Poznaj 11 przepisów na smaczne i zdrowe naleśniki Keto. Na słono czy na słodko, z owocami czy z mięsem - Schrup je wszystkie!
Przepisy na syrop z cebuli w wersji tradycyjnej, z cytryną, z miodem, z czosnkiem i z aromatycznymi przyprawami
Strona główna - Blog - Przepisy na syrop z cebuli w wersji tradycyjnej, z cytryną, z miodem, z czosnkiem i z aromatycznymi przyprawami
- Opublikowano: 31.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
Syrop z cebuli wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi sposobami na walkę z objawami przeziębienia. Polacy wciąż stosują go jako alternatywę dla farmaceutycznych środków. W walce z jakimi dolegliwościami może pomóc syrop z cebuli i jak go przygotować? Poznaj przepisy na tę tradycyjną, dobroczynną miksturę.
Spis treści
ToggleJak zrobić syrop z cebuli?
Domowy syrop z cebuli to specyfik, który można przygotować z podstawowych produktów znajdujących się w niemal każdej kuchni. Ta słodka mieszanka może pomóc poradzić sobie z objawami sezonowych infekcji, pojawiających się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Często stosuje się ją w przypadku kaszlu, katarze i podrażnieniach gardła. To jedna z metod z zakresu medycyny ludowej, dlatego w wielu sytuacjach nie zastąpi środków przepisanych przez lekarza. Może być jednak stosowana jako wsparcie leczenia.
Istnieje kilka przepisów na syrop z cebuli. Każda z tych receptur bazuje na podstawowych produktach, które są tanie i łatwo dostępne. Najważniejsza jest cebula i słodzik – najczęściej miód lub cukier. Niektóre osoby dodają do syropu również inne produkty, zmieniając jego smak. Przed rozpoczęciem przygotowywania preparatu warto zaopatrzyć się też w szklaną miseczkę lub słoik.
Przepis na syrop z cebuli
Syrop cebulowy można przygotować bardzo szybko. Trzeba jednak pamiętać, że aby cebula puściła sok, potrzebny jest czas. Z tego powodu dobrym pomysłem jest przygotowanie mieszanki odpowiednio wcześnie, a następnie pozostawienie jej na około 2 dni, do momentu uzyskania pożądanych cech.
Poniższy przepis pozwala na stworzenie 150 ml czystego syropu. Kaloryczność takiego preparatu to około 20 kcal w 10 ml. Syrop jest odpowiedni dla osób, które stosują dietę bezglutenową, wegetariańską lub wegańską (pod warunkiem że do jego słodzenia nie używa się miodu).
Składniki:
2 średnie cebule – około 250 g,
4 łyżki cukru,
opcjonalnie: sok z cytryny, czosnek lub imbir.
Sposób przygotowania:
Przygotuj słoik lub miseczkę. Najlepiej sprawdzą się głębokie naczynia, pozwalające na ułożenie składników warstwowo. Pokrój cebulę w kostkę lub talarki i ułóż w słoiku lub misce, każde piętro posypując cukrem. Na koniec ugnieć całość tłuczkiem do ziemniaków lub dużą łyżką. Słoik należy odstawić na co najmniej kilka godzin, regularnie nim potrząsając. Po 2 dniach mieszanka będzie znacznie bardziej aromatyczna, dlatego warto odczekać z jej przyjmowaniem co najmniej przez 2 doby.
Na etapie układania plastrów można zalać je sokiem z cytryny lub przełożyć czosnkiem bądź imbirem, w zależności od własnych preferencji.
Syrop z cebuli na kaszel
Syrop z cebuli na kaszel można przygotować również w nieco inny sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć odmiany czerwonej, która cechuje się nieco łagodniejszym smakiem. Jest ona krucha, a w środku – biała. Sprawdzi się świetnie szczególnie w przypadku dzieci, które nie przepadają za ostrym smakiem żółtej cebuli.
Cebulę pokrojoną na mniejsze fragmenty wystarczy zalać szklanką wody i zagotować na małym ogniu. Następnie wystarczy pozostawić całość do przestudzenia. Po uzyskaniu temperatury pokojowej wystarczy dodać 2 łyżki cukru lub miód i pozostawić na kolejną godzinę. Następnie należy przecedzić całość do czystego słoika lub butelki. Taki preparat można pić przez maksymalnie kilka dni.
Przepis na syrop z cebuli i miodu
Cukier jest bardzo kontrowersyjnym składnikiem, dlatego wiele osób rezygnuje z jego dodawania do samodzielnie przygotowywanych preparatów. W gotowych produktach jest on stosowany głównie w celu zachowania odpowiedniego ciśnienia osmotycznego, zapobiegając rozwojowi bakterii. Domowe syropy zużywa się jednak w ciągu zaledwie kilku dni, dlatego nie wymagają dodawania substancji konserwujących. Zamiast cukru z powodzeniem można więc zastosować miód.
Składniki:
duża cebula,
2 łyżki płynnego miodu.
Trzeba jednak pamiętać, że niektóre miody dostępne w sklepach są produktami syntetycznymi. Oznacza to, że mają one dodatek cukru i innych składników, które zapobiegają krystalizacji. Jeśli zależy Ci na zachowaniu właściwości preparatu, postaw na miód ze sprawdzonego źródła.
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i posiekaj ją na niewielkie kawałki. Umieść je w słoiku i dodaj płynny miód. Wymieszaj całość, przykryj przykrywką bez zakręcania i odstaw na parapet na 2-3 dni. W tym czasie cebula zdąży puści sok.
Po 2-3 dniach przecedź mieszankę. Przelej płyn do osobnego słoiczka lub butelki. W ten sposób powinno powstać około 150 ml czystego soku. Taki syrop ma dość rzadką konsystencję. Gotowy preparat można trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Przepis na syrop z cebuli, miodu i cytryny
Wiele osób dodaje do syropu z cebuli również cytrynę. To sposób na przełamanie lekko mdłego, słodkiego smaku preparatu. Jak przygotować taki syrop z cebuli? Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
1 cytryna,
3 średnie cebule,
3-4 łyżki miodu (ewentualnie cukier biały lub trzcinowy).
Sposób przygotowania:
Umyj cebule. Obierz je ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Wyciśnij sok z całej cytryny. Połóż plastry cebuli na dnie słoika i zalej łyżką miodu oraz odrobiną soku z cytryny. Powtarzaj czynność aż do momentu wykorzystania wszystkich produktów, układając kolejne warstwy. Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe miejsce, do którego nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne. Nie ruszaj mieszanki do momentu, aż cebula puści sok (zwykle zaleca się odczekanie co najmniej kilku godzin). Przelej syrop przez sito lub gazę i umieść w mniejszym, szklanym pojemniku.
Zamiast cytryny można zastosować też limonkę. Trzeba jednak pamiętać, że owoc ten ma znacznie mniej soku. Z tego powodu zaleca się zużycie dwóch, a nawet trzech limonek.
Przepis na syrop z cebuli i czosnku
Do syropu warto dodać też ząbki czosnku. To sposób na przełamanie mało wyrazistego smaku preparatu. Taki środek może być traktowany jako naturalny antybiotyk.
Składniki:
4 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
6-10 łyżek stołowych cukru.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz cebulę oraz czosnek. Pokrój je na cienkie plastry i przekładaj piętrowo, zasypując cukrem, do momentu, aż zużyjesz wszystkie produkty. Odstaw słoik w zacienione miejsce na co najmniej kilka godzin. W tym czasie cebula puści sok. Preparat przelej do mniejszego pojemnika.
Przepis na syrop z cebuli z przyprawami
Ciekawym rozwiązaniem jest również dodanie przypraw. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za smakiem tego charakterystycznego warzywa.
Składniki:
3 średnie cebule,
1 łyżka miodu lub cukru,
3 ząbki czosnku,
2 cytryny,
goździki,
cynamon,
świeży korzeń imbiru,
tymianek lub rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Pokrój czosnek, cebulę, imbir i cytrynę. Z owocu możesz także wycisnąć sok, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować cienkie plastry. Przekładaj produkty wewnątrz słoika tak, by tworzyć jednolite piętra. Plastry cebuli, czosnku, cytryny i imbiru posypuj cukrem i przyprawami. Na koniec w słoiku umieść gałązkę tymianku lub rozmarynu.
Syrop warto odstawić na co najmniej 2 dni w temperaturze pokojowej. Nie należy zakręcać słoika. Po przecedzeniu soku warto umieścić go w lodówce. W ten sposób można uchronić go przed szybszym psuciem.
Przepis na syrop z cebuli i buraka
Nietypową propozycją jest syrop z cebuli i buraka. To mieszanka o charakterystycznym, lekko różowym kolorze, który może spodobać się dzieciom.
Składniki:
3 średnie cebule,
1 duży burak,
6-8 łyżek cukru,
2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz cebule. Posiekają je w kostkę i ułóż na dnie pojemnika. Zasyp całość cukrem i dodaj wodę (1 łyżkę). Odstaw mieszankę w ciepłe, zacienione miejsce na co najmniej kilka godzin. Zetrzyj surowego buraka na tarce o dużych oczkach. Zasyp go odrobiną cukru i dodaj łyżkę wody. Gdy cebula i burak puszczą sok, wstaw oba naczynia do lodówki. Kolejnego dnia przecedź je i wlej do jednego pojemnika, a następnie wymieszaj.
Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?
Syrop z cebuli w podstawowej wersji często nie smakuje dzieciom. Z tego powodu w przypadku najmłodszych warto eksperymentować. Trzeba jednak pamiętać, by nie dodawać do syropu sztucznych składników.
W przypadku najmłodszych najlepiej sprawdzą się mieszanki z burakiem, o ciekawym, różowym kolorze, a także syropy z większą ilością cukru i cytryny. Trzeba jednak pamiętać, że słodziki nie są zdrowe, dlatego należy uważać z ich porcjowaniem.
Jak stosować i dawkować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli przygotowany samodzielnie można pić kilka razy dziennie. Podaje się go zwykle po łyżeczce 2-3 razy w ciągu doby. W przypadku małych dzieci zaleca się jednak skonsultowanie porcjowania z lekarzem. Warto dostosować odpowiednią ilość preparatu do własnych potrzeb, wieku i ogólnego stanu zdrowia.
Syrop z cebuli – skutki uboczne
Syrop z cebuli nie jest polecany osobom szczególnie wrażliwym. Może bowiem doprowadzić do pojawienia się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza gdy jest przyjmowany w nadmiernych ilościach. Syrop z kilkoma łyżkami cukru nie jest też wskazany w przypadku diabetyków.
Duża zawartość cukru sprawia, że syrop z cebuli powinien być ostrożnie porcjowany również w przypadku najmłodszych. Zdrowszą alternatywą jest miód, jednak składnik ten także bywa kaloryczny. Z tego powodu syrop powinien być stosowany jedynie okazjonalnie. Jeśli dziecko boryka się z osłabioną odpornością, warto wykonać badania i wdrożyć działania profilaktyczne.
Syrop z cebuli – jak długo można go przechowywać?
Na ogół zaleca się przechowywanie syropu z cebuli przez maksymalnie kilka dni. Warto trzymać go w lodówce, gdzie wolniej się psuje. Niektóre mieszanki mogą być stosowane nawet przez kilkanaście dni, jednak lepiej przygotowywać je na bieżąco. Dobrym pomysłem jest tworzenie nowej porcji jeszcze przed całkowitym zużyciem poprzedniej, ponieważ cebula potrzebuje czasu na puszczenie soku.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Poznaj naturalną moc rumianku! Odkryj, jak łatwo przygotować nasiadówkę, która łagodzi ból i zapalenia. Sprawdź, jak te proste kroki mogą przynieść ulgę.
Polecane dla Ciebie
Siemię lniane może pozytywnie wpłynąć na Twój układ pokarmowy, pod warunkiem, że nie znajdujesz sie w grupie ryzyka; kto do niej należy?
Dowiedz się czym jest spirulina, skąd pochodzi jej nazwa, jak jest uprawiana, jak dobrze ją przechowywać, jak wybrać najlepszą i jakie są częste mity które jej dotyczą.
Zastanawiasz się, jak ocet jabłkowy wpływa na zdrowie? Poznaj jego korzyści, sposoby bezpiecznego spożycia i ewentualne skutki uboczne w naszym kompleksowym przewodniku!
Olej konopny to prawdziwy mocarz w regeneracji tkanek, poprawie kondycji skóry i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Jest też cennym dodatkiem kulinarnym wzbogacającym smak dań.
Cibora jadalna to mało znana u nas roślina jadalna i lecznicza wyróżniająca się nieprzeciętną wartością odżywczą i szerokim wachlarzem właściwości prozdrowotnych.