olej z pestek malin

Olej z pestek malin – Właściwości, działanie, zastosowanie i jak go stosować

Olej z pestek malin to jeden z ciekawszych naturalnych produktów, który można zastosować w codziennej pielęgnacji skóry. Ma interesujący aromat, który dość szybko wietrzeje, pozostawiają olej malinowy produktem praktycznie bezzapachowym. Odznacza się też interesującą konsystencją. Nieco aksamitną, a wręcz matową. Najważniejsze jednak jest to, że ma niesamowite działanie pielęgnacyjne. To niesamowity dar od natury, który warto docenić, ponieważ może przynieść naszemu zdrowiu wiele korzyści.

Olej z pestek malin to wszechstronny naturalny kosmetyk. Ma ziemisty, nasienny aromat, który szybko się utlenia i powoduje, że olej malinowy staje się produktem bezpachowym. To ważna wiadomość, szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za naturalnym zapachem olejów.

Cechuje się ciemnożółtym kolorem i interesującą aksamitną konsystencją, która również bywa określana jako matowa. To wszystko sprawia, że może być świetnym wyborem jako preparat do pielęgnacji skóry twarzy. Okazuje się bowiem, że sprawdzi się zarówno stosowany na dzień, jako baza pod makijaż, jak i na noc, jako produkt pielęgnacyjny.

Zaleca się go szczególnie do skóry przesuszonej i ze skłonnością do alergii.

Ważne, by wybierać olej malinowy naturalny i tłoczony na zimno. Wtedy zachowuje wszystkie swoje właściwości.

olej z pestek malin

Olej z pestek malin – właściwości

Olej malinowy ma liczne dobroczynne właściwości. Wśród nich wskazuje się na to, że jest cennym źródłem witamin A i E oraz zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

Przypuszcza się, że może pobudzać produkcję kolagenu i elastyny, a to przekłada się na zwiększenie jędrności skóry i przedłużenie jej młodego wyglądu. Prawdopodobnie też nawilża skórę i natłuszcza ją. W ten sposób może chronić skórę przed nadmierną utratą wody. Z uwagi na to, że może natłuszczać, może również zwiększać barierę lipidową naskórka. Dodatkowo może również chronić przed nadmiernym rogowaceniem naskórka.

Niektóre źródła donoszą, że olej malinowy może również działać łagodząco, regenerująco i przeciwzapalnie. Z tego powodu może się sprawdzić, jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji cery suchej i trądzikowej.

Prawdopodobnie olej malinowy może być również bardzo silnym antyoksydantem. Oznacza to, że zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia i stany zapalne w organizmie. Jego stosowanie może więc przedłużyć młody wygląd skóry oraz uchronić przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Przypuszcza się też, że olej malinowy reguluje wydzielanie sebum. To naturalna warstwa ochronna skóry, która czasem produkowana jest w zbyt dużych ilościach. Nadmiar sebum może powodować zwiększone przyczepianie się zanieczyszczeń do skóry twarzy. To niesie ryzyko zanieczyszczenia drobnych ran, podrażnień czy zmian skórnych. Będą się przez to słabiej goiły i istnieje ryzyko, że zaczną się rozprzestrzeniać. Ograniczone wydzielanie sebum jest więc sposobem na utrzymanie cery w zdrowiu i dobrej kondycji, a także sprawniejsze uporanie się ze zmianami.

Dodatkowo olejek malinowy może działać antyseptycznie i przeciwbakteryjnie, co dodatkowo wpływa na jego skuteczność w leczeniu drobnych podrażnień i zranień.

Przypuszcza się, że obecność kwasu elagowego w olejku malinowym może działać ochronnie na DNA.

Prawdopodobnie ten niezwykły produkt może również działać na skórę rozjaśniająco. W ten sposób może wspierać w usuwaniu przebarwień skóry. Ten efekt może być dodatkowo wzmacniany dzięki temu, że olejek malinowy hamuje produkcję melaniny w skórze. Jest to barwnik, który bierze udział w powstawaniu przebarwień.

Oleje z nasion malin może również łagodzić podrażnienia i oparzenia, a także redukować rumień, który powstaje po nadmiernej ekspozycji na słońce. Dodatkowo chroni przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, ponieważ zawiera w sobie naturalne filtry przeciwsłoneczne.

Co zawiera olej z pestek malin?

Właściwości oleju z pestek malin mają swoje źródło w znajdujących się w nim składnikach i substancjach aktywnych. To co można znaleźć w składzie tego niesamowitego produktu?

Przede wszystkim są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które w oleju stanowią około 80 – 90% jego składu. Do najważniejszych z nich należą:

  • kwas linolowy – omega 6;

  • kwas alfa – linolenowy – omega 3;

  • kwas oleinowy;

  • kwas elagowy;

  • kwas eikozenowy – omega 9.

Na tym jednak nie koniec. Pozostałą część składu stanowią inne, równie istotne substancje. Są to:

  • tokoferole;

  • wit. E;

  • fosfolipidy (kampesterol, stigmasterol, sitosterol);

  • karotenoidy (zeaksantyna, β-karoten, luteina);

  • wit. A;

  • flawonoidy.

olej z pestek malin

Olej z pestek malin – zastosowanie

Z uwagi na taki skład oraz opisane wcześniej właściwości oleju, znalazł on dla siebie bardzo szerokie zastosowanie. Głównie jest on wykorzystywany do celów kosmetycznych, okazuje się jednak, że nie tylko. Zobacz, jak można wykorzystać ten dar od natury.

Oleje z pestek malin działa nawilżająco na skórę, można więc wykorzystać go do codziennej pielęgnacji twarzy i całego ciała. Może być stosowany samodzielnie, jak i po rozcieńczeniu z innymi olejami. Można też dodać kilka kropli do balsamu lub kremu, którego i tak na co dzień używasz. Takie rozwiązanie sprawi, że Twoje kosmetyki zyskają dodatkowe właściwości.

Jest produktem bardzo delikatnym, można więc aplikować go na skórę ciała, twarzy, szyi, dekoltu, a nawet okolice oczu. Sprawdzi się, jako preparat do pielęgnacji skóry suchej, tłustej i mieszanej. Można go rownież wykorzystywać w przypadku cery problemowej: z trądzikiem, naczynkami czy skłonnością do alergii.

Może być wykorzystywany do masażu oraz jako środek łagodzący po oparzeniach, również po oparzeniach słonecznych czy po zabiegach kosmetycznych.

Olej z pestek malin na włosy

Olej malinowy świetnie też się sprawdzi, jako preparat do pielęgnacji włosów. Z reguły wykorzystuje się go do olejowania włosów. Jest to zabieg, dzięki któremu włosy stają się bardziej gładkie, lśniące i zdrowsze. Może być wykonywany wyłącznie na końcówkach włosów lub na całej ich długości. Najlepsze efekty daje pozostawienie oleju na godzinę lub na całą noc. Trzeba jednak pamiętać, by włosy zostały zabezpieczone ręcznikiem lub czepkiem. Przed myciem, olejowaną część włosów trzeba najpierw natrzeć odżywką, a następnie umyć jak zwykle.

Z uwagi na to, że w oleju malinowym znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie on świetnym wsparciem dla włosów suchych, które bardzo intensywnie się puszą. Kwasy tłuszczowe uzupełnią ubytki w zewnętrznej strukturze włosa, a witamina E zawarta w oleju zapewni ochronę przed łamaniem, dalszym przesuszaniem czy wysoką temperaturą. Uzupełnienie ubytków zmniejszy też odparowywanie wody, co również przekłada się na wzmocnienie włosów i sprawia, że włosy wyglądają zdrowo.

W jaki sposób prawidłowo olejować włosy? Jest na to kilka sposobów.

Jednym z nich jest olejowanie na sucho. Lekko podgrzany olej wcierasz w suche włosy i pozostawiasz w ręczniku lub czepku na godzinę. Po tym czasie wystarczy umyć włosy jak zwykle.

Olej malinowy można też wymieszać z żelem aloesowym, miodem lub hydrolatem i nałożyć taką mieszankę. Można go też wymieszać z odżywką do włosów wysokoporowatych i też pozostawić na jakiś czas, by wzmocniło strukturę włosów.

Jest jeszcze jeden sposób. Potrzeba do tego 2 – 3 łyżek oleju malinowego, które rozcieńczasz w misce ciepłej wody. W takiej mieszance zanurzasz końcówki włosów, by wciągnęły jak najwięcej składników odżywczych.

Olej z pestek malin na twarz

Wspomniano już, że olej malinowy jest bardzo delikatnym produktem. Z tego względu może być też stosowany na twarz. Można wykorzystywać go samodzielnie lub mieszać z kremami stosowanymi do codziennej pielęgnacji. Olejek malinowy bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy (filmu) na skórze. Może być stosowany również jako baza pod makijaż.

Olej z pestek malin do picia

Olej z pestek malin może wspomagać pracę wątroby i obniżać poziom trójglicerydów we krwi. Warto jednak wiedzieć, że jak dotąd niewiele jest badań na temat jego wpływu na organizm człowieka przy stosowaniu wewnętrznym. Najczęściej wykorzystuje się go jako kosmetyk i przeznaczony jest głównie do stosowania zewnętrznego.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na jego spożywanie, to pamiętaj, by skonsultować to z lekarzem. W oleju z pestek malin znajduje się bardzo wiele kwasów omegą 6 w stosunku do omega 3. Zdrowa i bezpieczna dieta natomiast zakłada, że w spożywanych produktach dominować będą kwasy omega 3 względem omega 6.

Jak działa olej z pestek malin i na co może pomóc?

Olej z pestek malin działa antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Wszystko to jest zasługą jego niezwykłego składu. Warto jednak przyjrzeć się temu nieco dokładniej.

Przede wszystkim jego wyjątkowa konsystencja sprawia, że łatwo i szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Łatwo się też rozprowadza, a to powoduje, że jest przyjemny w użyciu i bardzo wydajny.

Zapewnia delikatne nawilżenie skóry i jej natłuszczenie. To powoduje, że nie pozostawia uczucia przesuszonej i ściągniętej skóry. Dodatkowo warto wiedzieć, że nadaje skórze blasku i lekko ją rozświetla.

Jego składniki zapewniają regenerację skóry, a stosowanie go na skórę łokci i kolan (szczególnie wysuszoną) znacznie poprawia jej kondycję. Warto też wspomnieć, że olej malinowy wyrównuje koloryt skóry. Jego zaletą jest to, że nie zatyka porów, pomaga więc w skutecznym dbaniu o dobrą kondycję również skóry problemowej.

Olej malinowy pozytywnie wpływa również na włosy. Wzmacnia je, poprawia ich strukturę i zapobiega przesuszeniu i puszeniu.

olej z pestek malin

Olej z pestek malin – naturalny filtr przeciwsłoneczny

Ważną cechą oleju malinowego jest to, że może być naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Niektóre badania sugerują, że jego działanie mieści się w granicach 28 – 50 SPF. Warto jednak wiedzieć, że wymagają one dalszego potwierdzenia. Nie można więc olejkiem zastąpić dostępnych filtrów przeciwsłonecznych. Może on jednak zadziałać wzmacniająco.

Co ciekawe, jego działanie wpływa też łagodząco na podrażnienia słoneczne i przyspiesza regenerację skóry oraz naskórka.

Olejek malinowy zawiera w sobie witaminę A, która może wpływać na naturalną ochronę przeciwsłoneczną oraz szybszą regenerację i wzrost komórek.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin działa nawilżająco, regenerująco i przeciwbakteryjnie. To powoduje, że może być z powodzeniem stosowany jak kosmetyki, których i tak na co dzień używasz. Sprawdzi się przy cerze suchej, tłustej i mieszanej. Może też być wykorzystywany do pielęgnacji włosów suchych. Neutralizuje wolne rodniki, co powoduje, że opóźnia i spowalnia procesy starzenia, a także łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

To jak stosować olej z nasion malin? Oto kilka podpowiedzi.

Na twarz olej malinowy możesz nakładać bezpośrednio lub po zmieszaniu z dotychczas stosowanymi kosmetykami. Pamiętaj, by skóra była uprzednio nawilżona. Można do tego wykorzystać hydrolat różany. Olej z nasion malin nakładaj delikatnie, w niewielkich ilościach i masuj okrężnymi ruchami, aż do całkowitego wchłonięcia.

Możesz go też wykorzystać do wzmocnienia swoich włosów. Sprawdzi się szczególnie do pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Może być nakładany na całą długość lub tylko na końcówki. Stosuj go przed myciem – nałóż na całą długość lub na końcówki i owiń włosy ręcznikiem na godzinę. Po myciu też się sprawdzi – niewielką ilość nałóż na dłonie, lekko rozsmaruj i przeczesz palcami włosy od połowy długości aż do końca.

Olej z pestek malin – przeciwwskazania

Olej z nasion malin to wartościowy i bardzo dobry do pielęgnacji cery i włosów produkt. Warto jednak pamiętać, że mimo jego działania przeciwsłonecznego nie może być stosowany jako jedyny filtr. Brak jest wystarczających badań, które potwierdzałyby, że może się on sprawdzić jako skuteczna ochrona. Na pewno dobrze działa jako wzmocnienie ochrony, ale nie jako jedyny sposób na zabezpieczenie się przed szkodliwym promieniowaniem.

Olej z pestek malin – skutki uboczne i działania niepożądane

Dostępne źródła nie wskazują żadnych istotnych skutków ubocznych stosowania oleju z nasion malin. Warto jednak wiedzieć, że analizowane jest głównie jego stosowanie zewnętrzne. To dlatego, że raczej nie zaleca się na razie stosowania oleju do picia, ponieważ nie ma wystarczających badań nad jego bezpieczeństwem.

Dlaczego warto stosować olej z pestek malin ?

Dlaczego warto stosować olej z pestek malin? Przede wszystkim dlatego, że skutecznie wygładza skórę, nawilża ją i natłuszcza. Redukuje utratę wody przez naskórek i wzmacnia wartę lipidową. Stymuluje produkcję kolagenu, co przekłada się na większą elastyczność skóry. Sprawdzi się w pielęgnacji każdej cery.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają naskórek, przyspieszają procesy regeneracyjne i wzmacniają włosy.

Maleńkie nasiona malin zawierają w sobie również witaminę A i E, co dodatkowo wpływa na odżywienie i wzmocnienie skóry i włosów. Olej malinowy chroni przed działaniem wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia i ma właściwości przeciwzapalne.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Cukinia to warzywo, które skrywa bogactwo składników odżywczych. Może być wykorzystywana nie tylko do sałatek, ale też ciast. Dowiedz się, dlaczego jej spożywanie jest polecane.
Zastanawiasz się nad pyłkiem pszczelim? Przeczytaj i dowiedz się, jak go stosować, by poprawić zdrowie. Wszystkie kluczowe fakty w naszym artykule!
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Gorczyca biała to nie tylko składnik musztardy, jej nasiona wchodzą w skład licznych preparatów korzystnie wpływających na zdrowie i skutecznie wzmacniających osłabiony organizm.
Kalina koralowa to powszechnie występująca roślina ozdobna, okazuje się jednak, że ma ona również bardzo wartościowe właściwości lecznicze!