ananas

Ananas – Właściwości, działanie, przeciwwskazania, efekty stosowanie i dlaczego warto go jeść

Ananas to owoc wchodzący w skład wielu egzotycznych potraw. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera on szereg substancji cennych dla ludzkiego zdrowia. Dlaczego warto jeść ananasa? W walce z jakimi dolegliwościami może pomóc ten owoc?

Ananas to bardzo popularny owoc pojawiający się naturalnie w cieplejszych rejonach świata. Ananas comosus należy do rodziny bromeliowatych. Jest to trzeci najczęściej produkowany owoc, zaraz po bananach i mango.

Ananas pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawia się go również na Hawajach, w Indiach, Chinach, Kenii, RPA, Filipinach, Malezji czy Tajlandii. W Polskich sklepach znaleźć można owoce ananasa sprowadzane z odległych krajów. Często są one nie do końca dojrzałe, dlatego po zakupie trzeba poczekać, aż osiągną odpowiednią soczystość i słodkość.

ananas

Jak rośnie ananas?

Nie wszyscy wiedzą, jak rosną ananasy. Te pyszne, słodkie owoce pełne cennych składników odżywczych pojawiają się na niskich krzewach, z charakterystycznymi, spiczastymi liśćmi. Ananasy rosną bardzo wolno i dojrzewają nierównomiernie. Owoce pojawiają się na krzewach dopiero po około 18-30 miesiącach od ich posadzenia.

Ananas – właściwości

Spożywanie ananasa może nieść za sobą wiele korzyści. Owoc ten zawiera dużą ilość bromelainy. To enzym, który składa się z mieszaniny substancji hydrolizujących białko. Spożywanie ananasa tuż po posiłku może pomóc usprawnić trawienie.

Ananas zawiera też dużą porcję witaminy C, czyli jednego z najpopularniejszych przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w wodzie. Składnik ten może pomóc uchronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C wspiera też w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz chorobami układu krążenia i oddechowego.

Ananas – wartości odżywcze

Ananas zawiera szereg cennych substancji. Wśród nich warto wyróżnić witaminę C, mangan czy bromelainę. Ostatni składnik odpowiada za delikatne pieczenie ust po spożyciu owocu, jednak jest on całkowicie nieszkodliwy. Świeży ananas zawiera też miedź, witaminę B1 i B6 oraz kwas foliowy i pantotenowy.

Ananas ma około 250 kcal w 100 g. Jego indeks glikemiczny jest zaliczany do średnich i wynosi 45. W skład jednej porcji (100 g) ananasa wchodzą 2 g białka oraz 22 g węglowodanów.

Ananas dla mężczyzn – korzystny wpływ na libido

Ananas zawiera witaminy z grupy B, A i C oraz minerały. Składniki te wspierają krążenie krwi, co przekłada się na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Z tego powodu spożywanie ananasa jest zalecane panom, którzy borykają się z problemami z potencją. Substancje zawarte w owocach mogą pomóc poprawić popęd płciowy.

Ananas dla kobiet – korzystny wpływ na płodność

Ananas jest polecany również kobietom. Wszystko ze względu na zawartość enzymu manganowego, miedzi, cynku, kwasu foliowego i beta-karotenu. Substancje te wspierają płodność.

Jaki jest indeks glikemiczny ananasa?

Ananas świeży jest zaliczany do owoców o średnim indeksie glikemicznym. W jego przypadku wartość IG wynosi 45. Może być więc spożywany przez diabetyków, jednak warto zachować umiar.

Ile kalorii ma ananas?

Ananas ma około 50 kcal w 100 g. Dwa plastry o standardowej wielkości ważą natomiast 160 g. To owoc słodki, a zarazem dietetyczny, dlatego chętnie sięgają po niego osoby, które decydują się na odchudzanie. Ananas wymaga dokładnego obrania i usunięcia rdzenia, dlatego do spożycia nadaje się tylko jego część.

Trzeba jednak pamiętać, że 50 kcal w 100 g ma tylko ananas świeży. W sklepach znaleźć można ten egzotyczny owoc w puszkach. W takiej formie jest on jednak zalany dużą ilością syropu, który drastycznie podnosi kaloryczność ananasa. Podobnie może być również z owocami kandyzowanymi i sokiem.

ananas

Ananas – zastosowanie

Ananas ma wiele zastosowań. Dojrzały owoc sprawdzi się doskonale jako dodatek do deserów i niektórych dań słonych. Pojawia się on m.in. na niezwykle popularnej pizzy hawajskiej czy w sosie słodko-kwaśnym. To stały element kuchni azjatyckich, jednak często pojawia się on również w posiłkach cenionych w Europie. Ananas kandyzowany lub świeży doskonale komponuje się np. z czekoladą.

Ananas jest wykorzystywany również w kosmetologii. Zawiera bowiem wiele cennych substancji, które mogą pomóc zregenerować skórę. Wspierają walkę z przebarwieniami, drobnymi ranami, bliznami i podrażnieniami. Mogą być stosowane jako naturalny peeling.

Ananas wchodzi również w skład wielu suplementów diety dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Owoce te mają niewiele kalorii. Substancje w nich zawarte wspierają przemianę materii i trawienie białek. Ananas jest dodawany przede wszystkim do herbatek na odchudzanie do samodzielnego zaparzenia.

Na co może pomóc ananas?

Spożywanie pysznego owocu, jakim jest ananas, to dobry wybór w przypadku osób, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Produkt ten zawiera też składniki, które wspierają popęd płciowy i walkę z wolnymi rodnikami. Ananas może pomóc poradzić sobie ze stanami zapalnymi i infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi.

Ananas zawiera wiele witamin, które uczestniczą w procesach przemiany alkoholu i węglowodanów. Jest polecany osobom, które cierpią na zaburzenia na tle nerwowym i zakłócenia rytmu serca. Regularne jedzenie ananasa może pomóc zregenerować organizm w stanach przewlekłego stresu i wzmożonego wysiłku fizycznego.

Ananas zawiera też mangan, który może przyczynić się do rozbicia groźnych cząsteczek wytwarzanych w mitochondriach. Składniki występujące w tym owocu są tez kofaktorami wielu enzymów odpowiedzialnych za produkcję energii. Produkt ten zawiera też kwas askorbinowy, czyli witaminę C, która wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.

Czy jedzenie ananasa może mieć wpływ na odchudzanie?

Ananasy zawierają niewiele kalorii. Są też bogate w liczne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Nie zawierają tłuszczu i złego cholesterolu, jednak dostarczają organizmowi błonnik. Wszystkie te substancje wspierają proces gubienia zbędnych kilogramów. Ananas może przyczynić się do poprawienia przemiany materii, a więc również skuteczności tracenia zbędnych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że owoc ten nie może być przyjmowany w nadmiernych ilościach.

Jak stosować ananasa – porcjowanie

Ananas jest bardzo popularną rośliną, którą można dodawać do dań na słodko lub słono. Warto jednak spożywać go z umiarem. Owoc ten zawiera bowiem substancje antyodżywcze, a w większych ilościach może powodować krwawienia, alergie czy problemy żołądkowe. Jako dodatek do potraw na słono czy słodkich deserów ananas nie powoduje problemów zdrowotnych, chyba że osoba go spożywająca ma silną alergię na ten owoc.

Kto nie może jeść ananasa – przeciwwskazania

Ananas nie jest wskazany w przypadku osób z tendencją do występowania alergii. Przeciwwskazaniem jest też choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność. Ograniczyć spożycie ananasa powinny również kobiety w ciąży. W ich przypadku nadmierna podaż bromelainy może bowiem doprowadzić do nasilenia krwawień z macicy.

Na spożywanie ananasa powinny uważać również osoby, które borykają się ze schorzeniami wątroby i nerek. Jeśli jesteś w trakcie leczenia, skonsultuj chęć włączenia ananasa do swojej diety ze specjalistą.

Ananas – skutki uboczne i działania niepożądane

Dojrzałe owoce ananasa mogą powodować uczulenia u osób z tendencją do występowania alergii. Spożycie tego produktu w dużych ilościach nie jest polecane również pacjentom, którzy borykają się z krwawieniami, i kobietom w ciąży. Substancje zawarte w ananasie mogą bowiem przyczynić się do przyspieszenia przepływu krwi.

ananas

Ananas – efekty stosowania

Dojrzały ananas zawiera szereg substancji niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Mogą one ułatwić wchłanianie się krwiaków. Wspierają walkę ze stanami zapalnymi i gojenie się urazów sportowych. Mogą pomóc uchronić organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się i powstawania nowotworów.

Ananas jest określany afrodyzjakiem. Może on przyczynić się do poprawy potencji i płodności. Co więcej, wpływa również na zmianę zapachu i smaku spermy. Substancje zawarte w ananasach wspierają funkcjonowanie układu hormonalnego mężczyzn.

Spożywanie ananasów jest dobrą praktyką w przypadku osób, które borykają się z nawracającymi problemami ze strony układu pokarmowego, jak niestrawność czy zgaga. Bromelaina zawarta w tych owocach może bowiem pomóc trawić białka.

Dlaczego warto jeść ananasa?

Ananas zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Zawiera cenne mikroelementy, które pomagają uchronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Uczestniczą one w przemianie węglowodanów, alkoholu czy syntezie wybranych związków organicznych.

Ananas jest polecany osobom, które borykają się z zaburzeniami na tle nerwowym i zakłóceniami rytmu serca. Sprawdzi się też w przypadku pacjentów o osłabionym popędzie płciowym. Jedzenie ananasa może bowiem przyczynić się do poprawy potencji i płodności.

Substancje zawarte w ananasie mogą pomóc poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a także chorobami układu krążenia i oddechowego. Stanowią wsparcie przy zapaleniu stawów i zmianach nowotworowych. Enzymy znajdujące się m.in. w ananasach są powszechnie stosowane w medycynie i kosmetyce.

Jak wybierać ananasy i je przechowywać?

Świeży owoc ananasa nie wydziela nieprzyjemnego, kwaśnego zapachu. Roślina ta szybko się psuje, dlatego wybierając odpowiedni egzemplarz, warto dokładnie się mu przyjrzeć. Świeży ananas nadający się do spożycia powinien mieć lekko słodki zapach i twardą skórkę. Warto unikać owoców bez miękkich części i widocznych plam.

W polskich sklepach znaleźć można przede wszystkim owoce, które nie są do końca dojrzałe. Po zakupie warto przechowywać je w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach niedojrzały ananas stanie się słodszy i bardziej soczysty. Można trzymać go w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Zastanawiasz się nad pyłkiem pszczelim? Przeczytaj i dowiedz się, jak go stosować, by poprawić zdrowie. Wszystkie kluczowe fakty w naszym artykule!
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.
Olej z pestek winogron to bardzo cenny naturalny olej roślinny, który może mieć bardzo szerokie zastosowanie kosmetyczne, sprawdź na co pomaga i jak działa!
Miód akacjowy: remedium na odporność i skołatane nerwy? Dlaczego warto skorzystać z naturalnych właściwości miodu akacjowego?
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.