczek oraz starzenia się skóry.

Hibiskus — zastosowanie

Zastosowanie hibiskusa obejmuje w szczególności strefę zdrowia oraz naturalnej pielęgnacji ciała:

– Hibiskus na zdrowie

Malwa sudańska okazuje się niezwykle pomocna w utrzymywaniu odpowiednich wartości profilu lipidowego. Poza regulowaniem cholesterolu we krwi roślina pomaga także naturalnie obniżyć ciśnienie tętnice krwi i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Stosowanie hibiskusa jest wskazane prewencyjnie, aby zapobiec rozwojowi bakterii lub stanów zapalnych, a dodatkowo sprawdza się także w sytuacjach, kiedy choroba już zdąży się rozwinąć: obniża gorączkę, łagodzi kaszel i pomaga szybciej wyzdrowieć.

Ketmia wykazuje działanie żółciopędne oraz moczopędne. Wiele badań wskazuje również na jej skuteczność w profilaktyce chorób związanych z otyłością. Wiele wskazuje również na pozytywne działanie hibiskusa w różnego typu schorzeniach przewodu pokarmowego (Esterichia coli, Staphylococcus aureus).

– Hibiskus w kosmetyce

Od kiedy odkryto, że hibiskus w naturalny sposób wspomaga wygląd skóry i włosów, wyciągi z tej rośliny stały się popularnym składnikiem w wielu preparatach kosmetycznych. Zarówno środki do zewnętrznego, jak i wewnętrznego stosowania dostarczają do organizmu wiele przeciwutleniaczy, które odgrywają ogromną rolę w hamowaniu procesów związanych ze starzeniem się organizmu, w tym także skóry. Hibiskus to także bogactwo witaminy C, będącej składnikiem kluczowym dla produkcji kolagenu. Bez obecności witaminy C lub przy jej niedoborze mogłoby dojść do zaburzenia powstawania kolagenu, który jest odpowiedzialny za odpowiednią jędrność skóry.

Kwiat hibiskusa działa kojąco w przypadku występowania jakichkolwiek podrażnień w obrębie skóry. Ma też działanie przeciwbakteryjne, co może być istotną informacją dla osób zmagających się z trądzikiem i innymi niedoskonałościami skórnymi. Po preparaty na bazie hibiskusa sięgnąć mogą także osoby posiadające cere naczynkową, ponieważ roślina pomaga wzmocnić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Warto również wspomnieć, że poza korzystnym wpływem na skórę, hibiskus wykazuje także nieocenione właściwości poprawiające kondycję i wygląd włosów.

– Hibiskus w branży spożywczej

Intensywna, czerwona barwa oraz specyficzny, kwaśny posmak to cechy, które okazały się cenne dla producentów napojów, dżemów, galaretek i win. Zasuszony kwiat malwy sudańskiej jest sprzedawany także w postaci ziołowych mieszanek do celów leczniczych. Niezwykłą popularnością cieszy się herbata z hibiskusa.

Hibiskus

Hibiskus — składniki odżywcze

Hibiskus to prawdziwa skarbnica naturalnych substancji odżywczych. Poza błonnikiem, wapniem oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, w hibiskusie znaleźć można także:

– Kwasy organiczne: kwas cytrynowy, kwas, jabłkowy, kwas szczawiowy, kwas winowy, kwas protokatechowy. Wspierają one procesy metaboliczne, które zachodzą na poziomie komórkowym, mają też regeneracyjne działanie dla organizmu.

– Flawonoidy: to fitozwiązki, które oferują silne działanie prozdrowotne. Zapewniają komórkom ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

– Witamina C: to witamina, która wspiera odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran, ma wpływ na prawidłowość procesów zachodzących w obrębie tkanki łącznej i spowalnia starzenie się organizmu.

– Antocyjany: to naturalne związki należące do grupy polifenoli. Przeciwdziałają schorzeniom w obrębie wątroby oraz układu krwionośnego. Zaliczane do silnych przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

– Olejek eteryczny z hibiskusa: wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne oraz wyciszające.

Komu może pomóc picie herbaty z hibiskusa?

Hibiskus to naturalne źródło leczniczych właściwości, które mogą okazać się szczególnie przydatne w przypadku osób z osłabioną odpornością oraz osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Ponadto, po malwę sudańską można sięgnąć także przy nadmiernym odkładaniu wody w organizmie. Hibiskus ma działanie moczopędne, dlatego może zwiększyć diurezę i pomóc w pozbyciu się nadmiaru płynów z ustroju.

Picie herbaty z hibiskusa poprawia także krążenie krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Skorzystają z tego szczególnie osoby posiadające cerę naczynkową. Stosowanie hibiskusa zaleca się także w przypadku przebarwień i innych problemów skórnych.

Hibiskus — przeciwwskazania

Hibiskus to roślina bezpieczna dla zdrowia, wykazująca łagodne działanie dla organizmu. Istnieją jednak pewne okoliczności, które stanowią przeciwwskazanie do stosowania naparu z hibiskusa:

– Osoby z niskim ciśnieniem — hibiskus obniża ciśnienie tętnicze, co w przypadku początkowo niskiego ciśnienia może doprowadzić do niedociśnienia (hipotensja).

– Osoby z dolegliwościami żołądkowymi. Kwasy występujące w hibiskusie mogą w niektórych przypadkach prowadzić do podrażnienia błony śluzowej wyściełającej żołądek.

– Osoby przyjmujące leki przeciwzapalne oraz kobiety stosujące leki na bazie estrogenu. Substancje w składzie hibiskusa mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzapalnymi oraz lekami antykoncepcyjnymi z estrogenem. Przyjmując preparaty tego typu, należy skonsultować się z lekarzem odnośnie łączenia ich z hibiskusem.

Czy hibiskusa można pić w ciąży?

Nie ma jak dotąd udowodnionych przeciwwskazań do stosowania hibiskusa przez kobiety w ciąży. Z drugiej jednak strony nie potwierdzono także całkowitego bezpieczeństwa stosowania malwy sudańskiej w tym określonym przypadku. Niektórzy lekarze odradzają swoim ciężarnym pacjentkom stosowania naparów z hibiskusa z racji na jego potencjalny wpływ na funkcje hormonalne oraz czynność mięśni miednicy. Prewencyjnie warto więc zrezygnować ze spożywania hibiskusa w trakcie ciąży.

Hibiskus

Hibiskus — skutki uboczne

Hibiskus może powodować niepożądane efekty uboczne, kiedy spożywa się go w nadmiernych ilościach. W zbyt dużych dawkach ketmia może okazać się toksyczny dla wątroby. Z tego powodu nie należy przekraczać dziennej dawki ok. 150 mg wyciągu z hibiskusa na każdy kilogram masy ciała dziennie.

Jak zaparzyć i pić herbatę z hibiskusa?

Zasuszone kwiaty hibiskusa należy zalać gorącą wodą (warto jednak zwrócić uwagę, by nie zalewać naparów ziołowych wrzątkiem). Po ok. 10 minutach odcedzony napój nadaje się już do spożycia. Do herbaty można dodać opcjonalnie miód i pomarańczę zimą oraz miętę latem. Herbatę z hibiskusa przygotowaną w ten sposób można pić 1 lub 2 razy dziennie.

Dlaczego warto stosować hibiskus?

Hibiskus posiada wiele prozdrowotnych i kosmetycznych właściwości, a przy tym działa łagodnie i nie wywołuje praktycznie żadnych skutków ubocznych. Napar z hibiskusa dostarcza do organizmu wiele cennych składników: flawonoidy, antocyjany, witaminę C, wapń, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne , które stanowią ok. 15-30% zawartości kwiatów hibiskusa.

Stosowanie hibiskusa jest wskazane dla poprawy odporności, wyregulowania ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu ,,złego” cholesterolu LDL. Właściwości tej rośliny mogą być wykorzystywane zarówno w celach profilaktycznych, jak i leczniczych.

Jak uprawiać hibiskus?

Hibiskus jest rośliną tropikalną, dlatego w polskich warunkach klimatycznych uprawa hibiskusa wymaga szczególnej pielęgnacji, ciepłego stanowiska z dala od wiatru oraz żyznej, regularnie nawadnianej gleby, która posiada odczyn lekko kwaśny. Hibiskus ogrodowy najlepiej zasadzić już po przymrozkach (wczesną wiosną), natomiast ketnia uprawiana w donicach najlepiej poradzi sobie w warunkach szklarniowych.

Krzewy hibiskusa nie należą do najłatwiejszych w uprawie – należy zadbać o odpowiednią wiltotność powietrza i prawidłowe nawilżenie podłoża. Rezultaty – dekoracyjne liście hibiskusa oraz okazale kwiaty hibiskusa – są jednak tak zachwycające, że warto podjąć ten trud.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Tauryna ma bogaty repertuar cennych właściwości. Dodaje energii, zwiększa wydajność mięśni, poprawia pracę mózgu, chroni komórki przed uszkodzeniami, wspiera serce i wątrobę...
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?
Chrom jest pierwiastkiem, który wspiera prawidłową pracę organizmu. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać aktywność enzymów trawiennych. Sprawdź.
Magnez jest życiodajnym pierwiastkiem, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomaga odporność, pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.