Odkryj, kiedy unikać aronii i jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi. Ten artykuł to klucz do bezpiecznego korzystania z jej zdrowotnych korzyści!
Ciecierzyca – Właściwości, wartości odżywcze, działanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Ciecierzyca – Właściwości, wartości odżywcze, działanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 27.09.2022 - Aktualizacja: 04.10.2022
Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim lub cieciorką to podstawowy składnik w diecie wegańskiej. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz wielu innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu i samopoczucie. Sposobów na to, jak wykorzystać ciecierzycę jest bardzo dużo. Można z niej przyrządzić wiele pożywnych potraw, które doskonale pasują nie tylko w dietach osób niespożywających mięsa i produktów odzwierzęcych. W tym artykule sprawdzimy czym właściwie jest cieciorka, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jakie jest zastosowanie tej rośliny.
Spis treści
ToggleCiecierzyca – co to takiego?
Ciecierzyca (groch włoski, cieciorka) to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Wyróżniamy aż 44 odmiany ciecierzycy. Do najpopularniejszych należą odmiany: kabuli oraz desi. W Polsce roślina ta nie jest uprawiana. W kuchni używa się nasiona cieciorki wyróżniające się kulistym kształtem, jasnobeżową barwą oraz charakterystycznym, lekko słodkim smakiem.
Ciecierzyca stanowi doskonały i pełnowartościowy zamiennik mięsa. Bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne, reguluje stężenie glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Idealnie sprawdzi się w przypadku osób chcących zrzucić nadmierne kilogramy. Co ciekawe w starożytnym Egipcie ciecierzyca uznawana była za afrodyzjak ze względu na swoje pobudzające właściwości.
Ciecierzyca – właściwości
Ta żółtawa, kulista roślina strączkowa to prawdziwe bogactwo składników o prozdrowotnych właściwościach. Zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego białka, dlatego warto ją podawać w towarzystwie pełnoziarnistych kasz i produktów zbożowych, dzięki temu uzyskamy pełnowartościowy posiłek dostarczający składnika budulcowego i niezbędnych aminokwasów.
Ciecierzyca to nie tylko źródło protein, ale także wielu cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, które wpływają na wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie, witaminę A odpowiedzialną za prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci oraz funkcjonowanie narządu wzroku, oraz witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa wchłanianie żelaza oraz uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu.
Spożywanie ciecierzycy doskonale wpływa na pracę jelit ze względu na dużą zawartość błonnika. Dlatego osoby mające problemy trawienne, takie jak zaparcia, powinny włączyć cieciorkę do swojej diety.
Ciecierzyca – wartości odżywcze
Ciecierzyca przywędrowała do Europy z Bliskiego Wschodu gdzie od wieków cenioną ją za właściwości zdrowotne i wyjątkowe walory smakowe. Cieciorka po ugotowaniu staje się miękka i delikatna. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany mają słodkawy, lekko orzechowy smak, który wspaniale wzbogaci każdą potrawę zarówno słoną, jak i słodką. Dania z ciecierzycą zapewniają długotrwałe uczucie sytości ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Oprócz tego w 100 g suchych nasion ciecierzycy znajdziemy:
Witaminy:
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Minerały:
Magnez – 49 mg
Sód – 7 mg
Wapń – 48 mg
Żelazo – 2,89 mg
Cynk – 1,53 mg
Błonnik – 7,6 g
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Ciecierzyca – indeks glikemiczny
Ciecierzyca należy do roślin strączkowych z bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG = 30). Ze względu na wolny proces trawienia i wchłaniania wzrost poziomu glukozy we krwi następuje stopniowo, w przeciwieństwie do produktów z wysokim IG, które powodują nagły wyrzut cukru do krwioobiegu, co sprzyja insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Ze względu na niski indeks glikemiczny ciecierzyca bardzo pozytywnie wpływa na profil lipidowy: pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększyć poziom „dobrego” HDL. Spożywanie ciecierzycy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób serca i układu krążenia, takich jak miażdżyca, udar mózgu czy choroba niedokrwienna.
Produkty z niskim IG ze względu na dużą zawartość błonnika zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu. Dlatego ciecierzyca powinna być stałym składnikiem diety osób walczących z nadmiarowymi kilogramami.
Ponadto dieta zawierająca rośliny strączkowe i inne produkty z niskim IG przyczynia się do ograniczenia występowania stresu oksydacyjnego wpływającego na namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu i wywoływanie wielu chorób, w tym nowotworów.
Ciecierzyca – zastosowanie
Ciecierzyca to bardzo smaczna i zdrowa roślina strączkowa o wielu zastosowaniach. Jest także jedną z najwcześniej uprawianych roślin strączkowych w historii ludzkości. Badania archeologiczne wskazują, że ciecierzyca była znana już 8500–7500 przed naszą erą, a jej ślady znaleziono w wielu rejonach świata. Nasiona ciecierzycy są niezbędnym składnikiem w kuchni bliskowschodniej. Ugotowaną ciecierzycę dodaje się do wielu potraw.
– Ciecierzyca w kuchni
Zastosowanie w kuchni znajduje odmiana kabuli o dużych kulkach kremowego koloru. Delikatny smak i miękka konsystencja idealnie nadaje się do przyrządzenia hummusu w bardzo wielu wersjach, a także falafel, czyli niewielkich smażonych klopsów. Ugotowane ziarna ciecierzycy są składnikiem curry, zup, pasztetów i sałatek. Ciekawym pomysłem na pożywną i smaczną przekąskę jest prażona ciecierzyca, którą można przygotować w piekarniku. Wystarczy lekko nawilżyć suche nasiona ciecierzycy za pomocą oliwy z oliwek i przyprawić solą i papryką, a następnie umieścić je na blasze i piec przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wodę po gotowaniu ciecierzycy wykorzystuje się w dietach wegańskich jako zamiennik białka jaj.
– Ciecierzyca na zdrowie
Zdrowotne właściwości ciecierzycy docenią osoby mające różnorodne schorzenia. Ciecierzyca jest znakomitym źródłem białka oraz żelaza, którego brakuje anemikom. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest to doskonała opcja dla diabetyków i osób, które się odchudzają. Cieciorka zawiera także błonnik, który stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz obniża wchłaniania węglowodanów.
Jak gotować ciecierzycę?
Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować ciecierzycę, by zachować liczne właściwości zdrowotne i wydobyć wszystkie walory smakowe tej niezwykłej rośliny strączkowej. Oto jak powinien przebiegać ten proces:
suchą ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody z sodą oczyszczoną;
naczynie lub garnek przykrywamy i odstawiamy do namoczenia w chłodne miejsce;
po upływie około 12 godzin nasiona odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie;
namoczone ziarna umieszczamy w garnku i gotujemy w świeżej wodzie na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut;
podczas gotowania cieciorkę można posolić, dodać liść laurowy lub kminek.
Jak działa ciecierzyca i na co pomaga?
– Ciecierzyca na wysokie ciśnienie krwi
Ciecierzyca zawiera sporą dawkę minerałów, między innymi potasu, który usprawnia pracę układu krwionośnego, usuwa nadmiar sodu z organizmu i reguluje ciśnienie krwi. Groch włoski korzystnie wpływa na profil lipidowy.
– Ciecierzyca na zaparcia
Cieciorka to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który posiada liczne właściwości zdrowotne. Nierozpuszczalny błonnik pobudza perystaltykę jelit, zapewniając prawidłowe wypróżnianie.
– Ciecierzyca na cukrzycę
Zawarty w ciecierzycy błonnik stabilizuje poziom glukozy we krwi zapobiegając wystąpieniu insulinooporności i cukrzycy typu 2.
– Ciecierzyca a odchudzanie
Ciecierzyca zapewnia długotrwałe uczucie sytości i zapobiega napadom głodu. Błonnik zmniejsza wchłanianie węglowodanów z pożywienia oraz wiąże cząsteczki tłuszczu i wydala je z organizmu.
– Ciecierzyca a bielactwo
W wyniku badań naukowców z Banaras Hindu University stwierdzono, że zawarte w cieciorce aminokwasy mogą stymulować produkcję melaniny i regenerować melanocyty, czyli komórki pigmentowe, co może być bardzo pomocne w leczeniu zaburzeń dermatologicznych, takich jak bielactwo.
Ciecierzyca – przeciwwskazania
Ciecierzyca zdobyła ogromną popularność dzięki imponującym właściwościom zdrowotnym. Niestety nie wszyscy mogą delektować się jej wyjątkowym i delikatnym smakiem. Głównym przeciwwskazaniem jest uczulenie na cieciorkę. Choć przypadłość ta występuje rzadko, jej skutki uboczne mogą być uciążliwe. Zaliczamy do nich: kaszel, wysypkę i nieżyt nosa. W ostrym przebiegu może wystąpić nawet obrzęk naczynioruchowy i wstrząs anafilaktyczny. Ciecierzyca nie powinna znaleźć się w jadłospisie osób przestrzegających zasad diety lekkostrawnej, ze względu na dużą zawartość fermentujących oligosacharydów.
Ciecierzyca – skutki uboczne
Ze względu na dużą zawartość wielocukrów spożycie dużej ilości ciecierzycy może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego, takie jak:
wzdęcia;
bóle brzucha;
nudności;
biegunka;
wymioty.
Dlaczego warto stosować ciecierzycę?
Jako doskonałe źródło białka ciecierzyca musi znaleźć się w codziennym jadłospisie osób na diecie roślinnej. Skutecznie uzupełnia niedobory tego niezbędnego składnika, które często występują u wegan. Choć cieciorka utożsamiana jest z dietą wegańską lub wegetariańską, warto włączyć tę roślinę do jadłospisu bez względu na to, na jakiej diecie jesteśmy. Ciecierzyca jest wypełniona prozdrowotnymi składnikami. Regularne spożywanie ciecierzycy doskonale wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Proste dania z ciecierzycy
Hummus
Składniki:
1 szklanka ugotowanej i pozbawionej skórek ciecierzycy;
3 łyżki tahini;
6 łyżek bardzo zimnej wody;
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
sól do smaku;
1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Do przygotowania hummusu potrzebujemy blendera ręcznego lub kielichowego. W dużym naczyniu umieszczamy ugotowane nasiona ciecierzycy i dodajemy tahini, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz kumin. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i doprawiamy solą. Dla wzbogacenia smaku można dodać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Falafel
Składniki:
400 g suchych nasion ciecierzycy;
2 łyżeczki soli;
1 cebula;
3 ząbki czosnku;
1 łyżeczka sody;
1 natka pietruszki;
400 – 500 ml oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć, a następie umieścić w melakserze z dodatkiem soli, cebuli, czosnku, sody i bardzo dokładnie zmielić. Powstałą masę doprawić natką pietruszki. Uformować niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na rozgrzanym tłuszczu przed 3 minuty z każdej strony. Przygotowane klopsy można podawać z chlebkiem pita, wypełnionym warzywami, sosem tahini i piklami.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Orzechy makadamia to dostarczyciele wielu cennych dla zdrowia składników. Są niezastąpioną metodą na witalność i długowieczność, będąc przy tym rarytasem dla naszego podniebienia.
Awokado to owoc, który może przynieśc bardzo pozytywne skutki zdrowotne, ale nie jest dla każdego. Sprawdź, kto nie powinien z niego korzystać!
Polecane dla Ciebie
Poznaj najlepszy i najtańszy sposób na kaszel i przeziębienie, czyli syrop z cebuli, który m.in. wspiera odporność organizmu i pomaga łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Olej z krokosza to świetny dodatek do wielu potraw. Jest stosowany także w medycynie ludowej. Może pomóc poprawić stan włosów i cery oraz zmniejszyć objawy PMS. Dowiedz się więcej.
Tymianek, popularna roślina o wysokiej wartości leczniczej i kulinarnej, jest jednym z najlepszych ziół zwalczających kaszel i wspomagających zdrowie układu oddechowego.
Olej z czarnuszki jest ciekawym dodatkiem do dań, a także naturalnym suplementem diety. Jakie są skutki uboczne stosowania tego produktu? Sprawdź, kiedy lepiej z niego zrezygnować.
Olej z dziurawca korzystnie wpływa na organizm, wspomaga układ nerwowy i poprawia samopoczucie, ponadto działa przeciwzapalnie, przyciwbakteryjnie i przeciwbólowo.