Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Olej z rokitnika - Właściwości, działanie, przeciwwskazania, zastosowanie i na co może pomóc
Strona główna - Blog - Olej z rokitnika – Właściwości, działanie, przeciwwskazania, zastosowanie i na co może pomóc
- Opublikowano: 05.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Rośliny o właściwościach zdrowotnych coraz częściej znajdują zastosowanie we wspomaganiu leczenia i profilaktyce różnych dolegliwości. Robione z nich wyciągi czy oleje działają tak samo dobrze zewnętrznie, na skórę, jak i wewnętrznie, sprawdzając się np. w przypadku zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają również obniżyć za wysokie ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu LDL, a jedną z takich roślin jest z pewnością rokitnik, z którego robi się olej o szerokim działaniu prozdrowotnym.
Spis treści
ToggleOlej z rokitnika – co to takiego i jak wygląda?
Olej z rokitnika powstaje z rośliny o tej samej nazwie, a do jego produkcji wykorzystuje się przede wszystkim owoce rokitnika. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) należy do rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae), a inne jego używane nazwy to rokitnik pospolity albo rosyjski ananas. W naturze rośnie przede wszystkim na Syberii, gdzie produkuje się też olej z rokitnika syberyjskiego, i na Kaukazie.
Spotyka się go również na naszym kontynencie, a w Polsce w Pieninach i na nadmorskich, piaszczystych wydmach. Zanim jednak zerwiemy rokitnik, warto pamiętać, że jest pod ochroną i kupując dowolny preparat mający go w składzie, powinniśmy sprawdzić na opakowaniu, czy pochodzi z legalnych upraw.
Jest to rozgałęziony krzew dorastający nawet do 7 m długości, jego cechą charakterystyczną są długie na 6 cm liście, wydłużonego, lancetowatego kształtu, mające od spodu srebrzyste włoski. Cały rokitnik jest wręcz obsypany niewielkimi owocami wielkości ziarnka grochu, koloru pomarańczowego i to właśnie jego owoce, wraz z dodatkiem nasion, to półprodukt do produkcji oleju rokitnikowego. Olej z owoców rokitnika ma charakterystyczny ciemnopomarańczowy, prawie czerwony kolor i przyjemny owocowy zapach.
Jak powstaje olej z rokitnika?
Najzdrowszy olej z rokitnika, mający najkorzystniejsze dla zdrowia właściwości, powinien zawsze być tłoczony na zimno. Proces jego powstania jest prosty, owoce z dodatkiem nasion służą do sporządzenia pulpy owocowej, którą następnie wyciska się bez podgrzewania. Taki olej zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze kompleksowo wpływające na ludzki organizm i jest stosowany nie tylko w medycynie naturalnej, ale i coraz szerzej w kosmetyce.
Olej z rokitnika – właściwości
Olej rokitnikowy może być stosowany zewnętrznie w przypadku różnych dolegliwości, nadaje się również do użycia wewnętrznego i dlatego znajdziemy go w składzie wielu suplementów diety. Odpowiednie, zalecane dawki oleju z rokitnika zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej, właściwie zbilansowanej diety. Jego działanie eksperci uznają za kompleksowe, a szczególnie podkreślają:
działanie przeciwutleniające, antynowotworowe, antywirusowe, przeciwbakteryjne, olej z rokitnika działa też przeciwzapalnie;
wyższą odporność organizmu, lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego;
redukcję za wysokiego poziomu „złego” cholesterolu LDL;
pozytywny wpływ na wzrok;
poprawę stanu zdrowia i wyglądu skóry, włosów oraz paznokci;
przyspieszenie procesu gojenia się oparzeń skóry, także tych, wywołanych przez promienie słoneczne, oraz odmrożeń i odleżyn;
wspomaganie gojenia tkanki nabłonkowej wyściełającej od wewnątrz ścianki żołądka i dwunastnicy;
zmniejszenie bólów stawów spowodowanych przez kontuzję lub zwyrodnienia i poprawę ich ruchomości.
Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce
Olej z rokitnika znajduje coraz szersze zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym, na co wpływ ma fakt, że jego owoce zawierają składniki sprzyjające zdrowiu skóry. Olej może być stosowany samodzielnie, wchodzi też w skład coraz większej ilości kosmetyków, kremów lub balsamów, a ich producenci doceniają go między innymi za:
ochronę skóry przed promieniowaniem UV, stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, zabezpieczając także przed skutkami zanieczyszczenia powietrza;
redukcję widocznych zmarszczek, przywraca też naturalny koloryt skóry;
przyspieszenie gojenia oparzeń skórnych będących wynikiem zbyt długiego opalania;
dokładniejsze nawilżenie nadmiernie przesuszonej skóry, olejem z rokitnika można też nawilżać włosy;
przeciwdziałanie łamliwości włosów, czemu sprzyja zawarty w rokitniku krzem, który zapobiega jednocześnie wypadaniu włosów;
wygładzenie porowatej struktury włosów.
Jak działa olej z rokitnika i na co może pomóc?
Olej rokitnikowy może być stosowany w przypadku różnych dolegliwości, nadaje się również do użycia wewnętrznego, chociaż w niewielkich ilościach. Jego działanie eksperci uznają za kompleksowe, aż tak skutecznie wspierające osłabione zdrowie, a rokitnik i robione z niego preparaty mogą pomóc:
złagodzić dolegliwości układu pokarmowego, używa się go np. przy chorobie wrzodowej i refluksie żołądka;
przy stanach zapalnych woreczka żółciowego i przy takich schorzeniach, jak kamica żółciowa;
w przeciwdziałaniu uszkodzeniom wątroby;
w redukcji poziomu cholesterolu;
osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze;
przy chorobach neurodegeneracyjnych, chorobie Alzheimera i Parkinsona;
w zapobieganiu nadmiernemu wysuszeniu oczu;
w celu wzmocnienia osłabionych, skłonnych do wypadania włosów, stanu zdrowia skóry oraz kruchych i łamliwych paznokci;
w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a przy diecie odchudzającej pomaga uniknąć efektu jo-jo, czyli powrotu do dawnej, wyższej wagi po zakończeniu kuracji.
Jakie składniki zawiera olej z rokitnika?
Właściwości rokitnika i właściwości oleju z owoców rokitnika wynikają z jego bogatego składu. Bez zawartości licznych składników aktywnych, nie tylko witamin, nie byłoby mowy o działaniu aż tak pozytywnie wpływającym na zdrowie, a olej z rokitnika zawiera:
witaminę A, zapobiegającą tzw. kurzej ślepocie, która reguluje też przebieg wielu procesów metabolicznych, warunkuje prawidłowy przepływ krwi, zachowanie odpowiedniego poziomu hormonów płciowych oraz zdrowej skóry;
witaminy z grupy B, w tym wyjątkowo wartościową witaminę B12, dbające razem o układ nerwowy, przeciwdziałające skutkom stresu, działające przeciwzapalnie, wspierające układ immunologiczny, biorące udział w syntezie czerwonych krwinek i neuroprzekaźników, redukujące za wysokie ciśnienie krwi;
duże ilości witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, zmniejszającej ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia oraz chorób neurodegeneracyjnych. Witamina C hamuje procesy starzenia się skóry, poprawia sprawność stawów i wzmacnia odporność;
witaminę E, a obecność w oleju z rokitnika witaminy E również przeciwdziała schorzeniom układu krwionośnego, dodatkowo pomaga rozwiązać problemy z płodnością, dba o zdrowie oraz wygląd skóry i włosów;
nienasycone kwasy tłuszczowe, oleinowy, linolenowy i linolowy, o właściwościach przeciwzapalnych, chroniące skórę przed przesuszeniem i powstawaniem zmian skórnych, przyspieszające gojenie się ran;
sterole roślinne, zmniejszające przede wszystkim ilość cholesterolu we krwi i pozwalające utrzymywać jego bezpieczny poziom;
karotenoidy i flawonoidy, pierwsze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wygładzają skórę i przywracają jej elastyczność, a drugie działają antyalergicznie i wzmacniają naczynia krwionośne.
Jak stosować olej z rokitnika – dawkowanie
Z zalet stosowania oleju z rokitnika zwyczajnego skorzystamy tylko, gdy będziemy przestrzegać zalecanego dawkowania wynoszącego zaledwie kilka ml dziennie. Dotyczy to zarówno stosowania zewnętrznego, na skórę, jak i wewnętrznego.
Olej z rokitnika do picia
Olej z rokitnika zaleca się stosować nie tylko zewnętrznie, równie skuteczne są zawierające go lecznicze napary. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby pić sam olej, w ilości 5 kropli, czyli około 5 ml, raz dziennie, najlepiej podczas posiłku.
Olej z rokitnika – interakcje z lekami
Należy również pamiętać, że olej rokitnikowy może wchodzić w interakcję z niektórymi grupami leków, przede wszystkim na cukrzycę, przeciwzakrzepowymi lub hipotensyjnymi i niebezpiecznie potęguje ich działanie. Dlatego przed użyciem tego oleju trzeba zapoznać się z ulotką załączoną do leków, jakie aktualnie zażywamy.
Olej z rokitnika – przeciwwskazania
Trzeba będzie również uwzględnić pewne przeciwwskazania uniemożliwiające niektórym ludziom spożywanie oleju z rokitnika, a najważniejsze, których nie wolno lekceważyć, to:
zaburzenia krzepliwości krwi;
kamica żółciowa;
zapalenie wątroby, woreczka żółciowego lub trzustki;
kamica nerkowa;
ciąża i okres karmienia piersią, nie ma bowiem dokładnych badań przeprowadzonych w tej kwestii.
Olej z rokitnika – skutki uboczne i działania niepożądane
Jeśli chodzi możliwe skutki uboczne, to występują one wyłącznie przy nadmiernym spożyciu oleju z rokitnika. W takim przypadku musimy liczyć się z pewnymi dolegliwościami o różnym nasileniu objawów, które mijają zazwyczaj po odstawieniu oleju:
zmianą koloru i zapachu moczu;
reakcjami alergicznymi, dlatego warto wcześniej przeprowadzić test na niewielkim kawałku skóry;
okresowymi, żółtymi przebarwieniami pojawiającymi się na skórze;
zaburzeniami trawiennymi, bólami, skurczami brzucha i biegunką;
odwodnieniem i spadkiem poziomu elektrolitów.
Dlaczego warto stosować olej z rokitnika?
Powyższe przykłady jasno pokazują, że zdecydowanie warto wprowadzić olej rokitnikowy do swojej domowej, ziołowej apteczki. Jego regularne i zgodne z zaleceniami używanie niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne, a właściwości oleju z rokitnika są znane od setek lat. Niezależnie od tego, na jaki produkt się zdecydujemy, szybko odczujemy poprawę nie tylko ogólnego stanu zdrowia.
Właściwości oleju z rokitnika i jego wszystkie składniki odżywcze sprawią, że będziemy mogli cieszyć się doskonale nawilżoną i odżywioną skórą, na której nie będzie żadnych szpecących ją zmian czy przebarwień. Spłyceniu i wygładzeniu ulegną zmarszczki, wzmocnią się także włosy, przestaną być łamliwe i wypadać całymi garściami, odzyskają gładką strukturę i naturalny koloryt.
Olej z rokitnika poprawi również stan serca i układu krążenia oraz układu nerwowego, pomoże wyregulować ciśnienie krwi, obniży poziom „złego” cholesterolu LDL, a obecność witaminy C umożliwi usunięcie z organizmu niebezpiecznych wolnych rodników. Przed uszkodzeniem będą chronione narządy wewnętrzne odpowiedzialne za trawienie, w tym wątroba i woreczek żółciowy.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.
Olej z wiesiołka wspiera zdrowie, ale nie jest wolny od ryzyka. Dowiedz się o 12 przeciwwskazaniach, z jakimi lekami nie należy go łączyć i jakie mogą być skutki uboczne.
Polecane dla Ciebie
Poznaj naturalną moc rumianku! Odkryj, jak łatwo przygotować nasiadówkę, która łagodzi ból i zapalenia. Sprawdź, jak te proste kroki mogą przynieść ulgę.
Nasiona chia zawierają wiele cennych składników, które wspierają pracę organizmu. Warto je włączyć do diety, aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, serca czy wzroku.
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.
Czarny czosnek to naturalny antybiotyk, który może przynieść wszechstronne korzyści zdrowotne, bez nieprzyjemnego zapachu, jaki pozostawia czosnek świeży.
Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.