zioła na zgagę

Zioła na zgagę – Jakie wybrać? Działanie, właściwości, stosowanie i przeciwwskazania

Stosowanie ziół to recepta na liczne dolegliwości trawienne, w tym na zgagę, będącą efektem cofania się treści żołądkowej do przełyku. Objawy zgagi mogą być niezwykle nieprzyjemne i męczące, szczególnie uczucie silnego palenia w klatce piersiowej, szyi czy gardle. Jakie zioła i inne domowe sposoby mogą być pomocne w zwalczaniu zgagi?

Zgaga to jedna z często spotykanych dolegliwości gastrycznych. Jest bezpośrednim rezultatem podrażnienia błony śluzowej przełyku, a to z kolei jest konsekwencją cofania się treści żołądka (o charakterze kwaśnym) do przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy). O ile sporadycznie występująca zgaga nie powinna wzbudzać naszego zaniepokojenia, o tyle często pojawiająca się, intensywna i trudna do zwalczenia zgaga powinna być skonsultowana z lekarzem.

Głównym objawem zgagi jest dokuczliwe pieczenie w klatce piersiowej (głównie w okolicy mostka), czasem promieniujące do przełyku i gardła. Prócz nieprzyjemnego uczucia w obrębie klatki piersiowej i przełyku zgaga powiązana jest także z innymi symptomami, takimi jak: ból brzucha, nudności, wymioty, gorzki posmak w ustach, odbijanie.

Przeważnie zgaga pojawia się po spożyciu obfitego lub ciężkiego posiłku, a także w trakcie schylania się lub przebywania w pozycji leżącej. Ze względu na podobne objawy (głównie ucisk w obrębie mostka) zgaga niekiedy bywa mylona z zawałem.

zioła na zgagę

Jakie są przyczyny zgagi?

Bezpośrednim czynnikiem wpływającym na pojawienie się zgagi jest przedostanie się kwasu solnego (naturalnie obecnego w soku żołądkowym) do przełyku i podrażnienie jego błony śluzowej.

Najczęstsze przyczyny zgagi:

  • częste jedzenie ciężkostrawnych posiłków,

  • nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie,

  • nadmiar ostrych przypraw,

  • nadmierne spożywanie alkoholu,

  • nadmiar kwaśnych produktów w diecie,

  • jedzenie w pośpiechu, niedokładne przeżuwanie pokarmu, połykanie zbyt dużych kęsów,

  • spożywanie zbyt dużych porcji jedzenia, nadmierne przepełnienie żołądka,

  • spożywanie napojów gazowanych w nadmiarze,

  • palenie papierosów,

  • niewydolny lub nadmiernie kurczący się dolny zwieracz przełyku,

  • choroba wrzodowa żołądka,

  • choroba wrzodowa dwunastnicy,

  • choroba refluksowa,

  • przepuklina rozworu przełykowego,

  • zaparcia,

  • nadwaga i otyłość,

  • siedzący tryb życia,

  • chroniczny stres,

  • nadmierne napięcie nerwowe.

Jakie są domowe sposoby na zgagę?

Pojawianie się zgagi to najczęściej oznaka złych nawyków żywieniowych, nadmiaru używek, a także braku aktywności fizycznej skutkującej spowolnieniem funkcji układu trawiennego. Istnieje jednak cała gama domowych sposobów na zgagę, które wraz z niewielkimi zmianami w diecie i stylu życia pomogą nam pozbyć się tego uporczywego problemu.

Domowe sposoby pomocne w zapobieganiu i zwalczaniu zgagi to:

  • ograniczenie spożycia ciężkostrawnych, tłustych i smażonych potraw oraz żywności wysoko przetworzonej,

  • spożywanie 4-5 małych, lekkich posiłków w ciągu dnia zamiast 2-3 bardzo obfitych,

  • zmniejszenie udziału ostrych przypraw i kwaśnych produktów w diecie,

  • rezygnacja lub ograniczenie spożycia alkoholu i palenia papierosów,

  • ograniczenie picia kawy i napojów gazowanych,

  • zrzucenie nadprogramowych kilogramów,

  • regularna aktywność fizyczna,

  • unikanie stresu,

  • picie soków warzywnych,

  • picie kefirów i maślanek,

  • picie wody z odrobiną octu jabłkowego,

  • żucie kawałka świeżego imbiru,

  • picie siemienia lnianego,

  • żucie gumy miętowej,

  • picie naparów z ziół usprawniających trawienie i redukujących objawy zgagi.

Czy zioła na zgagę naprawdę mogą pomóc?

Choć w przeciwdziałaniu zgadze największą popularnością cieszą się gotowe preparaty apteczne, warto sięgnąć także do skarbnicy ziół. Podczas gdy gotowe środki usuwają tylko objawy zgagi (zobojętniając żołądkowy kwas solny), zioła całościowo wspierają układ pokarmowy. Niwelują oznaki zgagi i „naprawiają” zakłócone procesy trawienia pokarmów. Działają też ochronnie na błony śluzowe, zapobiegając podrażnieniom.

Na co mogą pomóc zioła na zgagę?

Należące do grupy ziół na zgagę rumianek, mięta, prawoślaz, babka lancetowata, imbir, bylica boże drzewko, szałwia lekarska oraz inne rośliny lecznicze wykazują cały szereg dobroczynnych właściwości. Tym samym zwalczają nie tylko zgagę, ale i inne problemy gastryczne, w tym wzdęcia, zaparcia, nieregularne wypróżnienia, uczucie pełności w jamie brzusznej, niestrawność.

Jak działają zioła na zgagę?

Zioła na zgagę neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych, uwalniając nas od przykrych objawów, takich jak palenie w przełyku i klatce piersiowej czy dyskomfort w jamie brzusznej.

Równolegle prowadzą do rozluźnienia napiętego układu pokarmowego, usprawniają procesy trawienne, poprawiają zdolność do przesuwania się treści pokarmowej, a także pobudzają wydzielanie żółci, soku żołądkowego i innych soków trawiennych.

zioła na zgagę

Jakie są właściwości ziół na zgagę?

Zioła na zgagę wykazują wieloraką aktywność w obrębie przewodu pokarmowego. Większość z nich łagodzi nadkwaśność żołądka, co pozwala pozbyć się nieprzyjemnego uczucia pieczenia i ciągłego odbijania. Rośliny lecznicze wykorzystywane do zwalczania zgagi wyposażone są też w dobre właściwości osłonowe, przez co minimalizują podrażniający wpływ kwasów żołądkowych na błony śluzowe układu pokarmowego.

Co więcej, zioła na zgagę działają przeciwzapalnie na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, dlatego są rekomendowane osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Dzięki właściwościom rozkurczowym są pomocne w likwidowaniu przykrych objawów po zjedzeniu cięższego posiłku, a dzięki pobudzaniu produkcji soków trawiennych i stymulowaniu motoryki jelit, niwelują niestrawność, wzdęcia, zaparcia i pełność w żołądku.

Jakie są popularne zioła na zgagę?

Mające wieloletnią tradycję w medycynie naturalnej, cenione i skuteczne w działaniu zioła na zgagę to przede wszystkim:

Korzeń prawoślazu lekarskiego (Althaea officinalis)

Prawoślaz lekarski obfituje w substancje śluzowe, dzięki którym jest jednym z najlepszych ziół osłonowych, przeznaczonych dla osób podatnych na podrażnienia wnętrza przewodu pokarmowego i narażonych na dotkliwe dolegliwości na tym tle. Jest pomocny przy zgadze, zapaleniu błon śluzowych żołądka, nadkwaśności żołądka, podrażnieniach przełyku, problemach z dwunastnicą, niestrawności, podrażnieniach żołądka, chorobie wrzodowej.

Lukrecja

Jest bogata w cenne składniki, takie jak: saponiny, glicyryzyna, garbniki, policacharydy, sole kwasu glicyryzynowego, flawonoidy, dzięki którym jednocześnie zmniejsza stany zapalne i redukuje dolegliwości trawienne. Usprawnia funkcjonowanie jelit, reguluje przemianę materii, działa osłonowo i przeciwskurczowo, zwalcza niestrawność i bóle w obrębie jamy brzusznej. Redukuje objawy zgagi. Działa w sposób odnawiający na uszkodzoną błonę śluzową żołądka i przełyku. Wykazuje właściwości przeciwwrzodowe.

Kłącze tataraku

Tatarak zwalcza niestrawność i zgagę, korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego, a jednocześnie koi nasz układ nerwowy, redukuje poziom stresu i wykazuje działanie odprężające.

Melisa

Pomaga w redukowaniu zgagi, szczególnie spowodowanej dużym stresem i napięciem nerwowym. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co jest pomocna w niwelowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Kurkuma

Uśmierza bóle różnego pochodzenia, w tym bóle w obrębie jamy brzusznej spowodowane zaburzeniami trawienia. Wspomaga dobre trawienie i minimalizuje objawy zgagi. Ułatwia trawienie tłuszczy, działa też dobroczynnie na wątrobę i drogi żółciowe.

Olejek miętowy

Zarówno olejek miętowy, jak i mentol to jedne z najbardziej cenionych naturalnych środków na zgagę. Przynoszą szybką ulgę w uporczywych objawach, takich jak pieczenie i palenie, uczucie pełności w brzuchu, odbijanie, za wolne przemieszczanie się treści żołądkowej.

Bylica boże drzewko

Silne i uniwersalne zioło, pomocne przy wielu dolegliwościach. Przede wszystkim bylica łagodzi dolegliwości związane z pracą układu pokarmowego. Reguluje procesy trawienne i stoi na straży optymalnej produkcji soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci. Minimalizuje zgagę, wzdęcia, zaparcia, gazy, niestrawność, bóle i skurcze brzucha, kolki, mdłości.

Babka lancetowata

Ma wysoką zawartość związków śluzowych dodatnio wpływających na układ pokarmowy. Redukuje symptomy zgagi i niestrawności. Zmniejsza uszkodzenia błony żołądka oraz chroni organ przed wpływem czynników drażniących. Działa hepatoprotekcyjnie, dba o prawidłową pracę jelit. Jest pomocna w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Sprawdza się m.in. w zwalczaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Szałwia lekarska

Szałwia wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, trzustkę i wątrobę. Pobudza produkcję soków trawiennych. Stosowanie naparów przyniesie ulgę w zgadze, niestrawności, wzdęciach, uczuciu pełności w żołądku. Co warto dodać, szałwia ma też silne właściwości przeciwzapalne i pomaga w złagodzeniu nadmiernej pracy jelit.

Skrzyp polny

Wspiera procesy trawienne, pomaga w redukcji zgagi i innych dolegliwości spowodowanych gorszą pracą układu pokarmowego. Jest też jednym z najlepszych ziół na piękną skórę, włosy i paznokcie.

Koper włoski

Koper włoski niezwykle korzystnie wpływa na układ trawienny. Stymuluje wytwarzanie soków trawiennych, a jednocześnie wspiera funkcjonowanie jelit. Ziele wykazuje działanie rozluźniające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz wiatropędne, przez co szybko i sprawnie redukuje dokuczliwe skurcze, gazy, wzdęcia. Jest też pomocne przy zgadze.

Mięta pieprzowa

Znakomicie sprawdza się w przypadku nieprawidłowej pracy układu pokarmowego. Pobudza funkcje trawienne i ma znakomite właściwości rozkurczające. Przynosi ulgę w bólach brzucha, zgadze, kolce, wzdęciach i niestrawności. Jest rekomendowana dla pacjentów cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Rumianek pospolity

Działa rozkurczowo na napięte mięśnie gładkie i kojąco. Wspomaga produkcję soków trawiennych. Zwalcza niestrawność, wzdęcia, uczucie pełności w żołądku i zgagę. Prowadzi do rozluźnienia napiętego układu pokarmowego. Może też przyczyniać się do obniżenia stężenia glukozy we krwi.

Gojnik

Gojnik to ziele wspomagające pracę układu pokarmowego poprzez redukowanie stanów zapalnych w jego obrębie, zwalczanie zaburzeń trawienia oraz działanie ochronne. Jest cenionym ziołem wykorzystywanym w zgadze, wrzodach żołądka, nadwrażliwości żołądka i dolegliwościach jelitowych.

Wrotycz

Zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych, działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, wzmacnia żołądek, usprawnia trawienie. Co więcej, to popularne ziele łagodzi dolegliwości trawienne, zwalcza zgagę, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości i pełności po posiłkach oraz nudności. Stymuluje aktywność komórek odpornościowych. Dba także o naszą sferę mentalną – relaksuje i zmniejsza uczucie nadmiernego napięcia nerwowego.

zioła na zgagę

Jak stosować zioła na zgagę? – Dawkowanie

Przyrządzając napary ziołowe, bardzo dobrze sprawdza się proporcja 1 łyżka suszu ziołowego na 1 szklankę wrzącej wody. W przypadku intensywniejszych ziół, takich jak szałwia czy lukrecja możemy nieco zmniejszyć dawkę, np. zastosować 1 łyżeczkę ziela na 1 szklankę wrzątku. Zioła parzymy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1 szklance.

Kiedy warto stosować zioła na zgagę?

Zioła na zgagę to niezwykle przydatna i wszechstronna grupa roślin leczniczych. Zawsze warto mieć kilka z nich w domowej apteczce. Ponieważ wyróżniają się wielorakimi właściwościami i dobroczynnym wpływem na cały układ pokarmowy oraz wątrobę i trzustkę, spełnią swe zadanie nie tylko w redukowaniu zgagi, ale i rozwiązywaniu innych problemów trawiennych.

Czy zioła na zgagę są bezpieczne? – Przeciwwskazania

Jeśli chcemy w bezpieczny dla zdrowia i skuteczny sposób zniwelować objawy zgagi, zioła są właściwą drogą do tego celu. Pochodzą wprost z natury, są łagodne dla naszego organizmu, nie wywołują niepożądanych działań i nie mają prawie żadnych przeciwwskazań (oprócz alergii na daną roślinę oraz zmagania się z niektórymi poważniejszymi schorzeniami)

Czy kobiety w ciąży mogą stosować zioła na zgagę?

Według większości specjalistów stosowanie jakichkolwiek składników ziołowych przez kobiety w ciąży powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem.

Skutki uboczne stosowania ziół na zgagę

Zioła na ogół nie wywołują żadnych skutków ubocznych. W rzadkich przypadkach, głównie w wyniku zbyt intensywnego stosowania ziół, mogą nas jedynie spotkać nudności, bóle i zawroty głowy, bóle brzucha, biegunka.

Dlaczego warto stosować zioła na na zgagę?

Zioła na zgagę oprócz skutecznego niwelowania objawów zgagi, osłaniania błon śluzowych oraz zwalczania dolegliwości trawiennych wykonują też wiele innych dobroczynnych zadań. Niektóre z nich (np. szałwia, imbir, wrotycz) zwalczają szkodliwe mikroorganizmy i stany zapalne w organizmie, inne (np. lukrecja, lipa, gojnik) są pomocne w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a jeszcze inne (np. rumianek, melisa) redukują napięcie nerwowe.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Tran jako cudowny środek na odporność i lepszą pamięć? Sprawdź jaki tran wybrać i zobacz dlaczego warto wypróbować wszystkie jego właściwości.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?
Jak działają naturalne spalacze tłuszczu? To mityczne substancje cudotwórcze, czy realne i skuteczne suplementy diety? Czy są bezpieczne? Które są najlepsze i czy mają skutki uboczne?
Sprawdź, jak ważną rolę pełni glukozamina w rozwoju oraz utrzymaniu w zdrowiu chrząstki w stawach i dlaczego wykazuje działanie uelastyczniające, regenerujące i przeciwbólowe!
Jod to ważny mikroelement, który powinien mieć stałe miejsce w diecie. Jest nieodzowny dla zdrowia tarczycy, reguluje proces wzrostu i dojrzewania komórek, wpływa na odporność.