Zielares L-Glutamina

L-glutamina – Właściwości, działanie i zastosowanie

Wśród wspierających zdrowie aminokwasów, istotne miejsce zajmuje l-glutamina. Bierze udział w wielu procesach komórkowych ważnych dla zdrowia. Bierze udział w metabolizmie (między innymi metabolizmie azotu) i jest składnikiem budulcowym praktycznie każdego żywego organizmu, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. To jeden z tych aminokwasów, bez których trudno jest się nam obejść.Występuje w dużym stężeniu we krwi i mózgu jest bardzo duże. Dlaczego? Wyjaśnia to poniższy artykuł.
L-Glutamina to aminokwas endogenny. Oznacza to, produkowana jest w organizmie człowieka dla zaspokojenia jego potrzeb. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których proces produkcji zostaje zaburzony, a w organizmie pojawiają się niedobory. Mogą one objawiać się zaburzeniami pracy poszczególnych organów lub ogólną utratą kondycji i dobrego zdrowia. W takich sytuacjach warto rozważyć jej suplementację. Co ciekawe, l-glutaminę można dostarczać do swojego organizmu poprzez starannie przemyślaną i zaprojektowaną dietę. Czasami jednak taka naturalna podaż może nie wystarczać. W takiej sytuacji konieczne okazuje się suplementowanie jej za pomocą specjalistycznych preparatów.
Dlaczego ważne jest, by ten aminokwas w ciele człowieka utrzymywał się na odpowiednim poziomie? To wyjaśnią kolejne podrozdziały, mówiące o jej właściwościach i działaniu.
Zielares L-Glutamina

Właściwości Glutaminy

Podstawową kwestią, jaką należy omówić jest to, że jest ona prekursorem do syntezy białka, pozostałych aminokwasów i glukozy. Jej obecność wspiera funkcjonowanie wielu narządów (głównie jelita) i układów. Jest też ważnym elementem licznych procesów wewnątrzkomórkowych. Oznacz to, że jej wpływ na ludzki organizm jest bardzo duży.
Jest niezwykle ważna i potrzebna w okresie jesienno – zimowym, kiedy to zwiększa się podatność organizmu na infekcje. Ten aminokwas wspiera bowiem układ odpornościowy, dzięki czemu bardziej efektywnie radzi on sobie z ochroną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
L-Glutamina bierze też udział w syntezie protein w tkance łącznej, co przekłada się na jej ważny udział w procesie gojenia ran.
Jest doceniana przez sportowców z uwagi na fakt, że bierze udział w procesach metabolicznych, w tym tych dotyczących przemian azotu. Pomaga usuwać z organizmu amoniak, którego działanie jest toksyczne. Przez to zwiększa wydolność organizmu, szczególnie podczas sportów wysiłkowych i wytrzymałościowych. Jej udział w usuwaniu szkodliwych produktów przemian metabolicznych przekłada się na większą sprawność fizyczną organizmu. Ponadto, l-glutamina jest białkiem budulcowym, bierze więc udział w budowaniu białek mięśniowych, a przez to wspiera przyrost masy mięśniowej. Jej stosowanie pozwala też na znacznie bardziej intensywny trening.
L-Glutamina odgrywa istotną rolę w zarządzaniu poziomem cukru we krwi. W momencie, gdy ten poziom spada, glutamina hamuje działanie insuliny i dzięki temu zapobiega dalszemu, nadmiernemu spadkowi. Jednocześnie wpływa na jego podniesienie do pożądanych, zdrowych wartości poprzez stymulowanie uwalniania glikogenu.
L-glutamina ma również ogromne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania jelit przez co wspomaga pracę układu pokarmowego. Wspomaga leczenie nieszczelnego jelita oraz zapobiega powstawaniu kolejnych uszkodzeń. Dostarcza energię oraz wpływa na namnażanie komórek jelita cienkiego, co przekłada się bezpośrednio na sprawniejszą pracę tego organu. Wspiera też leczenie wrzodów żołądka. Braki tego aminokwasu mogą poskutkować rozwojem wymienionych chorób.

Glutamina — Działanie

Działanie l-glutaminy przejawia się na wielu różnorodnych obszarach naszego organizmu, ponieważ bierz udział w wielu procesach. Przede wszystkim warto wspomnieć, że wspiera układ odpornościowy. Co za tym idzie, zwiększa odporność na infekcje i choroby, a ewentualny atak drobnoustrojów chorobotwórczych, szybko jest neutralizowany, co zapobiega rozwijaniu się infekcji.
L-glutamina bierze udział, jak wspomniano, w procesach metabolicznych związanych z azotem – między innymi dzięki niej amoniak, czyli substancja toksyczna, jest skutecznie usuwany.
L-Glutamina jest prekursorem syntezy białek, dlatego też ma istotny wpływ na budowanie masy mięśniowej oraz regenerowanie mięśni po treningu, szczególnie intensywnym. Regularne przyjmowanie l-glutaminy przez sportowców pozwala również złagodzić doznania bólowe po ćwiczeniach, ponieważ usuwa produkty przemiany materii gromadzące się w mięśniach. Jest więc niezbędna w przypadku aktywności fizycznej.
Jednocześnie jest to aminokwas, który obniża poziom kortyzolu w organizmie. Jest to hormon stresu, ale również powoduje on zanik tkanki mięśniowej. Jeżeli jego poziom jest przewlekle zawyżony, wówczas zachodzi konieczność jego obniżenia. Do tego celu świetnie sprawdzi się suplement diety z l-glutaminą. Może przynieść naprawdę zaskakująco dobre rezultaty.
Obecna w organizmie l-glutamina wpływa pozytywnie na jelita. Dodaje komórkom jelitowym energii i wpływa na ich namnażanie. To przekłada się na skuteczne leczenie ewentualnych uszkodzeń i zapobieganie kolejnym. Bardzo ważne jest, by utrzymać ten aminokwas na odpowiednim poziomie w organizmie, ponieważ gwarantuje stabilność bariery jelitowej, która ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa człowieka.

Jak stosować Glutaminę

Stosowanie glutaminy powinno cechować się przede wszystkim rozsądkiem i rozwagą. Należy zaczynać od małych dawek – najmniejszych możliwych – i dopiero z czasem oraz ewentualnie zapotrzebowaniem (nie zawsze konieczne są duże dawki) te dawki zwiększać.
Po okresie stosowania zaleca się odstawienie tego amiokwasu na jakiś czas. Chodzi o to, by nie doszło do zaburzenia gospodarki aminokwasami, co z pewnością wpłynęłoby na organizm człowieka. Warto również zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka, który podpowie, kiedy i w jakich ilościach l-glutamina powinna być dodatkowo wdrożona. Jej stosowanie różni się bowiem zależnie od sytuacji.
Sportowcy, którzy są na etapie budowania swojej masy mięśniowej powinni przyjmować dawkę aminokwasu na czczo oraz bezpośrednio po treningu. Natomiast sportowcy na etapie redukcji mogą stosować go nie tylko po treningu, ale również przed.
Zielares L-Glutamina

Jak dawkować L-Glutaminę

Dawkowanie powinno być uzależnione od indywidualnej sytuacji osoby, która decyduje się na suplementację i tego, jak duże są niedobory l-glutaminy. Jeżeli jest to pierwszy kontakt z tego rodzaju preparatami, należy zacząć od dawek mniejszych, nawet jeżeli przyjmowane będą 2 – 3 razy na dobę. W tym miejscu trzeba pamiętać, by nie przekroczyć dobowej porcji w wysokości 10 gram, w równych porcjach.
Osoby, które l-glutaminę stosują już od jakiegoś czasu mogą zwiększyć przyjmowaną dawkę. Wówczas jej maksymalne spożycie nie powinno przekraczać 40 g na dobę, ale nie może tej wartości osiągnąć jednorazowo. Maksymalna dawka może być przyjęta w kilku (2 – 3) porcjach na dobę. Przy czym jedna porcja nie może przekroczyć 10 g glutaminy. Chodzi przede wszystkim o to, by suplementy diety wyrównały poziom glutaminy, a nie doprowadziły do jego zawyżenia.

Efekty stosowania Glutaminy

Regularne stosowanie glutaminy niesie ze sobą wiele pozytywnych efektów, które nie tylko poprawiają zdrowie czy kondycję organizmu, ale przede wszystkim wpływają na większy komfort codziennego funkcjonowania.
W pierwszej kolejności osoba, która zdecyduje się na uzupełnienie braków l-glutaminy w organizmie może oczekiwać poprawy swojej odporności. Będzie nie tylko lepiej się czuła, ale również stanie się mniej podatna na infekcje. Nawet w okresie jesienno – zimowym, kiedy to narażenie na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych jest większe, organizm ma większą odporność i znacznie skuteczniej broni się przed ich oddziaływaniem. Dzieje się tak, ponieważ ma ona pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego.
Kolejna kwestia to budowa i funkcjonowanie jelit. Dzięki stosowaniu glutaminy bariera jelitowa jest stabilna i trwała i nie dochodzi do jej uszkodzenia. L-Glutamina wspiera namnażanie się komórek jelitowych, więc wszelkie braki są natychmiast uzupełniane.
Efektem jest też sprawna gospodarka cukrami. W razie nadmiernego spadku glukozy we krwi, hamowane jest działanie insuliny i inicjowane uwalnianie glikogenu. Ten mechanizm pozwala uchronić się przed takim obniżeniem poziomu cukru, który jest niebezpieczny dla organizmu. Aminokwas ten realizuje te funkcje w ramach naturalnej podaży, ale gdy go brakuje, należy rozważyć uzupełenienie, w czym świetnie sprawdzi się suplement.
Stosowanie glutaminy może posłużyć do odbudowy mięśni i pomaga w budowaniu masy mięśniowej, zwiększa wydolność organizmu, szczególnie podczas treningów wysiłkowych i wytrzymałościowych, przyspiesza regenerację po ćwiczeniach i zmniejsza doznania bólowe.

Glutamina — Przeciwwskazania do stosowania

Choć l-glutamina jest aminokwasem endogennym to jej stosowanie nie powinno odbywać się bez uprzedniego zapoznania się z treścią ulotki czy konsultacji z lekarzem. Przede wszystkim jest niewskazana dla osób z niewydolnością nerek czy diabetyków. Chodzi tu przede wszystkim o jej wpływ na przemiany metaboliczne związane z tak zwanym cyklem mocznikowym oraz działanie hamujące wydzielanie i pracę insuliny, a tym samym jej wpływ na poziom cukru w ludzkim organizmie.
Chorzy na epilepsję również powinni suplementację skonsultować z lekarzem prowadzącym. Stosowania jej powinni unikać uczuleni na glutaminian sodu oraz na glutaminian monosodowy. Osoby, które borykają się z chorobami wątroby też nie powinny podejmować decyzji o suplementacji całkowicie samodzielnie.
Nie powinny jej też stosować matki karmiące piersią i nie zaleca się aminokwasu dla małych dzieci.

Działania niepożądane Glutaminy

L-Glutamina jest bezpieczna dla osób, które nie znajdują się w grupie ryzyka i których nie dotyczą przeciwwskazania. Jednak trzeba pamiętać o tym, że koniecznością jest przestrzeganie zalecanych dawek wskazanych przez producenta lub lekarza. Należy pamiętać, że przyjmowanie dawek większych niż zalecane, może doprowadzić do zaburzeń w obrębie gospodarowania aminokwasami. Badania wskazują, że zaburzenia te nie przynoszą jakichś patologicznych skutków ubocznych, ale jest to jednak zachwianie naturalnej równowagi organizmu, a tego należy w zasadzie unikać.

Dla kogo Glutamina — Dlaczego warto ją stosować

Jedną z przyczyn ograniczonej produkcji glutaminy przez organizm jest poparzenie. Dlatego właśnie zaleca się, by osoby, które uległy przynajmniej 20% oparzeniu stosowały tego rodzaju suplementy diety. Dzięki temu skraca się czas leczenia i gojenia ran. Większe oparzenia tym bardziej wymagają suplementacji. Organizm nie jest bowiem w stanie sprostać takiemu zapotrzebowaniu. Dodatkowo, l-glutamina wspiera działanie układu odpornościowego, co również ma wpływ na powrót do zdrowia.
Suplementacja aminokwasem zalecana jest też sportowcom, którzy chcą zbudować masę mięśniową. Nie tylko bierze ona udział w budowaniu białek mięśniowych, ale redukuje poziom kortyzolu, który powoduje zanik tkanki mięśniowej. Dzięki glutaminie sportowcy mają większą wytrzymałość i wydolność organizmów, a także szybciej regenerują się mięśnie po treningu.
T też dla każdeego rodzaju produkty wskazane są też dla każdej osoby, która chce ogólnie wzmocnić swój organizm i zdrowie, głównie układ immunologiczny i dodać sobie energii.

Gdzie naturalnie występuje Glutamina

Jeżeli pojawiają się brak l-glutaminy w organizmie człowieka suplementację warto wesprzeć odpowiednią dietą, która bogata jest w wybrane produkty, będące naturalnymi źródłami glutaminy. Wśród nich warto włączyć do swojego jadłospisu między innymi:
  • jajka;
  • wołowinę;
  • ryż biały;
  • kukurydzę;
  • tofu;
  • odtłuszczone mleko.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Rumianek to zioło o wielu właściwościach zdrowotnych, ale jego picie może mieć skutki uboczne. Dowiedz się, jakie są przeciwwskazania i kto powinien unikać rumianku.
Dąbrówka rozłogowa to naturalne wsparcie w leczeniu różnego rodzaju zmian skórnych, a dodatkowo wzmocni serce, układ moczowy i pokarmowy - zobacz, jak może Ci pomóc ta roślina!
Czerwona herbata cieszy się sławą zdrowego naparu, ale ma też swoją ciemną stronę. Poznaj 24 właściwości zdrowotne i 7 negatywnych skutków ubocznych tego popularnego napoju. Bądź świadomy!
Szałwia lekarska to roślina lecznicza o wszechstronnym działaniu, a docenią ją praktycznie wszyscy, tak jest uniwersalna
Wiązówka błotna - roślina, która pomaga skutecznie zwalczać przeziębienie i grypę. Sprawdź gdzie ją znaleźć i jak przygotować, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.