Chcesz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego? Poznaj listę ziół, które wspierają pracę serca i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób.
Minusy picia pokrzywy – Skutki uboczne, interakcje, przeciwwskazania, przedawkowanie i jak pić pokrzywę bezpiecznie
Strona główna - Blog - Minusy picia pokrzywy – Skutki uboczne, interakcje, przeciwwskazania, przedawkowanie i jak pić pokrzywę bezpiecznie
- Opublikowano: 17.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Pokrzywa zwyczajna (urtica dioica l) to jedna z popularniejszych i szeroko wykorzystywanych roślin. Jest niezwykle pospolita i rośnie praktycznie wszędzie. Przez wielu uważana jest za chwast, który boleśnie parzy po dotknięciu jego liści. Mimo tej złej opinii jest też bardzo wartościowa i może przynieść wiele pozytywnych zmian zdrowotnych w Twoim organizmie. Okazuje się jednak, że są też pewne minusy picia pokrzywy. I choć nie są one większe niż plusy (korzyści zdecydowanie przeważają), to jednak warto mieć je na uwadze i pamiętać o nich przed rozpoczęciem suplementacji pokrzywą. Jakie są te minusy i przeciwwskazania? Na co warto uważać i o czym pamiętać, by nie zrobić sobie krzywdy? Sprawdź to!
Spis treści
ToggleJakie są minusy picia pokrzywy?
Pokrzywa zwyczajna (urtica dioica l) to pospolita roślina, którą nietrudno spotkać. Ziele pokrzywy można wykorzystywać na wiele różnych sposobów, które znane były już od lat w medycynie ludowej, a jednym z nich jest spożywanie naparu z pokrzywy, herbat czy soków. Jakie są minusy picia pokrzywy?
Okazuje się, że pokrzywa zwyczajna może niektórych uczulać. Jeżeli więc osoba uczulona skorzysta z jej dobrodziejstw może to wywołać reakcje alergiczne.
Ponadto, należy pamiętać, że pokrzywa zwyczajna wchodzi w interakcje z niektórymi lekami.
Pokrzywa zwyczajna może wpływać na poziom cukru we krwi (obniżać go lub podnosić) oraz na ciśnienie krwi (obniżać lub podnosić). Z tego względu osoby, które borykają się z cukrzycą lub wahaniami ciśnienia krwi, powinny szczególnie uważać podczas jej stosowania.
Do tego należy dodać, że roślina ta może wywoływać rozmaite skutki uboczne. Wśród nich najczęściej wymienia się świąd, uczucie palenia skóry, wysypkę, opuchliznę oraz biegunki i zaparcia.
Z uwagi na to, że pokrzywa ma silne działanie moczopędne, jej częste picie może prowadzić do wypłukania witamin i soli mineralnych z organizmu.
Pokrzywa może też stać się szkodliwa w momencie nieprawidłowego przygotowania naparu.
Skutki uboczne spożywania pokrzywy
Wspomniano wyżej, że pokrzywa zwyczajna może wywoływać skutki uboczne. Jednym z bardziej niebezpiecznych jest to, że wypłukuje sole mineralne i witaminy z organizmu. Dzieje się tak dlatego, że ma roślina ma działanie moczopędne i jej zbyt długotrwałe stosowanie prowadzi do nadmiernej produkcji moczu, z którym usuwane są wspomniane wartościowe substancje.
Osoby, które cierpią na cukrzycę również nie powinny po nią sięgać bez konsultacji z lekarzem. Pokrzywa może tak znacząco obniżyć poziom glukozy, że stanie się to zagrożeniem zdrowia lub życia.
W przypadku nieprawidłowego przyrządzenia pokrzywy może dojść do wystąpienia skutków ubocznych, które wynikają z jej parzących właściwości. Są to najczęściej: wysypki, swędzenia i uczucie palenia skóry.
Ponadto pokrzywa może wywołać skoki ciśnienia, puchnięcie, problemy żołądkowe, zaparcia i biegunki.
Czy można przedawkować picie pokrzywy?
Długotrwale regularne picie naparu z pokrzywy również nie jest wskazane. Pierwszym i podstawowym powodem jest moczopędne działanie pokrzywy. Zwiększona produkcja moczu powoduje, że usuwane są z organizmu substancje toksyczne, ale również witaminy i sole mineralne, a to może doprowadzić do poważnych zaburzeń gospodarki wodno – elektrolitowej.
Przedawkowanie naparu ze świeżej pokrzywy może również doprowadzić do wystąpienia nudności, wymiotów lub biegunki oraz reakcji alergicznych.
Czy można przedawkować picie pokrzywy?
Niestety, można przedawkować picie pokrzywy, a objawem, że do tego doszło są zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak biegunka, wymioty czy nudności. O przedawkowaniu świadczy również wystąpienie reakcji alergicznej: pokrzywki, wysypki lub świądu.
Czy picie pokrzywy jest dla każdego?
Okazuje się, że nie każdy może wspomagać swój organizm piciem pokrzywy. Nie zaleca się jej stosowania osobom które cierpią na przewlekłe choroby nerek, cukrzycę czy po zabiegach chirurgicznych. Nie powinny po nią sięgać też osoby, które stosują leki na nadciśnienie czy zmniejszające krzepliwość krwi. Pokrzywę odradza się też w przypadku osób, które cierpią na zbyt wysoki poziom żelaza we krwi.
Przeciwskazania do stosowania pokrzywy
Istnieje też wiele przeciwwskazań do stosowania pokrzywy. Jakie?
choroby narządów rodnych (nowotwory macicy i szyjki macicy, mięśniaki, krwawienia, torbiele, cysty);
przewlekłe choroby nerek;
zabiegi chirurgiczne;
nadmiar żelaza we krwi
cukrzyca;
ciąża;
karmienie piersią;
alergia.
Czy diabetycy mogą pić spokojnie pokrzywę?
Diabetycy i osoby, u których zdiagnozowano insulinooporność nie powinny samodzielnie włączać pokrzywy do swojej codziennej diety. Jeżeli chcesz faktycznie skorzystać z jej dobrodziejstw, a należysz do grupy ryzyka, o której jest tutaj mowa, koniecznie musisz porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Pokrzywa zwyczajna może doprowadzić do znaczących skoków glukozy (a w połączeniu z przyjmowanymi lekami te skoki mogą być jeszcze większe), a to stanowi poważne zagrożenie dla życia i zdrowia.
Pokrzywa i interakcje z lekami
W przypadku pokrzywy należy też uważać na jej interakcje z lekami. Ostrożność powinny tu zachować przede wszystkim osoby, które przyjmują leki na:
przewlekłe choroby nerek;
nadciśnienie;
zmniejszenie krzepliwości krwi.
Składniki, które znajdują się w pokrzywie mogą zaburzać działanie tych leków, a to może spowodować nieskuteczność terapii i stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Pokrzywa wchodzi w interakcję z lekami moczopędnymi (głównie furoksemid hydrochlorotiazyd), a to prowadzi do zwiększonego wydalania jonów potasu. Może więc dojść do hipokaliemiii. Pokrzywa jest też źródłem witaminy K, więc wchodzi w reakcję z lekami, które należą do antykoagulantów. Chodzi tu między innymi o wafarynę, clopidogrel, aspirynę.
Jeżeli chodzi o leki na nadciśnienie, to pokrzywa wzmacnia ich działanie, co może doprowadzić do tego, że spadnie ono do zbyt niskich wartości. Leki, z którymi głównie wchodzi w reakcję to:
inhibitory ACE: kaptopril, elapropril, lizynopryl, fozynopryl,
beta-blokery: atenolol, metoprolol,
blokery kanału wapniowego: nifedypina, amlodypina, werapamil.
Jakie kobiety są w grupie ryzyka podczas picia pokrzywy?
Przede wszystkim te, u których zdiagnozowano choroby układu rozrodczego. Chodzi tu między innymi o takie choroby jak mięśniaki macicy, torbiele, cysty czy nowotwory narządów rodnych (głównie rak szyjki macicy).
Ostrożność powinny zachować też kobiety w ciąży i karmiące piersią. Brak jest jednoznacznych dowodów na to, że pokrzywa stosowana w tym czasie jest bezpieczna. Dla uniknięcia ryzyka, warto więc z niej zrezygnować.
Pokrzywa a ciąża i karmienie piersią: bezpieczeństwo i ryzyko
Nie ma wystarczających badań, które jednoznacznie wskazywałyby na bezpieczeństwo stosowania pokrzywy w czasie ciąży czy okresie karmienia piersią, dlatego dla zachowania ostrożności, lepiej z niej w tym czasie zrezygnować.
W jakiej formie najlepiej stosować pokrzywę?
Mimo opisanych powyżej zagrożeń, pokrzywa niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba tylko zachować ostrożność. Jej właściwości moczopędne pomagają w usunięciu toksyn z organizmu (jak na przykład złogi kwasu moczowego) oraz pozbyciu się nadmiaru wody. Zarówno korzeń pokrzywy, jak i liście pokrzywy są bardzo bogatym źródłem cennych składników mineralnych i substancji odżywczych (jak np. kwasy tłuszczowe, kwas mrówkowy, kwas kawowy i wiele enzymów regulujących metabolizm). Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji włosów (a nawet na wypadanie włosów), a ponadto mówi się o niej, że jest naturalnym antybiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu (stymuluje produkcję przeciwciał). Ta niepozorna roślina sprawdzi się przy nieżycie jelit, przyspieszy przemianę materii (wpływa na trawienie), zmniejszy stany zapalne w przewodzie pokarmowym i ma działanie krwiotwórcze (zapobiega anemii). Z pewnością może być określana zdrową żywnością.
Ważne jednak, by stosować ją w sposób bezpieczny, unikać przedawkowania i obserwować reakcję swojego organizmu. Można skorzystać z gotowych już herbat z suszonej pokrzywy. Dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich. Suszone liście pokrzywy wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i herbata jest gotowa do wypicia.
Można też wykorzystać świeżą pokrzywę. Trzeba jedynie pamiętać o przelaniu jej wrzątkiem przed rozpoczęciem przyrządzania. Sparzenie powoduje, że pokrzywa przestaje być drażniąca i traci swoje parzące właściwości. Świeże i sparzone liście pokrzywy można dodać do jajecznicy, omletu, sałatek czy pesto.
Jak bezpiecznie pić pokrzywę: rekomendacje dawkowania
Jeżeli chodzi o herbatę z pokrzywy to zaleca się pić maksymalnie 2 – 3 szklanki naparu dziennie. Przy czym należy obserwować reakcję organizmu i nie dopuścić do tego, by kuracja trwała zbyt długo. Z powodu picia pokrzywy przez dłuższy czas może dojść do wypłukania witamin i soli mineralnych z organizmu.
Alternatywy dla pokrzywy: inne zioła z mniejszym ryzykiem skutków ubocznych
Alternatywą dla pokrzywy może być skrzyp polny. Ma bardzo podobne działanie, ale powoduje mniej skutków ubocznych.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Czy wiesz, że Rhodiola rosea wspomoże Cię w zaadaptowaniu się do nowych warunków i obniży poziom odczuwanego stresu? Poznaj bliżej ten fascynujący adaptogen, sposób jego działania i potencjalne niebezpieczeństwa
Odkryj głóg - jedną z najbardziej wszechstronnych roślin, którą stosowano od tysiącleci w leczeniu chorób serca oraz jako wspomaganie trawienia i pomoc w zmniejszeniu niepokoju!
Polecane dla Ciebie
Szybsze gojenie ran i powrót do zdrowia po chorobie? To wszystko możliwe jest z l-argininą; zobacz, jakie skutki niosą jej niedobory
Niacyna to niezwykle istotny składnik odżywczy dla organizmu człowieka, warto jednak wiedzieć, że jego przedawkowanie może przynieśc poważne skutki uboczne - sprawdź jakie!
Sprawdź, jak ważną rolę pełni glukozamina w rozwoju oraz utrzymaniu w zdrowiu chrząstki w stawach i dlaczego wykazuje działanie uelastyczniające, regenerujące i przeciwbólowe!
Soplówka jeżowata to grzyb, którego składniki aktywne wspierają funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspomagające odporność.
Kolagen to jedno z najważniejszych białek w ludzkim organizmie, odpowiedzialne między innymi za utrzymanie elastyczności skóry. Sprawdź, czy warto stosować kolagen do picia