Miód lipowy

Miód lipowy – Właściwości, zastosowanie, na co pomaga i jak go rozpoznać?

Cenne właściwości miodu lipowego są znane od wielu pokoleń. Miód lipowy jest uważany za jeden z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem charakterystycznego smaku, jak i dobroczynnych związków i właściwości leczniczych. Sprawdźmy, dlaczego miody lipowe zyskały tak fenomenalną popularność, odkryjmy ich pozytywny wpływ na układ nerwowy, czy układ odpornościowy, i jakie są ich wartości odżywcze.

Zapach miodu lipowego kusi miodowością i słodyczą. Wydaje się, że taki miód jest łatwy do uzyskania, ale to nie do końca prawda. Duże skupiska lip nie są wcale częste, dlatego ten zdrowy miód nie powinien być uznawany za zawsze łatwo dostępny produkt.

Płynny miód lipowy przypomina konsystencją olej rycynowy. Najczęściej ma jasny kolor i lekko ostry smak. Olejki eteryczne sprawiają, że w zapachu da się wyczuć charakterystyczną nutkę kwiatów lipy. Miód lipowy krystalizuje się w sposób naturalny po ok. 3-4 tygodniach.

Jaka jest historia tego miodu z lipy? Substancja ta była pozyskiwana już w czasach starożytnego Egiptu. Uważano ją za pyszny miód, ale i też cenny pokarm w królestwie śmierci – dlatego też po tysiącach lat znajdowano grobowce faraonów właśnie z tym miodem.

Niezależnie od tego, jaki jest kraj pochodzenia miodu lipowego, jego właściwości zdrowotne i zastosowanie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu od zawsze był to składnik do stosowania m.in w infekcjach górnych dróg oddechowych, czy też do stosowania zewnętrznie na rany.

Uściślijmy, skąd się w ogóle bierze miód?

To dzieło pszczół miodnych powstałe z nektaru kwiatów lub spadzi, czyli substancji wytwarzanej na liściach albo igiełkach drzew i krzewów. Produkcja miodu jest czasochłonna i wymaga spełnienia kilku czynników. Prześledźmy to w wielkim skrócie.

Podstawą wytwarzania miodu jest nektar. Rośliny miododajne produkują go w specjalnych gruczołach, zwanych nektarnikami. Rośliny te dostarczają pszczołom składników pokarmowych do produkcji miodu.

Pszczoły naturalnie zbierają nektar i przenoszą go do ula. Tam zachodzi szereg procesów, w wyniku których miód dojrzewa (dojrzewanie miodu). Są one do dzisiaj tak złożone i nie do końca poznane, że nie sposób wytworzyć miód metodami fabrycznymi. W ulu zachodzi proces m.in odparowania wody oraz rozkładu cukrów złożonych na cukry proste.

Gdy 75% komórek danego plastra miodu jest pokrytych woskiem, następuje czas na miodobranie. Pszczelarz wyjmuje miód z plastrów (odsklepienie), a następnie odwirowuje go w miodarkach, przelewa przez sito i oczyszcza. Po odstaniu taki miód można przelewać do słoików i cieszyć się jego smakiem i właściwościami.

Wracając do miodu lipowego – jak rozpoznać właśnie ten rodzaj? Miód lipowy to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z pyłku kwiatów lipy – drzewa zwanego także tilią. Pozyskuje się go w okresie kwitnienia lipy, czyli na przełomie czerwca i lipca.

Kwiaty lipy mają wiele dobroczynnych związków. Podobnie też wygląda skład miodu lipowego. Mikroskładniki w miodzie lipowym to olejki, flawonoidy (hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna, tilirozyd), glikozyd tiliacyna, triterpen tarakserol, garbniki, związki goryczkowe, kwasy organiczne (kumarowy, chlorogenowy, kawowy) oraz enzym lizozym. Ilość składników mineralnych nie przekracza 0,35% (głównym składnikiem mineralnym jest potas). Witaminy w miodzie lipowym to witamina C, H, PP i witaminy z grupy B.

A co sprawia, że mamy na pewno do czynienia z miodem akurat z pyłków kwiatów lipy? Przede wszystkim smak – wyraźnie miodowy, słodki, a zarazem kwaskowaty. Także barwa może nas upewnić, że mamy przed sobą miód z nektaru kwiatów lipy. Kolor jest jasnożółty, słomkowy, choć bywa też zielonkawy w zależności od odmiany lipy i okresu zbioru. Podczas kupowania zwróćmy zatem szczególną uwagę na te elementy.

Sprawdźmy także miejsce pochodzenia miodu – wybierajmy miody polskie oczywiście, a najlepiej z niewielkich, lokalnych pasiek.

Miód lipowy

Cenne właściwości miodu lipowego

Miód lipowy właściwości prozdrowotne ma wielorakie. Zawiera przydatne składniki mineralne, ale przede wszystkim wykazuje silne działanie antybiotyczne (miody te niszczą bakterie). Ich aktywność przeciwbakteryjna wynosi 24,4. Zawierają wiele przeciwutleniaczy należących do grupy o wysokiej aktywności biologicznej.

Związki te działają ochronnie na materiał genetyczny i białka budujące komórki. Wzmacniają odporność i chronią układ krążenia.

Miód lipowy ma najwyższą zawartością polifenoli ogółem, kwasów fenolowych i flawonoidów – ponad jedną trzecią więcej niż w konwencjonalnym miodzie. Regularne spożywanie miodu lipowego wspiera organizm w przypadku wielu dolegliwości. Jakie są inne właściwości prozdrowotne wybranych miodów lipowych?

  • Jest on stosowany w okresie przeziębień, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, jest dobry na leczenie zapalenia płuc i leczenie zapalenia oskrzeli (niszczy drobnoustroje na błonach śluzowych dróg oddechowych).

  • Wykazuje działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe.

  • Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo.

  • Eliminuje drobnoustroje takie jak gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne, Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli.

  • Ma działanie moczopędne.

  • Zmniejsza obrzęki i obniża ciśnienie krwi.

  • Ma działanie rozkurczowe i uspokajające, które wynika z obecności olejków eterycznych.

  • Łagodzi dolegliwości w chorobie wrzodowej.

  • Zaleca się go w przypadku bezsenności, przewlekłego stresu, nadpobudliwości nerwowej, a nawet nerwicy.

  • Wykazuje korzystne działanie przy chorobach ginekologicznych.

Miód lipowy cena – Ile trzeba zapłacić

Miód lipowy jest z reguły droższy niż miód rzepakowy i wielokwiatowy, ale za to tańszy od spadziowego, gryczanego i wrzosowego. Za litrowy słoik miodu lipowego trzeba zapłacić średnio 30-50 złotych.

Starajmy się wybierać miody polskie z napisem na opakowaniu: „Kraj pochodzenia: Polska”. Uważajmy na miody będące „mieszanką miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”.

Na co pomaga miód lipowy?

Pod względem chemicznym miód lipowy to prawdziwa fabryka zdrowia, która zmniejsza częstotliwość zapadania na grypę i wspiera organizm w przypadku dolegliwości górnych dróg oddechowych. Na co jeszcze pomaga? Przypomnijmy to sobie.

Miód lipowy a układ pokarmowy

Miody lipowe są przez niektóre osoby stosowane na żołądek, szczególnie w chorobie wrzodowej. Wykazano ich łagodzące właściwości w przypadku wrzodów.

Miód lipowy a układ krążenia

Miód lipowy właściwości ma także wspierające układ krążenia. Miód pyszny z lipy łagodnie obniża ciśnienie krwi. Polecany jest zatem osobom, które zmagają się z chorobami układu krwionośnego.

Miód lipowy na przeziębienie

Właściwości lecznicze miodu lipowego dotyczą także zwykłego przeziębienia. Miód wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ przy grypie i w schorzeniach dróg oddechowych.

Miód lipowy — zastosowanie w kosmetyce

Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym przyspiesza gojenie ran i wspomaga proces oczyszczania skóry. To dlatego znajduje się w składzie wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Można sporządzić też z niego peeling do ciała lub maseczkę regeneracyjną.

Zalety miodu lipowego

  • Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które niszczą bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze.

  • Jest skuteczny w przypadku przeziębienia i grypy.

  • Ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

  • Może być świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów.

  • W bardzo niewielkiej i kontrolowanej ilości może się znaleźć w diecie cukrzyków (indeks glikemiczny – około 55 IG).

Miód lipowy

Zastosowanie miodu lipowego

Ze względu na wiele cennych składników, właściwości odżywcze i wartości odżywcze, miód lipowy wykazuje szerokie zastosowanie i działanie, m.in:

  • antybiotyczne,

  • napotne,

  • przeciwkaszlowe,

  • wykrztuśne,

  • przeciwskurczowe,

  • rozgrzewające,

  • przeciwgorączkowe,

  • moczopędne.

W znacznym stopniu zmniejsza on też poziom wolnych rodników ponadtlenkowych, które przyspieszają starzenie się organizmu i rozwój chorób nowotworowych. Właściwości lecznicze miodu lipowego są zatem nie do przecenienia. Warto sięgać regularnie po ten produkt.

Jak stosować miód lipowy

Sposobów zastosowania miodu lipowego jest bardzo wiele. Standardowa metoda to dodawanie go do herbaty (ale pamiętajmy, że powyżej 40 stopni Celsjusza miód lipowy właściwości swe traci). To także dobry dodatek do deserów, dressingów do sałatek, a także sosów do mięs. Można z miodu lipowego wyrobić nalewkę lub syrop.

Miód lipowy w połączeniu z mlekiem lub malinami czy naparem z kwiatów lipy, ma jeszcze więcej cennych, prozdrowotnych właściwości.

Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi najwięcej wartości odżywczych, zjedz łyżkę miodu, rozpuszczając ją najpierw pod językiem, by enzymy mogły się wchłonąć.

Miód lipowy – przeciwwskazania

Z uwagi na niebezpieczeństwo dla nierozwiniętego układu trawiennego niemowląt, miód lipowy ani żaden inny nie powinien być im podawany. Także osoby z predyspozycjami do alergii powinny uważać na miód. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania miodu lipowego są osoby z alergią na pyłki kwiatów lipy, jad pszczeli, pyłki traw oraz zboża.

Ponadto miód lipowy zawiera cukry proste i może przyczyniać się do rozwoju próchnicy. Osoby z nadwagą powinny także uważać na spożywanie miodu jako źródła łatwo dostępnych kalorii. Miód lipowy ma w 100 gramach około 319 kcal.

Należy uważać na miód lipowy w ciąży. Pewnym rozwiązaniem jest wybieranie miodu pasteryzowanego, chociaż z pewnością będzie on miał mniejsze właściwości lecznicze.

Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie również nie powinny nadużywać miodu lipowego.

Kiedy warto sięgnąć po miód lipowy?

Jak już wspominaliśmy, w skład miodu lipowego wchodzą przede wszystkim olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz związki goryczowe. To właśnie sprawia, że cieszy się on wielką popularnością zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.

Sięgajmy po niego w przypadku przeziębień i gryp. Miód lipowy skutecznie niszczy drobnoustroje, które występują na błonach śluzowych dróg oddechowych. Wykazuje on działanie antybakteryjne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne oraz napotne.

Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia odporność i potrafi zmniejszyć podatność na infekcje.

Składniki odżywcze w miodzie lipowym

Miód lipowy to jeden z najlepszych wyrobów pszczelarskich, który odpowiada za wiele cennych rezultatów dla naszego zdrowia.

Pod względem chemicznym skład wszystkich miodów jest zbliżony. Jest w nich 70–80% węglowodanów, głównie glukoza – 74% i fruktoza, 1,5–3% sacharozy oraz około 10–20% wody. Nie zawiera w swoim składzie tłuszczu.

Miód lipowy to także zawartość takich składników jak:

  • olejek eteryczny,

  • flawonoidy — hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna i tiliarozyd,

  • kwasy organiczne — kumarowy, chlorogenowy, kawowy,

  • glikozyd tiliacyna,

  • związek triterpenowy tarakserol,

  • garbniki,

  • związki goryczowe,

  • enzymy,

  • saponiny.

Miód zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a także beta-karoten i potas. Znaleźć w nim można również magnez, chlor i mangan. Co ciekawe, miód lipowy dostarcza więcej wapnia niż inne miody. Całość w jego składzie dopełniają witaminy, m.in: C, witaminy z grupy B, witamina H (biotyna).

Miód lipowy

Gdzie kupić miód lipowy

Najlepiej wybierać miód lipowy bezpośrednio z pasiek pszczelarzy. Wówczas możemy mieć pewność, że miód nie został zafałszowany i jest dobrej jakości. Również dobre sklepy ze zdrową żywnością posiadają w swej ofercie miody ze sprawdzonych źródeł.

Jak rozpoznać miód lipowy

Warto wiedzieć, że zbyt rzadka, płynna konsystencja miodu wskazuje na zafałszowanie. Co do samej zasady, miód lipowy może się różnić kolorem, w zależności od ilości spadzi występującej w danym regionie, od jasnozielonego po bursztynowy.

Najczęściej miód lipowy ma złotożółtą lub zielonkawożółtą barwę w postaci płynnej. Po skrystalizowaniu zmienia ją na kremową lub żółtopomarańczową. W smaku jest wyrazisty i delikatnie gorzkawy. W zapachu powinniśmy wyczuć woń kwiatu lipy.

Miód wielokwiatowy czy lipowy

Wszystko jest tu kwestią gustu. Jak wspomnieliśmy, miód lipowy charakteryzuje się wyczuwalnym gorzkawym posmakiem, w przeciwieństwie do łagodniejszego miodu wielokwiatowego. Pod względem innych cech miody te są do siebie zbliżone.

Krystalizują w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy, a wielkość ziaren po krystalizacji jest podobna. Wielokwiatowy miód wydaje się nieco ciemniejszy.

Miód faceliowy czy lipowy

Miód z nektaru kwiatów facelii ma bardzo delikatny smak oraz kwiatowy zapach. Jak wiemy, miód lipowy ma z kolei smak bardziej wyrazisty i nieco gorzkawy. Co do zastosowania wydaje się, że miód faceliowy jest bardziej ceniony, ponieważ posiada więcej wskazań leczniczych niż miód lipowy.

Miód lipowy – krystalizacja

Krystalizacja miodu to zjawisko całkowicie naturalne. Świeży produkt po pewnym czasie ulega przemianie do stałej postaci. Miód lipowy krystalizuje w postaci drobnych ziarenek. Co istotne, miód z dużą zawartością glukozy potrzebuje mniej czasu na zmianę formy. Na ten proces ma także wpływ zawartość wody i sposób przechowywania słoika.

Skrystalizowany miód można wstawić na chwilę do letniej wody (poniżej 40 stopni Celsjusza). W ten sposób można powrócić do jego płynnej postaci bez utraty właściwości leczniczych.

Ważne, by temperatura przechowywania miodu wynosiła do kilkunastu stopni Celsjusza – wówczas zachowa on swoją najlepszą jakość i cechy.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj korzyści spożywania fistaszków, czyli orzeszków ziemnych, które mają wiele kalorii i są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, mają też dobry wpływ na serce i mózg.
Cebula to powszechne warzywo, słynące z prozdrowotnych właściwości. Pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze, wspiera w walce z przeziębieniami. Dowiedz się więcej.
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Seler naciowy to nie tylko świetne warzywo dietetyczne, niesie ze sobą również wiele innych pozytywnych i wartościowych właściwości zdrowotnych.