Sok z kiszonej kapusty – Czym jest, właściwości, zastosowanie, działanie, jak go stosować i zrobić w domu

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło zdrowia i naturalny sposób na wzmocnienie swojej odporności. Sok z kapusty kiszonej zawiera bakterie probiotyczne i witaminy, a dzięki temu stanowi bardzo ważny element diety wspomagającej pracę układu odpornościowego i układu trawiennego człowieka. Może stanowić składnik diety odchudzającej nie tylko z uwagi na jego działanie, ale również na to, że ma w sobie bardzo mało kalorii. Jakie jeszcze są właściwości prozdrowotne soku z kiszonej kapusty? Co w sobie zawiera ten produkt i jak może pomagać?

Ciekawostką z pewnością jest to, że sok z kiszonej kapusty bardzo często wykorzystywany jest jako baza do dań na ciepło. Można z niego przygotować kwaśnicę, bigos czy świąteczny groch z kapustą.

Okazuje się, że może on też bardzo pozytywnie wpływać na kondycję naszego organizmu, gdy jest spożywany na czczo. Wszystko dlatego, że działa jak naturalny probiotyk, wspomaga trawienie i może pomóc w odchudzaniu. Czym zatem jest ten fantastyczny, naturalny produkt?

Jest to sok, który powstaje podczas kiszenia kapusty. Ten zdrowy, który faktycznie może przynieść pozytywne zmiany w naszym organizmie, musi pochodzić z procesu naturalnego kiszenia. Proces, który jest przeprowadzany przemysłowo, niestety prowadzi do wypłukania większości wartości odżywczych.

Najlepszy sok z kiszonej kapusty to ten z kapusty kruchej, delikatnej i w miarę świeżej. Można go odsączyć z kapusty kiszonej, ale w niektórych sklepach jest sprzedawany osobno. Najczęściej można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub wydzielonych półkach w supermarketach.

sok z kiszonej kapusty

Jakie witaminy i składniki posiada sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, które odpowiedzialne są za jego prozdrowotne właściwości. Do tego zawiera też bakterie probiotyczne, które wpływają na prawidłową pracę układu trawiennego.

Sok z kiszonej kapusty jest prawdziwą bombą witaminową. Znajdziesz w nim:

  • witaminę C,

  • witaminę A,

  • witaminę E,

  • witaminę PP,

  • witaminę K,

  • witaminy z grupy B.

To również bardzo bogate źródło minerałów:

  • fosfor,

  • potas,

  • sód,

  • wapń,

  • żelazo,

  • magnez,

  • cynk,

  • miedź.

Znaleźć w nim można też:

  • kwas mlekowy;

  • bakterie probiotyczne;

  • błonnik pokarmowy.

Jakie są właściwości soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Ich źródłem są witaminy i minerały zawarte w produkcie, jak również obecne w nim bakterie i błonnik.

W skrócie warto wiedzieć, że w podczas kiszenia cukry proste zmieniają się w kwas mlekowy, który ma działanie prozdrowotne. Ponadto, liczne owoce i warzywa stają się znacznie lepiej przyswajalne, gdy zostaną ukiszone. Jakich więc właściwości możesz spodziewać się po soku z kiszonej kapusty?

Oto niektóre z nich:

Stosowanie kiszonej kapusty lub soku z kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia zakwaszenia organizmu. Środowisko układu pokarmowego staje się bardziej zasadowe, co przyczynia się do lepszego samopoczucia.

Regularne picie soku pomaga w uzupełnieniu niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów.

Sok jest bardzo bogatym źródłem witaminy c, a to powoduje, że wzmacnia układ odpornościowy, a stosowany w sezonie jesienno – zimowym może pomóc w uchronieniu się przed infekcjami lub skrócić czas ich trwania.

Kwas mlekowy z soku z kiszonej kapusty prawdopodobnie odbudowuje florę bakteryjną jelit oraz przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania żołądka.

Okazuje się, że sok z kapusty kiszonej może też być stosowany jako środek do płukania jamy ustnej. Wzmacnia zęby i dziąsła oraz przypuszcza się, że łagodzi stany zapalne.

Obecna w soku z kiszonej kapusty witamina C uchodzi za ważny i silny przeciwutleniacz. To oznacza, że wymiata z organizmu wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju choroby nowotworowej. W związku z tym mówi się, że może ona działać przeciwnowotworowo.

Warto też wiedzieć, że z uwagi na niską kaloryczność soku, może on być wykorzystywany jako napój nawet przez osoby, które są w trakcie diety odchudzającej.

Sok jest też cennym źródłem żelaza, co sprawia, że może być wsparciem dla osób cierpiących na anemię lub niedobory tego pierwiastka.

Ciekawostką z pewnością jest również fakt, że to ciekawy patent na zatrucie alkoholem.

sok z kiszonej kapusty

Jakie zastosowanie ma sok z kiszonej kapusty?

Z uwagi na opisane powyżej właściwości, sok z kiszonej kapusty zyskał dla siebie dość szerokie zastosowanie. Sok z kiszonej kapusty można stosować jako wsparcie w diecie odchudzającej, ponieważ w 100 g soku jest tylko 15 kcal i przyspiesza przemianę materii.. Do tego jest to świetne wsparcie dla wątroby, ponieważ wpływa na jej regenerację.

Sok może też być stosowany jako sposób na odbudowanie flory bakteryjnej jelit i pomoc w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Przypuszcza się również, że może stanowić istotne wsparcie w walce z pasożytami.

Jak działa sok z kiszonej kapusty i na co może pomóc?

Sok z kapusty kiszonej działa przede wszystkim za pośrednictwem zawartych w nim substancji odżywczych, czyli witamin, minerałów i bakterii probiotycznych. Może okazać się wsparciem na wiele różnorodnych dolegliwości.

W sezonie jesienno – zimowym, kiedy to częściej dopadają nas różne infekcje, sok może się okazać dobrym sposobem na ich zapobieganie lub skrócenie czasu ich trwania. Wzmacnia odporność organizmu i wspomaga w walce z infekcjami. Dodatkowo jego płynna forma powoduje, że zawarta w nim witamina C jest lepiej wchłanialna i znacznie mniej obciąża żołądek, co powoduje, że można jej nieco więcej przyjąć.

W czasie zatrucia pokarmowego może dojść do bardzo silnej reakcji organizmu. Może ona przyjąć postać biegunki lub wymiotów albo i jednego i drugiego razem. To bardzo wyniszczające dla organizmu. W trakcie biegunki i wymiotów traci się bardzo duże ilości elektrolitów (może dojść nawet do odwodnienia), a bakterie z układu pokarmowego ulegają zniszczeniu lub wydaleniu. W takiej sytuacji trzeba jak najszybciej wpłynąć na poprawę tej sytuacji. Z uwagi na dużą zawartość różnorodnych minerałów i zdolność do odbudowywania flory bakteryjnej, sok z kapusty kiszonej może się okazać tutaj bardzo pomocny. Trzeba jednak pamiętać, by pić go po odrobince, w niewielkich ilościach, ale za to często. W ten sposób stopniowo będą się uzupełniały zarówno elektrolity jak i flora bakteryjna.

Sok sprawdzi się również w przypadku niedoborów żelaza i anemii. Nie tylko sam zawiera duże ilości tego pierwiastka to dodatkowo, są w nim obecne substancje organiczne, które ułatwiają wchłanianie żelaza, co czyni je znacznie lepiej przyswajalnym dla ludzkiego organizmu.

Sok z kapusty kiszonej jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu świetnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Dodatkowo, mimo swojego kwaśnego smaku ma odczyn zasadowy, co przyczynia się do poprawienia sytuacji w układzie pokarmowym. W środowisku kwaśnym dochodzi do szczególnego namnożenia się bakterii, grzybów i pasożytów. Stworzenie środowiska bardziej zasadowego utrudnia im namnażanie, a tym samym chroni przed rozwojem chorób, które wywołują. Z uwagi na specyficzne procesy metaboliczne, do których dochodzi w organizmie osób cierpiących na cukrzycę, ich środowisko wewnętrzne częściej jest właśnie kwasowe. Spożywanie soku z kiszonej kapusty może pomóc im w zneutralizowaniu i załagodzeniu tej sytuacji.

Stosowanie soku z kiszonej kapusty w przypadku osób, które cierpią na wrzody żołądka lub są nimi zagrożone, może znacząco poprawić samopoczucie. Przede wszystkim, dzięki niemu spożywanie pokarmów będzie mniej bolesne. Po drugie, działanie probiotyczne powoduje, że poprawia się mikroflora bakteryjna i bakterie chorobotwórcze mają mniejszą możliwość działania, więc zmiany się nie powiększają, a nawet może dojść do zagojenia ran.

Składniki odżywcze zawarte w soku sprawiają, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne i wzmocnione, co ma ogromne znaczenie dla układu krwionośnego. Poza tym, sok nie zawiera tłuszczu, więc może być składnikiem diety osób, które cierpią na nadciśnienie lub podwyższony poziom cholesterolu.

Niski indeks glikemiczny i niska kaloryczność soku z kiszonej kapusty sprawiają, że może być stosowany w czasie diety odchudzającej. Dodatkowo bakterie jelitowe i kwas mlekowy przyspieszają proces trawienia, a więc poprawiają przemianę materii. Z tych względów na odchudzanie sok z kapusty kiszonej będzie doskonały.

Czy sok z kiszonej kapusty może pomóc przy odchudzaniu?

Picie soku może się okazać pomocne podczas odchudzania. Przede wszystkim dlatego, że przyspiesza on przemianę materii, obniża cholesterol i może wpływać na regulację przemiany tłuszczowej. Takie działanie przyczynia się do kontrolowania masy ciała i pomaga w pozbyciu się nadmiarowych kilogramów.

Kolejną zaletą soku z kapusty kiszonej jest to, że jest on nisko kaloryczny, ale za to zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. To sprawia, że nie dostarcza nadmiarowych porcji energii, a jednocześnie daje uczucie sytości (za sprawą błonnika). Takie działanie pomaga unikać podjadania między posiłkami i zmniejsza apetyt.

sok z kiszonej kapusty

Jak stosować sok z kiszonej kapusty? – dawkowanie

Jak najlepiej pić sok z kapusty kiszonej? Zaleca się spożywać jedną porcję rano na czczo i jedną porcję wieczorem po kolacji. Takie stosowanie wspomaga procesy odchudzania i przyczynia się do poprawienia flory bakteryjnej jelit. Można też zdecydować się na nieco inny sposób dawkowania. Można go pić 3 – 4 razy dziennie w pojedynczych dawkach po 100 – 200 ml. Wówczas będzie wykazywał właściwości lecznicze.

Można też pić sok w mniejszych dawkach. Wówczas jego działanie będzie głównie profilaktyczne. Sok będzie spowalniał procesy starzenia i chronił przed infekcjami. Warto jednak pamiętać, że smak soku nie każdemu może odpowiadać. Warto więc na początek zacząć od małych porcji, by nieco się do niego przyzwyczaić. Szklanka soku od razu może być trudna do przełknięcia.

Czy można pić sok z kiszonej kapusty na czczo?

Nie ma żadnych wskazań, które odradzałyby picie soku na czczo. Wręcz przeciwnie. Zaleca się właśnie picie soku na czczo i po kolacji.

Ile można pić dziennie soku z kiszonej kapusty?

Zdania na ten temat są mocno podzielone. Niektórzy zalecają picie 100 – 200 ml przed każdym posiłkiem. Są też opinie, że szklanka soku dziennie w zupełności wystarczy. Inni natomiast zalecają picie soku np w ilości dwóch łyżek lub pół szklanki soku. Jak widać nie ma co do tego zgody i trudno wybrać właściwą strategię. Z całą pewnością należy obserwować swój organizm i porcje dostosowywać do tego, jak się po takim soku czujesz.

Możesz więc na początek pić dziennie pół szklanki, a jeżeli nie zauważysz ani negatywnych objawów ani poprawy, to możesz tę porcję zwiększyć do szklanki lub dwóch.

Są jeszcze inne zalecenia, które wskazują, że poprawę odporności należy pić 100 ml soku na czczo i 100 – 200 ml po kolacji. Jednak i tu nie ma zgody, bo są opinie, że jedna szklanka soku wystarczy.

Dla złamania smaku możesz sok z kapusty mieszać z innymi sokami. Pasować tu będą:

  • sok jabłkowy;

  • sok marchwiowy;

  • sok cytrynowy;

  • inny sok warzywny;

  • sok owocowy.

Sok z kiszonej kapusty – interakcje z lekami

Należy pamiętać, że sok z kapusty może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Szczególnie chodzi tu o leki przeciwdepresyjne z grupy IMAO. Za te interakcje odpowiedzialna jest tyramina. Jest to aminokwas, który blokuje działanie wspomnianych leków.

Jakie są przeciwwskazania do stosowanie soku z kiszonej kapusty?

Mimo wielu walorów zdrowotnych nie każdy może sięgać po sok z kapusty. Przeciwwskazaniem na pewno będzie nadciśnienie i choroby układu pokarmowego, ponieważ sok zawiera duże ilości soli, a ta jest w tych schorzeniach niewskazana.

Produkt ten nie jest też zalecany osobom z chorobami nerek, chorym sercem, wrzodami żołądka czy zespołem jelita drażliwego również z powodu dużej ilości soli.

Sok z kiszonej kapusty – skutki uboczne i działania niepożądane

Okazuje się, że sok z kapusty może wywoływać alergie. Z tego względu jego stosowanie powinno być przemyślane i bardzo ostrożne. Reakcja alergiczna objawia się w postaci biegunki, bólu brzucha, wysypki skórnej i bólu głowy.

Czy sok z kiszonej kapusty może wywołać biegunkę?

Okazuje się, że tak samo jak jedzenie kapusty kiszonej, tak i picie soku może wywoływać biegunkę. Biegunka ta może mieć różnorodne podłoże. Z jednej strony jej powodem może być reakcja alergiczna. Z drugiej obecność błonnika, który ma działanie przeczyszczające.

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kapusty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można też przyrządzić samemu. Potrzebna jest do tego dobrej jakości kiszona kapusta. Rozpoznasz ją po tym, że jest krucha, jasna i przyjemna w zapachu. W smaku zaś jest tylko lekko kwaśna. Taką kapustę zalewasz wodą z odrobiną soli. Odstawiasz na dwa lub trzy dni w ciemne miejsce, ale o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzasz (zlewasz sok) i to tyle. Sok z kapusty kiszonej gotowy. Należy go przelać do butelek i przechowywać w chłodzie.

Dlaczego warto stosować sok z kiszonej kapusty ?

Ze względu na jego właściwości zdrowotne sok z kapusty warto włączyć do swojej diety. Przede wszystkim odkwasza organizm, co pomaga w walce z licznymi bakteriami, grzybami i pasożytami. Obecność w produkcie kwasu foliowego wspiera organizm, podobnie jak inne znajdujące się w nim witaminy i minerały. Sok jest nazywany naturalnym probiotykiem, a to dlatego, że wspiera florę bakteryjną jelit, co przekłada się na lepszą pracę układu pokarmowego. Dodatkowo wspomaga perystaltykę jelit.

W przypadku osób, które się odchudzają będzie stanowił zdrową przekąskę. Nawet pół szklanki dziennie może przynieść pozytywne rezultaty. A trzeba przyznać, że nie ma przeciwwskazań, by stanowił element codziennej diety.

Warto wiedzieć, że specyficzny smak soku nie każdemu może odpowiadać, dlatego warto mieszać go z innymi smakami. Dzięki owocom charakterystyczny smak kiszenia nie będzie aż tak wyczuwalny.

Zaleca się, by sok był częścią zbilansowanej diety, ponieważ dostarcza do organizmu cennych witamin (to prawdziwa bomba witaminowa) i minerałów. Wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Pyłek pszczeli to nie tylko pokarm dla pszczół, to również źródło witamin i minerałów, o ogromnym znaczeniu dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Czarny czosnek to naturalny antybiotyk, który może przynieść wszechstronne korzyści zdrowotne, bez nieprzyjemnego zapachu, jaki pozostawia czosnek świeży.
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Erytrytol jest popularnym zamiennikiem cukru. Występuje w naturze i jest niemal pozbawiony kalorii. Dowiedz się, czy jego spożywanie jest zdrowe.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.