Graviola

Graviola – Właściwości, działanie, zastosowanie, wartości odżywcze i potencjalne korzyści zdrowotne

Graviola (Annona muricata) to owoc o wyśmienitym smaku, niebanalnym wyglądzie i niezliczonych właściwościach prozdrowotnych. Niestety graviola w formie świeżych owoców jest bardzo rzadko spotykana w naszym kraju, więc nie każdy jest w stanie poznać jej walory smakowe. Jednak dzięki szerokiej dostępności gravioli pod postacią soków i kapsułek, każdy może poznać na własnej skórze jej walory zdrowotne! Suplementy diety i soki z gravioli, nie dość, że podbudowują zdrowie, poprawiają samopoczucie i polepszają kondycję fizyczną, to jeszcze stanowią płaszcz ochronny przeciwko chorobom cywilizacyjnym, w tym nowotworom.

Graviola (Annona muricata, flaszowiec miękkociernisty lub guanabana), choć u nas jest mało popularna, zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej, szczególnie w tradycyjnej medycynie południowoamerykańskiej. Stosowana jest w między innymi w zwalczaniu chorób serca, zapalenia stawów, reumatyzmu, astmy i nerwobóli.

Annona muricata wywodzi się z tropikalnych terenów Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Rośnie między innymi w Brazylii, Kolumbii i Kubie. Występuje też w Azji Południowo-Wschodniej i w Afryce. Jest to wiecznie zielone drzewo dorastające do 7 m wysokości. Liście gravioli są dość duże i są w kształcie serca. Owoce gravioli są pokryte miękkimi, delikatnymi kolcami. Z zewnątrz mają zieloną barwę i, podobnie jak liście, są w kształcie serca.

Skórka owoców gravioli jaśnieje w miarę dojrzewania owocu. Ponieważ w smaku jest bardzo gorzka, nie nadaje się do spożycia. Za to miąższ owoców gravioli smakuje wybornie. Jest wyrazisty i ma kremową, miękką konsystencję. Przewijają się w nim nuty słodkie z kwaskowatymi. Owoce, z którymi smakowo można porównać graviolę, to kokosy, cytrusy, ananasy, truskawki.

Zazwyczaj spożywa się owoce gravioli w postaci surowej – przecina się owoc na pół, a następnie wyjmuje się ze środka miąższ. W sklepach można też spotkać suszone owoce gravioli, syropy z gravioli, słodycze z graviolą. Coraz większą popularnością, szczególnie wśród entuzjastów zdrowego odżywiania i lecznictwa naturalnego, cieszy się prozdrowotny sok z gravioli.

O ile w miejscach, gdzie graviola występuje naturalnie, a więc głównie w Ameryce Południowej, jej owoce w formie świeżej są rozpowszechnione i szeroko dostępne (są składnikiem codziennej diety mieszkańców), o tyle w innych miejscach globu przeważnie są rzadkością. Znacznie częściej można natknąć się na przetwory z gravioli.

Graviola

Graviola – właściwości

Graviola jest zasobna w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Znajdziemy w niej też duże ilości składników mineralnych. To jednak nie wszystko. Specjalne związki zawarte w tym owocu o nazwie acetogeniny annonaceowe wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Hamują wzrost komórek rakowych i wspomagają zwalczanie aż 12 typów nowotworów (m.in. trzustki, wątroby, piersi, płuc, prostaty, chłoniaka).

Graviola wykazuje aktywność immunostymulującą i wzmacnia cały organizm. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga lepiej chronić się przed rozmaitymi infekcjami i chorobami. Wspomaga usuwanie pasożytów i szkodliwych drobnoustrojów z organizmu, zwalcza bóle.

Stosowanie gravioli to doskonały sposób na usprawnienie pracy układu pokarmowego. Właściwości lecznicze gravioli docenią ponadto osoby zmagające się z problemami ze strony układu oddechowego i układu krążenia. Również diabetycy powinni zwrócić uwagę na ten owoc. Na uwagę zasługują także nieocenione właściwości gravioli w poprawianiu formy fizycznej i psychicznej.

Najważniejsze właściwości gravioli:

  • właściwości przeciwzapalne,

  • właściwości antybakteryjne,

  • działanie przeciwpasożytnicze,

  • działanie przeciwwirusowe,

  • działanie ochronne i regeneracyjne,

  • właściwości immunomodulujące,

  • właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne,

  • właściwości przeciwgorączkowe.

Do listy cennych właściwości gravioli trzeba też dodać pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz usprawnianie procesów trawiennych.

Jak działa graviola i na co pomaga?

Zarówno w przypadku gdy niedomagamy pod względem zdrowotnym, jesteśmy narażeni na duży wysiłek fizyczny lub umysłowy, jak i w sytuacji gdy zwyczajnie szukamy naturalnych sposobów na profilaktyczną ochronę przed niesprzyjającymi czynnikami cywilizacyjnymi, warto sięgnąć po sok z gravioli lub suplement diety z graviolą. Zawarte w tym owocu substancje biologicznie czynne pomagają przywracać równowagę w organizmie i naprawiać w nim to, co gorzej funkcjonuje.

Dzięki zawartym flawonoidom owoc gravioli wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny. Dzięki obecności izochinolin i chinolin pozytywnie wpływa na wydolność organizmu, dodaje energii, polepsza kondycję fizyczną i poprawia samopoczucie psychiczne.

Dzięki witaminom z grupy B wspomaga układ nerwowy, stoi na straży prawidłowych przemian energetycznych i dba o dobrą kondycję skóry.

Dzięki zawartym minerałom graviola podnosi odporność, wspiera pracę mózgu, serca i mięśni, a dzięki błonnikowi usprawnia pracę jelit i zapobiega dolegliwościom trawiennym.

Co więcej, graviola może być pomocna dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Badania na zwierzętach wykazały, że regularne przyjmowanie ekstraktu z liści gravioli przyczynia się do spadku poziomu glukozy we krwi i korzystnie wpływa na komórki trzustki.

Wartości odżywcze gravioli

Graviola jest niskokaloryczna, lekkostrawna i bardzo smaczna. W 100 g znajdziemy tylko 66 kcal, jest więc bezpieczna dla osób odchudzających się. Nie powinien nas nawet martwić fakt, że graviola jest bogatym źródłem węglowodanów prostych, gdyż są to węglowodany naturalne, a nie przetworzone (te przetworzone najbardziej zagrażają sylwetce). Poza tym cukry proste występują tu w towarzystwie błonnika, który kompensuje ich działanie.

Cenne składniki, jakie znajdziemy w gravioli, to:

  • witamina C,

  • witamina A,

  • witamina E,

  • witmian K,

  • witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, tiamina, niacyna, kwas foliowy, ryboflawina),

  • flawonoidy (rutyna, epikatechina, kwercetyna, kemferol),

  • kwasy fenolowe (chlorogenowy, galusowy, elagowy),

  • błonnik pokarmowy,

  • minerały (wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, sód, miedź),

  • laktony,

  • alkaloidy,

  • karotenoidy,

  • glikozydy,

  • białko,

  • acetogeniny annonaceowe.

Graviola

Graviola – zastosowanie

Owoce gravioli dodatnio wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego, krwionośnego, pokarmowego, przywracają homeostazę w ustroju i zwalczają wiele dolegliwości, dlatego mają bardzo szerokie pole zastosowań. Oto niektóre z nich:

Graviola – wsparcie układu nerwowego

Dzięki zawartości witamin z grupy B, magnezu, potasu, cynku, flawonoidów, izochinolin i chinolin graviola wykazuje korzystne działanie na system nerwowy. Wspomaga pracę mózgu, chroni neurony, działa antystresowo, reguluje nastrój, zwiększa odporność na wysiłek umysłowy, redukuje zmęczenie psychiczne.

Graviola – wsparcie układu pokarmowego

Za sprawą błonnika pokarmowego, który w owocach gravioli jest obecny w bardzo dużych ilościach, produkt ten usprawnia pracę układu pokarmowego i reguluje procesy trawienia. Normuje rytm wypróżnień, zwalcza niestrawność, pomaga hamować biegunki. Co więcej, graviola wykazuje działanie protekcyjne na komórki trzustki i ma zdolność do regulowania poziomu glukozy we krwi.

Graviola – wsparcie eliminacji wolnych rodników

Graviola zawiera mnóstwo substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które zwalczają nadmiar wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i hamują procesy starzenia. Na drodze badań naukowcy zauważyli, że aplikowanie ekstraktów z gravioli hamuje rozwój komórek rakowych. Składnik może być pomocny m.in. dla osób walczących z rakiem piersi, rakiem prostaty, rakiem trzustki, rakiem płuc czy rakiem jelita grubego.

Chociaż nie ma jeszcze dowodów na to, że graviola zwalcza raka, z całą pewnością może wspomagać jego leczenie. Badania wypadają niezwykle obiecująco. Wiele mówi się o tym, że w niektórych przypadkach graviola może działać nawet silniej niż chemioterapia. Zgodnie z aktualną wiedzą medyczną nie ma produktu, który byłby w stanie wpłynąć na całkowite zahamowanie procesu nowotworowego. Jednak istnieją takie składniki, w tym graviola, które mogą znacząco wspomóc zwalczanie tej choroby.

Graviola – właściwości przeciwzapalne

Graviola wykazuje działanie przeciwzapalne, jest także skutecznym środkiem do uśmierzania bólu, co potwierdziły testy na zwierzętach. Potrzebnych jest jednak więcej badań, aby potwierdzić równie wysoką skuteczność w eliminacji bólu u ludzi.

Graviola – obniżanie ciśnienia krwi

Istnieje co najmniej kilka składników pochodzenia naturalnego, które pomagają regulować pracę serca i stabilizować ciśnienie krwi. Graviola należy do tych najefektywniejszych. Przeciwdziałając nadciśnieniu, chroni nas przed wieloma jego groźnymi powikłaniami, takimi jak miażdżyca, udar, zawał.

Graviola na opryszczkę

Jak pokazują kolejne udane testy, graviola to obiecujący środek w zwalczaniu drobnoustrojów i wirusów, w tym wirusów wywołujących opryszczkę. Według badań chińskich naukowców wyciągi z gravioli przyczyniają się do redukcji wirusa opryszczki pospolitej HSV-2.

Graviola na wrzody

Przeprowadzone 2014 roku badania na gryzoniach wykazały, że graviola chroni błony śluzowe żołądka, zapobiega jej uszkodzeniom i przeciwdziała tworzeniu się wrzodów.

Graviola

Dlaczego warto stosować graviolę?

Graviola jest dowodem na to, że nie zawsze trzeba sięgać po syntetyczne leki, aby pozbyć się jakiejś dolegliwości. W wielu przypadkach wystarczą naturalne składniki. Graviola posiada imponujące spektrum prozdrowotnych działań, dlatego warto dodać ją do domowej apteczki.

Może być cennym wsparciem między innymi przy: astmie, anemii, nerwobólach, cukrzycy, rozmaitych bólach (w tym stawów i mięśni), dolegliwościach skórnych, infekcjach, niskiej odporności, obrzękach, nadmiarze toksyn w organizmie, problemach z ciśnieniem i sercem, dolegliwościach trawiennych.

Jak stosować graviolę – dawkowanie

Graviola to cenna recepta na zdrowie, jednak przyjmowana w zbyt dużych porcjach może być szkodliwa, dlatego powinniśmy ściśle trzymać się zalecanych dawek.

Rekomendowane dawkowanie soku z gravioli to na ogół 30 ml spożywane 2 lub 3 razy dziennie (najlepiej przed posiłkami).

W przypadku gravioli w proszku przeważnie zaleca się spożywanie 5-10 g produktu (rozpuszczonego w wodzie) 1 raz lub 2 razy dziennie przed jedzeniem.

Natomiast w przypadku kapsułek lub tabletek, wszystko zależy od tego, jaką ilość ekstraktu z gravioli zawiera dany produkt. Zazwyczaj rekomendowana porcja to 1 kapsułka lub tabletka dziennie.

Graviola – przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania gravioli to przede wszystkim ciąża i okres karmienia piersią. Preparaty z tym składnikiem nie powinny być też przyjmowane przez dzieci. Osoby chorujące na cukrzycę i nadciśnienie powinny zachować ostrożność.

Warto też zaznaczyć, że graviola nie powinna być stosowana w zbyt dużych dawkach i przez bardzo długi czas.

Graviola – efekty stosowania

Graviola wykazuje całą paletę cennych właściwości, dzięki którym wspomaga organizm na wiele różnych sposobów. Wszystkie badania, jakim zostaje poddawana, wypadają pozytywnie. Jeśli połączymy jej suplementację ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną, przełoży się to bardzo korzystnie na nasze zdrowie, odporność, wygląd i samopoczucie.

Graviola – skutki uboczne

Zbyt długie i intensywne przyjmowanie preparatów z graviolą może skutkować uszkodzeniami w układzie nerwowym, zaburzeniami ruchu i symptomami podobnymi do choroby Parkinsona (spowolnieniem, drżeniem mięśni), a także uszkodzeniami nerek lub wątroby.

Niezwykle istotne jest, aby kupować specyfiki z graviolą w dobrych, sprawdzonych sklepach oraz przestrzegać zalecanych dawek i maksymalnego czasu kuracji.

Gdzie kupić graviolę?

Choć świeżych owoców nie znajdziemy na sklepowych półkach, preparaty z graviolą, takie jak: soki, syropy, suszone owoce, graviola w proszku, graviola w kapsułkach, są powszechnie dostępne. Spotkać je możemy w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich, aptekach, sklepach z suplementami diety oraz w marketach na działach z super-foods. Przed użyciem leków i suplementów z graviolą warto przeczytać dołączoną ulotkę, która zawiera wskazania, instrukcję dawkowania i informacje o możliwych skutkach ubocznych.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Jak działają naturalne spalacze tłuszczu? To mityczne substancje cudotwórcze, czy realne i skuteczne suplementy diety? Czy są bezpieczne? Które są najlepsze i czy mają skutki uboczne?
Glutation to składnik naturalnie syntezowany przez organizm. Wiele osób decyduje się również na jego suplementację. Czym jest glutation i w jakim celu się go przyjmuje? Sprawdź.
Odkryj moc maści z witaminą F! Zyskaj gładką i zdrową skórę, poznaj jej wszechstronne zastosowanie, korzyści i ewentualne ryzyka. Dowiedz się więcej o witaminie F!
Zestaw witamin wyłącznie dla kobiet - czy to ma sens? Te witaminy sprzyjają urodzie i poprawiają odporność. Zobacz gdzie ich szukać!
Siarka organiczna na zdrowe stawy i jędrną skórę. Gdzie znaleźć ten cenny związek i jak włączyć go diety? Zobacz dlaczego warto stosować MDM!