Siemię lniane to popularny dodatek do wielu dań, a także roślina stosowana w naturalnej medycynie. Wspiera pracę układu pokarmowego. Dowiedz się, jak jeść i pić siemię lniane.
Cykoria – Właściwości, wartości odżywcze, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Cykoria – Właściwości, wartości odżywcze, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 28.10.2022
Warzywa stanowią naturalne źródło cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia. Oprócz najpopularniejszych warzyw, takich jak brokuły, marchew, ziemniaki czy szpinak, warto zwrócić uwagę na rzadziej wykorzystywane rodzaje, które bardzo często wyróżniają się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych. Jednym z mniej znanych warzy jest cykoria. W tym artykule sprawdzimy, czym dokładnie jest to warzywo, jakie ma właściwości i zastosowanie oraz zobaczymy, jak możemy przyrządzać cykorię, tak by była smaczna i zachowała wszystkie prozdrowotne składniki.
Spis treści
ToggleCzym jest cykoria i skąd pochodzi?
Cykoria to roślina o wyjątkowych właściwościach i wysokich walorach smakowych. W Polsce wciąż ustępuje miejsca bardziej popularnym warzywom, jednak warto przyjrzeć się korzyściom, jakie wynikają ze spożywania cykorii. Można ją dodawać do wielu potraw, spożywać w postaci surowej oraz po obróbce termicznej. Często jest składnikiem różnorodnych sałatek. Z cykorii przyrządza się także kawę bezkofeinową, która ze względu na dużą zawartość błonnika, jest polecana kobietom i mężczyznom chcącym zrzucić zbędne kilogramy.
Cykoria jest rośliną zielną należącą do rodziny astrowatych. Wyróżniamy aż 8 gatunków tej rośliny, a najpopularniejszymi z nich są: Cykoria czerwona, Cykoria korzeniowa i Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.) oraz jej odmiana – cykoria sałatowa. Cykoria osiąga około 20 centymetrów długości. Z palowego korzenia wyrasta łodyga pokryta białymi i zielonymi liśćmi. Wyglądem warzywo przypomina niewielką, podłużną główkę sałaty. Charakterystyczne liście cykorii mają szeroki lub wąski kształt lancetowaty, a języczkowate kwiaty najczęściej są jasnoniebieskie i osadzone na szczytach oraz bokach łodyg.
Cykoria – właściwości zdrowotne
Korzeń cykorii ma liczne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Zawiera mnóstwo cennych składników aktywnych, które dobroczynnie wpływają przede wszystkim na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspierają procesy trawienne. Cykoria pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu znacznie ułatwia trawienie pokarmów i zwiększa przyswajalność składników odżywczych. Świeża cykoria doskonale pobudza łaknienie, usprawnia transport treści pokarmowej, a także działa lekko moczopędnie, co sprzyja bardziej efektywnemu wydalaniu toksyn z organizmu.
Poprzez pobudzanie wydzielania większej ilości żółci cykoria może być bardzo pomocna w zaburzeniach funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego. Skutecznie zwalcza różnego rodzaju dolegliwości związane z niestrawnością, takie jak wzdęcia, zgaga, biegunki i zaparcia oraz zapobiega ich występowaniu. Ponadto cykoria bardzo pozytywnie wpływa na profil lipidowy i gospodarkę cukrową organizmu. Obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zapobiegając pojawieniu się zespołu metabolicznego. Liście cykorii spożywane na surowo mogą także korzystnie oddziaływać na pracę serca, nerek i całego układu krwionośnego oraz mają właściwości przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego i małej ilości kalorii cykoria polecana jest wszystkim, którzy pragną zrzucić nadmierne kilogramy w smaczny i zdrowy sposób.
Cykoria – Składniki i wartości odżywcze
Liście i korzeń cykorii to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz wielu innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na wiele aspektów zdrowia człowieka. Roślina ta zawiera niezwykle cenną inulinę, która jest uważana za jeden z najlepszych naturalnych prebiotyków wpływających na stan mikroflory jelitowej. Cykorię warto spożywać ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K oraz soli mineralnych, takich jak: cynk, fosfor, magnez, potas i żelazo.
Cykorię powinny włączyć do swojej diety kobiety ciężarne, gdyż to niezwykle smaczne warzywo dostarcza dużej ilości kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka. Jej liście i korzenie zawierają także cenny karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz korzystnie wpływa na stan skóry.
Charakterystyczny gorzkawy smak wynika z zawartości laktucyny i laktukopikryny. W liściach tej rośliny możemy znaleźć także flawonoidy oraz bardzo silne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki z organizmu i zapobiegają groźnym chorobom.
Wartości odżywcze w 100 gramach surowej cykorii:
Białko – 1,44 g
Węglowodany – 4,45 g
Błonnik – 0,90 g
Cukier – 0,60 g
Witamina C – 8 mg
Witamina A – 27,0 i.u.
Beta-karoten – 15,00 µg
Magnez – 14 mg
Potas – 300 mg
Wapń – 20 mg
Cykoria – przeciwwskazania
Prozdrowotne właściwości cykorii to dobra wiadomość dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie poprzez wprowadzenie do codziennej diety tego niezwykłego warzywa. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania, które uniemożliwiają delektowanie się cykorią. Warzywa tego w postaci surowej lub przetworzonej nie powinny spożywać osoby cierpiące na różne schorzenia przewodu pokarmowego i jelit. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz inuliny może spowodować zaostrzenie dolegliwości. Ze względu na to, że cykoria zawiera substancje pobudzające łaknienie, nie jest polecana osobom ze znaczną nadwagą i otyłością. Szczególną ostrożność powinni zachować diabetycy oraz osoby zmagające się z alergią pokarmową. Pomimo zawartości kwasu foliowego, nie należy spożywać nadmiernych ilości cykorii podczas ciąży.
Cykoria – zastosowanie
Charakterystyczny gorzki smak cykorii nie przeszkadza w używaniu tego wyjątkowego warzywa jako cennego składnika kulinarnego wielu potraw. Liście cykorii mogą być zdrowym składnikiem sałatek i kanapek, zastępując tradycyjną sałatę. Najwięcej swoich właściwości zachowuje, gdy jest spożywana na surowo, jednak można ją także lekko poddusić na maśle. Znajduje także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i produkcji suplementów diety. Znanym produktem wytwarzanym z korzenia cykorii jest kawa zbożowa o bardzo unikatowym aromacie bogatym składzie. Znajdziemy w niej błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie pokarmów i usprawnia metabolizm. Kawa zbożowa z cykorii może wspomóc proces odchudzania.
Jak działa cykoria i na co może pomóc?
Cykoria to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dzięki temu wspomaga odchudzanie oraz zapobiega zbyt wysokiemu stężeniu cukru we krwi. Ponadto jedna główka zawiera zaledwie około 20 kalorii, co sprawia, że idealnie nadaje się jako składnik dietetycznych sałatek. Pomaga zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej, a jednocześnie bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów. Zapobiega groźnym chorobom serca i zaburzeniom metabolicznym oraz chroni wątrobę.
Cykoria na wsparcie wątroby
Cykoria zawiera bardzo wiele wartościowych składników odżywczych, które wspomagają pracę wątroby. W jej składzie znajdują się także substancje o gorzkim smaku, takie jak laktukopikryna, które wspierają procesy trawienne i ułatwiają wydalanie kwasów żółciowych.
Cykoria we wsparciu serca i mózgu
Odmiana czerwona zawiera kwercetynę – substancję roślinną z grupy polifenoli wspierającą funkcjonowanie komórek mózgowych. Kwercetyna wykazuje także działanie przeciwzapalne, przez co może skutecznie łagodzi dolegliwości występujące w zapaleniu stawów. Kolejnymi składnikami w czerwonej odmianie cykorii są antocyjany hamujące procesy starzenia się organizmu poprzez neutralizowanie i wydalanie wolnych rodników tlenowych, co pozytywnie wpływa także na pracę serca.
Jak jeść cykorię i ile jej można zjeść dziennie?
Gorzkawy smak liści i korzenia może być problemem dla osób mających wyjątkowo wrażliwe kubki smakowe. Jak więc przygotować to warzywo, aby było smaczne i zdrowe? Charakterystycznego smaku możemy się pozbyć, obcinając głąbek, w którym znajduje się najwięcej substancji nadających goryczkę. Następnie należy dokładnie opłukać liście oraz delikatnie skropić je odrobiną soku z cytryny.
Cykoria – skutki uboczne i działania niepożądane
Cykoria to bardzo zdrowe i smaczne warzywo jednak warto zachować umiar w jej spożywaniu. Podobnie jak w przypadku innych warzyw, nadmierne spożycie liści lub korzenia cykorii może spowodować problemy trawienne, takie jak: wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, zgaga czy ból brzucha.
Cykoria – efekty stosowania
Cykoria doskonale wpływa na funkcjonowanie wątroby i pobudza wydzielanie żółci. Wspomaga procesy trawienne, wspiera pracę przewodu pokarmowego oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi, redukuje stany zapalne, a dzięki zawartości karotenu bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku i poprawia koloryt skóry.
Dlaczego warto stosować cykorię?
Cykoria jest doskonałym źródłem cennych i niezbędnych witamin z grupy B. Ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, E i K, a także sporą ilość witaminy C. Spożywanie cykorii chroni przed groźnymi dla zdrowia niedoborami elektrolitów, czyli wapnia, potasu, sodu i magnezu oraz innych soli mineralnych, takich jak cynk, selen, żelazo i fosfor. Duża ilość witamin i minerałów wpływa na poprawę stanu całego organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Pozytywne efekty spożywania tego warzywa obejmują także kondycję skóry, włosów i paznokci. Cykoria zapewnia odpowiednie nawilżenie komórek skóry, co korzystnie wpływa na jej koloryt i jędrność.
Proste przepisy na dania z cykorią
Cykoria wspaniale komponuje się z innymi warzywami, a także w towarzystwie serów i wędlin. Wyśmienicie smakuje podana w sałatce z sosem winegret i orzechami włoskimi. Jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs i zapiekanek makaronowych z sosem czosnkowym lub serowym, a także zup. Liście cykorii można wypełnić dowolnym farszem, np. z jajka, tuńczyka i awokado, tworząc pyszną przekąskę.
Gdzie kupić cykorię i jak ją wybierać?
Znając wszystkie właściwości zdrowotne tej rośliny, warto wiedzieć, gdzie kupować cykorię i na co zwracać uwagę. Przede wszystkim wybierajmy świeże warzywa, wyróżniające się jasnozielonym zabarwieniem liści. Główka sałaty powinna być zbita i twarda. Zbyt intensywny kolor lub brązowe plamki świadczą o tym, że warzywo jest zgorzkniałe i nie nadaje się do spożycia. Świeżą cykorię po zakupie należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Sprawdź znany sposób na kaca - sok z kiszonych ogórków, który nie tylko pozwala na szybszą regenerację wątroby, ale także dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych.
Nasturcja, roślina spotykana w wielu odmianach, nie tylko ozdobna, ale i jadalna, o doskonałym, unikalnym smaku oraz wielu cennych właściwościach sprzyjających naszemu zdrowiu.
Polecane dla Ciebie
Trwa pobieranie danych. Zaczekaj kilka sekund i spróbuj ponownie wyciąć lub skopiować obiekt.
Odkryj 20 właściwości zdrowotnych pierzgi pszczelej! Od wsparcia układu odpornościowego po potencjalne działanie antynowotworowe. Nie przegap tego artykułu i dowiedz się jak działa pierzga.
Mniszek lekarski to roślina powszechnie pojawiająca się w Polsce. Przez wiele osób jest ona stosowana w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o mniszku? Sprawdź.
Poznaj zdrowotne tajemnice hummusu! Dowiedz się o korzyściach, alergiach i wpływie na zdrowie. Dowiedz się o przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.